Spoločný účet so svokrovcami
Mam otazku....Resp.ma niekto skusenost?
Mame moznost byvat u svokrovcov. Mali by sme vlastne pochodie a vchod. Maju velky niekolkogeneracny dom a zije tu este muzova sestra s rodinou.
Dnes ked sme tuto moznost rozoberali, svokrovci navrhli aby som potom zrusila ucet.Vraj oni vsetci maju spolocny.
Vsetko sa z neho plati (ucty, telefony, nakupy).Ked by som sla kupit potraviny tak pohoda.No ak by sme chceli nieco vacsie, poradili by sme sa. Napr.umyvacku...
Hlava mi to neberie...
@pieksamaki mne vravel nas oddavajuci knaz, ze maju strasne vela rozvodov prave z dovodu, ze sa nepoznaju... ze su tie vztahy vacsinou postavene na tom telesnom a ked sa s tym zacne, automaticky sa nasadia akoby klapky cloveku a nevie/nechce/nemoze/nema silu ani chut "kazit to" ....
dvovod na anulaciu by bol (ak som to spravne pochopila), keby mal tvoj muz financne tajomstvo pred svadbou (ze by vzal ten uver a uvali tym bremeno aj na teba.
On ho ale vzal 2 dni po svadbe, ano? nepotreboval tvoj podpis? to daju len tak jednemu z manzelov uver bez suhlasu druheho?
Ja som veriaca a snazim sa tak aj zit, nie len chodenim na sv.omsu, ale aby to aj ludia odo mna citili, ale keby som bola v situacii, ze otehotniem a nie som si ista muzom, s ktorym cakam dieta, ci bude vzorny otec a manzel, tak sa nevydam za necho. A radsej by som niesla bremeno, ze na mna kdesi ukazuju prstom ako pritazit vacsimi bremenami. V kazdom pripade len dufam, ze to nakoniec dobre dopadlo a muza osvietilo, ze ro je cesta do zahuby tieto spotrebne uvery... :o/
Ani za svet by som sa na niečo také nenechala nahovoriť a to ani v prípade, ak by šlo o mojich rodičov. Každá rodina by mala mať svoje peniaze na svojom účte
Podľa mňa by si im mala navrhnúť, aby určili akou čiastkou budete prispievať do spoločného účtu, ale na svoj účet si nedaj siahnuť. Niekomu to možno vyhovuje takto, ale tebe asi nie, ináč by si nežiadala o radu. A mužovi vysvetli, že teraz ste rodina hlavne vy a nastavte si vlastné pravidlá, aj keby ste mali bývať so svokrovcami. Ak nie tak dovidenia.
@simca06022011 necháme sa prekvapiť 😂😂😂autorka sľúbila vyjadrenie .. tak čakám stále pozerám či komentovala a stále nič 😄😄
@nancy171 to mi iba oznamil 2 dni po svadbe....cize akoby to bol uver iba na neho asi po spravnosti....to bola ta mensia suma penazi.....potom to prislo..ale to bolo uz pocas manzelstva bez mojho vedomia.....ano..robi to potom napatie medzi manzelmi.....
@lucka867 nechcela som citat celych 13 stran, ale ano, som zvedavec 😀 a presne toho som sa obavala, ze tu @autorka najde nejaky taky Vas pribeh. Lucia budem Vam vykat, pretoze myslim, ze vela sa sliape po Vasej sebaucte a tak tykanie co je zvyk na MK navrhnite Vy. Berte to ako prvy signal a krok, ako mat postupne veci pod kontrolou, co si k Vam kto moze a co nesmie dovolit. Tie hranice su Vase a urcujete ich Vy. Ak sa neozvete, tak ziadne nebudu, pretoze inym ludom, nech su akokolvek krestansky zalozeni bude vyhovovat, ze je tu niekto, kto bude hromozvod a vlastne taka "holka pro vsechno". Nie je to dobra zivotna strategia a ste mlada na to, aby ste to tak mali. Davala som vyssie autorke kontakt na linku dovery pre zeny, no vyberte si sama, je aj Krizova linka pomoci IPcka ale aj dalsie, regionalne. Pokojne zavolajte na ktorukolvek z nich a hovorte o svojej situacii. Zivot je kazdy v niecom zaujimavy a v niecom obycajny, myslim tym zivot kazdeho z nas, ale veta ze by ste vzala deti a narazila s nimi niekam, by mala byt vystrazna a silne cervena ciara aj pre Vas. Je za tym Vasa tuzba mat volnost a slobodu, pre seba a deti, mozno prave pre deti a aj preto je dobre necakat na skoncenie rodicovskeho a riesit situaciu hned. Nie zbrklo, rychlo, ale krok za krokom tak, aby to bolo Vase a aby ste mali svoj zivot opat alebo prvykrat pod kontrolou. Pokojne aj bez Vasich rodicov, ste dospela a sama mama. Ak by si Vasi vybrali Vasho manzela, tak im ho pokojne "zabalte", myslim, ze ani vlastni rodicia nemaju pravo rozhodovat o Vasom zivote a nechavat Vas zit ako nechcete. Ziaden Boh by toto nechcel. Kludne zavolajte a napiste aj na linku, kde sa o tom mozete rozpravat s niekym rovnako krestansky zalozenym ako ste Vy. Aj take su. Ak nebudete vediet najst napiste, poslem nejake linky.
Je tiez dobre, ze ste o tom zacali hovorit, no mate tu fotografie a pisete, ze je to narocne, tak sa pozrite aj na stranky, kde sa hovori o tom ako hladat na nete, ako mazat po sebe veci v PC ako sa odtajnit ale zaroven neohrozit. Aj o tom s niekym hovorte. Veci, ked sa nakopia a neriesia, tak ma clovek pocit, ze nechce ani zacat, ani nakuknut na to a tak to nechava nevyriesene, dlhodobo. Skuste premysliet, napisat si co by ste chceli, co by ste si priali aj pre dcerky, tusim mate 2, aby sa raz nevydali podobne ako Vy, aby im to nebolo prirodzene ako to je Vam. Ich vzorom pre ich vlastne vztahy bude ich otec, slaby, ktory sa Vas nezastane a pripadne dedo, bachar, ktory ich aj Vas vola ako pisete. Drzte sa a skuste premysliet, co mozete pre seba urobit uz dnes. Kludne to moze byt len prelistovanie kontaktov, pozretie si moznosti na azylove byvanie, alebo zahlasenie sa na kraji ako cakatelka o socialny byt. Pripadne skuste a zistite aj moznosti krestanskych charitativnych organizacii. Ak sa nebude dari hladat, napiste tu. Vela sily!
@autorka tak presne toto som nechcela najst ale ano takyto zivotny pribeh moze byt aj tvoj, a mozno este horsi ak odovzdas ucet a peniaze uz teraz. Nema to byt strasenie, ano kazdy zivot je unikatny aj kazdy vztah a aj my. No su vzorce, ktore su silno patologicke a ako som pisala vyssie priamo tebe, tak je potreba vela prace aj vlastnej na sebe, aby si sa tieto veci naucila "odcitat"/rozpoznat skor, aby si neboli aj v dalsom vztahu v soku, ze kto je ta osoba vedla mna.
ak toto nie je vymyslená téma, mňa by zaujímalo ako dlho sa autorka s manželom pozná a čo preberali počas obdobia chodenia. Nebavili sa o základných veciach? Príde mi to čudné, že zrazu toľké prekvapenia.
Nikdy v zivote by som toto nedovolila. Aby som sa ako zarabajuca zena musela niekoho pytat “prosim ta, mozem si kupit za svoje zarobene peniaze kupit umyvacku?” 🤦🏼♀️
@kikatina14 ved aj ja, ani pracu neurobim riadne, len tu krikam refresh :DDD
@pieksamaki ved to, kazdy by sme tie hranice mali mat sice inde ale zdravo dane tak, aby sme sa nedostali na hranicu vlastnej integrity, ktora sice moze byt posunuta, napisem tu priklad podla autorky....ze niekomu nevadi zdielat ucet nielen s manzelom ale aj s jeho rodinou...vezme ju za svoju...ale potom vediet, odsuhlasit, nielen im ale aj sebe vnutorne vsetko to co k tomu patri, rozumiet tomu, suzniet s tym celym. Co dnes neviem, ci sa realne da, uz len pre take veci ako tu boli menovane, ze clovek berie matersku a nadiktuje svokrin ucet, povie ze nema vlastny, povie to v praci, ze prachy poprosim poslat na svokru. Vrati sa so ZRPS s tym, ze musim so svokrou a svagrom prebrat vylet?Pretoze verim, ze niekedy v case nevolnictva tomu nemuseli vsetci rovnako rozumiet, nemali povedomie o financiach, o spravovani majetku a uz vobec nie o "pestovani" majetku tak, aby na sklonku zivota neskoncil taky clovek na ulici, v starobinci alebo este inak. Okrem toho, ze nic z toho neriesil, zabezpecenie nebolo ziadne a v tak chudobnych regionoch akym de facto cele Slovensko oproti inym castiam bolo, bol uspech, ze sa vydala, mala muza, kde spat,byvat. To je ale dnes vsetko inak. A aj preto si myslim, ze dnes ta hranica musi byt aj u tych, co su v sulade s tym, ze nepotrebujem osobnu slobodu kus inde, dalej ako kedysi (dalej myslim, ze ten osobny kruh, kruznica je vyrazne sirsia ako bola u prababicky). Pretoze dnes su aj veci, ktore su vyzadovane, svokra s nou bude chodit, k lekarovi? Ak bude potrebovat drahsiu liecbu, tak aj tam v nemocnici povie,ze sa so svokrom a svagrom poradi, ci smie? Velmi ti prajem, aby sa ti darilo, nech je ten osobny pribeh akykolvek, aby poucenie bolo smerom k rastu, ak pre nic ine, tak pre deti. Drz sa!
@lucka867 preboha to je hrozné čo zažívate ☹️ smutno mi zostalo... ničia vám život...aj vašim deťom...a manželovi to nevadí že jeho deti nazývajú pankhartmi?
Ak je toto pravda, čo bude, keď sa rozhodnú pre vlastné bývanie? Aké dajú "veno" synovi? Predpokladám, že budú bojovať o to, aby šli bývať k nim, nech sa nedelí majetok.
Byvanie so svokrovcami nikdy, nebudetr mat nikdy sukromie. Spolocny ucet? To beriem ako vtip!
@lucka867 na jednej strane je mi ťa ľúto, no na druhej mám chuť tebou poriadne zatriasť, aby si sa konečne spamätala. To, že necháš takto so sebou zametať, či už zo strany muža, svokrovcov alebo tvojich rodičov, je zrejme spôsobené tým, že pochádzaš z podobného prostredia, že v tvojej kmeňovej rodine platili obdobné "kresťanské" zásady. Tvoj pohľad na svet je zrejme pod vplyvom toho všetkého skreslený, dostala si nesprávne vzory, inak si neviem predstaviť, že si ochotná niečo také ponižujúce strpieť. To, z akej rodiny pochádzaš a ako si bola vychovávaná ťa však nijako neospravedlňuje, že sebe a tým pádom svojim deťom robíš to, čo robíš. To si nezaslúži naozaj nikto. Ty vlastne dávaš deťom do života ten najhorší vzťahový príklad. Svojim dievčatám ukazuješ, že to, ako s tebou ostatní zametajú, je norma, takisto svojmu synovi ukazuješ, že zametať niekým je norma... A raz sa ti deti možno obrátia chrbtom, keď pochopia, že si bola handrou, budeš totiž handrou aj pre nich. Naozaj chceš v mene nejakých pseudo kresťanských zásad pre seba a svoje deti toto? Mne to proste hlava neberie.
Ak nepracuješ, čím skôr sa snaž zamestnať, požiadaj o pomoc krízové centrum, proste urob hocičo, aby si sa z toho dostala, veľmi to ti prajem.
@lucka867 akurát čítam diskusie z 2012,kedy ste sa ešte len snažili o prvé babo. Už tam ti svokra robila peklo zo života, manžel sa tiež správal ako buran. Aj som ťa chcela polutovat, dokým som nenašla tie staré témy, kde si presne vedela, do čoho privedieš deti 😔 a bojím sa, že keď si ho neopustila vtedy, bezdetná, tak ho s troma deťmi už vôbec neopustis. A až ma hrôza naháňa, čo si si musela od toho 2012 až doteraz ešte vytrpieť, lebo už vtedy to bol dosť hardcore ako tak čítam. Ach, snáď sa ti niekedy podarí nabrať dosť odvahy a sily pre tie tvoje detí, aby oni takto nemuseli vyrastať. Budem ti silno držať palce..
@lucka867 Lucka je mi z toho do placu, ze s detmi tak trpite. Je to normalna sikana, tyranie :( Taky zivot si nezasluzis, si mlada zena, mozes zacat odznovu. A deti si to tiez nezasluzia, musia trpiet a zaroven vidia ako sa k tebe svokrovci spravaju, ze manzel si ta nezastane, a to sa im potom moze premietnut aj do ich vztahov ked budu velki... Kasli na to ze budu po dedine reci, viem ze je to tazke ked ta ani vlastni rodicia nepodporia v tvojom rozhodnuti, ked ti neveria.. skus najst v sebe tu silu Lucka (lebo ty si mega silna zenska podla toho co si vydrzala) a ozvi sa nejakej organizacii co ti tu baby vyssie spominali.. Zaciatky budu urcite tazke ale vies aky potom budes zit slobodny zivot? Bez nadavok, sikany, obmedzovania.. z celeho srdca ti prajem vela stastia 🍀
Tak toto je zabita otazka...dufam ze sama mas rozum a vies ze to by bola najvacsia kravina tvojho zivota....byvat so svokrovcami plus spolocny ucet a duplom ked tam je dalsia rodina🙈🙈🙈🙈to nevesti nic dobre....aby som si pytala povolenie kupit si nieco za svoje peniaze to je moc 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
@majka1921 hovoríš mi z duše. Títo katolíci a sedia istotne v prvom rade v kostole. Na grc mi je. A to som si myslela, že moja svokra je otrasná, pretože sa stará do toho či som dala plienky Pampers alebo inú značku. Či som dala nurofen po očkovaní či panadol atď, kopec nezmyslov. A že môj manžel nie je až taký dobrý otec, pretože stráca trpezlivosť, keď sa naše polročné dvojičky v noci rozhodnú žúrovať. Teraz si myslím, že moja svokra je svätica, lebo sa zaujíma ako sa máme, donesie nám raz za týždeň koláč, objíme nás všetkých keď príde. A môj manžel je otec roka, lebo každú noc vstáva k dvojičkám spolu so mnou, o pol šiestej vstáva do práce, vráti sa o piatej, ideme spolu kúpať a uspavat deti. ❤️ Takže manžel dotyčnej by si mal dať poriadnu facku na prebratie, zobrať svoju manželku a deti a žiť život so svojou rodinou bez teroru jeho rodičov. Tak ma rozčúlilo toto čo napísala, že by som ho sama išla na tú Oravu prefackat. A na farizejov svokrovcov neviem ani čo napísať. Kebyže niekto nazve moje dieťa pankhartom, neovladnem sa a to som fakt pokojná povaha.
@lucka867 prosím odíď odtiaľ aj keby do krízového centra, nemôžeš nechať tvoje deti dívať sa na také šialenstvo a nechať ich preberať také vzory.. muž keď nechá aby toto s tebou robili stojí za jedno veľké hovno, uteč!! Ešte sa dá všetko zachrániť a krásne žiť! Mne normálne slzu vyhŕkli keď som si prečítala tvoj komentár.
@pieksamaki prečo mu nikto nepomohol💦💦💦
Čisté šialenstvo
Neexistuuje.
Lucka 867...chcela by som poznať tvoju svokru, ako chcem poznať rôzne zhuzveniny v živote a ta tvoja musí byť negajugentka... Niečo podobné sme mali v rodine, ktorú ovládla a zosrotovala celú...ale dosťahovana nevesta.. pred ňou sa plazili svokrovci, odišiel švagor do Ostravy a švagrinu 14r.pratala jej matka ďalšej dcére, vydatej do 2i bytu... Aby nebola svedkom scén vysinutej kravy🐮50.roky...keď som u nich bola raz v roku na návšteve oni mali dlhé strme schody, vždy mi napadlo,, prečo nevestickuuzurpatorku z rozbehom neskopli zvrchu az do pekla... Všetko vydrzkovala,vyhystercila,vyrevala... Dom, role, peniaze s kredenca, všetko zadara a ostatní uzreli hubu. Tiež sa ustupovalo, tutlalo, lebo co by povedali v dedine....
Ja neviem, keď ta tvoja svokra týra i keď "len" totálnou stratou súkromia ma ona viac?robí to preto, lebo s nou tak robila jej svokra? To je parazit, imelo ktoré vás vysáva zo života a ničí budúcnosť vašich detí, ak ich nazýva panghartmi... Obetuj stovku a daj spraviť DNA detí a muža a oplieskaj jej to o tu dementnu zátku do krku...sebevrazednymi nápadmi by si suke len dala za pravdu.... Viem si ju predstaviť niekde na rampe do Dachau a všade, kde ma jeden dočasnú moc nad druhym... Sk špecialita, pôrodnice. Nedávno som čítala, ako rodicku pred CS ťahali do operačky nahú a bez okuliarov... Bez nich nevidela... ako mala výleteny tlak z toľkého poníženia a revanšu.. ze nič nedala (jej domnienka)... A predsa sa v tej situácii našiel normálny jedinec, anestéziológ, ktorý jej utrel slzy a dal ju tak do kľudu, aj keď si tým pohneval kolegov,lebo predsa nás tu v noci otravuje ženská z ulice s jej oanghartom. 💣 Musíš si nájsť nejakú oporu, keď ju nemáš v mužovi a niečo, z čoho nacerpas silu proti tchyni. Tchyne a uzeny, nej lepší studený.
Cloveka az fascinuje kolko ludi sa bude zapajat do diskusie na vymyslenu temu..

My sme mali možnosť bývať u svokrovcov v rodinnom dome, aj u našich rodičov....ani jednu ponuku by sme nevzali a tiež sme začínali ako mladá rodina. Nakoniec sme si prenajali 2i byt, za hrozné peniaze, ale stálo nám to za to. Ušetrili sme, aj sme si užili a kúpili čo sme potrebovali. O dva roky sme sa sťahovali do vlastného. Ten pokoj, robiť si veci po svojom, "gazdovať" ako uznáme za vhodné. A to môžem tvrdiť, že máme veľmi tolerantných rodičov. Ani raz ale nepadol návrh spoločnej kasy. Toto mi príde naozaj nevhodné. Nemal by s tým v prvom rade súhlasiť manžel, keďže sú to jeho rodičia. Mladá rodina má začínať sama, odísť od rodičov, osamostatniť sa. Veď to je základ šťastného manželstva.