icon

Spoločný účet so svokrovcami

24. sep 2022

Mam otazku....Resp.ma niekto skusenost?
Mame moznost byvat u svokrovcov. Mali by sme vlastne pochodie a vchod. Maju velky niekolkogeneracny dom a zije tu este muzova sestra s rodinou.
Dnes ked sme tuto moznost rozoberali, svokrovci navrhli aby som potom zrusila ucet.Vraj oni vsetci maju spolocny.
Vsetko sa z neho plati (ucty, telefony, nakupy).Ked by som sla kupit potraviny tak pohoda.No ak by sme chceli nieco vacsie, poradili by sme sa. Napr.umyvacku...
Hlava mi to neberie...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
cacianka
28. sep 2022

@maja22 áno
Mama s otcom mali spoločný, chodili im naň dôchodky. Zomrel v apríli v sobotu,banky zavreté, bankomaty ďaleko, aj keby tak vybrať sa dá iba denný limit kým sa zablokuje účet. Dedičské bolo koncom novembra.
Deň po pohrebe sme nabehli na poštu ( mali poštovú banku), všetko pomenili , mama si založila svoj účet, výplatu maminho dôchodku sme presmerovali na ten nový. Dôchodok jej nabehol až na nový termín o mesiac. Jedno šťastie, že mala nejaké úspory a hotovosť doma. Ja a sestra sme mohli zaplatiť, ale tiež zvyknuté že v hotovosti len základ, veď všade platíme kartou. Ale bloček / faktúru z pohrebnej služby treba platiť pri objednaní. Myslím že sa dá ísť k notárovi , aby odblokoval účet, aby sa mohol platiť pohreb, mesačné platby - ale vlastne nedá, lebo až keď príde z matriky oznam o úmrtí na súd, súd spracuje a pridelí spis notárovi, ti nejde za 2-3 dni.cize ani nevieš za ktorým notárom....
Takže pohreb nemôžeš čakať pol roka, asi v banke odblokuju , veď vedia dať podklady notárovi aký bol stav účtu ku dňu úmrtia. Ale zas nevedia kto bude dediť....

cacianka
28. sep 2022

@maja22 výplatu si vieš presmerovať na iný účet, prípadne hotovosť sa dá vybrať v robote. Ale € na spoločnom účte nie

dominyca9
28. sep 2022

@joannita Neradila som, keďže predmetnom otázky nebolo dedenie účtu. Bola to len poznámka pod čiarou, aby na to prípadne mohla upozorniť zúčastnených. Navyše, napísala som len to, čo bolo pred rokom povedané mne - povedala mi to pani v banke. Ak ma oklamala a niekto iný tu má správne informácie, som len rada, ak veci uvedie na pravú mieru (ako napr. @cacianka - ďakujem), o tom je diskusia. Mňa vždy fascinuje, ako sa niekto úplne zbytočne a bezdôvodne dokáže navážať do druhých.🤷

opuska
28. sep 2022

tak vies, to podla mna mnohym hlava taky napad mat spolocny ucet so svokrovcami neberie. nedala by som sa na to nahovorit. pri tolkych ludoch, nebudete mat o kolobehu penazi prehlad a preco by mala mat svokra pristup k mojim peniazom, tak to ako uz vobec nechapem

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kaktusik007
28. sep 2022

@mamula20 ja suhlasim, mne nahle a absolutne necakane zomrel moj otec a mala som u neho podpisove pravo - a az moj syn, osemrocny, ako som ho viedla na zusku a este nevedel ze dedo je mrtvy spomenul peniaze.... a mne to vtedy bliklo... takze syn siel na hodinu a ja som sla do banky hrat divadelne predstavenie svojho zivota.......

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kaktusik007
28. sep 2022

@mamula20 nic, co by som mala. Teda ze idem presunut zo setriaceho uctu na bezny a vyberam to. A usmev, a na otazku ze naco potrebujem taku velku sumu penazi odpoved - netusim, to vyberam pre mamu, zavolala mi ze ona vyber z banky dnes nestiha.....

co ine im povedat?

joannita
28. sep 2022

@dominyca9 ked niekto napise, ze informacie ktore uvadzas su klamlive, tak sa do teba navaza? 😮

dominyca9
Autor odpoveď zmazal
dominyca9
28. sep 2022

@joannita Áno, pretože nesprávne informácie už opravila diskutujúca pred tebou. Samozrejme, pokojne ma môžeš opraviť aj ty a milión iných diskutujúcich. Avšak odhliadnuc od toho, aký malo zmysel tvoje strohé konštatovanie, že ťa moje tvrdenie "udivuje"? Pomohlo to niekomu?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
28. sep 2022

@cacianka bohuzial neodblokuju, riesili sme pred par rokmi, v podstate vsetko zatiahol syn, dobreze sa nesudil a nenatahoval s celym svetom lebo tiez mali jeho rodicia spolocny ucet. Syn jediny dedic. Nedostal sa k tomu, skro ako prebehlo dedicske konanie.
Teraz na jar podobny scenar, ucet sa neblokuje hned, teda uz sa islo do banky a peniaze sa vybrali v riadnej vyske, co bolo treba sa doplatilo a potom sa vrati. Tu je zaujimave ze asi aj 2-3t presli... co inde uz je aj po pohrebe. Vobec nerozumiem cim sa riadia apreco je to raz tak a raz onak, mozno pri zriadovani uctu by bolo fajn zistit ci tam nie je moznost toto nejak riesit.

joannita
28. sep 2022

@dominyca9 ja necitam vsetky komentare ktore su pred tym mojim.
Ano udivuje ma, s akou istotou tvrdis nepravdy.
Nerozumiem, preco by malo niekomu pomoct moj udiv? Ludua niesu udiveni z roztopase, alebo preto aby niekomu pomohli, ale preto ze to tak citia 🤦‍♀️
Je to pocit.

dominyca9
28. sep 2022

@joannita Možno keby si prečítaš aj dva-tri komentáre pod tým mojím, ktorý si komentovala, tak by si zistila, že to vôbec netvrdím s istotou, ale len komunikujem to, čo bolo povedané mne (nemala som dôvod neveriť zamestnancovi banky) a aj to, že to už niekto pred tebou vysvetlil. Navyše, netvrdila som až také bludy, keďže minimálne blokovanie účtu je pravda a miesto dane sa dnes vraj paltí poplatok notárovi, ktorý sa odvíja od výšky dedičstva. Tvoj komentár preto na mňa vďaka poznámke o udivení pôsobí ako navážanie sa. V konečnom dôsledku, keby čítaš aj tých pár komentárov pod tým, mohla si si ušetriť ušetriť udivenie aj túto naozaj nikomu nepomáhajúcu diskusiu. Ak som si tvoju reakciu zle vysvetlila, ospravedlňujem sa, prišlo mi to len ľúto, keďže úmyslne naozaj nemám potrebu o týchto veciach klamať alebo zavádzať.

maranco
28. sep 2022

@simca06022011 treba si pozrieť obchodné podmienky konkrétnej banky, moja banka má tento text.

Pri úmrtí majiteľa účtu (resp. vyhlásení majiteľa účtu za mŕtveho) postupuje Banka podľa príslušných ustanovení Zmluvy a ďalšej zmluvnej dokumentácie a ďalej podľa dispozícií majiteľa účtu, AK ICH PRE PRÍPAD ÚMRTIA BANKE OZNÁMIL, inak podľa ustanovení právnych predpisov. Banka a klient sa dohodli, že v deň nasledujúci po dni, keď sa Banka hodnoverne dozvie o úmrtí majiteľa účtu (resp. o jeho vyhlásení za mŕtveho), zablokuje Banka peňažné prostriedky na účte a ukončí všetky príkazy udelené oprávnenou osobou či osobou splnomocnenou k dispozícii s peňažným zostatkom; všetky oprávnenia oprávnených osôb a osôb splnomocnených k dispozícii s peňažným zostatkom zanikajú, ak z konkrétneho plnomocenstva udeleného v súlade s platnou právnou úpravou nevyplýva niečo iné.

Takže majiteľ účtu môže s bankou písomne dohodnúť dispozíciu s účtom v prípade úmrtia. A vtedy banka okamžite nezablokuje účet, ale bude postupovať podľa dohody.

ešter tu je nejaké info
https://www.peniaze.sk/ucty-a-karty/6333-dedics...

simca06022011
28. sep 2022

@maranco no presne take som mala na mysly... to viem, ze sa to banke musi nahlasit

matullienka
28. sep 2022

@maranco prosím ťa môžeš mi napísať v ktorej banke to je takto? Až nemusím nútiť hľadať manžela zmluvu

maranco
28. sep 2022

@matullienka https://www.fio.sk/o-nas/manualy-dokumenty-cenn...
konkrétny súbor https://www.fio.sk/docs/sk/Fio_banka_SK_OP_ucty...
článok Čl. XI. Výpoveď zmluvy, zrušenie účtu, debetný zostatok
bod 9 je na strane 18.

romcici17
28. sep 2022

Príde mi to divné.Ja by som účet nerušila.S tým bývaním si to veľmi dobre premyslite,ale ak ide o účet nedaj sa prehovárať.K účtu majú v podstate prístup všetci čo bývajú v tom dome,ak som tomu dobre pochopila..Ako sa hovorí,život je jedno velké prekvapenie,nikdy nevieš čo sa môže stať...hocikto z tej rodiny môže jedného dňa vybieliť účet.Nezostane tam ani 1€,nebude mať kto platiť dom,elektrinu+ ďalšie veci za ktoré sa platí a čo potom?
Alebo sa nestane presne toto,ale nejakým spôsobom teba aj tvojho manžela oberú o peniaze..
Možno keď si to prečítaš,tak si povieš že to moc dramatizujem.Ale môže sa stať.Ako hovorím v živote sa dejú kadejáke veci,nikdy nevieš.Účet určite nerušte!! A ak budú trvať na tom,aby ste sa tam nasťahovali len pod podmienkou,že si zrušíte účet tak by som utekala široko ďaleko.Ak teraz bývate v nejakom podnájme,zostala by som a ak vám to nevyhovuje hladala by som si niečo väčšie,ale vlastné.S peniazmi sa nezahráva,toto sú vážne veci.

lucka2405
28. sep 2022

Ja nemam spolocny ani s muzom, nie ze by som nieco tajila alebo tak ale akosi nam to tak vyhovuje, so svokrovcami? To niekoho taka blbost moze napadnut?

ahhola
28. sep 2022

@joannita prečo sa potom blokujú účty hodinou úmrtia?

kaktusik007
28. sep 2022

@mamula20 nemal preco byt bloknuty - bolo to asi dve hodiny od umrtia a vlastne este ani oficialne papiere neboli...

alexleo
28. sep 2022

V žiadnom prípade! 🤦Už len to spoločné bývanie nie je dobré a nie to ešte spoločný účet.Čo ste nesvojprávna?Ale zato svokrovci asi dobre vedia čo robia a prečo to robia.Dúfan,že váš manžel nie je v tomto ako jeho rodičia a že bude na vašej strane.Vráťte sa radšej z kratšej cesty.

oikika69
28. sep 2022

@lucka867 prosím Vás, a Vy na čo čakáte?

simca06022011
28. sep 2022

@ahhola ucty sa neblokuju hodinou umrtia... Ved este ani dokumenty o tom banka nema...

jankakuvinkova
29. sep 2022

@simca06022011 ale áno, blokujú. Aj spätne. Banka síce hodinou smrti dokumenty ešte nemá, čiže teoreticky peniaze ešte môžeš vyberať, avšak ak manipuluješ s účtom po smrti, je to ľahko overiteľné (keďže dátum a čas sú uvedené v úmrtnom liste), peniaze musíš vrátiť, pretože je to považované za krádež. Hlavne, ak je viac dedičov (manželka, deti). Ostatní dediči si potom môžu súdnou cestou peniaze vymáhať späť. Účet sa totiž zmrazí nie doručením úmrtného listu, ale dátumom a časom smrti spätne. Stačí si pozrieť podmienky banky. Mne zomrel svokor minulý mesiac a boli sme na to v banke upozornení. Svokra nemohla vybrať ani peniaze na pohreb.

simca06022011
29. sep 2022

@jankakuvinkova neblokuje sa spatne nic, iba stav k datumu umrtia sa zistuje pre dedicske konanie a to je vsetko, tak netreba robit paniku. Ide o to ci pozostalí vedia vybrat hotovosť ktoru potrebujú, o nic ine. Ako by prosim ta spätne "zablokovali"ucet? 🤦🏻‍♀️ Účet banka zablokuje, ked sa to banka dozvie, od notara/rodiny atd.

bielavila
29. sep 2022

Autorka asi neodpise co?