icon

Spoločný život s partnerom a rozpočet

jezkodezko1
21. jan 2016

Ahojte žienky. Možno sa opýtam niečo zvláštne, ale veľmi by ma zaujímalo ako vy riešite rozpočet s partnerom.kto čo platí A keď bývate U neho či mu prispievate nejakou sumou. Ja bývam U môjho partnera,vedieme spolu rodinný život,máme bábo, čiže som na materskej ale stále si pýta 100 eur za to že tam bývam, že to je Z jeho pohľadu normálne. Čo na to hovoríte?ako to máte vy?

guinevre
25. jan 2016

@maminuska No, pripady su rozne. Moj kamarat nema na seba pisany byt co kupil s priatelkou, na priklad, ma cca 2000e plat, a vyzivne ma 250 na kazde dieta. Neviem ci si vobec posiesil a ako BSM s byvalou zenou. No, presne o to ide, kazdy pripad je individualny,a posudzuje sa vselico.

alicka850
25. jan 2016

@maminuska ja mam podobnu skusenost ako ty s vyzivnym aj s tym prepisovanim majetku, tiez vysku vyzivneho mam ako ty a to moj ex deklaroval prijem min.mzdy. /vs vzdelany s odborom,o ktory sa zamestnavatelia biju/. Vsetko brala sudkyna do uvahy,aj tie prevody majetku,aj jeho terajsiu ziv. uroven,aj moznost najst si lepsie platenu pracu. Takze ja by som to tak cierno nevidela s tym vyzivnym u autorky prispevku.

monika2110
25. jan 2016

@jezkodezko1 ahoj bez urazky to co je za chlap ze si dokaze vypýtať peniaze za to ze tam byvas to ako keby si bola podnajomnik,podla mňa je najlepšie ked je spoločny rozpočet a vedu ho obaja mate dieta ste rodina taakze na všetko máte byt dvaja

siska53
25. jan 2016

@jezkodezko1 ????
Nie sme zobrati s detmi som bola doma 5r. Nikdy som toto neriesila. Vzdy mi dal,ked som potrebovala.
Byvame u neho,lebo spolocny byt je mensi,tak ten prenajimame. Teraz mam o dost mensi prijem nez pred RD,ale v zivote odo mna neziadal aby skm mu ja davala peniaze urcene detom. Mame spolocny ucet.

Ked on chce na byvanie, ty mu sprav ucet za opatrovanie deti (pokojne 5€/ hodina), plus za upratovanie ci varenie (tkz.gazdinka,to tiez lacne nebude).

Raz muzovej sestre pindal muz,ked bola este doma s dietatom,tak sa nasr... A spravila mu take vyuctovanie. Odvtedy mala pokoj.

kliara
25. jan 2016

@jezkodezko1 - je mi ťa ľúto, ale nemyslím to zle. To čo máš za partnera? Sila toto. Tak namiesto toho, aby sa on staral finančne o teba a deti, aby ste sa mali čo najlepšie (samozrejme, podľa možností), ešte od teba bude pýtať polovicu rodičovského príspevku, pritom má momentálne približne štvornásobne vyšší príjem ako ty? A on svoj príjem míňa iba na seba a ty máš všetko poplatiť pre seba a dve deti? Sila. Ja ani neviem, čo sa v takejto situácii dá poradiť. Nuž mne sa nezdá, že vy ste normálne partneri a žijete spolu ako rodina. Podľa toho čo píšeš, to tak nie je. Prepáč, ale normálny partner sa takto nespráva ako tvoj chlap. On sa k tebe správa ako k platiacej pdnájomníčke, ja teda nechápem ako vôbec môžeš žiť v takomto vzťahu.

mimka161
25. jan 2016

bože normálne mi je ťa luto :( ved chlap sa má postarať finančne o rodinu ked je žena na materskej a nie pýtať od teba na bývanie ...ved to mi príde nie ako partner ale akoby si bola jeho spolubývajúca ..zvláštne , ja som o prácu prišla a teraz som otehotnela čiže už sa nezamestnám kto zobere tehotnu a vážne si neviem predstaviť žeby moj partner odomna pýtal peniaze ...ked som pracovala mali sme spoločný učet , zadané trvalá príkazy a čo tam zostalo to bolo proste naše na stravu na drogeriu na oblečko ...naše a teraz ja nemám ani 1e a tak čo ma vyhodí alebo čo ked mu neprispievam ? nevedela by som žiť v takom vzťahu

jessica1996
26. jan 2016

no sorry ale ty mas 220e rodičak alebo kolko ..on zaraba 800e a pýta od teba stovku mesačne ? šak to je sprepačenim aký kkt ? ... šak si sa už davno na neho mala vysrať. vychovavaš mu obe decka a on si chodí po pivách a festivaloch ? šak mu teda povec nech si na tom festivale nejde nejaku čo bude k nemu taka jak ty nech sa uvedomi chlapec, dobre dávno na tvojom mieste by som ho sfackala :D ty podla mna nie si pri zdravom rozume dievča ked žiješ s takým človekom, sorry no moj nazor.

myshalka
26. jan 2016

Nic v zlom...toto je chory clovek...zila som s takym dva roky..este aj sunku chleba avivaz pastu sme akoze delili sumy na polovicu a podobne....

Od takehoto slaboducheho "hrdinu" co sa o matku jeho dietata a dieta nevie postarat by som utekala svinskym krokom!

Byt tebou tak mu uz nedam ani cent!a este mu dam zoznam na bakup a do lekarne a ak by somral,zoberiem sa a odchadzam a on nech si zije....

natalkanasta
26. jan 2016

jezkodezko1, nadabila som na tuto temu, lebo taktiez riesim otazku rozpoctu s mojim partnerom, hoci ja mam v tejto otazke presne predstavy, zaujimalo ma, ako ziju ine pary.

No najprv k Tvojmu problemu. Mnohe baby Ti tu pisu, sice v dobrom, ze vykasli sa na debila a utekaj. Ano mnohe by utekali a ja tiez, lenze si myslim, ze ty nevies ako a kam utiect. Kedze si s nim, tolerujes toto dlho, aj sa za to hanbis a asi sa zajtra o 18 hod nepostavis a povies mu chod do frasa ty drzgros a odcupitas aj detmi. Zial stala si sa na nom absolutne zavislou - zijes v jeho byte? Preco v jeho? Ved ste rodina, to by mal byt aj Tvoj domov. Do tej situacie si sa zial dostala pravdepodobne z roznych dovodov. aj svojou vinou - neumyselne, ale zial. Mozno zle vzory v rodine, malo sebavedomia, slabe zazemie, malo alebo zle skusenosti, pocit menejcennosti, slepa laska, co ja viem... Nechcem sa ta dotknut vobec, kazdy ma iny udel - ale mnoho veci mozes zmenit, ked sa TY ZMENIS.

Mnoho ludi robi chybu a mysli si, ze ked ja rozmyslam tak, urcite tak rozmysla aj moj muz/priatel a ked tak nerozmysla asi je to debil alebo ma nelubi (najlepsie sa takto radi druhym 🙂 ) To nie je pravidlo. Ludia su rozni, pre kazdeho moze byt "normalne" alebo "dobre" nieco ine. Takze mozno si ocakavala, ze ked priatel povie jasneee postaram sa, ze to tak bude, alebo aspon si dufala, ale bala sa opytat - podla Tvojich predstav. Mozno jeho predstava postaram sa znamena nieco uplne ine (tym ho absolutne neobhajujej - je to drzgros a nevyspele decko, ked ma k rodine takyto pristup!), lenze asi ste si to zrejme neujasnili a tie predstavy nekonkretizovali. Preco? Lebo by si chalan pomyslel, ze chces jeho prachy? Lebo by si pomyslel, ze si zlatokopka? Lebo je to trapne, blbe? Lebo by si pomyslel ze nejde o lasku, ale o peniaze? Ak mas dobreho partnera, tak sa neoduje ani neutecie, ale bude ta pocuvat, rozmyslat, reagovat. To co je pre nas zeny dolezite (a pre kazdu zenu to moze byt nieco ine), je to potrebne ujasnit si a povedat a stat si za tym. Je pre mna dolezite mat stabilitu a doveru vo vztahu - co to znamena? Svadbu? Spolocne financie? Alebo ine veci, hodnoty, postoje? Najlepsie este pred tym ako pride spolocne stahovanie. Co je blbe - trapne na tom, ked s partnerom chces dieta porozpravat sa o tom, kto kolko zaraba, co sa stane ked jeden o pracu pride, ochorie, co bude ked ked pride dieta - bude vsetko 50:50?? Alebo si to budete delit na %? Alebo je samozrejme ze bude spolocny ucet - spolocne peniaze? Alebo bude mat kazdy svoj ucet ale muz bude ovela vacsim dielom prispievat a platit vsetko kym je zena doma? Ved to su esencialne otazky. A ked ti chalan povie no pozor dievca ja sa s tebou predsa o nic delit nebudem pripadne ide ti iba o peniaze, tak je na kazdej dospelej osobe sa za seba rozhodnut, ci je to OK, aj ked mam povedzme super prijem a uplne v pohode si vyzijem. Ja by som nemala pocit, ze partner bude stat pri mne v dobrom aj v zlom.

Taaakze si si nespravila domacu ulohu. Ale vycitkami sebe nepomozes, to len mala rada, aby si nabuduce, s novym, snad lepsim muzom, nebala sa opytat aj na tieto veci, Ale teraz predbiehame. Porozmyslaj sama za seba, ci LASKA, ked pises ze ho lubis staci. Je laska ked nemas na lieky? Je laska ked ta s 2 detmi necha zit zo 100 eur mesacne? Aj ked ho lubis - je tento muz, tento vztah dobry pre teba? Na toto si odpovedz a uprimne.

Mas kam ist? Rodina, kamaratka? Mas koho poziadat o pomoc? Mozno ked nikoho blizkeho nemas kto by ti naozaj pomohol a nejaky cas prichylil aj s detmi - porozmyslaj. Mozno mas vo vzdialenej rodine, okoli, mozno nejaku starsiu zenu, osamelu, hoci aj susedu alebo znamu, porozpravaj jej svoj pribeh. Neverim, ze nenajdes nikoho, kto by ti pomohol. A potom si poplaces, ale to prejde, vzchopis sa raz a pojdes dalej. A budes mudrejsia a silnejsia. Velmi TI drzim palce.

jezkodezko1
autor
27. jan 2016

Ahojte zienky. Kedze som zacala tuto temu pred par dnami a kedze ste boli mojou oporou a vase pismena mi dodali velku odvahu,tak som sa rozhodla ze vam napisem ako som postupila. V den ako som sa pytala na vas nazor som bola tak strasne nabita silou ,ze ako prisiel priatel domov som mu este raz a to razne oznamila ze mu peniaze davat nebudem pokial som na materskej ,pretoze nemam z coho. Povedala som mu vsetky dovody,o kolko penazi som prisla ja s nastupom na matersku a o co sa prihorsilo jemu a o co vlastne mne momentalne ide..... no ako som cakala panko sa urazil a nerozpraval sa so mnou dva dni . A co bolo dalej?asi si vsetko prehodnotil a povedal ze sa musi aj on uskromnit aby sme to zvladli . Odvtedy ma vzdy objime a zatial je dobre .uvidime neskor

emilia25
27. jan 2016

@jezkodezko1 trebs vzdy komunikovať aj o takých témach co sa clovek hanbí to je základ vzťahu kedze ten druhy čitat myšlienky a vnutorne trápenie nevie trebs aj za cenu ze sa ten druhy oduje.ja vzdy všetko hovorím muzovi aj ked hormony pracujú tak mu poviem moj muz vzdy vie co mi má povedať aby má rozveselil aby mi videl tu iskru v očiach úsmev na perách.bavíme sa aj o vážnych veciach alebo ked trebs niekde viac investovať peňazí vsetko riešime spolu aj deti.vzdy ked jeden povie alebo zákaze proste stojíme aj ako rodičia pri sebe.takže komunikovať a stale len komunikovať.

alicka850
27. jan 2016

@jezkodezko1 super,drzim palce nech to zvladnete.☺

myshalka
27. jan 2016

@jezkodezko1 super! Tak nech vám to vyjde 😇

katrin21
27. jan 2016

@jezkodezko1 super, tesim sa aj z malych pokrokov u teba.. ale dalsi krok by mal byt, ze ti ON BUDE DAVAT este na deti peniaze, nakolko su jeho a je povinny na ne prispievať do rozpoctu, takze aspon 150E -200E od neho pytaj... to je aj tak malo a je to minimum, ale jeho prijem to umoznuje, aby ti to daval. Neustup v tom.

jezkodezko1
autor
27. jan 2016

Ďakujem za podporu

natalkanasta
27. jan 2016

Mila Jezkodezko1. Urcite si mala dobry pocit zo seba, ked si priatelovi razne povedala, ze mu nemas z coho platit a ze si s peniazmi nevystacis. Tesim sa s Tebou naozaj. Ale nenechaj to len pri jeho sluboch. Lebo to uz Ti kedysi povedal, ze ved si privyrobi, pojde na brigadu a ze sa postara. Ked bude mat dobru naladu, opytaj sa ho, ako si tie zmeny predstavuje. A ako si ich predstavujes ty. Najprv sa porozpravajte, ako vidite financie v domacnosti, ake mate prijmy a ake fixne vydavky. Ako sa citis, ze Ti je to neprijemne, ved ste rodina, mali by ste hospodarit spolu. Neuspokoj sa s riesenim, ze Ti da trebars 200 Eur mesacne ze ved aspon tak, lebo tu nejde o sumu, ale o to, ze naco budu tieto financie pouzite, to je dobre si vyjasnit. Lebo ak ty budes mat 400 Eur na zabezpecenie chodu domacnosti, budes z toho platit skolku, oblecenie pre deti a seba (starsie dieta ti pojde coskoro do skoly a vydavky budu len vacsie), drogeriu a cistiace prostriedky a budes sa starat o to aby bola chladnicka stale plna a jemu trebars potom ked zaplati byt (SAM!) a da ti 200 Eur, zostane 400 Eur – ako jeho vreckove- on bude mat 400 Eur na restiky, bary, festivaly, vylety, oblecenie a hobby a ty budes mat 400 Eur na chod domacnosti a aj tak budes ratat kazde jedno euro a realne vreckove pre teba z toho bude 10 Eur ak vobec. A on sa Ti este bude tvarit ze aky je stedry a mas mu byt zaviazana a vdacna a spokojna a nestazovat sa a este byvas v jeho byte, ktory plati on, lebo ved ste riesenie nasli a ze ved ty si doma s detmi. Ste predsa rovnocenni partneri a domacnost a deti su rovnako Tvoje ako jeho. Pozor na to.

Verim Ti, ze sa tesis, ze mozno partner zmeni svoj postoj a bude vsetko super uzasne a budete hospodarit spolu. Prajem Ti to, ale nemozes na tom lipnut, lebo to tak moze byt ale nemusi. Ano vidim ze mu chces dat sancu, tak komunikuj s nim, rieste tieto financne otazky, a aj ked sa to bude vyvijat dobre, nezabudni, ze ta roky v podstate nechal v stichu a ty sama seba tiez. Mozno sa tak na toto nastves, ze objavis v sebe silu, o ktorej si ani nevedela. Teraz kym nie je jasne, ako to bude, ziskala si cas a premysli si plan B (budes sa citit omnoho silnejsia ked budes vediet, ze MAS NA VYBER – ak sa to s priatelom vyvinie dobre – parada ak nie - aj tak to zvladnes). Premysli si co urobis, co ked ti bude slubovat ano sme rodinka hospodarme spolu, ale zmeny budu minimalne a vsetko bude po starom. Nehanbi sa o tom rozpravat, ak mas rodicov alebo niekoho blizkeho povedz im to ako zijete, aj to ze ziadas partnera o zmenu, ale to sa az ukaze ci sa nieco aj zmeni. Pisala si, ze ta rodicia vzdy nabalia ked k nim ides. Urcite sami vedia ze mat mladu rodinku je drahy spas a preto Vam pomahaju. Keby vedeli ako zle na tom naozaj si, mozno budes prekvapena ako ta podporia a utesia, mozno Ti sami navrhnu, ze mas vzdy dvere otvorene ak to budes Ty a Tvoje deti potrebovat. A mozno nie, neviem ake mate vztahy v rodine, ale ako som Ti predtym pisala, porozmyslaj kto by ti vedel pomoct. Na tom neni nic slabe ziadat o pomoc. Slabe je nic neurobit z bezutesnou situaciou. Hanbis sa lebo mas pocit, ze si nebola dostatocne silna a doslo to az tak daleko ze si bola na dne? Ved to sa stane takmer kazdemu, ze je raz na dne v zivote. Otazka je ci na tom dne ostanem a budem sa cely zivot trapit alebo sa sa skusim odrazit a poucim. Uz len ta snaha vela zmeni aj keby Ti okolnosti nepriali. Vies co je sila? Ked si to pripustis, ano vyvinulo sa to zle, nereagovala som skor, bola to chyba, ale teraz to vidim a chcem zmenit. A ked sa nezmeni na moj podnet partner alebo situacia, tak budem vediet a musiet nieco zmenit ja. Mysli na to, mas 2 deti a si silna zena! Nenechaj sa od ziadneho muza ponizovat.

kliara
27. jan 2016

@jezkodezko1 - super, je to malý úspech k lepšiemu. Lenže tu nejde len o obdobie, kým si na materskej. Ty mu nemáš prečo dávať peniaze ani keď už nebudeš na materskej. Ani vtedy nebudeš jeho podnájomníčka. Plus on ti má prispievať na domácnosť, deti, atď., takže pokračuj pekne postupne ďalej vo svojom úsilí. Samozrejme, že aj on sa musí uskromniť. Veď je manžel (no dobre, aj keď nie ste zosobášení, ale žijete spolu) a otec, tak azda sa nebudú uskromňovať všetci ostatní a on si bude užívať na váš úkor.

natalkanasta
28. jan 2016

@jezkodezko1 Ahoj, tak ako sa to u vas vyvija? Dobre? Ci nie moc dobre? Napis budeme sa tesit 🙂

natalkanasta
28. jan 2016

@jezkodezko1 A este, mas fakt mile fotky v profile, krasne deticky a aj ty si krasna mama! Fakt taka sympaticka baba vyzeras byt, no ozaj drzim palce!!

veronika0801
29. jan 2016

@jezkodezko1 mam tri deti..cely zivot som robila nikdy som nebola odkazana na chlapa a nepytala peniaze..do dna kym mi chlap nevykrikoval este aj cigarety kupene za moje lebo on to tak bral.mozem si zato sama lebo som ho naucila ze sa viem zabezpecit aj sama a rozviedli sme sa.teaz zijem s partnerom s ktorym mam to najmladsie dieta..cize rozvedena s dvoma detmi som s nim zacala zit.prenajom potom u jeho rodicov ked som otehotnela no do roka si zobral uver a byvame vo vlastnom.on robi taha vsetko doma nikdy nepytal odomna ani cent pritom sa stara o deti ktore niesu jeho a poviem ti mal dni kedy povedal ze ked tolo miname nic nesetrime nech idem makat.vravim chcel si dieta staraj sa chcel si rodinu mas vedel si ze mam este dve deti a ak niesi schopny uzivit nas ostan doma ja pojdem zarobim lenze ty budes doma varit upratovat chodit po lekaroch behat po uradoch proste robit to co robim ja a ja s radostou pojdem makat lebo to jedine mas ty nastarosti zarobit e a prist si odychnut dom.do dnesneho dna on maka a viac to neriesi.mozno som svina ale uz nenecham aby chlap nevedel ze on je ten co ma postarat sa a nie zena..keby nevladal samozrejme by som ho donutila ostat doma a ja pojdem makat ale poviem ti mat chlapa ako ty pritom som mala horsieho ale po inej strane tak nie ja pojdem s jeho bytu ale on lebo ja sa staram o jeho deti a ak neni schopny ich zabezpecit a ktomu mne brat e ktore patria mne bez zlutovania by som zobrala deti a zaklopala na dvere jeho rodicov nech im daju najest ked takeho nezodpovedneho cloveka vychovali..

guinevre
29. jan 2016

@veronika0801 Ale deti si robis aj pre seba, nie ze "chcel dieta, a zobral si aj mna s dvomi detmi, tak nech sa stara", ty si deti nechcela, len chlapi chceli? A v pripade rozvodu mu teda jeho dieta nechas? Ja som proti tomu aby muz mal vsetko na krku, co tak SPOLU zarabat, niekto viac, niekto menej, ale sediet doma neviemkolko rokov, a nahanat ho, ze ty mas makat, a musis byt schopny to utiahnut a uzivit patclennu rodinu, tak podla mna nie je ok, a hlavne v dnesjen dobe nie moc realne. Pozeram okolo seba, mlade rodiny, vzdelani ludia, aj ked muz zaraba nadstandardne, zeny veru nesedia doma 10 rokov a nezostava vsetko len na tom muzovi. Vies, je jedno zabezpecovat trojclennu rodinu, a je ine zabezpecovat patclennu, pocuvaj radsej niekedy aj co ti tvoj muz hovori a s porozumenim, aby tvoj chlap raz nepovedal, ze stacilo.

jezkodezko1
autor
29. jan 2016

@natalkanasta Ahojky. Zatiaľ všetko klape, no ešte ubehol krátky čas. Snáď sa to udrží,verím A dufam V to.momentálne sme chorý vsetcia takže to máme veselé. A inak ďakujem za názor Z foto 🙂

jezkodezko1
autor
29. jan 2016

@veronika0801 ahoj. Poviem ti, že tiež som navrhla aby šiel on na materskú ale to úplne zamietol....

jezkodezko1
autor
29. jan 2016

@guinevre akých desať rokov doma? Veď ja som na materskej pár mesiacov. Predtým som pracovala A samozrejme domácnosť som ťahala aj ja, lenže momentálne sa to nedá. Keď nastupim znovu do práce bude peniazkov viac A viac prilozim na chod domacnosti

guinevre
29. jan 2016

@jezkodezko1 Nehovorila som to tebe.

nyusika
29. jan 2016

@guinevre jasne, zena ma materskej s troma detmi vlastne sedi doma a od rana pije kavu a oddychuje...boze, chodte docerta s takymto chapanim emancipacie.
ved @veronika0801 nenapisala., ze bude stale len doma.
pokial je rodina trojclenna, lahsie si aj zena karieru buduje, ako ked je rodina patclenna.
tam je nutne dohodnut sa, kto si bude budovat karieru v teplucku kancelarie (toto neberte doslova) a kto si bude budovat karieru v domacnosti.
ja v ziadnom pripade netvrdi, ze matka s troma detmi nema pracovat, podla mna musi, kvoli sebe...ale urcite nie kvoli tomu, ze od jej prijmu je zavisly chod domacnosti. toto by si mali dobre premysliety vsetky zeny, co maju tri a viac deti v- ci si to mozu dovolit. lebo z lasky sa nezije. a makat ako otrok a nemat cas na deti tiez nie je vyhra.

jezkodezko1
autor
29. jan 2016

@guinevre potom beriem späť, prepáč

guinevre
29. jan 2016

@nyusika Preco mi kladies do ust slova ktore som nepovedala? Urcite nesedi doma na riti, teda prve dva roky urcite nie. Necitala si dobre co som pisala. No, ano, nebudem si robit 3 deti s tym, ze potom poviem muzovi "ty chod zarabat pre vsetkych , a mas na to byt este aj hrdy, ze tahas vsetko". Z jej slov je evidentne, ze jej muz sa snazil jej nieco povedat, ale ona to nejak ako prava sekierka odsekla :D Manzelstvo a rodina je o dohode a spolupraci, ked on citi, ze ma toho vela, ja by som na jej mieste si sadla a porozpravala sa seriozne s muzom - proste ked nam to nevychadza (a ak nema nadstandardny prijem, tak zrejme na patclennu rodinu to nevychadza), tak najdeme ine riesenie. A nie take sedlacke slova, ze "chcel si , tak nech sa paci!". Aby potom neprikvitla dalsia tema, ze muz ma opustil...

nyusika
29. jan 2016

@guinevre a ty si u nich doma sedela, ked toto rozoberali ? z jednej poznamky, ktora vobec nemusela byt tak povedana, uz analyzujes ich manzelstvo ?

guinevre
29. jan 2016

@nyusika Ved sama to povedala, necitala si asi dobre. Je strasne zabavne citat tieto zenske prispevky, vsimni si hned ako hned zene veria a ina strana ich vobec nezaujima, ale ked napise muz, ze so zenou je problem, absolutne vsetky pisu, ze ved nemozeme vediet celu pravdu, ked sme nepoculi aj tu druhu stranu. No, tak ja sa snazim objektivne pozerat na to co niekto pise, a precitaj si este raz, sama povedala, ze sa jej snazil nieco dohovorit. Nie som si ista ci rozumies co znamena "analyza", lebo to moj prispevok rozhodne nebol. 🙂