icon

Spoločný život s partnerom a rozpočet

jezkodezko1
21. jan 2016

Ahojte žienky. Možno sa opýtam niečo zvláštne, ale veľmi by ma zaujímalo ako vy riešite rozpočet s partnerom.kto čo platí A keď bývate U neho či mu prispievate nejakou sumou. Ja bývam U môjho partnera,vedieme spolu rodinný život,máme bábo, čiže som na materskej ale stále si pýta 100 eur za to že tam bývam, že to je Z jeho pohľadu normálne. Čo na to hovoríte?ako to máte vy?

maria1989
17. feb 2016

@timea7 nemôžu predsa v školách vyučovať finančnú gramotnosť... už len si vezmi, keby každému došlo, koľko daní vlastne platí štátu napr. z výplaty, zrejme by tu neostal kameň na kameni... aspoň teda dúfam 😠

timea7
17. feb 2016

@maria1989 tak to je fakt, radosť vládnuť blbému národu, ktorému sa dajú zdaniť niektoré veci aj dva krát 😒 😒 😒

natalkanasta
1. mar 2016

@jezkodezko1 Ahoj, ako sa to u Vas doma vyvinulo? Napis ak budes chciet. Dufam, ze sa mate cela rodinka dobre. 🙂

tereskah
10. máj 2016

ja som mala byvaleho priatela s ktorym som ybvala a do centu som mu musela dat polovicu za ucty, ale ked trebalo jest a varit no hadajte kto chodil na nakupy, aj ked sme isli do vacsieho obecneho bytu byvat na polovicu sme davali zabezpeku vsetko, nabytky ako sedacka, chladnicka a prerobenie linky - pracovna dosta, skrinka od stolara, postel manzelska som dostala od mojho dedka a babky, ktorí su pre mna ako rodicia....spolu sme kupovali len jednu stenu do chodby za 160 eur a do obyvacky za 200 eur. po rozchode odisiel z bytu a nastahovala som si k sebe kamaratku, aby som zvladala platit ucty aj zit no bol to dost telenovela rozchod on sem chodil ked sme neboli doma alebo ked sme spali a dopadlo to az tak ze on ju vyjodil od tialto a sa vratil ale sme sa vobec nestretavali ja som bola stale v robote alebo prec lebo mi bolo z neho na vracanie, boze aj teraz sa mi dviha zaludok... a potom jedneho dna dva dni pred tym nez trebalo platit ucty prisiel ze on ide prec, takze so mnou vyje***.... no a tak som si mohla vybrat bud zdochnem od hladu, alebo budem platit len energie a najom nie... takze som par mesiacov neplatila najom.... no a samozrejme to potom pride vo vyuctovani.... ani neviem ako ake stastie to bolo a ci som si to naozaj zasluzila, no teraz mam priatela, ktory u mna v podstate byval od zaciatku vztahu, pretoze sa stale u mna zdrziaval a neskor tu aj prespaval, az to doslo k takemu ze som mu kupila kefku, prala mu veci, varila do roboty...a uz pomaly dva roky spolu zijeme - predosly vztah trval 4 roky... o tom ze predosly nechcel o dietati ani pocut a ked som sa h spytala ake ma plany do buducnosti, povedal ze upit si ntebook za 800 eur a podobne, ale to je ina tema... ajtak uz sa rozpisujem... o a tento partner, ktoreho mam teraz nevedel ake som mala financne problemy, nasla som si robotu na trvaly pracovny pomer, sice som mala len 400 eur vyplatu, no vedela som to pol roka potiahnut bez toho aby som si od neho opytala co i len euro, aj ked sa ma pytal kolko mi ma davat a teraz sme na tom tak ze napriklad a zaplatim vsetky ucty a on strava, alebo naopak, vobec to neriesime, na chladnicke mam rozpis co treba platit a fajkam si, to je pre nas prvorade... pri nakupoch si stale povieme ze je jedno kto to plati lebo ostava to v jednej domacnosti, no ja kedze mam ovela mensi prijem si naprikla nedovolim nakupovat oblecenia, kozmetiky, sladkosti a drahe fajnotky, aj ked viem ze by som mohla, ze mu to nevadi.... no podla mna si to nezasluzim :D lebo neprinasam tolko financii do domacnosti ako on,,,, a teraz aj prestal fajcit, ja co som mala krabicku na tyzden tiez, tak zas co to posetrime....

tereskah
10. máj 2016

este som zabudla napisat ze byvaly porozchode chcel odo mna 1500 eura co som mu dala len 500 za tu zabezpeku lebo uz to muselo do takej trapnosti prist, ze som mu musela pripomenut za koho peniaze žral....proste bolo to ubohe, ani peniaze co mi vratili za elektrinu co uz sme nebyvali spolu mi nechcel dat proste hovado...

timea7
10. máj 2016

@tereskah buď rada, že si sa vola zbavila, no sorry, ale na začiatku si si to tak nadstavila sama, alebo si teda súhlasila s tým, ako to nadstavil on a neprotestovala si. Ty si mu musela dať do centu na polovicu za účty, prečo si nevyinkasovala do centu polovicu za stravu? A do mesiaca ho nevykopla? Muž, ktorý do centa začne vyúčtovávať berie vzťah nie ako partnerský, ale ako obchodný 😠 😠 😠 😠 😠

tereskah
10. máj 2016

@timea7 to je zložitejšie a tak jednoducho sa to opisat neda, že ja som si to nastavila no lebo ja som bola pi*a a verila som že z toho vztahu nieco bude, ale vidis nie je a som stastna

timea7
10. máj 2016

@tereskah podstatné je, že si to stopla, aj keď neskôr, ale predsa a nepremárnila si s bulom celý život.

nyusika
10. máj 2016

@tereskah ale aj v tomto vzťahu ideš na polovici...aj keď si myslíš, že nie. To nie je dobre ☺
Ale držím palce

timea7
10. máj 2016

@nyusika tiež mám ten pocit 😒 😒 😒 😒 😒
@tereskah máš oveľa menší príjem, ale kto sa stará o domácnosť? Varíte, periete, upratujete, nakupujete tiež na polovicu?

tereskah
10. máj 2016

@nyusika @timea7 a v ktoom vztahu to pomyslene nejde na polovicu, ja zarabam menej, doma domace prace robime spolu, nikdy mi na nic nepovie nie, keby som chcela mozem si kupit co chcem, ale nie som tak vychovana, ani vreckove som si od rodicov napriklad nikdy nebrala... @nyusika a ako je to dobre ked vsetko plati a robi chlap alebo ako?

natalym
10. máj 2016

@nyusika
@timea7
No to by aj mňa zaujímalo baby ako to myslíte.

tereskah
10. máj 2016

@natalym podla mna nie je dobre ked ti povie partner daj 148,35 € zaplatil som ucty.... ale ked si poviete napriklad ze och prisiel plyn a plati ten kto ma cas, neriesi sa ze ja ty alebo daj polku...aspon teraz to tak mame a kedze uz budeme rodinka uz to ani neriesim vobec 🙂) vyhovuje mi to ako to je, ze nas vztah nie je o peniazoch a vracaní si 50 centoviek a podobne... 🙂

whitecat666
10. máj 2016

@tereskah
Ja chapem, co sa ti tym baby snazia naznacit.
Podla mna by mal z dvojice platit vzdy viac veci ten kto viac zarobi. Je dost nefer ist na polovicu aj ked nezarabate rovnako.
Ale hlavne je, ze si ty spokojna a tebe to takto vyhovuje 🙂 .

senka111
10. máj 2016

Ja som bola celých 10rokov doma s deťmi.Syn bol chorý a ešte sme potom mali dcéru. Za 10r mi nepovedal,že ma živí Ani len tuk.Teraz pracujem ale stále sa snaží zabezpečiť aby sme mali vsetko.Neviem čo je Za dobu debilov mužov .

nyusika
10. máj 2016

@natalym myslím to tak, že sa nedá spolužitie úplne presne a spravodlivo prepočítať.
@tereskah má veľmi zlú skúsenosť z predchádzajúceho vzťahu. a tak nejak automaticky aj v tomto uplatňuje niektoré veci.
Ja v žiadnom prípade nechcem tvrdiť, že partner-muž má všetko financovať. Len ja mám z toho príspevku taký divný pocit, ako keby sa ospravedlňovala sama pred sebou, že menej zarába (sama píše, že si nič osobné nedovolí kúpiť kvôli tomu).
Ja neviem, ako je to v skutočnosti, len mi to tak proste vyznelo.

tereskah
10. máj 2016

@nyusika ja som si nikdy nic take nekupovala neminala na seba peniaze aj ked som zarabala tri krat viac, lebo ano mala som to stastie... priatel s tym nema problem neriesi aj povie nech si kupim, ale ja si nekupim...a to iste aj rodicia ked sme u nich a chcu za mna zaplatit nakup proste mne je to trapne a nie som ochotna to prijat

tereskah
10. máj 2016

a pride mi smiešne ked ženy vyhlasuju ake su emancipovane a sebestačne a v duchu chcu aby vsetko za nich platil muž....

nyusika
10. máj 2016

@tereskah emancipacia je ale niečo iné. To nie je o prijímaní darov 🙄
Ale ako som napísala - kazdemu5ajo vyhovuje

whitecat666
10. máj 2016

@tereskah
Mne zas pride smiesne ako niektore zeny odmietaju prijat pomoc od muza (nehovorim, ze je to tvoj pripad, je to len poznamka k diskusii) a radsej potom ziju z rodicovskeho prispevku. To maju byt peniaze pre dieta a nie pre matku.

nyusika
10. máj 2016

@whitecat666 a ešte si aj myslia, že to je správne. Pretože sú hrdé a nenechajú sa (podľa ich zmýšľania) vydržiavať.

Pritom nemajú ani tucha, čo znamená byť vydržiavaná žena.

lubkavargova1
10. máj 2016

No, ja tvrdim jedno ak sa uz dvaja rozhodli ze idu do spolocnej domacnosti: spolocna domacnost-spolocna postel-spolone peniaze.
Ak nie, tak potom nema vyznam riesit nejake "my" a pekne krasne aj oddelene spalne a postielky. Toto ked poviete takych chlapom tak hned spadne ego do minusovych bodov 😀 😀

whitecat666
10. máj 2016

@nyusika presne 😀 ...
Odpadavam z takych nazorov 🙄 !

natalym
11. máj 2016

Tak podľa toho je v poriadku keď jeden prispieva viac ako druhý?
A ten druhý keby chcel tak by tiež mohol, to si nevšímať, či ako?

nyusika
11. máj 2016

@natalym je v absolutnom poriadku, ked jeden prispieva viac, nez ten druhy 🙂

natalym
11. máj 2016

@nyusika No veď konštatujem.
Odpoveď na otázku nemáš, prosím ťa?

nyusika
11. máj 2016

@natalym ved som odpovedala 🙂

ze je to v poriadku, ked jeden prispieva viac a druhy prispieva menej 🙂

jema_suri
11. máj 2016

@terezka1947 to je presne to..že sa partneri v sebe najprv poriadne vyžijú sexuálne...a keď príde dieťa prídu krízy..pretože čo drží pokope vzťah..láska?? aká láska ..keď chlap ktorý si svoju parnterku ani nevezme za ženu keď už teda prišlo to dieťa hoc aj neplánovane nečakane...nie ďalej ako partneri..že keď si už prestaneme rozumieť tak jednoducho odíď z môjho bytu veď niesme manželia..nič ti tu nepatrí...a deti odbije výživným..ani starať sa vlastne nemusí...no je to zlé...je to zlééé

maria1989
11. máj 2016

@nyusika v poriadku, ak jeden prispieva viac, druhý menej. Myslíš však prípad, ak muž prispieva viac. Alebo ak žena má väčší príjem (bezdetný pár) má ona prispievať viac? 😉

natalym
11. máj 2016

@nyusika
A ten druhý keby chcel tak by tiež mohol, to si nevšímať, či ako? Túto otázku si prehliadla.