Starý dom ako vhodná investícia do budúcnosti?
Dobry den, rozmyslam o kupe starsieho dvojpodlazneho domu. Povodne som chcela mensi dom pre moju rodinu v mieste mojho povodneho bydliska (mesto na zapadnom slovensku, ale nie ba) na to, ked prideme za rodinou na slovensko. Realne by bolo 3-4 krat za rok na 2-3 tyzdne. Prakticky ako rekreacny dom a zaroven ako investicia do buducnosti. V lokalite, o ktoru mam zaujem, sa ale vacsinou predavaju stare dvojgeneracne domy, tak som zvazovala, ze by som jedno poschodie dala do dlhodobeho prenajmu a druhe vyuzivala na sukromne ucely. Ciel by bol, aby sa z najmu zaplatila prevadzka domu a mensie opravy. Mate niekto s podobnou situaciou skusenosti? Zijeme v zahranici v podnajme a ziadnu nehnutelnost este nevlastnime a tu kde zijeme si kupovat ani nebudeme. Navrat na slovensko momentalne neplanujeme ale vsetko je mozne. O kupu bytu nemam zaujem. Dakujem za nazor.
Ja som za stary dom s rekonstrukciou. A idete dobre na to. Nemyslim, ze budete mat problem najst podnajomnika-do takychto najmov idu hlavne rodiny s detmi. Uz aj na slovensku zacne byt zachvilu moderne mat najom v dome, ked ludia nebudu dostavat hypo v tak velkom meradle ako doteraz. Len co by som na 100% poriesila je nove kurenie, kotol, elektriku, vodu a odtoky-podla stavu (popripade strechu, ak nebola dlho menena). Zvysok sa da dat do poriadku aj za jazdy. ...
@tanika470 úplne takúto skúsenosť nemám, ale napíšem ti tú našu - mali sme dom, novostavbu, bývali sme tam 4 roky. Potom stavba rok stála - chodili sme občas na víkendy, až po roku sme dom prenajali. Ako tam začali bývať a dom používať, veci po roku statia sa začali kaziť. Plast sprhol, podmylo nám dom a investícia do opravy nás vyšla na 12 tis. Podľa mňa so starým domom to bude ešte horšie. S takým zámerom, ako chceš ty, by som do toho určite nešla…
@katulienkax Ahoj, dakujem za odpoved. Lokalita , kde mam zaujem kupovat, je najlepsia v danom meste, a lepsia nez vacsiny bytoviek, netreba byt motorizovany. Myslim, ze mlada rodina by mohla ocenit viacej priestoru a ziadnych susedov. Suhlasim, ze prace je viac, ale aj uzitku.
@alexanderkovacs Dakujem za odpoved, staci nam maly dom, v lokalite o ktoru mam zaujem sa predavaju iba velke dvojgeneracne. Sem tam pride vynimka, ale ta je aj rychlo prec z ponuky, pokial dom zrovna nehnije. Asi ako pises, by bolo mozne, kupit dom na zburanie, ale na taku ponuku tiez cakame uz dva - tri roky.
Len pozor to že tebe nevadí vysoká tráva je fajn ale zo zákona musíš kosiť a nemôžeš nechať pozemok zarásť.
@tanika470 urcite nie, my sme tak kúpili a je to len žrút prachov a ideme ho predat. Keby som v tom čase kupila byt, mohol si na seba zarabat. To je len taká rozprávková predstava, že stačí kosiť 2x za rok, ty máš aj iné povinnosti, ako odhrabavat sneh, sprístupniť dom, keď prídu vodári, plynári, keď prídu zrazu mrazy, nemusis stihnúť zakurit a môže ti dotrhat trubky ako u nás predchadzajucemu majitelovi. Neviem, prečo nechceš investičný byt, ale to je jediná rozumná investícia, ktorú mozes spravit. A tiež sa nemozes spoliehať na rodinu a otravovať ich s tým, veď by to bol váš dom a nie ich, nemôžeš sobecky na nich prenasat vaše povinnosti
A ešte k tomu zbúraniu, to tiež nie je len tak, musis platit za uskladnenie odpadu zo zbúraného domu a to sa bavime o desiatkach tisíc, ak ma eternitovu strechu, to môže robit len špecializovaná firma, lebo si z toho spravili biznis a za zlozenie len strechy tiež musis ratat 5-10 tisic
@tramtada31 Ahoj, dakujem za odpoved. Mozno ten nadpis diskusie je zavadzajuci, chcem dom (aj) do vlastneho uzivania, nielen ako investiciu, pretoze chcem chodit na slovensko castejsie a na dlhsie, chcem aby moje deti poznali rodinu a slovensku kulturu, mentalitu. ehm. ale to nieje predmetom diskusie 🙂 Preto "investicny byt" nehladam. Rodina v dochodkovom veku sa nachadza od danej lokality 15 minut pesi a obcasna kontrola nieje problem, na prace by som si musela niekoho najat/svojpomocne/podnajomca - za co by mal zvyhodneny ten najom. Cielom otvorenia tejto diskusie by malo pomoct mi sa rozhodnut ci je lepsie kupit starsi dvojgeneracny dom, z ktoreho by som polovicu prenajala, aby bol dom celorocne v prevadzke. Domy v tejto lokalite maju zvacsa 50 rokov a su po ciastocnej rekonstrukcii (nova strecha, nejake upravy jadier, novy kotol, popr. izolacie. Elektrika zvacsa prerobena nebyva) Druha moznost by bola takyto dom zburat, postavit novy a mensi len pre vlastne vyuzitie. Pricom aj cas k startu prevadzky aj zhodnotenie do buducnosti hra svoju ulohu. Je to dobry napad/je to (na slovensku) zly napad. A uz tu niekto v diskusii spominal ze najlacnejsie je prenajat si nieco, najlacnejsie je byvat u rodiny, takze uplne o to tak nejde. Dakujem za precitanie.
@tramtada31. Áno...my sme za odpad platili dosť veľa peňazí......
@1ryba presne tak by som odporučila aj ja. starý domček stále potrebuje opravy. Veď montovaný bungalov by bol celkom dobrý.
@tramtada31 ak mas nedavne skusenosti, prosim podel sa kolko si platil za zburanie a uskladnenie za m2 a kde, dakujem
@margotka17 nieje to najhorsi napad ubrat sa cestou suchej vystavby, ale na vyssej urovni ako docasnej stavby, lokalita je v meste
@tanika470 hovorím, že to sú desaťtisíce, cena sa líši samozrejme od velkosti domu (šírky múrov), keď si pri Ba, tak najlacnejšie vychadzala skládka AZ stav na Biskupickej, tam si môžeš pozriet cennik (najlacnejšie vychadza odpad zatriedit na betón, tehly, keďže zmiešaný je najdrahší). Pripadne si pozri cenníky za pristavenie kontajnerov, my sme za jeden platili okolo 400eur (tuším 10 kubikovy), ale je možné, že už ceny isli hore v tomto smere. Hlavne nebúra sa len tak, musis mat povolenie. Sú s tým veľké motky. Môže sa ti stat, že zburas starý dom, ale nebudeš môcť postavit rovnako velky, lebo podľa zákonov/uzemneho planu budeš obmedzená možnosťou zastavanej plochy na pozemku podľa novych regulácii, ktoré upravujú napriklad aj to, koľko metrov od hranice pozemku mozes stavat. Keďže fyzicky na Sk nie ste, neviem si predstavit, ako by ste to zvladli, lebo dnešní robotníci fungujú tak, že sa ti ani na dohodnutý termin nedostavia, pripadne prídu na dve hodiny a potom idu na ďalšiu fušku. Pre vás by bolo najvhodnejšie kúpiť nový(zrekonštruovaný dom). A ani nehovorim o tom, aký je to nápor na vzťah takéto niečo riešiť.
@katulienkax ahoj, asi by som sla na to podobne, ako keby som stavala nove - najala by som si doveryhodne zastupenie v case nepritomnosti. Kde je vola, tam je cesta - otazka znie, ktora z nich je menej trnista
@tanika470 mňa napadlo ako prvé to, že keď prenajímas starší dom v pôvodnom stave....jedna vec je,že veci sa kazia....raz batéria, raz voda,raz kúrenie nejde....to je proste tak....Máme takýto dom,na rekreáciu pri Tatrách,stále keď tam dôjdeme proste furt furt dačo....je to tak proste na staršom dom...o pár dní sa chystám s deťmi na par týždňov, už sa trasiem čo zasa bude....aj keď udržiavaný je....Ale nikdy by som tam nepustila nájomníkov,jednak tie poruchy,a druhá vec,že za starý dom nemôžeš pýtať veľa nájomné,lebo je to tak....a keď budeš prenajímať lacno lebo musíš,vzhľadom na stav....tak aký ľudia sa ti tam nasťahujú?nehovorím,že nenájdeš slušných podnájomnikov,ale predsa je tam šanca ovela oveľa väčšia,že budú problémový....lebo je to tak proste....prenajímala,by som vtedy, ak by som mala istotu,že veci na 100% fungujú a mohla by som si opýtať toľko,aby som prilákala riadne platiach nájomníkov....nemyslela som to v zlom....mali sme v rodine prípad,keď chceli prenajímať zdedený udržiavaný dom....pýtali o niečo nižšie o 100-200€ ako v okolí prerobené nehnuteľnosti,ale záujemcovia,čo tam chodili.......tak to sa rýchlo prerozhodli,že takýmto ľuďom dom nedajú a radšej neprenajimaju...presne preto radšej temperujem,pre nikoho....udržiavame,ale neprenajmem...
@tramtada31 v ponuke byvaju ciastocne zrekonstruovane domy (strecha, izolacie, novy kotol, daka ta kupelka) ale su dvoj-, trojpodlazne. Preto uvaha s podnajomnikom. Ale je mozne, ze sa to absolutne neoplati a aj v pripade vacsej pociatocnej investicie by sa taketo nieco skor oplatilo zburat a postavit nove. Ano, ako hovoris, podla UP sa uz take stavat nedaju (kto chce, necha napr. stenu z povodnej konstrukcie, aby mohol zachovat podorys a povodne odstupy). My pre svoju potrebu chceme tak ci tak maly dom. Novostavby niekde v novovytvrenych stvrtiach su na to, co to je, velmi drahe a hrozne skarede 🙂 to uz by som si postavila podla seba.
Podla mna dobry napad. Ak vsak chces oddelit poschodia, tiez to vyzaduje investiciu stym by si mala pocitat. A aj tym ze na starom dome aa ma vzdy nieco opravovat, a ked budes mat najomnikov tak budu obtazovat stym teba. Na tvojom mieste by som si preto najala komplet firmu, ktora by sa tomu venovala a riesila najomcov aj opravy okolo toho, a nemusela by si ty riesit opravy. Ak mas dostatok investicii tak urcite jw lepsie kupit nehnutelnost ako keby si ich mala len tak niekde, ak teda nechxrs kupit tam kde byvas momentalne. Moji rodicia boli zamestnany prave v takejto firme. No a ten kto bude predsa prenajimat jednu cast domu, sa bude starat aj o zahradu tym ze ju moze pouzivat. Ja byvam hodinu od BA a vela rodin tu prave hlada podnajom zo zahradkou ( na svoje nema).