icon

Stavba domu - moje meno nie je ani na projekte, ale financie dávam

12. sep 2023

Ahojte. Idem si sem po radu kto sa vyzná alebo bol v podobnej situacií..s priteľom som už 10 rokov , mame rozostavany dom. Samozrejme nie som napísana na projekte ani nikde. Kedže tam idu aj moje financie , a v budúcnosti nechcem ostat s holou riťou tak ake je najlepšie riešenie pre mňa? Aby pol domu napísal namňa? (Pozemok nechcem, ten zdedil on) ..máme dve deti. Svadbu planujeme , ale až keď budeme bývať v novom. Alebo je lepšie sa vziať ešte pred kolaudáciou? Ten kto sa vyzná poprosím komentovať. Ďakujem

Strana
z2
alickapusinka
12. sep 2023

Ak si ako spoludlžník. Tak ak by došlo k najhoršiemu že by sa mu niečo stalo tak TI preberáš všetky zaväzky čo sa týka platenia. Tak isto ak sa rozídete a si ako spoludlžník a ON kedykoľvek prestane splácať príde o prácu musíš platiť TY ako spoludlžník ja som to tak mala. Ak by si chcela TY sama hypotéku neviem či by TI dali ak si ako spoludlžník.

zuzanaa239
12. sep 2023

@autorka to ako dospela žena nevieš take triviálne veci? Ja nerozumiem veď to úplne patrí k všeobecnému prehľadu o živote. Už pri schvaľovaní pôžičky ťa mal zapísať na list vlastníctva a tak ste mali načerpať úver,to mala byt tvoja podmienka. Teraz je to o jeho dobrej vôli.

ina_ingrid
12. sep 2023

Dá sa to riešiť aj formou tzv dohody o (čiastočnom) postúpení práv a povinností stavebníka - napr 50% z priateľa (stavebník tj osoba na ktorú “znie” stavebne povolenie) na Teba ako osobu kt spolufinancuje výstavbu…v tom prípade budete môcť o kolaudačné rozhodnutie požiadať spolu a následne pri zápise stavby do KN budete do LV zapísaní obaja, ten pomer/podiel nemusí byt nutne 50:50, to je na vašej dohode …príliš by som sa nespoliehali na tie rady,že po kolaudacii vyriešiť a že stačí preKN cestné prehlásenie (od r 2018 po novele katastrálneho zákona a príslušnej vyhlášky už určite nestačí na 99% by si s tým pohorela ako jedna moja klientka v minulosti) odporucam mat vyriešené ešte pred kolaudáciou a žiadať o KR už Spoločne

lalala94
12. sep 2023

@matkahelka svadba je jedna vec, ale keď čítam autorkine príspevky a jej vedomosti v tejto oblasti, tak je to na zaplakanie. S takou sa musí dobre stavať...

barbora01
12. sep 2023

@samuelson35 pri zmene stavby pred dokončením by muselo dôjsť k zmene stavby, nemôže sa zmeniť len stavebník, to nie je zmena stavby

ina_ingrid
12. sep 2023

Už som videla aj rozhodnutie stavebného úradu o zmene stavby,pričom cela zmena sa týkala len zmeny v osobe stavebníka,takze je to na posúdení /kompetencii daného stavebného úradu,posudzujú sa individuálne tieto prípady

barbora01
12. sep 2023

@ina_ingrid presne tak @autorka táto rada je najlepšia, takto to urob

ina_ingrid
12. sep 2023

Ešte som zabudla, že o tej dohode treba informovať aj banku čo bude asi znamenať, že budú chcieť predložiť jeden rovnopis dohody

ina_ingrid
12. sep 2023

+ na vlastníctvo pozemku to nebude mat vplyv,nakoľko pozemky a stavby na nich su dve samostatne veci, akurát zrejme budú 2 LV jeden k pozemku a druhý k stavbe, na kt už budeš figurovať aj Ty

barbora01
12. sep 2023

@ina_ingrid jj tiež som videla kadečo, ale to neznamená, že to bolo v súlade so stavebným zákonom

ibajaanikiny
Autor odpoveď zmazal
nikpa
12. sep 2023

Ukážkový príklad toho, ako sa to nerobí. Žijete spolu roky, máte 2 deti. Normálne si s ním sadni a povedz mu to čo teraz nám. Budeš vedieť na čom si a či sa vôbec chystá alebo je ochotný na teba niekedy niečo napísať. Ale popravde mu vyhovuje, že nič nevieš, nič nechceš, o nič sa nezaujimas ale peniaze dávaš. 🤦🙈 Ja toto nikdy nepochopím. Keď som zostala tehotná a kupovali sme byt, hneď na rovinu som povedala, že chcem byť súčasťou všetkého, hypotéky aj listu vlastníctva, na nič iné nepristúpim a nebudem bývať len tak na jeho dobré slovo v jeho byte. Prečo ste ženy v začiatkoch vzťahov také blbé...

doriiis
13. sep 2023

Vždy,keď čítam takéto príbehy ďakujem Bohu za svojho muža🙏

viera27
13. sep 2023

@lejllamt vsak ved presne to hovorim. Nie je vlastnik nehnutelnosti,nie je manzelka,ale je spoludlznik. Na cudzej nehnutelnosti. Parada 😀. Ja len ze ci si to uvedomuje. Lebo povodne mi vychadzalo,ze "len" vlozila svoje peniaze,nie ze je aj spoludlznik.

cafelatte
13. sep 2023

Nech Ti u notára podpise výšku sumy ktorú si dala do domu. V prípade rozchodu Ti ju musí vrátiť. Skus mu to navrhnúť a uvidíš reakciu. Odlož si doklad z IB o tom ze na účte máš tu sumu xxx.

alantroj
13. sep 2023

Aj ked nie ste manzelia, mozte spolu spisat dohodu o PODIELOM spoluvlastnictve. Manzelia maju bezpodielove. To znamena ze tvoj partner ti "preda" cast napr 1/2 danej nehnutelnosti. Takze budes mat polovicny podiel. Mozte si tam dat daku sumu a ustanovenie ze potvrdzuje ze podpisom zmluvy dostal danu sumu. Ale to zavisi samozrejme od jeho ochoty. A pokial nemas podiel na požzemku, tak si aj tak nepomozes. Znami sa rozviedli. Pozemok bol len jej, dom v BSM. Kto si kupi dom na cudzom poztemku? Nedostal od nej nic aj ked financoval cely dom.
Ak chces kalkulovat s tym, ze v pripade rozchodu by sa nehnutelnost predala, a z ceny by ste sa rozdelili mala by si si pravne/zmluvne s nim dat do poriadku podiel na pozemku aj na dome.

zmrzlinka2021
13. sep 2023

Autorka,

nikdy, skutocne nikdy netreba davat ani euro do nehnutelnosti cudzieho cloveka. Tvoj priatel nie je tvoja rodina a pravdepdobne s tebou aj vybabral, ak nie si na LV rozostavanch stavieb.
V prípade rozchodu budes musieť kazdé euro do jeho domu preukazovať. A co je najhorsie, ak si pri dvoch detoch bola roky na materskej, čiže bez normálneho príjmu, a nevložila si tam svoje úspory, tak pravdepodobne odídeš h holým zadkom.

Sadni si s priatelom a na rovinu to s ním prejdi. Otvorte kataster a hladajte riešenie.

Žial vela muzom dnes velmi vyhovuje, že pri budovaní kariery a majetku majú doma upratovačku a opatrovatelku a frajerku BEZ VIAZANOSTI

zmrzlinka2021
13. sep 2023

@alantroj Už vidís ako prepíše polovicu bytu na ňu 😉

beronsche
13. sep 2023

@zmrzlinka2021 tiez si myslim, ze chlap, co nema problem z priatelky, urobit spoludlznika, ale neunuva sa ju pridat ako spolumajitelku, sa teraz uz do prepisovania akehokolvek casti hrnut nebude..

Autorka - tahas tu za kratsi koniec, teraz uz Len dufat, ze prave vy nebudete ten statisticky kazdy druhy rozchadzajuci sa par.. aby si neskoncila sice bez nehnutelnosti, ale zato s hypo na krku (ked si dokladala prijem, budes iste aj spoludlznik. Inak, urcite si aj nieco podpisovala v banke, ze?)

princezna_bosorka
13. sep 2023

radia Vam tu kopu nezmyslov... ak si chcete byt ista, ze neskoncite s holou pr...lou, najdite si advokata a dajte si poradit od odbornika (ak za to nechcete platit, napiste do pravnej poradne tu na MK).

cavabcici
14. sep 2023

Ahoj. Presiel som si niecim podobnym a najhorsie je ked nemate taketo zakladne veci vyriesene. Tiez bol povodny dom len manzelkin, vrazil som do rekonstrukcie vsetky peniaze aj celej mojej rodiny no a manzelstvo nevydrzalo. Ja som ale chcel aby som bol uvedeny ako stavebnik a aj tak mi to moc nepomohlo. Ak sa rozidete, tak byvaly moze tvrdit ze si nic nedala, alebo ze si ho podviedla...pravda nie je dolezita. Dolezite bude len to čo dokažeš dokázať. Máš doklady o tom že tvoje peniaze išli naozaj do stavby domu a nie na spotrebu? Máš doklady že si platila úver? Je na faktúrach tvoje meno? ....
po prvé...ak nebudes vlastníkom domu a dokázes ze si donho investovala budes mat nárok len na výdaje ktore si realne do domu dala a ktore dokazes preukazat
po druhe....na prípadne zhodnotenie domu nárok nebudes mat, cize ak bude mat dom o 10 rokov 2x taku hodnotu, dostanes z toho len svoje vlozene peniaze....a aj to sa budete mozno hadat co bolo a co nie a dokazovat veci po 10 rokoch je niekedy fakt problem.

Takze ti radim, ak to s tebou mysli vazne a naozaj investujes do toho domu svoje peniaze....stale mate moznost dat navrh na zmenu stavby pred dokoncením kde pribudnes ako stavebník, následne budete obaja kolaudovat a ty budes zapisana na liste vlastnictva domu. Nie pozemku.....bolo by to voči tebe fer. Ak s tym bude mat problem, tak koho si si to vlastne vybrala pre svoju buducnost?

kvetinka75
14. sep 2023

je jedno kedy sa zoberiete, hlavné je, aby si bola na LV

Strana
z2