Stavebné sporenie pre deti verzus poistenie Farbička v Allianzi
Prosím vás co odporúčate? Co je lepšie? Výhody - nevýhody...
Stavebko alebo poistenie farbicka ?
My sme mali poistili aj zo sporením v metlife amsliko a má aj otvorené v stavebníctve.Ale spravila som to tak,že rodinný príspevok čo je asi okolo23€ jej chodí na účet do stavebného sporenia.Ten sa poberá do cca 18rokov,alebo ak študuje do 25r.Tak sa jej tam určite niečo naspori.A poistku má hoci za 30€.Tiez mám pocit že niekedy vyhodené prachy.A ešte aj otravujú keď nepošleš splátku,alebo sa oneskoril.Strasne.
@peta_petruska opravim ta. ak chces mat vyplatenu celu sumu aj so statnou premiou aj urokami, nemusis nic dokladovat.. vyplatia ti to cele po uplynuti 6 rokov ( na ukoncenie predtym treba dokladovat, ale zmluva musi byt starsia ako 2 roky ) uz dva krat mi koncilo stavebko a predlzovala som si ho . momentalne nam bezi treti rok. mam to ako taku " poistku " kedze ak potrebujem peniaze . tak po poziadani mi ich vedia do 30 dni vyplatit bez urokov a premie )
neinvestujeme jednu velku sumu do jedneho subjektu, ale minimalizujeme riziko strat, prerozdelenim penazi, teda mame od investovania do fondov, ukladania " prebytocnych " penazi na knizku ( fakt, vynimocne ) stavebko , pozemky ( jeden momentalne v prenajme ) az po krytie v poistnych zmluvach ( druh zabezpecenia najma pre syna ... )
nas doma nepovazujem, a nemala by sa povazovat za investiciu ( aj napriek tomu tvori najvacsiu cast nasich vydavkov )
a preferujem tiez investovat do vzdelania deti , teda nesetrit pri skolach, kruzkoch, a neodriekat detom, to v com vidim, ze su dobrí . ( raz sa to vsetko cloveku znasobi )
@evittam čo sa týka sporenia : Momentálne sú úroky na knižkách alebo na terminovaných vkladoch veľmi nízke. Na sporení spolu so štátnou prémiou si vieš aký taký úrok zabezpečiť. Treba tam ale dať € ktoré ti nebudú chýbať a nebudeš ich chcieť vyberať.
poistka : zabezpečenie. To nie je sporenie ale ochrana dieťaťa. Tu na nej nezarobíš, lebo je to poistka nie sporenie ale zas je zo pre prípad, veď riziko nevypneš. Moja malá má aj a aj . Ale to je môj názor 🙂
@lucka1987 jasne, po 6 rokoch bez problemov, to som nenapisala 🙂
@cucuska Tvoj názor ti neberiem. A tie uložené peniaze budú mať mizivú hodnotu za takých 20 rokov.😉 Ani ten najvýhodnejší úrok ich nezachráni.....Áno , "riziko nevypneš". Ale ja si to radšej zabezpečím inak a viac zhodnotené ako všelijakými pofidérnymi sľubmi od xy poisťovní.....Ale ako som už napísala - to je tiež môj názor a nikomu neberiem dôveru v bankové a nebankové inštitúcie.🙂
@simonka1789 My sme túto otázku riešili v septembri, keď sa nám narodil drobček, a nakoniec sme sa rozhodli pre Prima banku. Dieťa do 18rokov, resp. kým bude študovať bude mať účet vedený zadarmo, a zostatok na účte do výšky 1000€ úročia 2%ročne - je to super, lebo peniažky drobcovi na účet posielame mesačne vo výške akej si môžeme dovoliť, peniažkami môžeme ľubovoľne hýbať, a aj tak nám stále mesačne pribudne úrok navyše, k ničomu sa tu neviažeme a máme stále 2% ročne. A popri tomto účte sme mu v Prime ešte otvorili sporiaci účet s úrokom 5%, tam už síce je viazanosť na 5 rokov a dá sa tam poslať max. 20€ mesačne, ale nič výhodnejšie sme nenašli. Zatiaľ mu sporíme len pár mesiacov, sme spokojní, lebo tieto úrokové sadzby sú vyššie oproti napr, Stavebnému sporeniu, aj keď tam by sa tuším mala priratávať nejaká štátna prémia, ale to len v prípade, že pošleš určitý obnos peniažkov ročne. A napr. v Prime Ti nehrozí žiadne riziko ako napr. pri fondoch... Samozrejme, ak máš peniažky, skupuj nehnuteľnosti, zlato atď., ale na materskej si to môže dovoliť len málokto 😀
@simonka1789 a ešte ma napadlo, že všetky peniažky čo drobec dostal na krstiny, na Vianoce, na meniny, tak ich dávame na ten 2% účet (aspoň niečo tie peniažky zarobia oproti tomu, keby doma stáli "v ponožke") a ak by sme tie peniažky náhodou aj potrebovali, vyberieme ich alebo si ich pošleme normálne cez internet banking... podľa mňa to je lepšie ako sa viazať na Farbičku v Allianze, Ja sama mám životné poistenie v Allianze, a keď si porovnám koľko im zaplatím, a koľko mi oni vyplatia po 10tich rokoch, vôbec to nie je také výhodné... a nevylepší to ani to, že za pobyt v pôrodnici mi "vyplatili" z poistenia 5€ na deň... aj keby sa stal nejaký úraz a pod. tak majú na to tabuľky a vždy to výplatné okrešú na minimum...
@martinkachrustikova Ahoj, zapacil sa mi ten ucet 2%-ny, vyzera velmi vyhodne....chcem sa spytat ze ci je to podmienka, ze vkladat musis mesacne hocijaku sumu, alebo staci ze vlozis par krat do roka.,a mozem zalozit ucet aj 9 rocnemu dietatu, ci to plati len pre male deti?dakujem 🙂
@alexia607 myslím, že nie je podmienka vkladať mesačne, podľa zmluvy nie je nijak limitovaný. Ten úrok 2%ročne je rozdelený mesačne, čiže každý mesiac ti pribúda úrok z aktuálneho zostatku na účte, takže je to len na tebe či tam peniažky máš alebo nemáš. Účet je zadarmo pre všetky detičky do 18rokov, alebo ak ešte študujú tak ak zdokladujú štúdium, neplatia za účet až do konca štúdia. U nás boli v banke veľmi milé pracovníčky, kľudne choď priamo do banky a oni ti isto všetko vysvetlia 🙂 Vídu v ústrety, my napr. nemáme kartu k tomuto účtu, máme len internet banking 🙂
@martinkachrustikova ok,Urcite sa pojdem do tej banky este poinformovat a ďakujem za dobry tip 🙂
No mne pani v banke vysvetlovala ze 2% sa dava iba na 1000€ , ked mate nad tak sa uz uroci menej
@martinkachrustikova no pani v bankento asi nepovedala pravdu , mas 2% len na sumu do 1000€
Bolo by to prilis vyhodne a pre banku nevyhodne urocit to 2% 😉
Stavebne sporenie je istota, ale vsimnite si tie vysoke poplatky - za uzatvorenie zmluvy a rocny poplatok. Tie maju dost vysoke.
Prima banku mame rpe deti aj my - ale tam je vyssia urokova miera iab do zostatku 1000EUR a ten sporiaci ucet - ktory je uroceny 5% - tam sa da mesacne vkladat max tusim 20 EUR...viac nie,aj keby ste chceli...cize vyhodne, ale v malom....
zivotne poistenie je skor o poisteni, absolutne zle na sporenie
@tianka písala som to v prvom komentári 🙂 a ako to myslíš, že len jeden vklad mesačne bez poplatku? My vkladáme osobne aj posielame cez IB a ešte sme žiaden poplatok neplatili...
@martinkachrustikova detsky ucet mozes iba 1x mesacne zadarmo, dalsie vklady su spoplatnene
Stahuju z detskeho uctu
@martinkachrustikova pisem 1 vklad v hotovosti jasne IB sa nerata no niekto este pouzivanaj vklad na ucet

stavebko mam 1x ale aj naposledy....kazdym rokom davas viac a menej ti daju momentalne treba dat nejakych 1300 +nejake drobne co je dost ale ked mas na to tak ok ale nie je to uz tak vyhodne ako kedysi davno