icon

Ste finančne na dne?

24. sep 2025

Ste tu niekto kto ste chudobní?
A neviete pokryť ani tie najnutnejšie potreby ?

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@nafka0483 Slovensky, česky, anglicky, taliansky, nemecky, na nižšej úrovni iné tri-štyri jazyky. Som nepočujúca - nepočujem ani slovo cez telefón, rozprávam perfektne. Nezapadám úplne do správneho narrative ani k sluchovo postihnutým, ani k počujúcim. Mám multi-ethnic origin. Po poľsky a po rusky nehovorím. Avšak, akýkoľvek jazyk sa má rátať ako ďalší jazyk. Veľa ľudí na Slovensku neovláda ani ten ich vlastný a to majú zamestnanie a pôvod slovenský. Takisto veľa ľudí tvrdia, že vedia po anglicky, pritom ich písomné znalosti anglického jazyka sú katastrofálne.
Bez ohľadu na krajinu, kde som skúšala si nájsť zamestnanie, podotýkam, platené (viacej ľudí ma využilo na prácu zadarmo, predovšetkým na Slovensku - napríklad reštaurácia Slávia)

@anonym_16cd28 tak asi vies odcitat z pier,tak???

tiezjedna
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@nafka0483 Slovensky, česky, anglicky, taliansky, nemecky, na nižšej úrovni iné tri-štyri jazyky. Som nepočujúca - nepočujem ani slovo cez telefón, rozprávam perfektne. Nezapadám úplne do správneho narrative ani k sluchovo postihnutým, ani k počujúcim. Mám multi-ethnic origin. Po poľsky a po rusky nehovorím. Avšak, akýkoľvek jazyk sa má rátať ako ďalší jazyk. Veľa ľudí na Slovensku neovláda ani ten ich vlastný a to majú zamestnanie a pôvod slovenský. Takisto veľa ľudí tvrdia, že vedia po anglicky, pritom ich písomné znalosti anglického jazyka sú katastrofálne.
Bez ohľadu na krajinu, kde som skúšala si nájsť zamestnanie, podotýkam, platené (viacej ľudí ma využilo na prácu zadarmo, predovšetkým na Slovensku - napríklad reštaurácia Slávia)

@anonym_16cd28 SK ani CZ jazyk sa ako cudzie nikdy neuvádzajú🙏 jedine, že by si chcela robiť korektúry alebo sa uchádzala o prácu pre nejaký jazykovedný odbor. Tam sa ale väčšinou vyžadujú štátnice z daných jazykov. A inak držím palce, máš to ťažké a pravdupovediac nepoznám nikoho s takto kombinovaným handicapom.

anonym_05ce8c
25. sep 2025
@wikiwiki

Čo znamená 2+2 deti? Tak máš 4 deti alebo nie? Máte strechu nad hlavou a jeden druhého, takže si nemyslím, že ste na tom až tak zle...

@wikiwiki 2 dospely a 2deti

anonym_7daf1a
25. sep 2025

Joj, ale ste sa rozpísali. Škoda, že autorka napísala dve vety o tom, že je cestoviny s kečupom a kukuricou a že v peňaženke nemá ani jedno euro. Darmo sa jej tu pýtate, že nech popíše situáciu a prečo sa do nej dostala, pravdepodobne to bola len taká fejková téma na rozprúdenie debaty. Podarilo sa 🙂

priscilla07
25. sep 2025
@anonym_autor

Áno nemáme ani na stravu. Jem suché cestoviny s troškou kečupu a kukurice, ktorá zostala zbytok. Nemáme ani rožky ani chlieb. V peňaženke ani 1e dojedáme už len zvyšky zo zásob.

@anonym_autor soja stojí do 1€, a je bohata na bielkoviny. Mne veľmi chutí s cestovinami. Z múky, kvásku ,vody zamiesiš pečivo raz-dva. Ak sa vyznaš v hubách, teraz je sezóna, su to vysoko výživné potraviny. Aj keď nemáš veľa peňazí, musíš dávať pozor na výživovú hodnotu potravín, kombinovať správne sa dá aj s málo peňazí. Tiež vajíčka su veľmi kvalitné potraviny, ak máš možnosť zober si vyradené sliepočky, a tie sa Ti budú niesť dalšich pár rokov ( tiež je dôležité správne kŕmenie). Cestoviny+kukurica+kečup=samí škrob (cukor), skoro žiadna výživová hodnota.

procrastique
25. sep 2025
@elfi1

pokial nie je situacia, ze su obrovske dlhy, tazko chory clovek, ktoreho liecba daleko prevysuje prijem rodiny .... tak na tie prechodne obdobia - par dni do vyplaty, nakup skolskych potrieb, oblecenie - na to naozaj je charita, pomoc v ramci mesta, second hand, darovacie skupiny... Kolko krat som takto dala veci
A sama tiez kludne vyuzujem napr. rôzne swapovacie (vymenne skupiny) v ramci nasho mesta, alebo vezmem oblecko po niekom, tiez posuvam po mojich detoch. Kopu hraciek, skladaciek, skolskych pomocok som uz takto poposuvala.
Tiez mi kolko krat zostanu nejake trvanlive potraviny po zaruke, alebo s konciacou zarukov ktore sa daju v pohode pouzit - ktore by mohli dakomu pomoct... no postou posielat sa to ozaj neoplati.
Preto, treba na FB sledovat skupiny v ramci svojho mesta - vymenne, darovacie - a nebat/nehanbit sa poziadat o pomoc
Ludia rychlo zistia, ci si niekto tu pomoc ozaj zasluzi, alebo len vyuzíva.
Ja mam pre seba taku teoriu - ked ma niekto na cigarety, prip. alkohol, tak ten naozaj na tom nie je az tak zle

@elfi1 Ja ti viem napríklad povedať príbeh môjho muža... jeho rodičia naozaj mali na cigarety a alkohol a on naozaj hladoval a snažil sa chodiť " na návštevy" ku kamarátom, aby mu tam dali niečo zjesť počas zš.

procrastique
25. sep 2025
@tiezjedna

@anonym_16cd28 SK ani CZ jazyk sa ako cudzie nikdy neuvádzajú🙏 jedine, že by si chcela robiť korektúry alebo sa uchádzala o prácu pre nejaký jazykovedný odbor. Tam sa ale väčšinou vyžadujú štátnice z daných jazykov. A inak držím palce, máš to ťažké a pravdupovediac nepoznám nikoho s takto kombinovaným handicapom.

@tiezjedna kto je sluchovo znevýhodnený si môže uvádzať SK/CZ ako cudzí jazyk pretože jeho prvý jazyk je posunkový...

tiezjedna
25. sep 2025
@procrastique

@tiezjedna kto je sluchovo znevýhodnený si môže uvádzať SK/CZ ako cudzí jazyk pretože jeho prvý jazyk je posunkový...

@procrastique ale ona píše, že hovorí perfektne.

procrastique
25. sep 2025
@tiezjedna

@procrastique ale ona píše, že hovorí perfektne.

@tiezjedna to sa nevylučuje...

lalota
25. sep 2025
@anonym_5c171d

@anonym_02b18b no vies ale v podstate som bezdomovec, lebo kebyze prestanem splacat, pridem o dom. Obycajny maly dom. Uver mame na auto lebo inac by sme ho nemali. Mame iba jedno obycajne. Ziadne bazeny dovolenky nic. Ziadne restauracie, ziadne vymozenosti ani znackove veci.
Snazim sa naznacit, ze ceny za vsetko ohromne vzrastli a platy ostali rovnake. A nasledkom toho sa ludia dostavaju na hranicu chudoby.

@anonym_5c171d presne tak… clovek obracia nie ze kazde euro, ale centy, aby dajako vyzil. Zacinam to pocitovat aj ja. Platy stoja, vsetko ide hore. A bude este horsie, zial.

nafka0483
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 Jazyky mas dobre, kvoli sluchovemu hendikepu ale nemozes robit dispecing pre logistiku ani zakaznicku podporu.
Nerozmyslala si nad statnymi skuskami a prekladatelstvom? V akej lokalite hladas?

anonym_eeca98
25. sep 2025

Ja som sama s dvomi deťmi.Dcera na VŠ,ex manžel na nich kašle.Na všetko som sama.Z jedného platu.Plus mám hypotéku.Tiez žijem z výplaty od výplaty.Je to ťažké ,dcéra si niečo zarobí na brigádach,syn má 15.Chvalabohu máme čo dať do úst,bývame v byte.Dovolenky žiadne,žiadny luxus.Ale musím byť silná.Minule som skolabovala,odmietla som aj nemocnicu,lebo nemôžem si dovoliť marodovat.Splatka musí odísť na čas.

anonym_95a38b
25. sep 2025

Autorka očividne chcela len peniaze vymaniť od ľudí a zato táto diskusia a keď prišla na to, že nedostane ani cent ( lebo ona má čo jesť, nie je na tom zle ), tak sa rozhodla ďalej už nereagovať.

anonym_637a14
25. sep 2025

@anonym_autor definuj slovo chudoba.... Niekto kto má príjem 2000€ ale výdavky 1500€ je chudobnejší ako niekto kto má príjem 1000€ ale výdavky napr. 300€. Alebo aj ten čo má hypotéku na 30r. trebárs 200 000€ a na účte 10 000€ je chudobnejší ako ten čo nemá žiadne dlhy a 0 na účte je bohatší.

anonym_b0e61c
25. sep 2025

@anonym_autor od budúceho roka sa k vám pridajú viaceré rodiny a zrejme aj tá naša, keďže máme dieťa s diagnózou a žijeme z jedného platu takpovediac..

romino
25. sep 2025
@anonym_7daf1a

Joj, ale ste sa rozpísali. Škoda, že autorka napísala dve vety o tom, že je cestoviny s kečupom a kukuricou a že v peňaženke nemá ani jedno euro. Darmo sa jej tu pýtate, že nech popíše situáciu a prečo sa do nej dostala, pravdepodobne to bola len taká fejková téma na rozprúdenie debaty. Podarilo sa 🙂

@anonym_7daf1a ano, akonahle je tu takyto "vystrel", nejake viac menej sokujuce info, nejaka kontroverzna hlaska ...a potom uz autor ani nereaguje ..je to viacmenej fake tema, ako pises

kate_ke
25. sep 2025
@anonym_2a26ef

Dnes ráno som rozkrájala posledný chlieb deťom z mrazáku na raňajky a desiatu do školy. výplatu mám 2. októbra. V peňaženke mám 10 eur, nič viac. A tie mám na chleba a maslo . Zajtra musím zabiť zajaca čo chovám , hoci ešte by sa mal ešte také tri týždne chovať, ale nemám na výber. Deti sú na takéto situácie zvyknuté už zjedia všetko čo im dám bez toho aby mali nejaké požiadavky, oni vlastne ani žiadne požiadavky nemajú . Mám VS a pracujem vo verejnom sektore , som rozvedená lebo muž po 7 rokoch manželstva začal piť ako dúha a pije dodnes. Neplatí výživné , som na náhradnom . Od septembra do septembra odkladám po 20 eur na školské potreby na ďalší rok . Je mi z toho neskutočne ťažko že sa neviem o svoje dve deti postarať tak aby toto nemuseli zažívať. Ale ako vidím u autora , može byť ešte horšie.

@anonym_2a26ef prosim, napis mi ss

trisha_r
25. sep 2025
@samo789

@zuzlaka uplne kludne ak vies kde je nitra, ale pene je privelmi presolene ☹ to ta niva ☹

@samo789 stačí dovarit penne a uliat do toho mlieko 😂

anonym_67687e
25. sep 2025
@anonym_autor

Mne je strašne z toho, nechce sa mi ani žiť keď nemôžem si dopriať absolútne nič. Ani poriadne jedlo. Chcem vedieť, že v tom nie som sama.

@anonym_autor my sme na tom zle,nikdy sme neboli tak na dne financne..ale len kvôli tomu, že muž bol rok PN, teraz si uz 5.mesiac hľadá prácu....!!!Minuli sa vsetky úspory počas jeho PN (je živnostník) a teraz ako nepracuje...ja pracujem, ale vždy čakám na výplatu už skoro s 0 na ucte!! Ja som už zúfalá, rezignovala som..muž asi nechápe , aké je všetko drahé,, chodím do prace a nemôžem si nič dopriať, len na nevyhnutne veci ako jedlo a detom školské poplatky, oblečenie ak potrebuju.... Takze áno, sme financne na dne a muž si mysli, že jeden môj plat stačí!!! Neviem, čo budem robiť..on si ešte prácu ‘prebera’..veľmi zla situácia u nás a neviem ako bude, keď nepojde muž do prace.

anonym_e544a9
26. sep 2025

@anonym_autor kazdy den tema peniaze a hypoteky 🤦‍♀️

enya00
26. sep 2025
@anonym_67687e

@anonym_autor my sme na tom zle,nikdy sme neboli tak na dne financne..ale len kvôli tomu, že muž bol rok PN, teraz si uz 5.mesiac hľadá prácu....!!!Minuli sa vsetky úspory počas jeho PN (je živnostník) a teraz ako nepracuje...ja pracujem, ale vždy čakám na výplatu už skoro s 0 na ucte!! Ja som už zúfalá, rezignovala som..muž asi nechápe , aké je všetko drahé,, chodím do prace a nemôžem si nič dopriať, len na nevyhnutne veci ako jedlo a detom školské poplatky, oblečenie ak potrebuju.... Takze áno, sme financne na dne a muž si mysli, že jeden môj plat stačí!!! Neviem, čo budem robiť..on si ešte prácu ‘prebera’..veľmi zla situácia u nás a neviem ako bude, keď nepojde muž do prace.

@anonym_67687e financie mas na starosti asi Ty. Treba mu dat nech hospodari on, mozno sa zbada

vladuska20
26. sep 2025
@anonym_67687e

@anonym_67687e preco nebol aspon poisteny??Teda poistku v pripade dlhej pnky,naozaj treba.Ja ked som bola na pn pri poslednom tehu,pekne mi poistka kazdy mesiac posielala peniaze k beznej pnke.Teda mala som cely plat.

okm221
26. sep 2025
@vladuska20

@anonym_67687e preco nebol aspon poisteny??Teda poistku v pripade dlhej pnky,naozaj treba.Ja ked som bola na pn pri poslednom tehu,pekne mi poistka kazdy mesiac posielala peniaze k beznej pnke.Teda mala som cely plat.

@vladuska20 presne toto sme teraz riešili, menili sme si poistky hlavne mužov ako zivitela rodiny, poistenie v prípade pnky a celej hypotéky v prípade invalidity alebo smrti... To je základ v tejto zadlženéj dobe

vladuska20
26. sep 2025
@okm221

@vladuska20 presne toto sme teraz riešili, menili sme si poistky hlavne mužov ako zivitela rodiny, poistenie v prípade pnky a celej hypotéky v prípade invalidity alebo smrti... To je základ v tejto zadlženéj dobe

@okm221 podla jedneho komentu je toto fin.negramotnost.No smiat som sa musela riadne,tak hlupi komentar som uz roky,rokuce necitala.A hypo maju iba socky,no rozum mi to stale neberie.

hiro
26. sep 2025
@anonym_500a21

@hiro aha.... Tak poďme sa všetci prezentovať na soc.siete! Kto bude robiť tie skutočne potrebné ale nedocené a neohodnotené práce?

@anonym_500a21 "Kto bude robiť tie skutočne potrebné ale nedocené a neohodnotené práce?"
Kto? Toho by som sa ešte dlho neobával pretože je príliš veľa ľudí ktorí ich chcú robiť aj za málo peňazí. Keby sa z nich stali influenceri tak by ich bol nedostatok a zvýšili by im platy aby prilákali nových. Je to jednoduché, ak nenájdeš človeka ochotného robiť za 1000€, musíš ponúknuť 1500€. Ak sa nik neprihlásil ani za 1500 a je to práca ktorá je potrebná a nutne toho človeka musíš mat tak dáš 2000€ či viac až kým sa niekto neprihlási.

anonym_500a21
26. sep 2025
@hiro

@anonym_500a21 "Kto bude robiť tie skutočne potrebné ale nedocené a neohodnotené práce?"
Kto? Toho by som sa ešte dlho neobával pretože je príliš veľa ľudí ktorí ich chcú robiť aj za málo peňazí. Keby sa z nich stali influenceri tak by ich bol nedostatok a zvýšili by im platy aby prilákali nových. Je to jednoduché, ak nenájdeš človeka ochotného robiť za 1000€, musíš ponúknuť 1500€. Ak sa nik neprihlásil ani za 1500 a je to práca ktorá je potrebná a nutne toho človeka musíš mat tak dáš 2000€ či viac až kým sa niekto neprihlási.

@hiro tak napr.v soc.sluzbach nedostatok prac.neriešia zvyšovaním platov ale tým, že prácu ktorú majú vykonávať napr. traja robí jeden. A takých zamestnaní je veľa. Ty máš nerealist.predstavy.

hiro
26. sep 2025
@anonym_500a21

@hiro tak napr.v soc.sluzbach nedostatok prac.neriešia zvyšovaním platov ale tým, že prácu ktorú majú vykonávať napr. traja robí jeden. A takých zamestnaní je veľa. Ty máš nerealist.predstavy.

@anonym_500a21 To sa nevylučuje. Ak jeden zvládne prácu za troch tak je tam prezamestnanosť a fakt nič iné nepomože až keď ten jeden čo bude robiť za desať sa na to vykašle. Budú musieť zdvihnúť platy lebo ani ten jeden pôvodný sa na to miesto za tie peniaze nevráti. Treba ich vytrestať, zamestnávatelia nás potrebujú a keď tomuto nestojí za to ľudí poriadne zaplatiť ísť preč od neho. My sme sila ktorú potrebujú.

aduskalac
28. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 odkiaľ si? Môj manžel je tiež nepočujúci a tiež mal pred pár rokmi problém si nájsť prácu,aj keď bol šikovný stolár žiadne veľké firmy ho nechceli vraj z bezpečnostných dôvodov,teraz už poberá star.dochodok no pracuje ešte v mestských službách.Napis mi odkiaľ si jedna firma kde brigádovala moja dcéra asi budú hľadať niekoho lebo im vypadla baba ktorá išla na matersku,volajú dcéru aké tá už má dve brigády a študuje na VŠ tak to by už nestíhala,ide o prácu v kancelárii aj z domu kontrola faktúr také niečo v rôznych jazykoch

anonym_47936f
28. sep 2025
@hiro

@anonym_500a21 To sa nevylučuje. Ak jeden zvládne prácu za troch tak je tam prezamestnanosť a fakt nič iné nepomože až keď ten jeden čo bude robiť za desať sa na to vykašle. Budú musieť zdvihnúť platy lebo ani ten jeden pôvodný sa na to miesto za tie peniaze nevráti. Treba ich vytrestať, zamestnávatelia nás potrebujú a keď tomuto nestojí za to ľudí poriadne zaplatiť ísť preč od neho. My sme sila ktorú potrebujú.

@hiro Jooj kiežby si mal pravdu….tu nejde o prezamestnanost, áno stane sa že je výpadok a človek musí urobiť prácu aj za dvoch - lebo veď o seniorov musí byt postarané, opatera, hygiena, strava, to neni práca že odložím z piatku na pondelok! 24/7….Ale dlhodobo sa to utiahnuť nedá!
A prezradím tajomstvo v rámci samosprávneho kraja mali príslušní riaditelia predložiť návrhy ako motivovať a udržať si svojich zamestnancov BEZ navýšenia mzdy! Takze asi tak….
Sociálna oblasť je na chvoste tohto celého nášho “velice sociálneho” systému. Smerujeme tam, že sa o starých ľudí nebude mat kto postarať, čo je veľmi smutné. Len pre zaujímavosť od r 2023 sa v sociálnej oblasti zvýšili/valirizovali mzdy presne o 0,nič % /neratam tu 800€ odmenu v hrubom čo dostali všetci vo VS aj ŠS/ - oproti tomu v školskom systéme za rovnaký čas o 31-33%.
Ja sa nesťažujem, práca ma bavi ale úprimne nemať manžela je to na zaplakanie.

anonym_47936f
28. sep 2025
@hiro

@hiro ….aaaa zabudla som, vies koho by zamestnaci vytrestali? Ak myslíš že zamestnávateľa tak si na veľkom omyle. Jediní kto by na to doplatil sú ti bezvládni klienti. Ale kto nepozná pozadie tak ma len múdre reci žiaľ.