icon

Ste finančne na dne?

24. sep 2025

Ste tu niekto kto ste chudobní?
A neviete pokryť ani tie najnutnejšie potreby ?

anonym_6c945f
24. sep 2025
@anonym_2a26ef

Dnes ráno som rozkrájala posledný chlieb deťom z mrazáku na raňajky a desiatu do školy. výplatu mám 2. októbra. V peňaženke mám 10 eur, nič viac. A tie mám na chleba a maslo . Zajtra musím zabiť zajaca čo chovám , hoci ešte by sa mal ešte také tri týždne chovať, ale nemám na výber. Deti sú na takéto situácie zvyknuté už zjedia všetko čo im dám bez toho aby mali nejaké požiadavky, oni vlastne ani žiadne požiadavky nemajú . Mám VS a pracujem vo verejnom sektore , som rozvedená lebo muž po 7 rokoch manželstva začal piť ako dúha a pije dodnes. Neplatí výživné , som na náhradnom . Od septembra do septembra odkladám po 20 eur na školské potreby na ďalší rok . Je mi z toho neskutočne ťažko že sa neviem o svoje dve deti postarať tak aby toto nemuseli zažívať. Ale ako vidím u autora , može byť ešte horšie.

@anonym_2a26ef prosim prijmi moju pomoc pošlem ti aspoň 10 e aj keď sama nemám veľa

anonym_6962c3
24. sep 2025

anonym_2a26ef
...

@anonym_6962c3 dievčatá ja vám ďakujem , ale ja som neprišla pýtať pomoc. Do prvej výplaty z druhej roboty vyžijem , bývam v dvojizbovom byte, mám na neho hypotéku . Pracujem vo verejnej správe + upratujem kancelárie dvakrát do týždňa (dohoda). Vďaka záhrade a niečo čo chovám na nej prežijeme , bez nej by to jednoducho nešlo . Tých 8 dní dáme , nie je to prvýkrát a nebude to ani posedný krát v našom živote.

anonym_5c171d
24. sep 2025
@anonym_02b18b

@anonym_5c171d len nemozes potom nazyvat chudobou stav, ked mas hypoteku (byvanie)... respektive mozes, ale to je potom o definicii slova chudoba... tam ratam skor bezdomovcov alebo tesne pred bezdomovectvom... Lebo potom sa mozme bavit, ze som chudak, lebo ked zaplatim 2 auta, ohrev bazena a jedlo, tak mi ledva ostane na dovolenku... a to je blbost...

@anonym_02b18b no vies ale v podstate som bezdomovec, lebo kebyze prestanem splacat, pridem o dom. Obycajny maly dom. Uver mame na auto lebo inac by sme ho nemali. Mame iba jedno obycajne. Ziadne bazeny dovolenky nic. Ziadne restauracie, ziadne vymozenosti ani znackove veci.
Snazim sa naznacit, ze ceny za vsetko ohromne vzrastli a platy ostali rovnake. A nasledkom toho sa ludia dostavaju na hranicu chudoby.

anonym_6c945f
24. sep 2025
@anonym_6962c3

anonym_2a26ef
...

@anonym_6962c3 dievčatá ja vám ďakujem , ale ja som neprišla pýtať pomoc. Do prvej výplaty z druhej roboty vyžijem , bývam v dvojizbovom byte, mám na neho hypotéku . Pracujem vo verejnej správe + upratujem kancelárie dvakrát do týždňa (dohoda). Vďaka záhrade a niečo čo chovám na nej prežijeme , bez nej by to jednoducho nešlo . Tých 8 dní dáme , nie je to prvýkrát a nebude to ani posedný krát v našom živote.

@anonym_6962c3 držím palce 🥲🍀

vorkola
24. sep 2025
@doriiis

Bez urážky. Ale na internet máš?

@doriiis Presne , aj mna to napadlo, ze na internet ma

anonym_02b18b
24. sep 2025
@anonym_5c171d

@anonym_02b18b no vies ale v podstate som bezdomovec, lebo kebyze prestanem splacat, pridem o dom. Obycajny maly dom. Uver mame na auto lebo inac by sme ho nemali. Mame iba jedno obycajne. Ziadne bazeny dovolenky nic. Ziadne restauracie, ziadne vymozenosti ani znackove veci.
Snazim sa naznacit, ze ceny za vsetko ohromne vzrastli a platy ostali rovnake. A nasledkom toho sa ludia dostavaju na hranicu chudoby.

@anonym_5c171d ale chapes, ze mas dom... DOM... a auto (jasne, ze na leasing / splatky)... to maju aj bohati (vacsinou)... Ak by si nemala auto, byvali 4 v malom bytiku a nemali ani na elektricenku ci uhradu tepla, potom by to bola hranica chudoby... teraz je hranica chudoby tak daleko, ze ju skoro nevidno... 🙂
To ze vlada ozobracuje ludi je jasne... ale co vacsina chce...

kvetinka_2
24. sep 2025

@anonym_autor Dobrý deň, nechcem byť zlá, ale to ste sa do takejto situácie dostali zo dňa na deň? Podľa mňa ste to začali riešiť príliš neskoro. Nájsť si brigádu po vašej štandardnej práci, aspoň na pár hodín.. Teraz je už neskoro plakať a ľutovať sa...

hopsas
24. sep 2025

@anonym_autor ja som bola finančne na dne po vysokej škole keď som sa zamestnala v prvej práci a neplatili mi načas. Výplata meškala často aj niekoľko mesiacov a ja mladá blbá som stále dúfala že sa to zmení. A musela som platiť podnájom a jedlo. A od rodičov som sa hanbila pýtať. Výpoveď som dala až keď som tri týždne jedla len varené zemiaky lebo na nič iné som nemala.prniaze. Fakt blbé časy to boli.

lapersefona
24. sep 2025
@vorkola

@doriiis Presne , aj mna to napadlo, ze na internet ma

@vorkola ved moze byt na ulicii a pripojená na verejnú wifi

findomatej
25. sep 2025

Nečítala som ani jednu reakciu, ale zvyknem darovať oblečenie aj obuv, aj na inom bazáre,už dosť dlho, a nikto sa ani len neozve 🤔🤔.
Ľudia asi predsa majú peniaze, keď to nikto nechce🤔.
Ja sama nakupujem v bazároch, pritom si môžem dovoliť kúpiť nové, ale takto mám lepší pocit z využiteľnosti.
Asi od veci príspevok, ale aj v oblečení je kopec €€.

dismonika
25. sep 2025
@anonym_4df6cd

Zatial nie som na dne, mam nejake rezervy ktore sa vsak rychlo minaju lebo si riesim zuby a momentalne som na PN. Mam vsak obavu co bude nasledovat, nakolko plat mi stoji ale vsetko okolo ide hore. Nekupujem somariny ani znackove handry, nechodim do restauracii, na wellnesy, zbytocne nekavickujem mimo domu. Zarabam cca 1200 v cistom a mam VS vzdelanie. Je smutna doba, ze pracujuci clovek si musi odopierat veci a sledovat cenovky.

@anonym_4df6cd presne, moja reč.

kuchynka15
25. sep 2025
@anonym_autor

Áno nemáme ani na stravu. Jem suché cestoviny s troškou kečupu a kukurice, ktorá zostala zbytok. Nemáme ani rožky ani chlieb. V peňaženke ani 1e dojedáme už len zvyšky zo zásob.

@anonym_autor napíš mi súkromnú správu, môžem ti poslať potraviny cez Tesco.

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_5c171d

@anonym_5c171d no ale toto si moze povedat vecsina rodin na sk,a aj ti,co ziju v podnajme.Aj odtial ich vyhodia,ked prestanu platit.A preto robia v banke ak kres testy na prijmoch,ked sa zvysia uroky a ine,a az potom schvalia hypo.Preto to mnohym ani nevyjde z prijmu.

anonym_16cd28
25. sep 2025

@anonym_autor Ano a to roky nemám ziaden parfum, makeup, krem ziaden, obliekam stare veci, postel tvrda spred 40-tich rokov kupena, na vlasy iba sampon, auto ani vodicak nemam, nabytok spred 60 rokov kupeny, mam 34 rokov, nechcu na nikde zamestnať ani na upratovanie ani robenie ranajok a mam magisterský titul a hovorím piatimi jazykmi

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_autor Ano a to roky nemám ziaden parfum, makeup, krem ziaden, obliekam stare veci, postel tvrda spred 40-tich rokov kupena, na vlasy iba sampon, auto ani vodicak nemam, nabytok spred 60 rokov kupeny, mam 34 rokov, nechcu na nikde zamestnať ani na upratovanie ani robenie ranajok a mam magisterský titul a hovorím piatimi jazykmi

@anonym_16cd28 fiha,mas riadnu smolu na pracu.Znamosti nemas??Ze by si sa popytala kamosov,kamosiek,byvalych spoluziakov,spoluziacky.Ja som v blbej vyrobe ale tie znamosti proste museli byt,sama len zo ziadostou a zivotopismi by som tam ani dnes nebola.Naozaj roky som reagovala na inzeraty,co mali.Ale vsetko to prislo proste v ten spravny cas,aj ked po rokoch.

anonym_499d42
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 a toto je ako možné? Hovoriť 5.jazykmi tak sa sťahujem do krajiny, kde jazyk ovládam alebo aj na Slovensku chcú takých ľudí. Z čoho mas titul, ked ta nikde nechcú?

pikachu999
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 až sa mi tomu nechce veriť

okm221
25. sep 2025
@anonym_2a26ef

@anonym_2a26ef klobúk dole pred tebou, keď si čítam také príbehy, tak si uvedomím, že sa stále nemáme vôbec zle 😐 koľko x som rozmýšľala ako všetko ideme utiahnuť, ako sme postavili dom (bývali sme u rodičov prv) sme nešli ušetriť ani euro, všetky peniaze aj nasetrene šli do domu, na účte nam nezostávalo nič, ledva na potraviny, boli sme bez rezervy, keby nám sa nám pokazí auto alebo práčka, nemáme z čoho kúpiť /opraviť .. No pomaly sa z toho dostávame a šetriť sa nám klop klop darí, no manžel musel zatlačiť na zamestnávateľa o vyššiu mzdu a ja som začala robiť z domu, aktuálne som tesne pred pôrodom a stále pracujem, lebo nemám nárok ani na materskú a ktovie co bude keď budem dostávať biednych 380e a nebudem moct robiť z domu 2-3 mesiace.... Tiež mam kadejaké myšlienky, ale takéto prípady ako ty mi naozaj ukazujú ze sa všetko dá zvládnuť..
A klobúk dole pred všetkými co km zostane 200-300-400 e na potraviny a ostatné výdavky.. Ked som si minule čítala príbehy tak muž aj ja s otvorenými ústami sme len zizali

elfi1
25. sep 2025

pokial nie je situacia, ze su obrovske dlhy, tazko chory clovek, ktoreho liecba daleko prevysuje prijem rodiny .... tak na tie prechodne obdobia - par dni do vyplaty, nakup skolskych potrieb, oblecenie - na to naozaj je charita, pomoc v ramci mesta, second hand, darovacie skupiny... Kolko krat som takto dala veci
A sama tiez kludne vyuzujem napr. rôzne swapovacie (vymenne skupiny) v ramci nasho mesta, alebo vezmem oblecko po niekom, tiez posuvam po mojich detoch. Kopu hraciek, skladaciek, skolskych pomocok som uz takto poposuvala.
Tiez mi kolko krat zostanu nejake trvanlive potraviny po zaruke, alebo s konciacou zarukov ktore sa daju v pohode pouzit - ktore by mohli dakomu pomoct... no postou posielat sa to ozaj neoplati.
Preto, treba na FB sledovat skupiny v ramci svojho mesta - vymenne, darovacie - a nebat/nehanbit sa poziadat o pomoc
Ludia rychlo zistia, ci si niekto tu pomoc ozaj zasluzi, alebo len vyuzíva.
Ja mam pre seba taku teoriu - ked ma niekto na cigarety, prip. alkohol, tak ten naozaj na tom nie je az tak zle

anonym_40e0c7
25. sep 2025

@anonym_autor ano ratame kazdy mesiac vsetko a hrabem na ucty... a to makame ako fretky, podnikanie mame cez 20rokov... len proste vsetko tak pre firmy ako aj domacnosti zdrazelo, pripadne kopa poplatkov a somarin prisla, ze uz je to vela, co bolo pred par rokmi nepredstavitelne u nas, je aktualne realita...

nafka0483
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 Akymi jazykmi hovoris? Na logistiku takych ludi potrebuju. A aj keby bez jazykov, len operator vyroby... v akom meste hladas??

tiezjedna
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 prepáč, ale chyba bude asi na tvojej strane. Mgr titul ešte nič nezaručuje, dnes má výšku kde aký truľo. Ale tie jazyky sú divné...

anonym_16cd28
25. sep 2025
@vladuska20

@anonym_16cd28 fiha,mas riadnu smolu na pracu.Znamosti nemas??Ze by si sa popytala kamosov,kamosiek,byvalych spoluziakov,spoluziacky.Ja som v blbej vyrobe ale tie znamosti proste museli byt,sama len zo ziadostou a zivotopismi by som tam ani dnes nebola.Naozaj roky som reagovala na inzeraty,co mali.Ale vsetko to prislo proste v ten spravny cas,aj ked po rokoch.

@vladuska20 Ako píšeš, moja bývalá spolužiačka - prácu upratovačky v Auparku jej vybavil jej partner,

jej brat jej vybavil cez jeho vtedajšiu partnerku, zamestnanie v Tescu - vykladanie tovaru,

kamarátova matka vybavila kamarátovi prácu asistenta - iba doprovod do a zo skoly jedného chlapca a sedieť s nim par hodín v skole

ineho kamaráta otec mu vybavil prácu - kŕmenie par druhov zvierat

známeho otec vybavil dotyčnému prácu kuchara v jednej z reštaurácií v Auparku a potom mu vybavil prácu v GymBeam

známemu jeho matka zdravotná sestra vybavila po jej známosti prácu v Magneti Marelli

anonym_16cd28
25. sep 2025
@tiezjedna

@anonym_16cd28 prepáč, ale chyba bude asi na tvojej strane. Mgr titul ešte nič nezaručuje, dnes má výšku kde aký truľo. Ale tie jazyky sú divné...

@tiezjedna Som diskriminovana, to moja chyba nie je. Moja chyba určite však je, že väčšina prác, kde posielam žiadosti, sú zamestnania, kde stačí slovenský jazyk a nemusí byť ani stredná škola s maturitou. Ďalšia chyba je tento systém, že naozaj je väčšina ľudí zamestnaná po známosti aj v prípadoch, kedy sú kvalifikovaní na dané pracovné miesta.

nafka0483
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@tiezjedna Som diskriminovana, to moja chyba nie je. Moja chyba určite však je, že väčšina prác, kde posielam žiadosti, sú zamestnania, kde stačí slovenský jazyk a nemusí byť ani stredná škola s maturitou. Ďalšia chyba je tento systém, že naozaj je väčšina ľudí zamestnaná po známosti aj v prípadoch, kedy sú kvalifikovaní na dané pracovné miesta.

@anonym_16cd28 Kvoli etnickej prislusnosti? Alebo kvoli comu? Ake jazyky vies? Aka lokalita? Mozeme ti pomoct nieco najst.

margotka17
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 no neviem, ale aby fakt nikto nezamestnal ženu s titulom sa mi zdá divné. Žijem na dedine, kde máme značnú časť rómov, no pracujú zeny po firmách šiju, upratujú, v Tescu robia, v čínaku, v reštike pomocné sily....

tiezjedna
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 a prečo sa neuchádzaš o miesta, kde je potrebná vyššia kvalifikácia, ktorá by zodpovedala tvojmu vzdelaniu? Je dosť nelogické, že posielaš CV tam, kde ťa nepotrebujú. Si pre nich prekvalifikovaná, tak ťa odmietnu. To nemusí byť vôbec o známostiach. Na to že máš VŠ postupuješ dosť nerozumne.

zuzanka.zuzu
25. sep 2025
@anonym_16cd28

@anonym_16cd28 treba prispôsobiť CV miestu o ktoré sa uchádzaš a napríklad titul vynechať 🤷 čo je však totálne divné je ovládanie 5 jazykov - to sú aké?

tiezjedna
25. sep 2025
@zuzanka.zuzu

@anonym_16cd28 treba prispôsobiť CV miestu o ktoré sa uchádzaš a napríklad titul vynechať 🤷 čo je však totálne divné je ovládanie 5 jazykov - to sú aké?

@zuzanka.zuzu snáď do toho neráta slovenčinu a češtinu... Mne raz jeden expert tiež poslal CV, v ktorom tvrdil, že ovláda 4 jazyky a na pohovore z neho vypadlo, že slovenčina, čeština, polština a trochu rusky😂

anonym_16cd28
25. sep 2025
@nafka0483

@anonym_16cd28 Akymi jazykmi hovoris? Na logistiku takych ludi potrebuju. A aj keby bez jazykov, len operator vyroby... v akom meste hladas??

@nafka0483 Slovensky, česky, anglicky, taliansky, nemecky, na nižšej úrovni iné tri-štyri jazyky. Som nepočujúca - nepočujem ani slovo cez telefón, rozprávam perfektne. Nezapadám úplne do správneho narrative ani k sluchovo postihnutým, ani k počujúcim. Mám multi-ethnic origin. Po poľsky a po rusky nehovorím. Avšak, akýkoľvek jazyk sa má rátať ako ďalší jazyk. Veľa ľudí na Slovensku neovláda ani ten ich vlastný a to majú zamestnanie a pôvod slovenský. Takisto veľa ľudí tvrdia, že vedia po anglicky, pritom ich písomné znalosti anglického jazyka sú katastrofálne.
Bez ohľadu na krajinu, kde som skúšala si nájsť zamestnanie, podotýkam, platené (viacej ľudí ma využilo na prácu zadarmo, predovšetkým na Slovensku - napríklad reštaurácia Slávia)