icon

Ste nezodpovední, ak nepoužívate hotovosť?

22. mar 2024

Ahojte, dnes som mala rozhovor s mamou, ktorá ma hrozne sprdla, že nenosím u seba hotovosť. Začalo to tak, že pýtala odomna 2€ do automatu na parkovanie, lebo nemala drobné. Povedala som jej, že ja pri sebe nemám žiadnu hotovosť, že všade platím kartou. A ona ma za to neskutočne zvozila, fakt jak malé nesamostatne decko. Vraj som nezodpovedná, že nikdy neviem, kedy budem nutne potrebovať hotovosť a čo potom. Mám 30 a do situácie, v ktorej by som potrebovala hotovosť a nešlo by to inak vyriešiť, som sa nikdy nedostala. Jediny prípad, kedy mám u seba cash je na dovolenke v zahraničí a aj tam sa už nestáva, že by niekto nemal terminál. Takmer všade je možné platiť kartou, stane sa mi možno raz za rok, že prídem niekam, kde to nejde a vždy sa to dá pohodlne vyriešiť. Som vážne nezodpovedná, alebo preháňa?

walentina7
Odpoveď bola odstránená
autor
23. mar 2024

@walentina7 to čo si opísala nie su pandémie, ale epidémie. Takže tieto tvoje príklady s tou dohodou vôbec nesúvisia.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
nelka93
23. mar 2024

Takmer vôbec, hotovosť je pre mňa prežitok. Aj keď dostanem hotovosť, vkladám ju na účet.

miska1997
23. mar 2024

Ja používam len hotovosť ...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
23. mar 2024

@walentina7 že nechytaj ma za slovíčka 😂😂😂 ja odpadnem. Ta zmluva o tých prípadoch čo si opísala jednoducho nepojednáva, lebo sa takých situacii netýka. A tvoja pointa tým padom úplne stratila význam.

nerko
24. mar 2024

Mam stale pri sebe hotovost. Su obchody, kde sa da platit kartou len nad urcitu sumu. Mensie obchody, kde sa neda vobec platit kartou. Tringelty nechavam v hotovosti, poplatky u lekara, my aj druzinu platime v hotovosti, detom drobne na rozne akcie, do kostola, bezdomovcom, nakup zeleniny na trznici, kadernicka a kozmeticka nemaju terminal. X krat sa mi stalo, ze sa nedalo v potravinach platit kartou pre poruchu. No a najvacsi pruser, ze den pred dovolenkou sa mi poskodil cip v karte, volnym okom nebolo nic vidiet. Karta vobec nefungovala, musela som tyzden cakat na novu. Na stastie aj manzel ma kartu, inac by to bol problem. Takze za mna primerana hotovost v penazenke urcite ano.

modraslamka
24. mar 2024

nie. nemam rada hotovost

saxana000
25. mar 2024

Vacsinou vsetko platim kartou nejaka hotovost v penazenke samozrejme je drobaky na parkovanie a cca.20e.ale v telefone v puzdre mam vzdy zalozenych aspon 10e na zmrzlinu alebo na malinovku ked sme na prechadzke alebo na bicykloch po dedine a nemam so sebou penazenku..jeden jediny krat sa mi stalo.ze nesli terminaly a musela som nechat nakup v obchode lebo som nemala taku hotovost.

minutka
25. mar 2024

Nezodpovedne by bolo mat na ucte 0€. Nie v penazenke. Ale tak stara skola…

viera27
25. mar 2024

Som sa zamyslela a zistila,ze v bankomate som nebola uz hadam aj rok 🤣. Ale nie,raz som bola niekedy na jesen (?), ked som skusala vyber mobilom. Hotovost nenosim a zeton do kosika mam na klucoch.

ajko2011
25. mar 2024

Nenosím pri sebe vôbec hotovosť. Jedine raz za mesiac mám hotovosť aj to len v prípade kedy idem dať ostrihať syna a tam sa platí len v hotovosti. 😁Ináč nie.

hiro
25. mar 2024

@walentina7 "Ked si povedia ze sa napr. vtacia chrípka a prenáša na človeka" - to si ako mame predstavit? 🙂 Ze prenasat sa nebude ale ockovat sa bude? :D
"samozrejeme aby minuli vakciny" - a toto ako? Ake? Akoze si povedia o tom ze vtacia chripka sa prenasa a ockovat budu proti kovidu? To je teda ina teoria...

zafir01
25. mar 2024

Používam na platenie mobil , hodinky , obcas kartu . A aj hotovosť . Vždy mám doma pár stoviek . Nevyberám ich z bankomatu . Sú to moje privirobené ,ktoré sa mi nechce bežať vkladať do banky , napr, za predaj nejakých veci na bazari ,alebo ked mám bokovky zarobkové .

vevesh
25. mar 2024

Aj, aj- urcite hotovost pri sebe. Pred dvoma rokmi vypadol u nas kompletne na 2 tyzdne v celom okoli bankovy system- ani vybrat peniaze z banky, ani z bankomatu, ani v obchode zaplatit ani vybrat - ti, co nemali hotovost, mali velmi dlhe dva tyzdne a zhanali "funkcne bankomaty" aj 150km daleko- velakrat nic z toho, lebo im to kvoli poruche nic nevydalo. Vela ludi vtedy kupovalo iba chlieb s maslom a vsade peso- nebolo za co kupovat, aj ked konta mali plne....🤫 a tak isto v pripade krizovej situacie, iba peniaze ti pomozu...

babalenka
25. mar 2024

My máme vždy aj hotovost.Ja výplatu dostávam na ruku a muž na účet.Z jeho účtu sa oplatí čo treba a z mojej sa platí v hotovosti.nevkladam si peniaze na účet.A v škole keď dačo treba platiť tak vždy chcú hotovosť napr.lyziarsky plavecký výlet atď.

maranco
25. mar 2024

@babalenka dostávaš aj výplatnú pásku? platia za teba odvody? máš pracovnú zmluvu?

babalenka
25. mar 2024

@maranco jasné, že všetko mám .Aj výplatnú pásku aj trvalý pracovný pomer a ano všetko za mňa platia čo treba.Vsetko dostanem čo dostať mám jedine výplatu nám dá vždy večer z tržby 15 steho na ruku a nie na účet.

vevesh
25. mar 2024

@maranco dostavat vyplatu na ruku nie je zakazane, je to sice nezvycajne, ale aj tak minimalne 20-30% ludi si z roznych ich dovodov pyta peniaze cashom...

maranco
25. mar 2024

@vevesh áno viem že to nie je zakázané len je to podozrivé. Častejšie to využívajú podvodníci ktorý nepriznávajú príjmy a nechcú riadne platiť za zamestnancov.
Alebo na zmluvu dajú minimálnu a zvyšok na ruku.
Keď zamestnávateľ okráda štát, môžem si byť istý že okradne aj mňa.

babalenka
25. mar 2024

@maranco robím pre činana.Oni účty nemajú aspoň tí naši.Vsetko platia v hotovosti.A ekonomku máme slovenku.Ked dačo riešime všetko s ňou.Ano je to netradičné,ale normálne sa dá s tým fungovať.Peniaze si preratam ešte si môžem vybrať či chcem stovky alebo všetko v 20 tkach.A všetko máme na podpis aj pásky aj hotovosť všetko sa rieši pod kamerou.A áno väčšinou v gastro sa to rieši ,že ti dajú minimálnu mzdu a zbytok na ruku na čierno.

maranco
25. mar 2024

@babalenka takže majiteľ chodieva na poštu vypísať šek a tak zaplatí sociálnej poisťovni poistné? Potom obchádza zdravotné poisťovne a tiež zaplatí zdravotné?
Cez internet si mimo slovenska nikdy nič neobjednajú, lebo na to treba kartu/platbu vopred.

Pre istotu si over na https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron... či máš zaplatené odvody, ak tam nemáš prístup požiadaš oň na stránke https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

Existujú aj bezplatné banky pre podnikateľov, tak sa čudujem že si "komplikujú" život a chodia s peniazmi na poštu, kde platia poplatky za šeky.

fido69
25. mar 2024

Čo ja viem, tak najväčší podiel zamestnancov bez účtu v banke je medzi sudcami. 😉

tibor79
25. mar 2024

@fido69 to vážne? Poznám pár ľudí, čo nemajú účet v banke. A nie, nie sú to ľudia z nižších vrstiev a bez vzdelania.

fido69
25. mar 2024

@tibor79 Pravda nie je to aktuálna informácia, ale pár rokov stará. Tiež ma to najprv prekvapilo, ale potom som si povedal, že sa nie je čomu diviť. 😉

babalenka
25. mar 2024

@maranco to už mám dávno skontrolovane všetko mám o.k 👍

walentina7
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
25. mar 2024

napisem to co v tej lidl diskusii.. keby ste vedeli co realne STOJI platenie kartou, kolko penazi ide von luftom takej vize, maestu.. banke... tak by ste sa mozno zamysleli. Teda aspon vtedy ak by ste mali napr. zo svojej vyplaty tie % davat takejto institucii.. vela ludi sa hadze o zem aj za 3-4-5EURove poplatky za bankovy ucet :DDD
Inak nie, nie je zaspatie doby nemat hotovost, a nie nemusi ju byt treba... :D mama bola podla mna nervna, lebo nemala na parkovne, tak si si to zlizla.. tiez sem tam vybuchnem pre nezmysel a teda aj v mojom okoli som to zazila (napr. som bola sprdnuta preco nam dosiel cesnak :DDDD no lebo medved...)
Je to kazdeho volba co bude/nebude pouzivat, ci bude/nebude mat ucty.. tiez poznam xy nie prave chudobnych, nevzdelanych ludi.. (prave naopak) a peniaze na uctoch nedrzia vobec

simca06022011
25. mar 2024

@babalenka sice firma nema povinny ucet, ale ako uhradzaju zavazky napr voci danovemu uradu? :D