icon

Ste tu niektorá žena v domácnosti?

hanaju
26. feb 2021

Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka

majkeel
26. feb 2021

Vidim to tak, ze jeden bezny clovek ma co robit, aby za cely zivot zarobil na byvanie a odlozil na dochodok. Kazda dvojica by sa mala preto dobre rozhodnut, ci sa rozhodnu dlhodobo zit z jedneho platu a prace jedineho cloveka a neskor jedneho dochodku, kvazi prejedat uz dnes zdroje potrebne na neskor. Ci im to bude stacit aj v pripade nepredvidatelnych udalosti (smrt, rozvod, telesne postihnutie,...)? Uz pri rozvode nastanu dve veci. problem s financovanim dvoch byvani (da sa ciastocne riesit bytom na hypo a prenajmom) a z coho bude zit ten, co v neskorsom veku nebude mat chut, silu, energiu pracovat, ani skusenosti, ci prax z prace, ked ju nemal ani v mladosti.

majkeel
26. feb 2021

Ak sa nieco pokasle, nikoho nebude zaujimat, z coho bude zit v starobe ten, co nepracoval v mladosti. Na socialnej poistovni si vypytaju zapocet rokov a dovi dopo.
A je dost sproste lezat cely zivot doma a potom vyciciavat chudata deti, ktore miesto toho, aby v 20tke pracovali, cestovali, uzivali si pracu a zivot, zalozili si vlastnu rodinu a mali z coho zivit vlastne deti, si budu musiet este odtrhat od huby, brat dve prace, zatial co iny nemal ani jednu, lebo musia podporovat nezodpovednych rodicov.

vevesh
26. feb 2021

@majkeel to je take kratkozrake- moji rodicia cely zivot makali ako fretky a namiesto uzivania si cestovania a pracovania ako si to nazval, som musela financne dotovat rodicov.... Suhlas, clovek sa ma do urcitej miery pripravit na buducnost, ale 100% neexistuje a je velmi mylne si mysliet, ze ti, co pracuju, budu vediet vyzit z buducich dochodkov. Ja napriklad neratam vobec s dochodkom, a ak by som mala narok, tak by som ho kludne poberala, kedze musim platit zdravotku a dane rovnako ako ten, co pracuje...

0silvia0
26. feb 2021

@hanaju obe moje sestry nepracujú, sú doma. Jedna už 18 rokov, po vydaji a 3 deťoch nepracuje. Predtým pracovala 7 rokov. Druhá sestra po vysokej škole odišla žiť alternatívnym životom na lazy so svojim už teraz manželom. Po jej tridsiatke porodila 2 deti, momentálne je na rodičovskej dovolenke, ale predpokladám, že do práce nepôjde. Obe sú s tými istými mužmi, zatiaľ žiadne milenky ani katastrofické scenáre. Ich muži zabezpečujú peniaze, ony starostlivosť o deti a domácnosť.

basska_b
26. feb 2021

@hanaju Ja by som sa šla pozrieť do skupiny Mnohodetne rodinky.
https://www.modrykonik.sk/group/1959/
Lebo tu akurát dostaneš odpovede, že je to somarina. Mňa to celkom láka, okolo domu a deti je vždy čo robiť a bojím sa návratu do práce, ale peniaze nám bude tiež treba. A nie som taká šikovna, aby som zarábala handmade alebo pečenim

nafka0483
26. feb 2021

@majkeel Ty si vypichol tie pripady, kde to nemaju domyslene. Precitaj si co som pisala ja. Olati si dobrovolne poistne - cely balicek do SP, takze ma narok na vsetko - materska, PNka, podpora, dochodok. Plus si sporia cez komercne poistenie, cize na dochodok su zabezpecni obaja aj pre pripad straty prijmu, invalidity, choroby a pod.
Nebudu nic a nikoho vyciciavat, a ani pri pripadnom rozvode by nebol problem.

Suhlasim, ze moze nastat aj to co pises ty, ale to v pripade, ked ludia nemyslia na buducnost a nepripravia sa na mozne rizika a na dochodok.

zuvelyn
26. feb 2021

Ja mám "skúsenosť" ako žienka domáca 6 mesiacov po tom čo sa nám narodil syn. Išlo.ma.z toho poraziť, tak som sa vrátila na polovičný úväzok do práce. Uvidíme ako to bude keď sa narodí druhé, to už neplánujem nastúpiť do práce tak skoro. Sama som zvedavá či sa môj postoj zmení...ale asi to nie je celkom to na čo sa pýtaš 🙂

leuchtturm
26. feb 2021

@majkeel ty si sa s konom zrazil? Ktora domaca zena lezi doma? Vies, co vsetko obnasa starostlivost o deti, o domacnost a rozne ine sluzby, aby mal chlap plny žaludok a prázdne vajcia? A ty tuto otročinu nazves vyvalovanie?!

ofzuza
26. feb 2021

@leuchtturm no neviem, ci je to taka strasna drina ked to zvladaju zeny pri plnom uvazku. Pokial maju deti v skole, tak ostavat doma v nasej spolocnosti povazujem za lenivost. Ine je to niekde v zahranici, kde napr su deti na homeschooling.

nafka0483
26. feb 2021

@ofzuza Popri plnom uvazku je kompletne cela domacnost a kompletna staroslitovst o deti cisto na zene? Ze muz nepohne ani prstom? A ta zena je uplne v pohode, oddychnuta, doma je pohodova atmosfera? Alebo len robi 20 hodin denne ako otrokyna a nema na seba vobec cas?

ofzuza
26. feb 2021

@nafka0483 a chces mi povedat, ze potrebujes niekolko hodin denne na obstaranie domacnosti? A preco by muz nemal pohnut prstom? Ako, ked chcu byt zeny sluzky vlastnym muzom, tak nech sa paci. Ale aj tak nechapem preco na to potrebuju 8 hodin navyse.

leuchtturm
26. feb 2021

@ofzuza zadarmo ani kura nehrabe, ale zeny ano. Ale je to kazdej osobna vec, kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja si svoju pracu v domacnosti vazim a viem, ze ma hodnotu, hoci spolocnost od zhruba 20. rokov 20. storocia si mysli nieco ine.

ofzuza
26. feb 2021

@leuchtturm a co robis tolke hodiny?

hederamonstera
26. feb 2021

neviem preco tu pisu take, co ich porad z porodnice tahalo do prace...na tuto verziu zivota sa rozhodne zena, ktorej je prvorada rodina a domov a NAPLNA ju to (ako vas praca) a nehovorte mi, ze to nezaberie dost cas. Urcite lepsie ako k tomu doplnit 8 hodinu pracu, ktora cloveka nenaplna a byt vynervovana a unavena (ako vacsina zien je, ktore to takto "hrdinsky" tahaju)....kazdeho cielom je byt stastny. Kazdy ma ine priority a robi ho stastnym nieco ine. Ja chapem take zeny co ostanu doma a financne to zvladaju (presne ako tu bol napisany ten dokonaly pripad, tak by to malo byt najlepsie). Na dochodok si viete odkladat aj inym sposobom ako chodit len do prace, ale to by ste sa v tom museli aj trosku vyznat (kto chce, si cestu najde). A to ze predpokladate, ze zeny doma upadaju a nic nerobia by som popisala heslom: Podla seba, sudim teba...A nie, ja nie som doma ale keby bola moznost, tak nevaham a vyuzijem to ;)

0silvia0
26. feb 2021

@ofzuza mna by zaujimalo, preco tie pracovne naladene zeny tak drazdia zeny, ktore su v domacnosti? Lebo mi to tak trochu pripada, akoby ta to vytacalo....

leuchtturm
26. feb 2021

@ofzuza zdarma uz nerobim nic, co si nemozem zapisat do zivotopisu 🙂 Vynimku tvoria moje deti a moji rodicia.

ofzuza
26. feb 2021

@0silvia0 nevytaca, preco by malo? Len nerozumiem ako moze niekoho naplnat robit sluzku svojmu partnerovi a objahovat sa aka je to dolezita praca.

ofzuza
26. feb 2021

@leuchtturm to sa mas. Ja este furt musim zadara riesit domacnost a v zivotopise by to nikto neocenil.

nafka0483
26. feb 2021

@ofzuza Ale my tu porovnavame prave to, ked muz nemusi doma ani pohnut prstom, pretoze vsetko to urobi zena. Nepracuje v zamestnani, ale doma - urobi vsetky domace prace, kym manzel pracuje v zamestnani.

Ty pises, ze toto zeny zvladaju pri plnom uvazku. Nemyslim si, ze to tak je, ze niektora zena pracuje na plny uvazok a popritom taha uplne kompletne celu domacnost, starostlivost o deti, atd. A aj normalne funguje, ma aj cas pre seba a nie je strhane a zdreta ako otrokyna. Ano, osamele matky to musia zvladat, ale tie tahaju domacnost len za seba.

Ako som pisala, napriklad ta kamoska denne utrie prach, ked treba tak povysava, umyje podlahy. Umyje wc, umyvadla, nalesti zrkadla. Kazdy tyzden prezlieka periny, pecie cerstve pecivo. Vsetky jedla vari ona doma, z cerstvych surovin, ziadne polotovary. Chysta desiate a olovranty, ranajky, vecere, vari teply obed. Maju velky dom, 3 deti, vsetko je vzdy tip top upratane, kos na pradlo prazdny a jedlo nachystane. O deti je postarane, su ciste, vychovane, maju urobene ulohy, su vyskusane z uciva. Je vybaveny nakup, cistiaren, posta, proste vsetko.
Muz nemusi robit nic. Lebo takto sa dohodli, vsetok volny cas venuje jej a detom. Takze ano, ona stravi tymito aktivitami asi 6 hodin denne. To je to, co ona vklada do rodiny a domacnosti - nepenenazne veci. A muz zasa vklada tie penazne.
Inak by fungovali tak, ze obaja chodia do prace a kazdy polovicou prispieva financne a rovnako tak na polovicu starosltivost o domacnost a deti. Oni si to proste "vymenili". A to je rozdiel.

ofzuza
26. feb 2021

@nafka0483 neviem pochopit, co na tom moze trvat 6 hodin denne, prepac.

hederamonstera
26. feb 2021

@ofzuza je mi luto, ze si v nastaveni, ze clovek musi urcity cas zo zivota driet...mozno jej starostlivost o domacnost nezabere 8 celych, za sebou iducich hodin, ale nechapem, ze neveris tomu, ze ked je potrebne sa postarat o celu domacnost a 3 deti, tak to nezabere tolko casu(rozlozeneho do celeho dna, noci) - pricom vyhra je pre kazdeho - kludna matka a zena, ktora sa plne venuje detom. Ja zasa neverim, ze pracujuca zena, ktora mozno este aj cestuje do prace, sa vie tak naplno venovat detom a domacnosti, varit cerstve jedla a byt kludna, spokojna s casom pre seba ako zena v domacnosti.

0silvia0
26. feb 2021

@ofzuza obhajovat sa musia kvoli takym osobam, ktore tuto cinnost zosmiesnuju a bagatelizuju. Ja som v pracovnom procese vyse 20 rokov, ale ked niekoho naplna byt zenou v domacnosti, tak je to jeho volba. A nemusime to chapat...
A mozno ta zena v domacnosti ma konicky, zaluby, ktore si moze dovolit pestovat. Mozno par hodin denne je v zahrade, sadi, zavara, mozno chova zvierata atd.

nafka0483
26. feb 2021

@ofzuza Odviezt deti do skolky a skoly, urobit nakup, pozmyvat velky dom, utriet prach, umyt kupelne (pozmyvat, prelestit zrkadlo, umyt wc, bidet, sprchu, vanu), nachystat komplet ranajky, desiatu, vareny obed (polievka+druhe), olovrant, veceru, upiect pecivo, naplnit pracku a susicku, upratat kuchynu, vybavit postu, cistiaren, pripadne ine veci co treba, vyzdvihnut deti, pomoct s ulohami a ucenim ak treba. To by tebe denne trvalo kolko? Vo velkom dome? Cez vikendy nerobi nic, to je cas pre rodinu, takze aj prezliekanie perin (pre 5 ludi), aj umyvanie okien, aj vsetko urobi za ten cas doobedu kym nejde po deti.

maciatkolulu
26. feb 2021

@majkeel ono je diskutabilné, dávno som postrehla istý prípad, v USA, žena mala 5 deti, cely život doma, žiaden dôchodok, alebo minimálny, išlo to na súd a vyhrala, dôvod bolo, že dala štátu 5 vzdelaných ľudí, lekári tam boli, architekt a neviem, čo, že vlastne dala štátu budúcnosť... Tiež zaujímavý pohľad. Podľa mňa záleží od dohody a priorít, nie všetky ženy chcú byť žienky domáce, poznám aj opačne prípady, kde muž je v domácnosti, resp. bol a to dávno predtým ako dali do obehu mužov na materskej, a žena makala. Nesekalo to dobrotu.

slniecko66
26. feb 2021

@leuchtturm prosim preco chce byt niekto doma dobrovolne otrokom??

maciatkolulu
26. feb 2021

Tak ja som doma 8rok,manzel momentálne tiež, úprimne už skoro rok, teda okrem času, keď musel ísť do práce zvesela nič nerobím. Vozí aj malého do školy a aj to, venci psa, umýva, upratuje, dokonca aj kúpe a číta rozprávky a chodí na ihrisko s mamičkami od vedla😂😂😂😂a ja varím a tak. Celkom fajn. A od srdca poviem, že si to konečne užívam, po rokoch. Jasne, ze to skončí,alw teraz si to užívam a nebojím sa ja ničoho, kebyže chcem tak robím, byt je môj. Takže nejaká nervózna nie som. Som pripoistena na muža. Nič nemusím platiť. Podľa mňa je to každého rozhodnutie, bola som na pohovor a keď som si dala dohromady, čo všetko by to už v normálnom nekoronovom živote(snáď taky bude) obnasa, tak by to bol obrovský stres. Takže zatiaľ doma a pripadne nejaký polovičný. Kým je malý maly

hederamonstera
26. feb 2021

@slniecko66 otrok je ten co nemoze opustit svojho pana a za pracu nedostane zaplatene. Zena v domacnosti rozhodne otrok nie je🙄🙄🙄 za prve je to na dohode medzi partnermi, za dalsie to zenu naplna, ked to chce zobrat cele na seba. Ona odvadza svoju robotu, muz odvadza svoju robotu. Vsetci su spokojni

lusyyy36
26. feb 2021

Nasa znama tak bola doma. Nikdy nepracovala, starala sa o deti,domacnost, solarko, fitko, kavicky,kamosky. Muz mal milenky,penazi mali dost. Jedneho dna mal nehodi,zabil sa,jej preplo, bola na tom dlho zle,nakoniec zomrela. Deti ostali siroty nakoniec s dlhmi...

vevesh
26. feb 2021

@ofzuza preco si myslis, ze domace prace su prace pre sluzku? A vobec nechapem vyroku, ze preco by som mala byt "partnerova sluzka". Tie domace prace predsa niekto urobit musi (ak nechce clovek zit v bordeli a spine)- ak by som si najala upratovacku, tak jej akoze nemusim zaplatit podla tvojej logiky, lebo to nezabere vela casu a ide to samo....🙄🙄🙄

hederamonstera
26. feb 2021

@lusyyy36 a co to ma s tym, ze bola doma?😂