icon

Ste tu niektorá žena v domácnosti?

hanaju
26. feb 2021

Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka

slniecko66
26. feb 2021

@hederamonstera ja som reagovala na tento prispevok.
leuchtturm

Dnes o 14:56
@majkeel ty si sa s konom zrazil? Ktora domaca zena lezi doma? Vies, co vsetko obnasa starostlivost o deti, o domacnost a rozne ine sluzby, aby mal chlap plny žaludok a prázdne vajcia? A ty tuto otročinu nazves vyvalovanie?!

lusyyy36
26. feb 2021

@hederamonstera no ze po muzovej smrti nemala nic a jej z toho preplo.

slniecko66
26. feb 2021

@hederamonstera kolko dostane € zena v domacnosti??

ofzuza
26. feb 2021

@0silvia0 sorry, ked sa to zvlada popri praci, tak to mozem bagatelizovat. Pokial teda nejde o rodinu s piatimi detmi a farmou. Pride mi usmevne, ze si to musia takto obhajovat a pracujucim matkam este vycitat, ze netravia tolko casu s detmi. Nech si samozrejme ziju ako chcu, len si netreba buhat do prs aka je to strasne narocna praca a potrebuju na to tolko casu.

0silvia0
26. feb 2021

@ofzuza ja ti neviem, mne to je uplne jedno ako ziju ostatne matky... Kedysi boli vsetky vydate zeny v domacnosti. Moja babka mala len 3 deti a nikdy nepracovala (rocnik 1930) a nemala ani farmu. Beznu zahradu, bezny dom na dedine.
Takze zeny v domacnosti podla teba vycitaju pracujucim zenam, ze netravia viac casu s detmi? V tejto diskusii? Lebo som to nejako nepostrehla, ci myslis nejake svoje osobne skusenosti?

mandarinka555
26. feb 2021

@slniecko66 Asi toľko, koľko jej starý vydelí 😝

ofzuza
26. feb 2021

@vevesh no pokial on nepohne prstom a ja to robim zanho, tak som jeho sluzka/upratovacka

slniecko66
26. feb 2021

@mandarinka555 🤣🤣🤣 na nejake davky nema narok?

hederamonstera
26. feb 2021

@slniecko66 muz nosi peniaze, ona sa stara o vsetko ostatne. Nechapem co je na tom, ak to zena rada robi.
To ze to vy povazujete za otrocinu, neznamena, ze to vsetky tak vnimaju.

hederamonstera
26. feb 2021

@lusyyy36 kolko pracujucich by malo hovno, keby im muz umrel?;) vacsina zien nezaraba bohvieco

smuhyta
26. feb 2021

@hanaju ja napisem iba moj pohlad na vec.Ja osobne by som to nemohla tak mat ,ze ostat doma.Ale moja svagrina nikdy nerobila vychovala 3 deti muz zarobil tolko peñazi ,ze jej nic nechybalo ani nechyba,len zdravy pohlad na svet.Ona nevie co to je ,ze musis rano vstat ist do prace je jedno na kolko hodin potom deti domacnost...Vsetci co robime sme tupci pre ñu.Ani jedno z jej deti nemoze mat dlhodoby vztah.Syn 2x rozvedeny ,lebo manzelky pracovali a mali aj konicky to je pre ñu nepristupne.Dcera rozvedena ,lebo nevedela doma nic urobit ,lebo vsak vzdy vsetko robila mama.Tretie dieta ,dcera 2 dlhotrvajuce vztahy rozpadnute ,lebo jej mama si to tak zelala.Takze zhrniem vsetkeho vela skodi ,ako prace tak aj starostlivosti o domacnost deti a manzela.To je moj nazor.

lusyyy36
26. feb 2021

@hederamonstera ale zarobí isto viac ako dostane zena v domacnosti(ak nieco dostane). Dalsia vec- ak zena cely zivot nepracovala,tak v takej 40tke alebo neskor sa tazko zamestna

hederamonstera
26. feb 2021

@lusyyy36 to su strasne diskutabilne temy...ako predavacku zoberu kazdu ;) a zena co je doma ma ovela viac casu na dovzdelavanie sa, venovanie sa tomu co ju bavi. Ale to uz je na nej ako aj na tej co pracuje, ci chce stat na jednom mieste alebo cely zivot napredovat. A rozumny clovek odklada peniaze na horsie casy, je jedno ci je pracujuci alebo nie. A iba hlupak sa spolieha na statny dochodok. Tak to uzavrem, uz ma nebavia tieto zavidiace komentare. Ten komu je jedno ako druhy zije, by tu tak nemoralizoval dookola, nieco ho musi na takomto sposobe zivota riadne iritovat ;) preco asi?

vevesh
26. feb 2021

@ofzuza a co akoze? Ja neviem ako to teda funguje u vas, ale ja s muzom sme rovnocenni partneri a nedohadujeme sa, aby sme robili veci rovnakou mierou, ale spolocne sa dohodneme, kto ma co za ulohu, aby sme sa dostali k rovnakemu cielu. Ako neocakavam od muza po 8-14 hodinej fuske, aby mi este navaril, "lebo je rada na nom", aby som ja nemusela pohnut prstom 🤨🤨🤨 varenie je na mne, a ked nevladzem (choroba, vela terminov, povinnosti), muz mi jedlo donesie napriklad 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ ale vsetko je o komunikacii medzi partnermi.

slniecko66
26. feb 2021

@hederamonstera tak niekomu asi nevadi, ze ju zivi muz. Nenapisala som, ze je to otrocina. Skor taka sluzka. Ale aj by sa patrilo ked muz maka a zaraba peniaze.

mimca77
26. feb 2021

@vevesh Dochodok nema so zdravotkou a danami nic spolocne, ide o to, ci boli hradene socialne odvody. Zdravotne su povinne pre kazdeho, samozrejme, ze ich musis platit. Socialne povinne nie su a preto ich vacsina dobrovolne nezamestnanych neplati (neviem ako to mas ty, spominala si len zdravotne a dane), a tym padom im nevznika narok na socialne davky ako je materska, dochodok a podobne. A nerozumiem ako je mozne, ze platis dane, ked nemas prijem, z coho ich platis? Ci si nemyslela dan z prijmu? Lebo ak myslis dan z nehnutelnosti napriklad alebo DPH, tak tie opat nemaju s pracou vobec nic spolocne.

slniecko66
26. feb 2021

@hederamonstera a ano aj zena doma maka :D

lusyyy36
26. feb 2021

@hederamonstera ja ti veru nezavidim,sama som doma uz skoro rok ale mam svoje peniaze a najradsej by som uz sla do prace. Vazne nezavidim tym,co sa rozhodli dobrovolne byt doma

hederamonstera
26. feb 2021

@slniecko66 aj muza mozes touto logikou povazovat za sluhu pre zenu - kedze ju zivy. Ci? Taka blbost, kazdy robi co im vyhovuje a niekoho to riadne irituje

mimca77
26. feb 2021

@vevesh Inak je mi mega sympaticke, ze si si popri domacnosti a rodine spravila vselijake kurzy, ucis sa jazyky a vela citas, jednak pre osobny rozvoj a druhak pre pripad, ze by si potencialne musela ist pracovat 👍

hederamonstera
26. feb 2021

@lusyyy36 tak naco to riesis? Niekto sa tesi ako sa moze starat o domacnost a deti...co je na tom

slniecko66
26. feb 2021

@hederamonstera muz je zivitel rodiny. Pracuje aby bolo na ucty, aby bolo co jest. Zena je doma, upratuje, vari, stara sa o deti a o chlapa..
Ano. To mas pravdu. Kazdemu nieco ine vyhovuje 🤷‍♀️ ja sa s tebou nehadam. To je len moj nazor..

lusyyy36
26. feb 2021

@hederamonstera boze,ty si asi mimo🤣 baba sa pytala,napisala som jej ako to dopadlo u znamych. Q inak noc nerisim,ty mas problem so mnou

hederamonstera
26. feb 2021

@lusyyy36 nemam s tebou problem, cosi😂

vevesh
26. feb 2021

@mimca77 po prve, ja s dochodkom neratam. Muz zabezpecil mna aj deti inac. Za druhe- iny stat, ine pravidla. Je jedno, ze nepracujem, ak muz zaraba dost, plati dan aj za mna (aj zdravotku). Ale dochodok sucasnych dochodcov sa plati aj z nasich dani. A kedze nezarabame malo, tych dani zaplatime rocne viac, ako niekto, co cely zivot robi minimalku. Kedze na ine ulavy od statu narok nemam a nebudem mat, vyuzijem to, co stat ponuka a teda, ak by mi bol vznikol o x-rokov narok (este raz, neratam s tym), kludne by som on poziadala...(pre info mam par roko odpracovane plus par deti, tak teoreticky mozno by aj narok v buducnosti bol..)

danusa63
26. feb 2021

Mne by hrdosť nedovolila byť závislá od chlapa. Rodičia ma vždy učili: Kým máš ruky, nohy zdravé, tak pracuj, potom už keď sa nebude dať, budeš sa radovať vnúčatám, tak ako my 🙂

vevesh
26. feb 2021

@mimca77 ak clovek mysli na zadne vratka, byt zenou v domacnosti nie je problem a ani prekazka. Ma to svoje pozitiva i negativa, a to kazdy musi za seba rozhodnut, ci to ma viac pozitiv alebo negativ. Tazko je byt zenou v domacnosti, ak muz donesie iba minimalku, niet co do ust a za co deti satit. Takisto, ak muz vlastnu pracu nezvlada a zena ani za pana do prace nepojde......ja som si mladost poriadne odmakala- od 18tich som mala vkuse brigady, prace, aj popri VS. Teraz "mozem oddychovat popri detoch". A ked deti vyrastu, tak znova pojdem do prace alebo studium na VS podla toho, ako sa buducnost vyvinie...

jana_eyre_2
26. feb 2021

Dúfam, že mi nikto nebude zase vyčítať že som v takejto teme, ako sa mi tu už stalo.. lebo som taká divná, že sa zapájam zväčša do takých, kde mám nejakú skúsenosť, alebo snáď môžem poskytnúť radu, hoci nemusí byť vždy dobrá uznavam..

som žena v domácnosti - mám tri deti (9, 7 a 4,5r).. fungujem tak 9r.. takmer 9r predtým v práci.. keď najmladšieho nevzali do škôlky, tak sme síce mohli žiadať o predĺženie kvôli zdr.stavu syna (je alergik tak by to asi aj schválili) ale povedali sme si že kašleme na to a budem na neplatenej rodičovskej, kde zamna štát odvadza len ZP.. (to píšem.aby mi nikto nič nevyčítal, ako sa mi tu už stalo)

Keďže nemáme žiadnu pomoc starých rodičov (moja mama zomrela už davno, otec je ležiaci pacient, svokor zomrel a svokra pracuje a pomáha dcéram) môj muž je pracovne vyťažený, nemôže sa prispôsobiť detom, veľa pracuje, kariérne rastie a práca ho baví, zarobí pekne a dostačujúco, tak sme sa dohodli že ja budem zatiaľ 100% venovať deťom.. od tohoto sep. Už zobrali aj najmladšieho do škôlky, ale do.decembra mi pri troch detoch vyšlo 2t že nikomu nič nebolo (deti bývajú ako alergici často chorí, na preskacku a k tomu prázdniny, fakt som nechcela byť nekolegialna a každu chvíľu chýbala v práci) a ja som bola sama, keď som sa venovala svojpomocnej renovácii domu ktorý to už potrebuje... Od decembra sa vyučujú doma, takže manžel nemusí riešiť žiadne zábavy pre deti, ocr (a nič také ani nepoberame a ani sme nepoberali) a podobne - on sa venuje práci a ja deťom a domácnosti..

Peniaze máme samozrejme spoločne, tak ako to bolo v čase keď sme obaja pracovali.. v mojich konickoch má podporuje, mám však na ne čas až večer keď deti zaspia.. keď nebol lockdown vklude som sa stretla s kamarátkami a o deti sa postaral on.. NEplanujem byť takto doma do nekonečna, mám pracovný plán, ktorý chcem uskutočnovat keď to bude vhodné ohľadom na deti a aj situáciu.. potom budem pracovať do dôchodku.. teraz však nevidím lepšie riešenie ako byť ZATIAĽ doma.. (hoci samozrejme tu sa ho dozviem, lebo tak to na MK chodí.. ešte som nečítala diskusiu, ale podobné témy poznám..)

mimca77
26. feb 2021

@vevesh Jasne, rozumiem. Nevedela som, ze sa bavime o inej krajine. A s dochodkom ako takym (na SK teda myslim 1.pilier - dochodok zo Socialnej poistovne) popravde neratam ani ja, cize ak nahodou bude, tak nas to len potesi a bude to nieco navyse 🙂 Povazujem za nielen rozumne, ale dokonca nevyhnutne, sa zabezpecit inak.

Inak presne ten pripad, co opisujes, sa vyskytol v mojom okoli, a za toho pana neviem pochopit, ako moze zena, ked jej muz zarobi podpriemerne (minimalka to nie je, ale teda ziadna hitparada) a dcera a syn su uz dospeli a ziju samostatne, byt dobrovolne doma, aj ked pomaly nemaju na chleba, lebo ju praca nenaplnala. Namiesto toho je uz tusim pat alebo sest rokov doma, a kedze na nejake vyzitie nemaju, tak podla jej slov uprace, navari a potom sa hra na mobile. Masivne by ma zaujimalo, v com ju to naplna viac ako ju naplnala praca. A okrem toho, vobec by som v taky cas neriesila nejake naplnenie, a kludne by som isla aj zachody cistit, keby sme mesiace zili z ruky do ust len preto, aby som ja mohla mastit na telefone Candy Crush 😀

nellye9
26. feb 2021

Ja som v domácnosti. Obaja s manželom sme veľmi spokojní. S dôchodkom nerátame a finančne vysporiadaní sme... Manžel doma nerobí nič, pracuje a venuje sa koníčkom. Ja mám na starosť domácnosť a deti. Máme kopec spoločného času ako rodina, keď tak porovnávam so známymi, kde sú obaja pracujúci. A ako tu niektoré písali necítim sa ako slúžka, vôbec nie. A napriek zaužívaným predstavám ani vydeľovaná nie som s peniazmi, ani kontrolovaná.