Ste tu niektorá žena v domácnosti?
Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka
@ofzuza dá sa aj z menej, záleží od rodiny, nárokov, lokality, počtu detí o jojoj, neviem prečo si každý myslí, že Rakúsko, Nemecko, žena doma, muž donesie mesačne 7000😂😂😂
@maciatkolulu tak logicky, ked nas v de minimalku vyssiub ako je na svk priemer, tak tie mzdy su kdesi inde. Na svk si poviem, ze 2500e je uz celkom ok mzda. V nemecku je to hlboko podpriemerna mzda.
@majkeel a predstav si, že môjho muža práca baví. A mám na tom svoj podiel, lebo keď sa rozhodol odísť z práce, ktorá ho ubíjala, stála som pri ňom a zo svojho platu som platila aj jeho výdavky aj odvody, kedže zo začiatku bol v mínuse, až kým sa mu nezačalo dariť. A kým som v 30.-ke nastúpila na materskú, mala som toho odrobeného dosť, kedže som robila popri škole od 17 - tich. 😉
To, že si prečítal veľa kníh je síce úžasné, ale kedže asi poznáš len jedného človeka, ktorý chová zvieratá, a zrovna ten je nešťastný, ešte máš čo doháňať. Skús napr. mesačník Doma v záhrade. Nieje to kniha, ale sú tam zaujímavé príbehy ľudí, ktorí dovidia aj ďalej, nielen na obrazovku počítača.
Ja som svoju prvú stovku kníh prečítala v druhej triede na základnej 😀.
@ofzuza neviem ako v Nemecku, ale v rakúsku až tak hlboko pod priemerná nie je😉. Toboz ak píšeme o netto a o bežnej rodine.
@maciatkolulu mzdy sa vzdy uvadzaju v hrubom. A v de to je hlboko podpriemer a v at to iste. V oboch mas priemer nad 3500e.
@ofzuza ja neviem, ja tu žijem, nejako sa nepochybujem v tých správnych kruhoch. Aši budem musieť niečo zmeniť. A paci sa mi ten názor, že v AT a de je ajbtravavzelensia a mlieko chutnejšie. 😂, samozrejme avivaze lepšie.. No dobre, ja sa naťahovať nebudem, asi som blbá a nevidím a nepočujem.
@ofzuza potom asi vieš koľko je 2500 v čistom cink na účte, asi poznáš aké sú mesačne náklady v AT a DE.
@maciatkolulu ze su tam mzdy vyssie je znamy fakt. Ze je priemer 3700e je tiez fakt. Z toho jasne vyplyva, ze 2500e je podpriemerna mzda. K tomu nemam co viac dodat.
@ofzuza žiješ v AT, alebo De, či čítaš štatistiky? Jasne, ze sa zarába viac, ale 2500 eur v AT nie je podpriemerna mzda. A nemám k tomu co viac dodať..
@maciatkolulu a na to si ako prisla? Vies ako sa pocita priemer?
@scila ale vacsinou v domacnosti a na deti su dvaja partneri... jeden moze pomahat s ulohami, druhy navari... jeden je s detmi vonku, druhy zmyje dlazku... to v pripade, ze obaja partneri chodia do prace... ked su deti vacsie tak niektore cinnosti zvaldnu, postlat si, upratat hracky, urobit si desiatu, dokonca aj ranajky si vedia pripravit... alebo uz ja som taka priblba ze ocakavam, delenie uloh, a nie ze jeden lieta ako fretka a druhy kuka youtube
@maciatkolulu ak sa ta to dotklo, lebo tolko nezarobis, je mi luto. Ale take su cisla. Rovnako ked ked sa zverejnia statistiky na svk. Tiez tu budu baby vypisovat, ze kde je taka mzda, ked oni a vsetci v okoli zarobia menej.
@ofzuza ja nezarobim ani cent, takže nedotkli, ale skonštatovala som fakt, že 2500 nie je v AT podpriemerna mzda.
@maciatkolulu statisticky je podpriemerna. Rovnako ako na svk je 1000e podpriemerna.
@alvaluka toto sa už riešilo v mnohých diskusiách. Predpokladám, že tvoj muž skončí niekde v kancli 15:30 a potom môže ísť domov a deliť si s tebou domáce práce. Ale môj je SZČO, ktorý sa často vráti z roboty 21:30, dá si sprchu a zaspí. Tak mi tažko o 16:00 vezme von deti, keď v tom čase betónuje, stavia prístrešok, alebo niekomu montuje skriňu, nie? To, že to u vás tak funguje, neznamená, že to môže aj inde. Muž mojej známej, ktorá bola doma, roky robil v Slovnafte, prišiel domov, prezliekol sa a išiel na druhú šichtu ako mäsiar. Kamaráti záhradníci keď je sezóna, ešte o 21 bežne ukladajú trávnik. A takto by som mohla pokračovať do nekonečna. Áno, známy zo Sociálnej poisťovne môže žene pomôcť, aj ten s pevnou pracovnou dobou, ktorý robí v tlačiarni, ale nie všetci.
Môj gynekológ ordinuje do 20:00. To by sa jeho žena načakala, kým by jej poumýval podlahu 😂😂😂
Ja tak teraz som, ale neplánujem to tak stále. Okolnosti sú teraz take, že sme sa takto dohodli. Cely život by som takto byt ale nevydržala. Svokra od narodenia 3. dieťaťa je doma už 30 rokov. No keby sa dačo stane, tak nemá z čoho žiť. My teraz fungujeme tak isto ako keď som mala aj plat. Spoločný účet, 2 karty. Kúpim čo treba, veľké výdavky riešime spoločne. Má to svoje pozitíva ak negatíva. Možno uvaž aspoň prácu z domu alebo na polovičný úväzok. Držím palce
@hanaju ja som doma uz 7 rokov a zalezi na tebe,na povahe, na okoli atd..ak by som mala zahradu,tak som najstastnejsia..mam sice vystudovanu VS ale k prirode a obycajnemu zivotu ma to taha viac a viac..hlavne,ked vidim manzela, ako len o praci (ktora ho bavi) a ziadny zivot mimo nema..
Pre istotu ma manzel vysoku zivotnu poistku,ze keby sa mi nieco stalo,tak neostaneme s detmi na zobrote..a mne sa platia odvody,aby som mala aspon minimalny dochodok..
Kazdy rokom sa chystam do prace, samozrejme len na Par hodin, lebo tu V zahranici kde zijem nie je taka dobra organizacia skol (zacina o 8:30 konci o 16:30 a MS dokonca o 15:00) cize plny uvazok neprichadza do uvahy, to co by som zarobila,by islo na opatrovatelku..
Ale samozrejme mi praca chyba,aj financna samostatnost..
Ak mas nejake nadanie, hobby, ktore by ti este aj financne vylepsilo, to by bol ideal.
My mame 2 deti (3. Dcerka zomrela), 2 starych psov, byt plus dom na horach,kt rekonstruujeme, svokrovci byvaju V rovnakej mestskej casti, ale su 80tnici s vaznymi diagnozami..cize nudit sa nenudim..
@ofzuza Nedáva prednosť práci pred rodinou. To ty skôr evidentne netušíš, že keď ti príde auto s betónom, tak ich 15:30 nemôžeš otočiť, nech počkajú do ďalšieho dňa, lebo tebe padla. Alebo neviem ako by sa ti páčilo, keby ti o 15:30 nechali napoly zapojenú umývačku, alebo nenamontovaný záchod, lebo koniec pracovnej doby. Ty asi nemáš moc šajn, ako to funguje v reálnom živote u samoživiteľov.
A predstav si, že môj gynekológ je ráno o 7 v štátnej nemocnici, kde končí o 15:30 aby išiel na 16 do ambulancie. Jasné, že nie každý deň, ale určite to nie je povolanie, z ktorého by sa muž vracal oddýchnutý a nadšený vrhnuť sa do domácich prác po troch pôrodoch cez nočnú.
A samozrejme, že záhradníka sa môže v decembri venovať deťom, ale od marca do novembra funguje na 150%, aby zarobil aj na zimu, kedy je bez roboty.
Napisem vam nieco z pohladu zeny co ma doma muza- moj muz je vysokoskolsky vzdelany zrucny muz a nebolo to vzdy tak ze by nosil domov menej no v jednej chvili sa to zlomilo, a mne sa zacalo darit. No bolo to na ukor vsetkeho a ak sme nechceli aby sa o deti starali cudzi ludia nejako prirodzene sa zacal manzel ..... dnes si ani neviem predstavit ze by som s nim nemohla ratat..... s detmi, chorobami, kruzkami. Je to pre nas omnoho menej stresujuce ked sa 100% stara o rodinu ako keby som pri celom tom chAose ktory riadim mala este mysliet na to kde do toho celeho vtesnam napriklad ockovanie deti.... je velmi lahke sudit, hlavne ked zijete vo svete kde obaja skoncite o 15,16 v robote pripadne mate pracu na smeny s presne ohranicenym koncom...... kde mate plus minis autobus rovnaky prijem a tym padom sa tvarite na rovnocennost..... verte mi ze vacsina zien ktore ostanu doma ostava preto, lebo by sa ich rodina rozpadla v sialenom tempe a kootoci povinnosti, zvacsa su to vzdelane a mudre zeny uvedomujuce si svoju hodnotu lebo vedia ze za silnym partnerom a jeho vyplatou musi byt zazemie.... inak by to sklbit neslo. To percento lenivy h ale vykoristovanych je minimum.....
@scila vacsina ludi hovori z vlastnej skusenosti tak ako ja. V blizkej rodine a kamarotoch maju partneri pevne pracovne doby, cize volno maju plus minus rovnake.
Zamyslam sa tak nad tym, ako to maju v zimnych mediacoch lebo v januari asi nikto nesadi, ale nie som si ista, vobec nie som zahradkar. Pri stavebnyvh pracach mam pocit, ze v sucasnosti ficia takmer nonstop.
Ano su muzi, ktori maju casovo narocnejsie povolanie ale su aj zeny, ktore maju rovnako narocne povolanie, gynekologicky urcite existuju a tiez mozu pracovat v nemocnici a mat vlastnu ambulaciu.
Ja tu nemienim hlasat, ze chlap sa ma dotrepat zo stavby, alebo z kancelarie chytit mop a umyvat, ale myslim, ze ak to cas dovoluje je schopny pomoct.
Neviem ako su nastavene ine domacnosti a zeny, ale teda ja raz tydzdenne utriem prach, zmyjem podlahu, umyjem kupelnu a toaletu, pocas tyzdna sa vysava, pozmeta, pretrie umyvadlo ak je ufrkane. Neutieram prach denne, hoci ano, mohla by som, lebo 30 min po tom ako ho utriem uz ho vidim napadany v jemnej vrstve. Mam rocne dieta ale nemienim kazdy den behat s handrou pocas troch rokov, co budem doma. Vzdy sme tak boli nastaveni, na upratovanie v piatok/sobotu a to od mala som mala na starosti utieranie prachu a vedela som si porobit ranajky/desiatu aj veceru, kedze mama aj oco chodili na smeny. Mozno neupratujem dostatocne casto, lebo som tu zazrela, ze aj utieraju baby prach kazdy den, ja kazdy den vysavam, lebo mala, ked nieco ukyda samozrejme utriem a umyjem, a mozno to robim zle.
Vec sa ma ale tak, ze toto je uz mimo sudku na co sa pytala autorka. Ak to tak chce ona a vsetci v jej rodine su spokojni a mysleli aj do buducna alebo ani nemusia mysliet do buducna, ma na to pravo.
@ofzuza 2500e v hrubom je priemerna mzda aj v nemecku...
@alvaluka no to by moj muz musel byt najprv doma, aby mohol pomoct😀😀Su a boli dni, kedy som ho vobec nevidela, len registrovala spinave pradlo a riad na kuchynskej linke🙈🙈🙈🙈ak obaja pracuju, maju rovnaky pracovny cas, tak nech sa aj delia aj o prace a deti- to je v pohode. Ale ked muz taha od neviddim do nevidim, tak si volny cas uzivame rodinne a nie aby som ho zapriahala do domacich prac, lebo on si svoju polku doma este "neodrobil"🤨🤨🤨

Su krajiny kde “praca v domacnosti” je naozajstna praca, statuk ku ktoremu prislucha nejaky dochodok. Obdivujem kazdu zenu ktora dokaze sklbit pracu s vychovou seti a domacnostou ale to sa da naozaj len niekedy. Okolo domacnosti a deti je naozaj vela prace. A nemyslim tym zotriet prach z policiek ale naozaj sa venovat detom, ich rozvoju, skole, nie len mrknut sucho na ulohy niekde medzi facebookom a varenim vecere. Ak chce potom aj nejaky volny cas pre seba a nie len byt otrokom denneho kolotocu plny uvazok neprichadza do uvahy. Ak jeden ma pracu ktora zabije cely den potom ten druhy musi to vsetko ostatne. Ak tiez nechcu aby sa im o deti starali aupairky a o domacnost upratovacka potom skrateny uvazok resp. Byt doma je nevyhnutne..... samozrejme sa ale bavime o tom, ze druhy z tym dvoch je pracovne vytazeny a zabazpeci vsetko, nie ze zena je leniva a chlap ma tri roboty a po vikendovh fusky.