icon

Ste tu niektorá žena v domácnosti?

hanaju
26. feb 2021

Baby, je tu nejaká z vás čo funguje ako žena v domácnosti? Nie nechcene (nezamestnaná hľadajúca prácu), ale vyslovene dobrovoľne starajúca sa "iba" o decká a domácnosť. Ako fungujete? Muž vás podporuje v koníčkoch a iných záujmoch? Financie máte spoločné (nemusíte žobrať o každé Euro) a podobne.. Kľudne napíšte aj správu. Vďaka

ofzuza
28. feb 2021

@scila je to ich vyber, ich planovanie a kedze si to takto zariadili a vyhovuje im to, tak je to jasny signal, ze praca je pre nich dolezitejsia ako cas s rodinou.

vevesh
28. feb 2021

@ofzuza treba poriadne citat statistiku. Priemerny mesacny plat v nemecku je cca. 2100e za rok 2019. Ale ked si das priemerny mesacny plat plneho uvazku, je to cez 3500e. Problem je, ze v nemecku robi na plny uvazok akurat tak 1/3 pracujucich a je priepastny rozdiel medzi branzami a medzi nemcami a pristahovalcami. Priklad technik- pristahovalec v bmw zarobi 1600- 2500e v hrubom. Technik nemec ma minimalne 4500-6000e. A to nehovorim o mzdach v gastro ci upratovacom priemysle. Na nasom byte domovnik ma 1700e v hrubom (je pristahovalec, stazoval sa, ze kolegovia nemci zarabaju 8000e na rovnakej pozicii). Cize je to velmi individualne, kde a kto kolko zarobi. Ako pristahovalec mas garanzovanu minimalku pri plnom uvazku- ci najdes plny uvazok, a o kolko ti daju viac, je otazne....

ofzuza
28. feb 2021

@vevesh samozrejme su rozdiely, ako vsade inde. Vsak preto hovori priemerna mzda. Nikto tu netvrdi, ze tolko zarobi kazdy. Len pojem priemer asi je uz vysoka matematika.

vevesh
28. feb 2021

@ofzuza pri nemeckych platoch ano, kedze neexistuje normalny priemer. Ta priepast medzi pristahovalcami a domacimi je dost velka....

mrkvicka060
28. feb 2021

Zas, naco mi je manzel, co pracuje od 7 do 21:30 kazdy bozi den, lebo je samozivitel. No na hovno. Ci len na to aby deti urobil? A potom je radsej prec lebo mu vadi detsky plac... 🤦‍♀️ Muz stale prec, lebo pracuje, ale hlavne ze domacnost je tip top, neviem pre koho. No neviem, na mna to posobi tak, ze len aby bolo vela prachov. To ze manzel, partner, chodi domov len spat, lebo po praci je unaveny.... radsej by som brala, ze muz robi na polovicny vykon, ja chodim do prace tiez a poobedia a vecere travime spolu... ale ano, kazdemu ako vyhovuje... ja napriklad nepotrebujem tip top domacnost, lebo to bude to posledne na co budem v starobe spominat, ze som kazdy den utierala prach a zmyvala dlazku a vsetko sa mi v byte lesklo... 😅

ofzuza
28. feb 2021

@vevesh to je velmi mozne, ale irelevantne. Kazdy ma aj ine vnimanie mzdy. Pre nas by bolo 2500e aj v cr malo, nieto v de. Ked si vezmes, tak to mas menej ako keby kazdy z nich mal minimalku.

nellye9
Autor odpoveď zmazal
ofzuza
28. feb 2021

@nellye9 tak treba mat pracu, co ta bavi a naplna.

vevesh
28. feb 2021

@ofzuza nie, ak by mali obaja minimalku, dostanu netto cca. 1700e- zvysok ide statu🙈. Ak robi iba jeden, tak z 2500 im obom ostane 2200e, pokial zena nerobi- a to je dost znacny rozdiel...🤐🤐🤐

vevesh
28. feb 2021

@mrkvicka060 nie kazdy moze a chce robit v kancli a tym padom nie kazdy ma pracovnu dobi do 15-16. To vobec nie je o peniazoch, ale o profesiach....kde by sme sa to dostali, keby kazdy bol manager nakupu ci ekonomka- vsak treba aj lekarov, aj zahradnikov, aj kamionistov a x-milion dalsich profesii, kde nemaju pracovnu dobu pravidelnu a hlavne presne urcenu od-do....

ofzuza
28. feb 2021

@vevesh to mas pravdu. Tam sa dako sialene tie dane pocitaju.

vevesh
28. feb 2021

@ofzuza nepocitaju sa sialene, ale danove zatazenie je najvyssie z eu a dost to pocitit, ak dvaja maju iba minimalku alebo zarabaju vela a nezarabaju rovnako vela- v tychto pripadoch sa velmi neoplati zarabat pre toho menej zarabajuceho partnera, lebo takmer cela jeho vyplata ide ako dan statu....

ofzuza
28. feb 2021

@vevesh myslela som tie triedy a progresivnu dan.

ofzuza
28. feb 2021

@vevesh moj nszor proste je, ze 2500e je v nemecku malo na pohodlny zivot, pokial nebyvaju kdesi zadara. Keby mi niekto ponukol 2500e a pod byvat do de, tak sa podakujem a ani sa nehnem.

6mia6
28. feb 2021

@mrkvicka060 no keď som stretla muža asi som sa ho najprv mala opýtať čím sa živí a aká je jeho pracovná doba. 🤦🏻‍♀️

luccija
28. feb 2021

@ofzuza ale aj tie náklady sú v zahraničí vyssie

ofzuza
28. feb 2021

@luccija no ved prave preto pisem, ze by ma ani nehlo.

scila
28. feb 2021

@ofzuza máš neskutočne jednostranný pohľad na vec. Plánovať si niečo, keď robíš v kancelárii, kde sa na stoličke môžeš otáčať pred PC v každom ročnom období a za každého počasia je trošku iné, ako plánovať v oblasti, kde si nútený prispôsobiť sa vonkajšiemu prostrediu a počasiu. Keď je raz dobré počasie, tak stavbári, záhradníci, poľnohospodári, cestári atď. robia od nevidím do nevidím, pretože keď bude tri týždne pršať, tak asi toho moc nenarobia, nie? Alebo keď je žatva a hlásia búrky, idú kombajny vo dne v noci, aby sa úroda nezničila. Keby sa všetci otáčali na kancelárskych stoličkách od 8 do 16, nemali by sme kde bývať, nemal by nás kto liečiť a pokapali by sme od hladu. Tak sa zobuď.

alvaluka
1. mar 2021

@vevesh aj ludia v kancelarii mavaju uzavierky v niektorych sektoroch, kvartalne, polrocne, rocne a tiez sedavaju dlhsie ako do stvrtej a obcas aj do pol noci. Ano byva to vacsinou “iba” niekolko dni, ale ani oni sa nevrtia na stolicke 8 hodin.

Je ine, ked je nutnost potiahnut, ako sa tu pisalo kvoli zatve, pocasiu, vela zakazkam, lebo kazdy chce mat dom do 6 mesiacov.... ale su aj pripady a to len tak spomeniem, ze niekto sedi na dvoch a viacerych stolickach... typu ma vlastnu ambulanciu, uci na strednej zdravke, chodi este robit do nemocnice na smeny... naozaj by ta rodina stradala, keby nieco vypustil?

Clovek sa nepyta a nevybera si podla povolania partnera ale ked uz nejaky piatok s clovekom ste tak poznate jeho pracovnu dobu a viete co cakat. Hoci netusim, ako randi taky stavbar/zahradnik/polnohospodar ked su v praci od rana do vecera. To si kazdy nasiel manzelku este predtym ako zacal pracovat v tomto odvetvi alebo to bolo tak, ze sa vidali raz do mesiaca? Len sa pytam lebo ma to napadlo.

vevesh
1. mar 2021

@alvaluka 😀prve tri tyzdne sme si s manzelom podavali iba klucky na dverach, ked sme zacali chodit a aj byvat spolu🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ a potom som ja odisla kvoli skole, potom on kvoli rodine, potom ja kvoli praci az sme sa nakoniec dopracovali k modelu, ktory nam vyhovuje, aby sme boli spolu- ked sa chce, vsetko sa da....a teraz jednoducho tahame obaja, ale v inych sektoroch. Pri troch detoch v nemecku teda urcite nesedis na zadku (hlavne ked mas kazde vzdelavacie zariadenie inym smerom aj par km, deti kruzky, lekar ti nesmie dat naraz tri terminy a treba aj veci pomimo vybavit...)

ofzuza
1. mar 2021

@scila myslis, ze ja sa neviem otacat na stolicke 24/7? Je to moj vyber, ze to nerobim. Oni maju zas volno ked prsi, ked je mraz.

ofzuza
1. mar 2021

@alvaluka mam takeho stavbara v rodine, on je rad prec, je tam vo svojej partii, sranda. Doma ho caka sice cista domacnost, ale aj obtlstla manzelka, s ktorou okrem deti uz nemaju nic spolocne.

jana_eyre_2
1. mar 2021

@ofzuza čiže keby obtlstla manželka chodila do práce, majú ideálny vzťah?

ofzuza
1. mar 2021

@jana_eyre_2 obtlstla manzelka do prace chodi a vztah idealny nemaju stale. Ktory vztah je idealny? Ten co sa nam snazila jedna vykreslit podla slov jej kamaratky? Ale to, ze je manzel neustale prec a chodi sa domov vyspat vztahu asi tazko moze pomahat.

nellye9
1. mar 2021
jana_eyre_2
1. mar 2021

@ofzuza áno, to asi ťažko môže vztahu pomáhať.. a to vôbec nie je o tom, či je žena v domácnosti alebo nie, však.. 😉

ofzuza
1. mar 2021

@jana_eyre_2 tak tuna to zeny tak prezentuju, ze chlap sa chodi domov iba vyspat, tak preto su ony doma, aby bolo vsetko tip top

jana_eyre_2
1. mar 2021

@ofzuza nemám ten dojem, to len ty zovseobecnujes všetky čo sem napísali osobnú skusenost..

každý má svoj život zariadený tak, aby vyhovoval rodine, partnerovi a jemu samotnemu.. a predpokladám, že ak to niekomu nevyhovuje (alebo to nevyhovuje partnerovi), tak sa to snaží, alebo bude snažiť zmeniť..

Mne je vždy strašne záhadné, že v podobných témach sa to strhne na to, že sa jedna strana musí obhajovať a vysvetľovať prečo to majú zariadené tak, ako majú..

preco to trápi niektoré ženy, ktoré chodia do práce a majú doma taký stav aký chcú mať? To by zase zaujímalo mna..

nellye9
1. mar 2021

@ofzuza tebe môže 10 žien napísať, že sú spokojné, že si to zariadili vo vzťahu tak, aby im to obom s partnerom vyhovovalo. A ty ideš stále svoje. Nemôže to byť dobre, iba sa tvária, že sú spokojné, atd., atd. A iba preto, že tebe by to nevyhovovalo.

ofzuza
1. mar 2021

@nellye9
@jana_eyre_2
uplne to chapem. Nech si ziju taky zivot. Ja tu len zareagujem na nejaku odpoved, hned sa do toho pustia dalsie osoby, cele sa to zamota a vykonstruujete z toho nieco uplne ine ako som pisala.