icon

Stravné lístky vs. finančný príspevok: Čo uprednostňujete?

16. júl 2026

V práci sa nás pýtali, čo nám viac vyhovuje pri stravnom.
Doteraz sme mali lístky, ale časť kolegov by radšej peniaze na účet. Ja neviem no. Pri peniazoch je to jednoduchšie, ale bojím sa, že sa to potom len minie s výplatou a človek ani nevie kde.
Stravné lístky sú otravnejšie, ale aspoň mám pocit, že ich fakt miniem na jedlo.
Čo máte vy? Lístky, kartu alebo finančný príspevok?

anonym_635d31
16. júl 2026

Jasné že finančný príspevok.

anonym_59266d
16. júl 2026

máme strv. kartu. S lístkami je to otravné , so strav. kartou ako s plat. kartou platím.

katkaseiner
16. júl 2026
@anonym_121994

@katkaseiner ja viem, že sú stravné lístky za darovanie krvi. A viem, že v reštauráciách už neberú.

@anonym_121994 prečo ich neberu, ved na to boli spravené... divné, ale nehadam sa. Aj ten stravny listok za darovanie raz za cas miniem vacsinou v obchode v ramci nakupu

anonym_b2814e
16. júl 2026
@ekira1

Ja mám stravovaciu kartu, za tých vyše 100€ urobím nákup aj na týžden. Tých cca 40€ si na výplate ani nevšimnem. A nepočítam, čo je strava v práci, čo doma. V niektorých obchodoch zaplatím i drogériu, krmivo pre psa. Jednoducho kým tam peniaze sú, platím ňou, keď miniem tak hotovosť, alebo karta.

@ekira1 coooo? Akoze na kartu dostavas viac ako na ucet? Co to je za blbost

anonym_121994
16. júl 2026
@katkaseiner

@anonym_121994 prečo ich neberu, ved na to boli spravené... divné, ale nehadam sa. Aj ten stravny listok za darovanie raz za cas miniem vacsinou v obchode v ramci nakupu

@katkaseiner už dávno neberú

natalka13
16. júl 2026
@ekira1

Ja mám stravovaciu kartu, za tých vyše 100€ urobím nákup aj na týžden. Tých cca 40€ si na výplate ani nevšimnem. A nepočítam, čo je strava v práci, čo doma. V niektorých obchodoch zaplatím i drogériu, krmivo pre psa. Jednoducho kým tam peniaze sú, platím ňou, keď miniem tak hotovosť, alebo karta.

@ekira1 stravne je uplne rovnake ci mas listok alebo eura na ucte.
akych 100 a 40 tu pleties.

mandzula
16. júl 2026

Peniaze na ucet, jedlo si nosim z domu. Je to ovela lacnejsie a viem, co jem.

lopka1313
16. júl 2026
@anonym_b2814e

@anonym_b2814e ked mas na ucet, dostavas len prispevok zamestnavatela na konci mesiaca. Ak mas stravovaciu kartu, je tam prispevok zamestnavatela + Tvoj prispevok. V realite doatanes rovnako (Tvoj prispevok ostane v Tvojej vyplate), ale na stravovacej karte sa to zda viac, lebo o tolko mas nizsie cislo na vyplate.

anonym_b2814e
16. júl 2026
@lopka1313

@anonym_b2814e ked mas na ucet, dostavas len prispevok zamestnavatela na konci mesiaca. Ak mas stravovaciu kartu, je tam prispevok zamestnavatela + Tvoj prispevok. V realite doatanes rovnako (Tvoj prispevok ostane v Tvojej vyplate), ale na stravovacej karte sa to zda viac, lebo o tolko mas nizsie cislo na vyplate.

@lopka1313 to jedine napadlo aj mna, ale dufal som, ze v tom bude este nieco ine a nie ze je niekdo rad, ze svoje peniaze pretransformuje na horsie peniaze 🙂 🙂... trosku v style, vydajte mi tych 100 eur v 10 eurovkach, nech mam "viac penazi"... 🙂

anonym_fa5971
16. júl 2026
@anonym_b2814e

@lopka1313 to jedine napadlo aj mna, ale dufal som, ze v tom bude este nieco ine a nie ze je niekdo rad, ze svoje peniaze pretransformuje na horsie peniaze 🙂 🙂... trosku v style, vydajte mi tych 100 eur v 10 eurovkach, nech mam "viac penazi"... 🙂

@anonym_b2814e je to podobne ako daj mi 100€ bankovku a ja ti vypíšem lístky s ktorými môžeš platiť len v určitých obchodoch, len určitý tovar a ak si lístok dlho ponecháš tak už prestane platiť

a obchodník ak si chce lístok zameniť za € tak mi najprv zaplatí 5€ aby dostal o pár dní na účet 100€
výhodný obchod pre mňa, za prakticky žiadnu prácu a hodnotu dostanem peniaze a o nič sa nemusím starať, len presúvam virtuálne číselká v počítači

bomba36
16. júl 2026

Veď to jedlo si zaplatíš aj tak, to je čo za argument že "peniaze sa minú ani neviem ako". Potom plačte ze nevychádzate s výplatou, keď ani neviete ako to rozdrbete. Keď nevieš hospodáriť, nie je to preto že dostávaš peniaze namiesto gastráčov.
A potom sú tu ešte experti čo chcú stravenkami platiť v obchode cigy a alkohol a ešte sa budú dohadovať.

zuzubb007
16. júl 2026
@anonym_04e329

Nechápem ľudí,ktorí tvrdia,že chcú lístky,lebo ak dostanú peniaze na účet,tak ich minú na niečo iné.
Keď máš výplatu 1000 a stravenky 100,tak je to 1100.Keď dostaneš na výplatu 1100,tak je za predsa tá istá suma.
To akože ideš do obchodu a oplieskaš tých 100 eur na chujoviny a potom plačeš,že si hladný??

@anonym_04e329 presne stále je to tá istá suma, keď je niekto negramotny s tým sa nedá nič robiť

anonym_fa5971
16. júl 2026
@zuzubb007

@anonym_04e329 presne stále je to tá istá suma, keď je niekto negramotny s tým sa nedá nič robiť

@zuzubb007 negramotným by mal štát zobrať aspoň polovicu výplaty a dávať prídelové lístky na chlieb, mäso, mlieko, zemiaky, cukor, kávu, maslo, oblečenie, mydlo a benzín s dátumom kedy ktorý lístok môže použiť aby naraz neminul všetko

bomba36
16. júl 2026
@anonym_fa5971

@zuzubb007 negramotným by mal štát zobrať aspoň polovicu výplaty a dávať prídelové lístky na chlieb, mäso, mlieko, zemiaky, cukor, kávu, maslo, oblečenie, mydlo a benzín s dátumom kedy ktorý lístok môže použiť aby naraz neminul všetko

@anonym_fa5971 kde máš alkohol, cigy a poukážky do herne 😀

anonym_fa5971
16. júl 2026
@bomba36

@anonym_fa5971 kde máš alkohol, cigy a poukážky do herne 😀

@bomba36 na to slúži tá druhá polovica výplaty čo im ostane, bez štátnych lístkov by hladovali

ekira1
16. júl 2026
@anonym_b2814e

@anonym_b2814e 😅 kľudne ti to vysvetlím. Na účet dostaneš príspevok od zamestnávateľa cca 55% stravného. Na kartu dostanem príspevok zamestnávateľa cca 55% a môj príspevok zo mzdy cca 45% stravného. Rada som ti vysvetlila, ako funguje príspevok na stravu a z čoho sa skladá. Ešte niečo potrebuješ vysvetliť?

ekira1
16. júl 2026
@natalka13

@ekira1 stravne je uplne rovnake ci mas listok alebo eura na ucte.
akych 100 a 40 tu pleties.

@natalka13 takže znova, ale už stručne, nechce sa mi to rozpisovať. K výplate = príspevok zamestnávateľa. Stravovacie karta = príspevok zamestnávateľa + príspevok zamestnanca zo mzdy.

cacianka
16. júl 2026
@anonym_fa5971

@cacianka ale to je len rozhodnutie muža že to tak chce otravovať si život a mu to vyhovuje, podľa zákonníka práce má nárok raz do roka zmeniť svoje rozhodnutie
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

keby reštaurácie pripočítali na bloček poplatok ktorý musia zaplatiť stravenkovej firme, ľudia by sa spamätali a platili normálne

@anonym_fa5971 veď ja viem. Mali jedáleň takže mohol si vybrať len z týchto dvoch variant. Vybral si kartu, lebo mohol zaplatiť v jedálni alebo vonku, lebo pracuje na 2 smeny ( iba pár ľudí vo firme ) a na nočnej ani cez víkendy by nemal teplé jedlo, takže preto, tak si vybral kartu. Teraz jedáleň nemajú, nabudúce si vyberie na účet.

natalka13
Včera o 05:22
@ekira1

@anonym_b2814e 😅 kľudne ti to vysvetlím. Na účet dostaneš príspevok od zamestnávateľa cca 55% stravného. Na kartu dostanem príspevok zamestnávateľa cca 55% a môj príspevok zo mzdy cca 45% stravného. Rada som ti vysvetlila, ako funguje príspevok na stravu a z čoho sa skladá. Ešte niečo potrebuješ vysvetliť?

@ekira1 😂 cize ty do tvojho plusu pocitas svoj prispevok zo mzdy. Virs ze ten nakup mozes urobit aj z tvojej debetky?
Podarena logika. Pobavilo.

katkaseiner
Včera o 07:24

Presne ako to tu baby napisali... je to uplne prast alebo uhod ci dostanes prispevok 50E (pre lepsie pocitanie) alebo na kartu 50+ 40 ale potom na vyplatu -40 lebo to uz ti odviedli na ten gastrac. Nemas ani o 1 E viac alebo menej ked to riesis cez kartu alebo cez prispevok na ucet

simca06022011
Včera o 07:27

jasne ze financny prispevok...

zuzanaete
Včera o 07:34
@ekira1

@ekira1 U teba to tak funguje. Stale je to v zavere rovnaka suma. U nas napr. nedoplacam nic na stravne. Celu sumu plati zamestnavatel.

ekira1
Včera o 08:29
@zuzanaete

@ekira1 U teba to tak funguje. Stale je to v zavere rovnaka suma. U nas napr. nedoplacam nic na stravne. Celu sumu plati zamestnavatel.

@zuzanaete a? Vysvetľujem, prečo u nás je k výplate iná suma, ako na stravovacej karte, iba odpovedám prečo melem blbosti.

ekira1
Včera o 08:38
@natalka13

@ekira1 😂 cize ty do tvojho plusu pocitas svoj prispevok zo mzdy. Virs ze ten nakup mozes urobit aj z tvojej debetky?
Podarena logika. Pobavilo.

@natalka13 a v ktorom z mojich príspevkov píšem, že neviem urobiť nákup z debetky? Píšem, že zo stravovaciu kartou zaplatím nákup, ktorý potrebujem. Potraviny, drogériu, krmivo... Kľudne i spotrebič v supermarkete. Zabávaš sa akurát na svojej logike, nie mojej.

ekira1
Včera o 08:41
@katkaseiner

Presne ako to tu baby napisali... je to uplne prast alebo uhod ci dostanes prispevok 50E (pre lepsie pocitanie) alebo na kartu 50+ 40 ale potom na vyplatu -40 lebo to uz ti odviedli na ten gastrac. Nemas ani o 1 E viac alebo menej ked to riesis cez kartu alebo cez prispevok na ucet

@katkaseiner však, každý nech si vyberie, čo mu vyhovuje. Nič nie " výhodnejšie". Tie hejty sú už trápne.

anonym_fa5971
Včera o 08:41
@ekira1

@natalka13 a v ktorom z mojich príspevkov píšem, že neviem urobiť nákup z debetky? Píšem, že zo stravovaciu kartou zaplatím nákup, ktorý potrebujem. Potraviny, drogériu, krmivo... Kľudne i spotrebič v supermarkete. Zabávaš sa akurát na svojej logike, nie mojej.

@ekira1 rovnako urobíš nákup s debetnou kartou a máš ešte viac možností kde nakúpiť
načo potom zbytočne mať na starosti stravovaciu kartu?

anonym_358631
Včera o 08:45

Ja som momentálne na rodičovskej dovolenke. Pred ňou som mala gastro kartu. Väčšina kolegov mali normálne na účet. Po rodičovskej si to zmením aj ja, dám si to vyplácať na účet. Prečo? Zbytočná karta navyše a nie všade ju akceptovali, niekde sa dala len strava za to kúpiť, inde vôbec neriešili a bralo ju na všetok tovar. Kto si to má pamätať? 😀 Takže dám si to potom vyplácať na účet. A na účet to nechodí s výplatou, ale na začiatku mesiaca, väčšinou k prvému, niekedy to kolegom prišlo aj posledný deň starého mesiaca.

ekira1
Včera o 08:49
@anonym_fa5971

@ekira1 rovnako urobíš nákup s debetnou kartou a máš ešte viac možností kde nakúpiť
načo potom zbytočne mať na starosti stravovaciu kartu?

@anonym_fa5971 pretože mi to vyhovuje, žiadne starosti nemám. Prídem do Kauflandu, urobím nákup všetkého čo potrebujem. Ak je na karte málo, doplatím hotovosťou, alebo druhou kartou. Nikomu ju nenútim, píšem ako to mám. A nemienim to meniť, pretože vám to nevyhovuje, je vám to smiešne, sú to pre vás starosti alebo blbosti. Odpovedám na otázku autorky ako to mám a mať budem, pokiaľ bude taká možnosť.

ankare
Včera o 08:58

@anonym_autor fin. prispevok

natalka13
Včera o 09:20
@ekira1

@zuzanaete a? Vysvetľujem, prečo u nás je k výplate iná suma, ako na stravovacej karte, iba odpovedám prečo melem blbosti.

@ekira1 vsade kde zamestnavatel nedava 100% je to tak.
Smiesne je to, ze si myslis, ze na gastrokarte mas viac.
V podstate mas uplne zbytocne kartu navyse.