icon

Stredná vrstva spoločnosti

23. jún 2021

Dnes som mala zaujimavy rozhovor...podla Vas kto je stredna vrstva co sa tyka majetku, mesacneho prijmu co si mozu dovolit taki ludia dovolenka a pod..len ci som taka naivna, alebo fakt sme chudaci🙂

oliva276
23. jún 2021

@iva289 - ja som si nevymyslela túto klasifikáciu. V povedomí mnohých ľudí je zrejme zakotvené, že strednú triedu tvorí aspoň 50 - 60 % obyvateľstva, ale realita je iná, bohužiaľ.

panelacikova
23. jún 2021

@buberova a podľa tvojho názoru som potom v strednej vrstve. uff, som si vydýchla 😀 už som myslela, že som chúďa chudobné 🙂

moni73
23. jún 2021

@panelacikova tak uz radsej necitaj dalej... Napr.
@oliva276 🤩

panelacikova
23. jún 2021

@oliva276 odkiaľ berú tie údaje o priemernej mzde? 😨

panelacikova
23. jún 2021

@moni73 už som prečítala

sticker
kkovacovak
23. jún 2021

Ja neviem ale byť vami by som sa v tom až takto nehľadala a nešpárala. Pokiaľ máte menší plat a vychádzate mesačne a aj niečo ušetríte tak nie je jedno či zarábate nad alebo pod 1000? Pokiaľ ste spokojné tak je to bezpredmetné. Je to aj o ľuďoch. Niekto je ochotný dať za tenisky 100e a niekto už len z princípu nie. To ale neznamená že ten druhý je chudobný. Stredná vrstva je široký pojem a aj 1000e rozdiel v plate môže byť stále stredná vrstva. Je rozdiel či niekto býva v Bratislave alebo v Rimavskej Sobote. Ja by som napr s menej ako 1000e nevyžila ale to som ja. Mám možno iné zvyky, nároky, životný štýl. To ale neznamená že človek zarábajúci 500 nemá plnohodnotný život.

moni73
23. jún 2021

@oliva276 a vies co? Vcelku si ma potesila. Doteraz som chcela byt bohata, ty si moj ciel zrealnila. Staci mi byt stredna vrstva😊

vevesh
23. jún 2021

Tak podla mna je to niekto, kto ma byvanie, "nieco odlozene" (minimalne 2-3 mesiace zivotnych nakladov), auto, min. 1xrocne dovolenka a nemusi obracat kazde € a pri necakanych vydavkoch (pokazene auto, lekar, pracka) ich normalne uhradia bez stradania v inom osobnom sektore. A kto sem patri- tak ta skala je obrovska, kedze niekto to zvlada zo 700e netto a niekomu je aj 4000e malo a nevie nic usetrit a nic nema....

oliva276
23. jún 2021

@panelacikova - z Daňového úradu.

panelacikova
23. jún 2021

@oliva276 ja už roky dumám, odkiaľ berú tieto čísla títo panáčkovia... možno v BA takto ľudia bežne zarobia, ale neviem, zvyšok slovenska... no nechce sa mi veriť. ale to už roky rokúce stále počúvam, že priemerná mzda... a stále rozmýšľam, prečo mám ja z tej priemernej mzdy len 1/2 alebo teda posledné roky 2/3? a to nie som bez vzdelania a mám dobrú prácu. ale v čistom 1100 teda nemám 🙂

iva289
23. jún 2021

@panelacikova hah never tomu ze v BA je taky plat...ale ozaj tie čísla sú 🤷‍♀️... No nič dozvedela som ze sme chudoba 😂...

blevka
23. jún 2021

Podla mna stredna vrstva zacina minimalne od 1000 eur na hlavu, mozno aj viac. Diapazon pre strednu triedu je pomerne siroky. Je vela rodin podnikatelov, lekarov, manazerov, kde je prijem na hlavu aj 5000 eur a este stale su len stredna trieda. To nic nemeni na tom, ze je to prijem pre mnozstvo rodin nedosiahnutelny bohuzial.

belllinka
23. jún 2021

@panelacikova ved tych 1100 ako priemerna mzda sa mysli v hrubom, nie?

panelacikova
23. jún 2021

@iva289 tak ak už niekto má naozaj taký plat, alebo teda väčšina obyvateľstva, tak šanca je v BA, KE, PO, NR, ZA... v krajských mestách, ale teda predovšetkým v BA. aj to nie všetci, samozrejme. a potom tu máme tisíce miest a mestečiek, chudobné Kysuce, Oravu, juh SK... minule som prehodila pár slov s predavačkou v Bille - známa a dostali sme sa aj na jej čistý plat. necelých 600 eur. Ďakujem pekne. soboty, nedele, zmeny, robota naozaj nie jednoduchá hlavne časovo. 600 v čistom. polovica priemernej mzdy. a to prestúpila z iných potravín, kde mala 480.
@belllinka to práve neviem... ak v hrubom, tak to je omnoho reálnejšie. ja som myslela, že v čistom. nie som v tomto zbehlá

vevesh
23. jún 2021

@blevka ja neviem, ale lekarov a pravnikov a co. v sucasnosti neradim k strednej vrstve, ale k vysokej.....niekde pred 100 rokmi ano, patrili k strednej vrstve, ale v dnesnej dobe sa tieto profesie financne naramne posunuli a zarabaju vysoky nadpriemer (az na par vynimiek)...

oliva276
23. jún 2021

Priemerná mzda sa vykazuje v hrubom.

eni01
23. jún 2021

" Znaky " strednej triedy sú vlastniť dom, auto, dochodkové zabezpečenie, možnosť zabezpečiť si kedykolvek adekvátnu zdravotnú starostlivosť, rodinná dovolenka neohrozí rodinný rozpočet a finančné zabezpečenie vysokoškolského vzdelania pre deti - všetko bez toho aby bola ohrozená životná uroven

panelacikova
23. jún 2021

@oliva276 OK, tak to už je o niečo reálnejšie. Ďakujem za info

zuzka1117
23. jún 2021

@autor a čo je podľa tvojej švagriny stredná vrstva ?

mpg
23. jún 2021

Ten príjem 1000€ na osobu by bol pre rodinu z BA, na strednom a vých. Slovensku menej zarobia, aj náklady majú nižšie.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
23. jún 2021

@hettinka ešte stále byty v KM nedosiahli hodnotu bytov v ZA (dvojizbový pôvodný stav okolo 120.000), ale máš pravdu, aj v KM byty sú príšerne drahé. domy sú vystavané, nevylučujem, ale za prácou mnohí musia cestovať a pracujú v zahraničí. Teda aspoň veľká časť Oravy. Ja čo poznám z môjho okolia v KM, tak je tam dosť veľa ale naozaj sociálnych prípadov - rodín, kde nepracuje jeden alebo aj obaja rodičia :( možno som ovplyvnená práve týmito faktami, neviem.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
missviolet
23. jún 2021

@panelacikova no, vsetky moje kamosky v BA zarabaju 1400 e btt :D pracuju s dvomi jazykmi, vsetky sme zacinali okolo 1100btt. Mame okolo 28r, ja netusim, kde je bezne zarabat 3000+. Poznam len ajtakov co tolko maju. Som stredny manazment a mam dost pod 2000 btt :D

panelacikova
23. jún 2021

@hettinka to je fakt, môžu si za to sami.. faktom je, že ak sa bavíme o priemernej mzde na SK, tak veľká časť Oravy chodí do zahraničia a myslím, že sa nájde aj veľa ľudí z Kysúc. a tieto príjmy nemôžeme počítať do priemerného SK zárobku..
@missviolet veď práve. tak potom odkiaľ berú ten priemerný zárobok? 🙂 ale faktom je aj to, čo tu ktosi spomínal, ako aj ty, že IT oblasť, lekári, právnici.... tam sú vysoko nadpriemerné zárobky a tých je teda tiež dosť...

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

coooo? baby bud mate standardy dost nizko alebo ja som prehnane ambiciozna (nie som, som leniva jak vos 😂) ale teda potesili ste ma 😘 i ked s vami absolutne nesuhlasim, ceny v obchodoch pozeram, ceny dovoleniek porovnavam, ale napr.dnes som u zubara za 2 kazy (vynovila som plomby) nechala 700e, nasa hypoteka je 2600 mesacne a verte mi ze ANI Z DALEKA nie sme bratislavska stredna trieda 😉 a mam zmiesane pocity ked citam napr. o tej 6 mesacnej rezerve - to by mal byt STANDARD a nie stredna vrstva ☝

number19
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu Tu hypoteku mas na ako dlho? Predpokladam, ze mas aj ine fin zdroje a nie len tvoj a manzelov mesacny zarobok...(podpora rodicov, dedicstvo...atd)

zuzanka.zuzu
23. jún 2021

@number19 moja prva vyplata bola 313e a moja mamka v tom case zarabala 331e/mes - ver ze ja rozhodne nie som z bohatej rodiny 😂 manzel tak normalne, svokrovci boli cely zivot zamestnanci, ziadni podnikatelia, nededili sme zatial nastastie vobec nic... ale aky maju tieto otazky sakra suvis s vyskou hypoteky? ci uz niekomu dali hypo na zaklade vysky dedicstva? ja ze to zavisi od prijmu 😉

number19
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu Ale 2600 len na hypo je uz poriadna rezia...to uz potom ale fakt nie si bratislavska stredna trieda...a my sa tu bavime o tom, co je stredna trieda...

buberova
23. jún 2021

@zuzanka.zuzu my platíme 258€ a to sme si brali 85000 na 2izbáčik v DK.. tak neviem čo za 2600€ mesačne máte za haciendu :D