Stredná vrstva spoločnosti
Dnes som mala zaujimavy rozhovor...podla Vas kto je stredna vrstva co sa tyka majetku, mesacneho prijmu co si mozu dovolit taki ludia dovolenka a pod..len ci som taka naivna, alebo fakt sme chudaci🙂
@lianka123 to je pravda, otazka je, co ten dany clovek s tymi 800e podnikne. Ak si kupi louis vitton kabelku ci 5x pojde do restiky, tak tam rozdiel nie je. Stale maju obaja peniaze, ktore kazdy vyuzije inac. Preto striedna trieda je taka obsiahla a nie su jasne hranice. Chudobny clovek sa ani k tomu byvaniu nedostane a je stale odkazany na podnajom ci socialne ubytovanie. To, ze vznikla bublina a dalo sa "vybabrat so systemom a hypo", sposobilo to, ze sa na sk dostali k vlastnemu byvaniu aj "chudobni", i ked v zahranici by nemali ani najmensiu sancu- to trochu skresluje na sk tu strednu vrstvu...
@vevesh este k tym vuitton kabelkam. Ja som za zlatu strednu cestu.. proste aj si dopriat, ale niak neminat nadstandard. Pre mna su napt tenisky za 100eur bezna spotreba, kupim si aj za 300 ak sa mi pacia. Ale za kabelku by som viac ako 300eur nedala. Treba ist aj v kvazi na "luxusnu dovolenku" ale napr na prezidentsky apartman v kempinski nemam. Respektive mam ale by to naburalo moje financie. Podla mba zas si uplne odopierat je od veci. Zijeme len raz. Ale teeba mat vzdy rezervy proste neist na hranu.
@vevesh, prosim ta, co ty máš s tým vlastným byvanim... To fungovalo možno tak v šesťdesiatych rokoch, že si každý kúpil nehnuteľnosť a považoval sa za strednú vrstvu (mimo sk). Dnes si nehnuteľnosť nekúpi takmer nikto, ľudia migruju a nemienia sa viazať na dom. Alebo si kúpia dom kilometre od mesta a už sa cítia hovadsky prachati a zabezpečení. Toto ja za strednú vrstvu nepovažujem ani omylom. Za strednou vrstvou vidno kapitál a nie pôžičky, tie sú len prostriedkom na zvýšenie kapitálu, nie na zabezpečenie životných potrieb. Keď kúpim pozemok, na ktorom postavím 10 domov a na stavbu si zoberiem pôžičku, zrejme do tej strednej vrstvy patriť budem. Ak budem jednou z 10 rodin, ktoré prídu do banky zobrať pôžičku na jeden z "mojich" domov, nestanu sa tým strednou vrstvou. Hoci je to stále o rovnakých pozemkoch a domoch. Aj pracujúca vrstva môže mať vysoký štandard, byť zabezpečená alebo dobre hospodáriť. Ale stredná vrstva má za sebou proste kapitálovu istotu.
@vroni ja na dome nelipnem, ale stale trvam na tom, ze nie kazdy si ho moze dovolit. Ak ma niekto slobodne zmyslanie a nechce sa viazat, tak budis, ale ak si moze dovolit s mensimi obmedzeniami to, co chce, je v strednej vrstve bez ohladu na plat. Ak si podla teba chudoba dovoli kupit dom, tak okej...ale to tu potom uz nemame ziadnu strednu vrstvu a mas tak akurat 2 protipoly. Pretoze clovek, ktory ma ten opisany kapital, je v sucasnosti tazko za vodou a skor velmi vysoka stredna vrstva hraniciaca s vysokou.
@lianka123 odkiaľ to máš?
@zltalienka trend, aj ked ja prijem nepovazujem za smeridajny, ja som skor na majetky
@lianka123 vieš dať link?
@lianka123 už nemusíš 🙂
@number19, chápem ako prežitok vlastníctvom nehnuteľnosti definovať strednú vrstvu. Pomerne bežný je "podnájom" v nehnuteľnosti, ktorá patrí firme, v ktorej zastávam vysokú pozíciu alebo mi patrí. Napríklad. Taky Jeff Bezos bol podľa toho donedávna úplný plebs (niežeby patril do strednej vrstvy), žiadnu nehnuteľnosť nevlastní, dokonca platil aj len minimálnu daň zo mzdy (minule to s potešením rozoberali média) .... Čím samozrejme nechcem tvrdiť, že stredná vrstva nehnuteľnosti nevlastní, to by bola solídna demagogia, ale nie je to dobrý ukazovateľ príslušnosti k strednej triede.
Dievcata, stredna vrstva urcite nie je 4clenna rodina s prijmom 1500 €, ktora ma 10 rocne auto a hypo na 30 rokov na dom kdesi v Hornej-Dolnej, ktora raz za 3 roky nasetri na dovolenku v chorvatsku, a sice ma zeleznu rezervu na pol roka, ale tu rezervu ma preto, ze si kazdy mesiac odtrhaju od ust. Na SVK je taky naozaj cudny trend, ze kazdy kto prezije od vyplaty k vyplate sa povazuje za strednu vrstvu.
Rodina patri do strednej vrstvy, ak na kazdeho clena domacnosti pripada prijem cca 1000€/mesacne. To vam povie kazdy ekonom, financny poradca. Je tam siroky zaber, pretoze aj 2000€/osoba/mesacne je este stale kategoria stredna vrstva- nizsia stredna vrstva, vyssia stredna vrstva...
Na SVK nespada do strednej vrstvy ani zdaleka tolko ludi, ako sa o tom hovori. Coho dokazom je aj tato diskusia.
A mimochodom, ucitelia patrili platovo do strednej vrstvy mozno tak pred 50 rokmi. Asi tak ako bankovi uradnici. Dnes v akomkolvek medzinarodnom korporate clovek zarobi nepomerne viac ako ucitel.
@vroni myslim, ze na SK to je prirodzena tuzba vlastnit byt, dom v tomto sme tradicni.Ty byvas v zahranici, kde su bezne najomne byty a ludia tam za dobry poplatok byvaju roky.Lebo kupit byt vo Viedni ci Milane stoji vela.U nas su max socialne byty ci ako sa to vola a mozes tak byt 3,5 r aspon myslim...a ceny bytov nie su tak vysoke, aby si clovek nemohol zobrat hypo a ma svoje.
@autorka, presne to mam na mysli. Na, sk je de facto nutnosť vlastniť byť. Podnájom je v pomerne k hypotéke neúmerne vysoký, sociálne byty zriedkavé a vôbec chybaju zákony, ktoré by prenájom do detailov prejednavali. Nahovárať si, že výsledkom je 80% stredná vrstva je síce lichotive ale nie pravdivé. Nerozumiem, prečo je také ťažké priznať, že jednoducho patrím k pracujúcej vrstve, mame fajn štandard a všeličo si môžeme dovoliť, ale bez práce by sme natenko pískali.... 🤷♀️
Autorka, k tvojej poslednej vete o tých nehnuteľnostiach (naša tradícia) úplne súhlasím, len by som ešte dodala, že u nás prakticky neexistuje žiadny systém štátnych či mestských nájomných bytov, súkromných je málo a sú drahé a paradoxne, tie zostávajúce sociálne (okrem toho, že je ich málo) nemá ako získať tá vrstva ľudí (podľa diskusie usudzujem, že je to pomaly väčšina) ktorá sa síce za strednú triedu neráta, nie je však dostatočne chudobná, aby splnila podmienky. Dvojgeneračné domy v hladových dolinách zívajú prázdnotou, mladí odišli bývať tam, kde je práca.. a keď sa chcú niekde pohnúť v živote, založiť si rodinu (ruku na srdce, kto v dnešnom svete rád prenajíma svoj byt rodinke s malým dieťaťom, najmä pri pretvávajúcom zastaralom neproporcionálnom nastavení zákonných práv a povinností vo vzťahu nájomca-prenajímateľ, kde veru prenajímateľ je ten, kto ťahá za kratší koniec), iné ako hypo na výber žiaľ ani nemajú.. teda nemali. Doteraz. Lebo už sa nebudú a ani sa nerozdávajú tak, ako pred pár rokmi. Bude zaujímavé sledovať, ako dopadne práve tá vrstva ľudí, ktorá strednou triedou už nie je, ale nie je pre systém dosť chudobná Zoberte si, ako si už teraz rodiny musia šetriť, nie do budúcna, ale na to, aby mali ku koncu mesiaca niečo ešte na účte či neboli v mínuse, pritom pracujú obidvaja rodičia.. platia dane a ťahajú nejakým spôsobom ten štát.. na druhej strane nemajú nárok na sociálne výhody alebo benefity, lebo nejaký ten zárobok a prácu majú, nespadajú do tabuliek. Práve aktuálne si všímam, koľko mamičiek rieši kde všade, čo s dieťaťom, ktoré do škôlky nezobrali pre nedostatok miesta, pracovať už naozaj musia, na súkromné nemajú a opatrovateľka zarobí na hodinu viac ako oni v práci. Desivé.
@vroni pracujúca trieda a stredná vrstva sa navzájom nevylučujú...
@vroni To som tym presne chcela povedat.
Trhovy podnajom si aj v AT a DE ludia dovolia len na rozbeh a potom tiez riesia nakup nehnutelnosti, lebo neregulovane najmy su absurdne (regulovane su prijmovo limitovane). Aj ked ludia pracovne presidluju, nehnutelnosti prenajimaju. Je to aj v inych krajinach EU, kde som zila.
To co ty tvrdis, ze vlastnenie nehnutelnosti je prezitok 60 rokov nie je pravda nikde v EU.
A podla mna je to jeden zo znakov strednej triedy, aj ked si beru hypo...lebo tu hypo su schopni platit a zaroven si udrziavat istu zivotnu uroven.
@marseillefan, nie, ale ani sa navzájom neprekryvaju.
Stredná vrstva príjem nad 1000€ na osobu ? Fuuu 😀😎 … za mna je stredná vrstva ( bez ohľadu na výšku výplaty ) rodina ktorá nezije od výplaty do výplaty, majú niečo našetrené , vedia si dopriať , ísť na dovolenku , kúpiť čo sa pokazí , a hlavne vlastnia nehnuteľnosť . A jedno či zarobia 800 alebo 1500
@number19, nemala som na mysli, ze vlastniť nehnuteľnosť je prežitok 60-tych rokov. Mala som na mysli, ze je prežitok 60-tych rokov vlastniť nehnuteľnosť za každú cenu, aj keď na to nemám. Toto bol trend hlavne v Nemecku, ľudia aj z nízkych príjmových skupín kupovali byty do vlastníctva a splacali horentne pôžičky aj za cenu toho, že im nezostávalo na stravu. To som mala na mysli pod prežitkom. Tento trend ma v ekonómii aj svoje meno, ale skúška dávno za mnou, zabudla som ho...

@vevesh nie je rozdiel ci je vlastny alebo nie? No ja v tom rozdiel vidim, lebo ak dom za 350 000 eur vlastnis a nesplacas hypo, tak mas k dobru asi 800 euro mesacne oproti niekomu, kto ma hypoteku na dom.