Stredná vrstva spoločnosti
Dnes som mala zaujimavy rozhovor...podla Vas kto je stredna vrstva co sa tyka majetku, mesacneho prijmu co si mozu dovolit taki ludia dovolenka a pod..len ci som taka naivna, alebo fakt sme chudaci🙂
@luciaaaaa tak my sme piati a teda za 900 by som v tatrach zgrlosila- tam musi byt vacsi volny financny obnos a 2500e+ teda naplanovat musim. Ale kupit pracku kedykolvek, aj dve nie je problem...a ja zase nepoznam nikoho, kto susi peniaze na uctoch, ze ich ma kedykolvek k dispozicii v takom velkom obnose...
@number19 vobec si sa ma nedotkla. My to mame doma roky takto zauzivane a vyhovuje nam to. Ja si naopak naozaj nedokazem predstavit, ze by sme taketo polozky museli planovat, alebo teda upriet si nieco ine len kvoli tej pracke, ci vikendovke v Tatrach. Mame dom a byt, bez hypo, auta bez leasingov, takze mozno aj to je dovod, preco nad tou tisickou mesacne nemusime uvazovat. Tu tisicku da mozno niekto s prijmom rovnakym, ako je ten nas, na splatku hypo a leasingovke.
@vevesh my sme traja, 3 noci v permone nas stoja nieco cez 900€. Teda stali naposledy minuly rok, teraz isli s cenami nahor. A neviem o akom suseni penazi na uctoch sa bavime? Peniaze mame vrazene v byte, ktory prenajimame, nieco na terminaku a nieco vo fondoch. A na beznom ucte mame tolko, aby sme dokazali rok vyfungovat bez akehokolvek prijmu.
A ja predsa nikde netvrdim, ze ten nas model je idealny. Fungujeme takto vsak roky a plne nam to vyhovuje, necitime potrebu nieco menit. Nemusime zgrlosit, vela cestujeme, dcere platime kvalitne lektorky cudzich jazykov, kupujeme kvalitne potraviny.
Stredná vrstva su tí, ktorí majú príjem vyšší ako dolných 20% a nižší ako horných 20%, ten Rozptyl je veľký, preto sa niekedy hovorí o nižšej a vyššej strednej vrstve, ale stále je to stredná vrstva, aj keď si môžu dovoliť rôzne veci.
Ale to je jedno, zase sa to tu zvrtlo na dokazovanie druhým, že sú chudoba, aj keď si žijú úplne normálne.
Na Slovensku sa k strednej a k vyssej vrstve bohuzial snazia pred svojim okolím zaradit tí, čo na to nemaju. To, čo takýto ludia vykrývaju uvermi, to su drahe telefony, dovolenky, bazen na zahrade, atd si stredná vrstva moze dovolit automaticky bez toho , aby to financne pocitila. Svoj standard je pre nich tak samozrejmí, že sa nemusia s nikym predbiehat a ukazovat, tak ako to robia ,,chudobni".
Ak vravíte že príjem minimálne 1000 na osobu tak takmer žiadny učiteľ ( s vysokou školou) ani nespadá do strednej vrstvy.. 😬 To sme vážne tak zle na tom ako štát

@luciaaaaa pozrela som si tú tabuľku ešte raz a áno, stále si v strednej triede. Niekde na hornej hranici 🙂 Prepáč že som Ťa nesprávne zaradila.
Len si treba uvedomiť že aj človek čo má príjem 1500€ (sám) spadá do strednej triedy a teda ten si 1000€ položku potrebuje plánovať vopred.
@matkahelka ďakujem za vysvetlenie.