Tipy a triky na šetrenie v domácnosti
Baby dajte prosim tipy a triky kde a ako usetrit peniazky?
Napr. na strave, nakupovani, zivnotnom style..
niekedy treba skor hladat cestu zvysenia prijmov
a ak setrit tak okresat nadbytocne veci co zdrazuju zivot ako je napr
viac aut v rodine, rozne predplatene sluzby, privela kruzkov, fajcenie alkohol vylety striedat aj s takymi lowcost
menej oblecenia obuvi
Ja ti dám iný typ. Riešením nie je ušetriť peniažky, riešením je zarobiť ich viac ;)
Ako ti poradiť ak nevieme na čo míňaš?
Aj by som Ti poradila, ale dobieha to aj nas co zarabame viac. Min tyzden zubar 2 deti 400eur, rozbite celne sklo to ani nejdem pisat sumu, a to je len jeden mesiac… potraviny etc su pre nas najmenej, co ale vyrazne podrazelo su nafta, naklady na auto, zdravie…
Na strave jedine tak, že žiadna donáška, polotovary a obedy v reštauráciách, inak šetriť na jedle sa moc nedá, kúpiť co je momentálne v akcii a variť z toho, pripadne nakúpiť do zásoby , ak je lepšia cena.
Ak idete na výlet, nie vždy skončiť v reštauráciách ale zbaliť si z domu, ušetrí to tiež veľa peňazí.
- porozmýšľať ci paušál, predplatné, časopisy a podobne skutočne využívate naplno
- nekupovať oblečenie štýlom ze sa mi to hodí ku kabelke, ktorú si dám raz za 3 roky
- nechodit všade autom, máme aj nohy
- nemať XY zvierat doma, tiež to nieje lacný špás
Ako bolo vyššie napísané, nevieme akým životným štýlom žiješ a na co u vás ide najviac peňazí.
Keď chceš ušetriť na strave kupuj len toľko, koľko reálne zjete, nevyhadzuj, keď ostanú napr zemiaky z obedu ďalší deň z nich urob šúlance… rob si zoznam a nekupuj nič navyše, čo tam nie je, pred nákupom pozri vždy kde majú akcie… inak nemáš ako ušetriť na strave. Oblečenie čo nenosíš predaj, zároveň nekupuj najlacnejšie oblečenie, lebo v konečnom dôsledku je drahšie, keďže po pár nosení je rozťahané a každý nákup dobre premysli, či to naozaj potrebuješ alebo len chceš.
@thirstymonk ake jednoduche. Ze ma to nenapadlo skor.😁
Pomáha aj ísť do obchodu s presnou hotovosťou, nieje nič horšie ako prikladanie karty. Viem, o čom hovorím....bezodna studnica 🫣🫣
@thirstymonk ano, podme robiť všetci manažérov a budeš žiť v odpadkoch, lebo ti nebude mať kto vyniesť smeti a obchody budú zatvorené, lebo tam nebude mať kto pracovať a nie, ani eshopy nebudú fungovať, lebo skladník v sklade pôjde robiť ITckara
@thirstymonk toto nie je možnosť pre všetkých. Peniažky sú jedna vec, ale možnosti sú vec druhá. Nie každý má kapacitu na vzdelávanie, nie každý má ambície na vyššie posty v zamestnaní. Jednoducho sú aj slabšie platené pracovné miesta a vždy budú. Nemôžu všetci vycestovať do zahraničia ani nemôžu všetci robiť manažérov a riaditeľov.
Vždy budú upratovačky, šoféri, pekári, skladníci, robotníci, predavači. A títo manuálne pracujúci takíto zrobení nezvládajú ísť po bežnej práci ešte do druhej práce, veď to sú ľudia, nie roboti.
Radsej nenosim opasok , aby som si ho nemusel utahovat 😅
ak máš možnosť, mrkvu,cesnak,cibuľu,rebarboru,maliny,ríbezle,černice napríklad si vypestovať vlastné, ak máš možnosť=kúpiť sliepky a máš vajcia, tu ale musíš rátať, že nemôžeš nikde ísť a budeš otrokom toho všetkého, starať sa o to, otvárať a zatvárať sliepky, nemôžeš na dovolenku=alebo si musíš nájsť niekoho kto to bude robiť, kupovať v akcii, variť na 2či tri dni, nechodiť do reštiky často, možno len na dovolenke si odpriať, chodiť peši=ak máš možnosť=ja mám prácu 4km=peši chodím každé ráno, muž s deťmi autom lebo to má po ceste do práce,chodila som autobusom so synom=bus pre neho zadarmo=s kočíkom obaja zadarmo...možnosti sú,len my nevieme, čo môžeš a čo sa proste nedá...je to veľký rozdiel...
U nás sa ušetrilo aj tým, že sme sa s rodinou dohodli, že žiadne oslavy a dary si nedávame. Iba ak je niečo výnimočne alebo jubileum. To bol neskutočný žrút peňazí, stále mal niekto meniny, narodeniny, deň detí, vianoce...nebolo mesiaca kedy by sme nemuseli riešiť dary. A to isté v práci, nedalo sa to už zvládať.....
Nekupovat blbosti. To je prve a posledne pre kazdeho.
Uz sa tu popisalo milion rad, precitaj diskusie pod touto.
Na jedle: varit doma, zdravo a nevyhadzovat. Sezonna zelenina, strukoviny, zemiaky, jablka, pomarance,...Netreba vam kupovat parky, sunky, salamy; maso staci iba zriedka.
Drogeria: avivaz netreba, davat pozor na davkovanie pracieho prasku, cistiacich prostriedkov. To spravi za rok dost rozdiel.
Zivotny styl: odpustite si kavicky a kolaciky, aj na vyletoch. Tam sa najviac penazi utopi, ani nevies ako, a velakrat to za to nestoji. Kino, koncerty, divadla, obcas, ked je na to rozpocet. Ak nie, idu prec prve. Alkohol, cigarety a sladkosti ani nespominam, to je asi prve co by ste nemali kupovat.
Doma davat pozor na energie, vypinat svetlo, davat pozor na spotrebu vody.
Ak sa ti da, chodit peso, na bicykli, mhd, bude to lacnejsie ako autom.
S detmi vymyslat volnocasove zabavy zadarmo alebo lacne. Tvorit doma, byt vonku, za dazda tiez. Nekupovat plastove hracky, radsej stolne hry - vymienat si s kamosmi pre zmenu, nekupovat stale nove.
Co myslim, ze vie pomoct, je navrat ku komunitnemu zivotu. Spojte sa kamosky/susedy, a pomahajte si kde sa da. Vymenit oblecenie, hracky, aktivity pre deti, ak mate zo zahrady nieco na vymenu. Jedna navari polievku, druha kolac, vymenite si a mate obe. Tak sa aj volakedy zilo ked nebolo nicoho...nuz a situacia pomaly smeruje k tomu naspat.
@mischy00 Toto urcite!
A v praci dary vobec; ak ti v praci neplatia dost na to, aby si zila bez utahovania opaskov, tak si svoje tazko zarobene peniaze v praci neminaj. Sefovi dary uz vobec nie, kolegom po uvazeni, ale radsej ani tym nie. Tym musi stacit prianie.
Kamaratom.a rodine rovnaka dohoda, ziadne dary pre deti, dohodnite sa ze radsej niekam spolu pojdete, vymyslite hry pre deti...
@stanulienkat No vidiš, tak teraz ťa to už napadlo, tak namiesto fňukania skús niečo robiť ;)
@13uzivatelka11 Mám známu, ktorá má upratovaciu firmu a chodí každé dva mesiace k moru... prečo myslíš, že na vynášaní smetí a upratovaní sa nedá zarobiť?
Žijeme v kapitalizme, dnes zarobíš na všetkom. Do zahraničia dokonca môžeš predávať použité menzesvložky (fakt, bez srandy), dajakym bohatým fetišistom. Napríklad. Fakt sú dnes možnosti neobmedzené.
@0silvia0 Veď dobre, že sú a aj budú, to je jasné... Ale sú aj iné možnosti ;) Nikto nikdy nezbohatol z roboty pri páse... A zachvíľu týchto pasiarov nahradia aj tak roboty.
@thirstymonk smutné je, že človek, ktorý pracuje aj v tomto štáte poctivou obyčajnou prácou nemôže dôstojne žiť a nedostáva adekvátne finančné ohodnotenie aby mohol pokojne žiť, fungovať a vychovávať deti. Ale zas čo by sme chceli od tejto vlády, ale to je téma zasa o inom.
Ja npr. nakupujem lieky cez net veľakrát majú v lekárni o dosť drahšie ako v e-shope v jednej nemenovanej lekárni maju najnižší doplatok za lieky na predpis s ich kartičkou. Využívam zdravotné benefity od poisťovne co mám. Bývame pri hraniciach takže veľa aj nakupujeme v Poľsku.
@0silvia0 Ale ja neviem, čo chcete a čo s tým má vláda furt spoločné? Okay, platia sa dane. Ale pozri sa z reality príklady:
Bližšie neurčená veľká firma v bližšie neurčenom mieste pod Tatrami - výplata 527€ v roku 2018 za mesiac práce, vrátane príplatkov za víkendy, nedele, sviatky, poobedné a nočné smeny. Za smenu som svojou prácou spravil nečistý zisk cca 6000€ (resp. vyrobil som 300kg produktu, ktorý sa predával za 20€/kg koncovej ceny do zahraničia). Po prepočte mi z tých 6000€ šlo na výplatu cca 30€ za smenu. No smiešne.
Firma nariekala, že nemajú peniaze ani ľudí (kto by im tam za také smeti robil ne?) Ale každoročne kupujú desiatky nových firemných vozidiel (desiatky tzn. asi tak 50-60 kusov). No o čom to je? O nenažranosti zamestnávateľa a s vládou to fakt nemá nič spoločné.
Bližšie neurčená veľká pracovná agentúra "zamestnala" kamaráta na umývanie riadov v nemenovanom tatranskom hotely. V roku 2011 dostal 2,50€ za hodinu, čo nebola suma úplne na zahodenie. Agentúra však za neho brala od hotela 19,90€/h, z čoho vyplýva, že zisk agentúry bol neuveriteľných 17,4€ za hodinu!!! Môže za to vláda? Nie. Môže za to nenažraná agentúra.
Z mojej aktuálnej praxe - vytvoril som produkt za 1200€. Počas tvorby sa stále nabaľovali nové a nové požiadavky, ktoré sa klientovi moc platiť nechcelo (inak povedané - musel som sa naťahovať o každé euro jak debil). Napokon som sa dozvedel, že klient tento projekt "strelil" koncovému klientovi za 24 000 (slovom dvadsaťštyritisíc) eur. A ja som sa musel naťahovať o každé euro. Koho je to chyba? Vlády? Nie. Zamestnávateľa a moja, že som si takto nechal srať na hlavu.
@0silvia0 Pre porovnanie - konkrétna firma (lebo idem chváliť) Papierne Ružomberok, v roku 2020 bol nástupný plat obyčajného roboša - začiatočníka v sume 1300€ a nikoho by ani vo sne nenapadlo odtiaľ utekať. Zamestnávateľ totiž pochopil, že ak sa chce vyhnúť flukutácií robošov a stále niekoho nového zaučať, čo to po troch mesiacoch aj tak vzdá, riešením je jedine poriadne zaplatiť robošov, lebo oni zamestnávateľovi prijímajú zisk.
@0silvia0 No a napokon IT, kde som už nejaký ten rok - tam je to úplne iná kapitola. V IT si nehľadáš ty robotu, ale robota si hľadá teba. Čiže asi tak :D
@thirstymonk to nemusí pomôcť.
Sú ľudia s príjmom aj 5 litrov a proste sa vyhadzu
@0silvia0 veľmi rada používaš výraz - nie každý
A to platí aj vo veciach financií. Nie každý môže dobre zarábať a je to ok. Je to všade na celej planéte a je to prirodzené.
Ako ušetriť?
Kupovať to čo potrebuješ, nie impulzívne nakupovanie.
@zmrzlinka2021 veď to je samozrejmé, neviem celkom, čo mi tým chceš akože povedať.
Ja som reagovala na tie klasické reči, ktoré ľudia píšu ako úžasné automatické rady: zvýš príjem, nemusíš uťahovať opasky

To keby som vedela 🤔 my už sme pred rozvodom lebo sa neustále hádame skrz peniaze 🤔