Tipy a triky na šetrenie v domácnosti
Baby dajte prosim tipy a triky kde a ako usetrit peniazky?
Napr. na strave, nakupovani, zivnotnom style..
Nežiť. ;)
Ja som dnes poziadala o mnozstevnu zľavu u zubara...mame tam 5 deti. .. uvidime ci to prejde.
@paulina291 my napríklad nemáme kde skladovať veľké balenia, mám malú kuchyňu v byte,ani sa mi umývačka nevopchala a
keď máš rozpočet na deň 20eúr tak ťažko kúpiš veľké balenie iba jednej veci, keď ti treba 5vecí na daný deň
čiže môže byť veľké balenie v akcii napríklad olej 5L,ale keď proste ti už neostalo na 5L tak kúpiš 1L aj za bežnú cenu lebo ideš akurát dnes robiť palacinky...nedá sa presne všetko škrečkovať keď máš 3deti a plánovať všetko dopredu podľa akcií sa tiež nedá na 100percent, to by som nič iné nerobila len sledovala, čo je v akcii a čo teda môžem variť🤒😅
@carrot_apple autorka sa pýtala, kde ušetriť, tak dávam tip. Kto nemá veľa miesta na skladovanie, tak sa touto radou nebude riadiť. Plus tak isto nepíše, že má týždeň do výplaty a na účte 20€. My napríklad šetríme, lebo si chceme kúpiť dobré rodinné auto a týmito trikmi sa nám darí mesačne ušetriť viac. Každý nech si z môjho príspevku vyberie čo sa ho týka.
A nie, nerobím nič iné, len sledujem akcie. Trvá mi 5 min prebehnúť si leták Lidla prv, než idem na nákup.
@0silvia0 pointa toho je, že nemôžu ľudia aj očakávať,že sa budú mať rovnako dobre ako tí čo si to odru, makajú na sebe, majú ambície. A po tomto veľa ľudí baží. Mať vysoký príjem a nemusíte nič
@zmrzlinka2021 ved to je hadam samozrejme, ze ti, ktori su mega sikovni, sa maju lepsie a ja im to prajem. Moja pointa bola inde. Mojou pointou bolo to, ze aj ti, co jednoducho na to nemaju (ambicie, vzdelanie, mentalne vybavenie), ale poctivo pracuju aj v obycajnych pracach, by mali zarobit tolko, aby mohli slusne a dostojne zit. Platy rastu v tychto menej platenych odvetviach minimalne a ceny potravin rapidne.
@0silvia0 presne, úplne súhlasím. Nie jazdy má mentálnu kapacitu, financie, čas ako napr samozivitelka a možnosti sa vzdelávať, postupovať v zamestnaní. Proste musia byť aj smetiari, upratovačky, predavačky a každý si zaslúži žiť slušne
@carrot_apple nie, nekupim liter oleja za beznu cenu, lebo zrovna dnes chcu decka palacinky. Dnes palacinky nebudu a hotovo.. a kupim olej v akcii. Mali sme malicku kuchynu, spajza malinka a vzdy sme doma mali zakladne potraviny...
Sledujem akcie, viem , ako casto sa opakuju, kolko potrebujeme. Teraz som napriklad kupila tabletky do mycky 6 balikov, lebo stali 8e, bezna cena je 12... mam na rok aj nieco pokoj...
@guiseppinka my dve by sme boli kamosky😀. Akurat sa vcera na mne vcera "smiala" ci som niekedy v zivote kupula nieco co nebolo v akcii ci zlave. Nie, nekupila🤣🤣🤣🤣. Muka, cukor maslo mlieko a vsetky potraviny.....vsetko kupujem len v zlave a mam v zasobe 2-3 balenia🤣🤣
@zuzinka888 😄 to ano... ja bezne kupujem velke balenia... cukor bol niekedy v lete v mega akcii, tak som zobrala 20 kil. Ved to sa nepokazi... 🤣
@guiseppinka 👍
@zuzinka888 by si si rozumela s mojou mamou 😂
Ak si sociálny prípad existuje potravinová banka.
Šaty na deti od kamosiek. Znížiť paušály internet, TV, mobily. Neviem ako veľmi zle si na tom. Drogéria pozerať letáky aj potraviny. Napr. Lidl je lacnejší.
V čase financnej krízy používať v domácnosti jeden mobil s väčším paušálom ostatné na kredit a volať, sťahovať hlavne cez wifi. Dávať pozor na zrutov energií...šetriť vodou, svietiť menej ..zdržiavať sa spolu, nie každý v svojej izbe, kúrenie regulovať pri odchode z domu aj jednotlivé izby. Pozerať len jednu telku nie TV a každý na svojom PC.
Keď je možnosť vysadiť v záhrade zeleninu alebo si požičať záhradu, niektorí ľudia majú záhrady a radi by prijali prenájomcu aj zadarmo.
Nejesť po reštauráciach a fastfoodoch, nenavštevovali kaviarne. V lekárni kupovať generika. Nájsť si lacného zubara. Nemať zviera v domacnosti.
Výlety pešo s nabalenym jedlom pitím. Nekupovať balené vody a sladké nápoje. Nekupovať sladké pečivo ale upiecť doma.
Urob si výpočet koľko vieš na jednotlivých polozkach ušetriť a šetrí len toľko koľko musíš.
@thirstymonk kiež by tam tie papierne neboli...ekológia. 😔 Celé je to zle nastavené, viem o čom hovorím.
Ten na tmavé vrátil sýtost čiernemu oblečeniu, ktorý značkový prášok úplne vytahal.
Ten na jemne vonia menej.
@mantilka nonsens....
Sledovať fakt akcie čo kde je, ak máš priestor kde to skladovať, tak ako bolo spomenute nakúpiť veľké balenia, čo je vždy lacnejšie ako kupovať po kuse, uvediem napr. príklad plienky, vlhčené utierky (neviem či si na MD, RD). Alebo aj múku, cukor, nakúpiť do zásoby v akcii celé balenie 10ks. Na drogérii hlavne nasledovať Instagram, a odporúčania na kozmetiky lebo zachvilu máš plnú kúpeľňu kozmetiky, ktoru aj tak o rok vyhodiš. A nechodiť do pepca a nekupovať dekorácie a kadejaké blbosti len preto že je to pekné a lacné. Ja som s tým už rázne sekla! Oblečenie tiež len to čo potrebujeme, už nekupujeme že a šak je to lacné, snáď sa zíde. A na ďalšiu sezónu to tiež vytiahnes zo skrine s visackou a zistíš že jeeej aj toto sme mali? No a dieťaťu je to malé.... Sebe to isté, len keď čosi potrebujem, inak sa snažím mať menej veci, radšej ich donicit a kúpiť až potom. Samozrejme toto aj závisí podľa toho akú máš prácu. A v lete človek potrebuje veci viac keď sa poti. Ale určite sa dá ušetriť aj na oblečení.
Umelé nechty, mihalnice, áno možno je to pekné, ale ak potrebuješ šetriť, tak hned treba tento rozmar vyškrtnúť, pretože nemá žiadny praktický, potrebný význam v živote.
A v neposlednom rade cigarety, neviem či fajčis, ale keď mi ktosi s cigaretou v hube začne pindat ako je všetko drahé, koľko peňazí ich decko stojí, škola, škôlka, a decku nekúpi napr ovocie lebo je drahé, tak taký u mňa nema zľutovanie. Cigarety drahé kúpi, ovocie drahé nekúpi.
Nechty, cigarety hneď prvé položky s ktorými treba seknut.
Preboha načo, načo 10kg múky, 10 kg cukru, veľké balenia. Zbytočne v tom stoja peniaze. Akcie sú stále, vždy sa dá dobre nakúpiť. Obchody sú otvorené stále. Jedine co mne pomohlo na 100% rozvrhnut si jedálniček, nakúpiť na týždeň a už neísť do obchodu. Akože fakt neísť. Chce to plánovanie, bez toho to nejde, ale toto jedine u mňa po všetkých skúsenostiach funguje.. Žiadne mega giga výhodné packy, to neexistuje.
@1fifinka1 obchody su otvorene stale🤣🤣🤣- napise zienka z mesta?? Tak toto bol pre mna doslova kulturny sok jed som sa vratila z BA na dedinu. O 5 tu zdochol pes a nic nekupis- a to sme velka dedina. Su dedinky kde ani obchod nemaju. Ja mam najblizsi lidl 16 km. Tak to je viac ako hodina na nakup+ benzin. Takze ked mozem kupujem do zasoby.
@zuzinka888 presne, lebo každý si len tak vybehne z paneláku do najbližšieho hypermarketu po 1kg múky v akcii.
Alebo taki starší ľudia na dedine, moja mama si tiež kupuje po 10kg keď je to v akcii, nechodi stále do obchodu, ked raz je v akcii to a raz to. Spraví veľký nákup, a potom už len priebežne ide na pečivo, šunku, atď.
Strava je to posledne nacom by, som setrila, aj ked tie potraviny co kupujeme su odpad čiže tak🙄 varit na viac dni? Jest to iste dokola?
Vela ludi ani nevie na co mina. Preto je potrebne si zo zaciatku spisovat vsetko, co sa kupuje, zapisat prijmy, vydavky. Tam sa da potom pozriet, ze co sa da z toho vyhodit. Tazko radit, ked nevies podrobnosti.
@1fifinka1 v nakupenom ti nestoja peniaze, to uz mas investovane. Ak nakupis akciovych 10kg, usetris vyrazne, ked niektore polozky su v akcii lacnejsie aj vic ako o tretinu. Nie kazdy ma obchod pod nosom, ak minam benzin na cestu do obchodu, tak nepojdem po jednu vec. Navyse je to strata casu a ten mi nikto nepreplati. Ja mam doma male skladove hospodarstvo, nakupim akciove, priebezne doplnam.
@vandica dievčence bývam na dedine. Kto chce hľadá spôsoby, kto nie hľadá dôvody. Vidím, že vám uslo to, že chodím na týždenný nákup. Mam zásoby, ale rozumne a nie zbytočne. Tu je škoda niečo písať proste. Načo bude mať doma 20kg múky, keď mi treba jedlo na večeru a raňajky. Aj obed. Môžu sa pozerať aj na mega packy potom. A inak toto je o šetrení diskusia. Nie skreckovani. Nám stačí po 2kg z každej múky. Neviem koľko jej mi ate vy, ale ja keby mam 20kg múky tak ju mam 2 roky. Alebo načo mi je na rok dopredu prášok na pranie. Lebo bol v akcii? Bude aj o mesiac, aj o dva. By mi muselo už vyhrávať.
@pieksamaki Nonsens ? V akom význame myslíš?
Niekedy mám pocit, že ľudia používajú cudzie slová, ktorých význam nepoznajú.
@senta_sofia vy ale nerozumiete, že ak má na stravu vymyslím si 400€ na celý mesiac, nekúpim po 10kg múky, ani tablety do mycky na rok preboha. Načo. Kúpim v akcii jedno, dve balenia a ďalšie peniaze potrebujem na iné jedlo, alebo iné výdavky. Ved nebudú sa namiesto obeda a vecere pozerať na toaletný papier 100ks lebo akcia. To sa fakt tak ťažko chápe? Ak niekto na to ma, pre mňa za mňa. Nech si nakúpi zbytočne, ale keď niekto obracia každé euro, to veru nie.
Nedávno mi nukala svokra kávu po záruke, dva roky. Ci nechcem. Ze bola na ňu vtedy akcia tak kúpila. To akože fakt treba vysvetľovať?

@veselo_neveselo to popísala úplne super.
Ja ešte doplním. Mne sa osvedčilo kupovať veľké balenia a sledovať akcie. Čistiace prostriedky stačia čo najjednoduchšie- tzn ocot, sóda bikarbóna je základ a vystačím si s tým skoro na všetko v domácnosti. Alza eco má také veľké balenia čistiacich produktov a vedia byť veľmi výhodné. Radi jeme strukovinové cestoviny, v januári boli vo velkej akcii v kauflande tak sme nakúpili veľa ks. Alebo sledujem leták, kedže míname kilá ovocia a zeleniny týždenne tak sa snažím skôr akciové.
Robím to aj pri oblečení- nedávno som si kupovala tenisky, dosť drahé a mala som ich za skoro polovičnú cenu, lebo som vystihla akciu aj zľavový kupón.
Zjednodušene: netreba kupovať blbosti (sladkosti, sladené vody, polotovary) , kupovať veľké balenia či jedlo či čistiace prostriedky a sledovať akcie.