icon

Tipy a triky na šetrenie v domácnosti

20. mar 2025

Baby dajte prosim tipy a triky kde a ako usetrit peniazky?
Napr. na strave, nakupovani, zivnotnom style..

pieksamaki
21. mar 2025

@mantilka pretože to je nezmysel.....svoju hodnotu by znížila na úroveň iba šetrenia.....ale je to uhol pohladu

mischy00
21. mar 2025

Nakupovať do zásoby a brat to ako formu šetrenia by malo význam iba vtedy, ak by si to, čo si usetrila na 10kg múky, aj odložila niekde do prasiatka...ale ver tomu, že ak ti niečo stojí v špajzy, nikdy sa na to nepozeras ako na vec, na ktorej si usetrila. Lebo ak varis, nestačí ti len múka, potrebujes ja neviem napr. smotanu. A tá sa neda kúpiť do zásoby, čiže ideš do obchodu tak ci tak. A kde sú tie ušetrené peniaze? Koľko mi to urobilo mesačne, ročne? Tam ušetris a tam zas minies....na potravinách nevieš šetriť.

senta_sofia
21. mar 2025

@1fifinka1 nemusi kupit 10kg, ale prave pri tom obmedzenom rozpocte, ak si takto zacne zasobovat domacnost, tak usetri. Lebo ak kupi dve neakciove veci, pri akciovych ma za tu cenu tri. Ja poukazujem na system, ukazalo sa to krasne cez covid, ze ludia nemali doma zakladne zasoby, nevedeli si nakupit tak, aby dokazali z toho tyzden, dva varit.

mantilka
21. mar 2025

@pieksamaki tento tvoj postoj je nezmyselný. Podľa teba, keď je niekto vo finančnej kríze, nema šetriť ? Zníži hodnotu ?
Ja tu píšem o PREŽITÍ v období finančnej krízy a tiež, že si režim môže vybrať podľa závažnosti situácie. Sú ľudia, ktorí sa dostanú do finančnej krízy nečakane. A nie na to nie sú poistky pre každého, lebo nie každý si mohol dovoliť platiť poistku.
Niekedy ma zaráža, že ľudia akoby nevideli čo sa deje okolo nich, že nie každý je ITckar, podnikateľ, nie každý je zdravý alebo má zdravé deti, nie každý má IQ, aby vedel niečo rozbehnut.....trochu súcitu na tom Slovensku chýba.
Áno napísala som čo sa dá úplne znížiť, ale človek so sedliackym rozumom si to prispôsobí podľa seba.
Napr. na kávu pôjdem len 1x týždenne. Keď pôjdeme preč na viac dní znížime kúrenie. Budem viac šetriť vodou napr. keď si mydlím ruky, zastavím pákovú batériu. Veď ide aj o ekológiu. Napr. Ja som nikdy nič nekúpila zo sekaca, sú ľudia ktorí kupujú prednostne zo sekaca.
Čo sa týka médií ( voda, plyn, elektrika) by si videla ako väčšina podnikateľov šetrí...váži si svoj zárobok.

pieksamaki
21. mar 2025

@mantilka hovorím, ze je to uhol pohľadu ....ja som šetrili a šetrím stále....ale niektoré veci si musí presadiť tak aby boli k jej spokojnosti...každý šetrenie vnímame inak.......🙂

1fifinka1
21. mar 2025

@senta_sofia stále opakujem, ja nakupujem v akcii, ale rozumne množstva. Chápeš? Nie nezmyselné množstvo lebo akcia. Samozrejme, že akciové sa oplatí, o tom to není.

senta_sofia
21. mar 2025

@1fifinka1 a o com pisem ja? Neviem, preco tu stekas po kazdom, diskutovat sa da aj slusne.

1fifinka1
21. mar 2025

@senta_sofia po akom každom? A píšem slušne. Nikde nevidím stekanie. Si nejaká precitlivena asi.

mischy00
21. mar 2025

@1fifinka1 nepochopí, pretože si myslí že ušetrila. Ze mi stojí x peňazí v špajzi, nieje o šetrení, skôr o tom pocite, oooo mám.
Keby boli akcie raz za pol roka, ok možno si poviem kúpim viac oleja, inak ho budem musieť kupovať 6 mesiacov o euro drahšie. Ibaze teraz sú akcie stále a ked nieje ten typ múky v akcii, je iný výrobca.
Ak teraz kúpim 20kg múky za 0,70 centov a budem ju mat 10 mesiacov v špajzi, medzitým bude 5 ďalších akcií na múku možno za 0,65 centov....co som teda ušetrila??
A to nehovorím o tom, že za tých 10 mesiacov pôjde ešte x krát do potravín, čiže to nieje o tom, že mám a teraz som ušetrila lebo nevyleziem celú zimu z domu.

zuzinka888
21. mar 2025

@mischy00 🤣🤣ja mam 10 kg muky tak na 3 tyzdne. Peciem si svoj chlieb, robim domace rezance, knedlu ci detom sladke pecivo/ zemle/ rozky na desiatu. Chodim len do jedneho supermarketu( iny tu nemam- ze by som behala medzi tescom, lidlom a kauflandom.... Takze ked je v mojom muka za 0.5 tak kupujem 15 kil aby mi to vystacilo kym bude dalsia akcia. Za svoj dospely zivot som nekupila muku za neakciovu cenu🤣🤣. No keby som na mesiac potrebovala 2 lyzicky muky- tak isto nekupujem 15 kil.

1fifinka1
21. mar 2025

@mischy00 a ešte sa ti tam nakoniec naondejú mole, alebo prejde záruka a teda to bol fakt ekonomický kauf. Som rada, že aspoň ty si to pochopila. Ze načo sú tie mega zásoby vlastne dobre.

mischy00
21. mar 2025

@zuzinka888 v tom prípade to beriem ako praktickú vec, že sa ti len nechce kupovať múku po 2 vreckách, lebo ju minas často. Ja tak 1kg múky asi za 2 tyzdne aj to prehanam 😀. A hlavne, to ze je to v akcii, je ušetrené iba pre nás pocit....v skutočnosti je to reálna cena toho výrobku, len z čoho by sme sa potom tešili?? Keď nieje akcia, akoby sme ani nežili 😀😀
Potraviny idú tak neskutočne hore, že to čo by sme pred 5 rokmi za to nedali, dnes cele stastne kupujeme v akcii ako divé 🙂

summer23456
21. mar 2025

@slniecko5 vyskúšaj aj DM na tmavé oblečenie, 1 liter za 2,45 a je to na 40 praní... Majú aj na farebné...

papaya308
21. mar 2025

@summer23456 ten je veru výborný

slniecko5
21. mar 2025

@summer23456 ja práve nemám s DM pracimi výrobkami vôbec dobrú skúsenosť, ale Diky za tip.

summer23456
21. mar 2025

@slniecko5 aha, mne celkom vyhovujú, ale každý si nájde svoje
@papaya308 a aj skladny, keďže je len liter😉

jenny_87
22. mar 2025

Nečítala som komenty tak odpoviem len čo sa pýta autorka 😉
Neobjednávať často jedlo z dovozu ( max 1x za mesiac je ok)
Treba si nájsť čas a popozerať letáky kde je čo v akcii ( zelenina,mäso,maslo)
Pripraviť si jedálniček na týždeň a podľa toho nakúpiť a uvariť
Nekupovať každý mesiac tenisky,trička,bundy,mikiny -určite sú v dobrom nositelnom stave aj tie z napr, z Vianoc,pred polroka/roka

Životný štýl má každý iný takže v tom ťažko poradiť 🤔
A plánovať popredu výlety, welnes, nákup drahšieho oblečenia (napr.: zimná bunda,topánky atď) a našetriť postupne peniažky 🤷🏻‍♀️ak si nepotrpíš na nechty zo slónu ,investuj a rob si ich sama,je to ľahké,len trošku cviku to chce 😉
Kozmetičku nevyužívam tak neviem ale kaderníčke chodím raz za 3 mesiace a farbím si vlasy sama tak chodím len na strihanie
To asi moje šetrenie 😁 a ešte jeden bonus: neplatím kartou,ale hotovosťou a každú 2 eurovku čo mi vydajú odložím , mesačne to mám od 50-100 eur 😉
Snáď som nejak pomohla , veľa štastia prajem 🤗

zuzudrnda
22. mar 2025

@13uzivatelka11 alebo v odpadkoch, lebo veď si doprajme, keď na to mame

dooscoby
23. mar 2025

Tiez planujem setrit a potom pridu dni ako vcera, ked ideme na chalupu a 40 za somariny. Mna uz s muzom sa nebavi dotahovat, on vecer k telke potrebuje vypit 2 litre kofoly, zjest 2 velke baliky arasidovych chrumiek a sacok cukrikov. Vodu pit nevie tak kupuje sladene mineralky, kofolu, no dobre raz za cas mineralku. Kolkokrat mu poviem, nema gastrace, aby si doma spravil desiatu, obed, obcas urobim, ale ma dve zdrave ruky lebo denne potom necha min 10€ za somariny v obchode, polotovar, ktory si zohreje a k tomu este ja nakup za 30 lebo deti zjedia a varim. Denne menej ako 20 za stravu nedam ☹ co robim ako robim. Vela jedal ako buchty, pirohy, take lacne jednoduche mi nezjedia.

17alexis
23. mar 2025

Ja som zacala s nastupom na MD podnikat. Teraz sme si zalozili este jednu sro aj s manzelom, on ma zaroven aj zamestnanie. Naozaj sa neda donekonecna uskromnovat, jedna z moznosti je zvysit si prijem. My vramci firmy pocitime transakcnu dan, to nam odide cca 5000€ ako nic, ale zas stale dost zarobime, tak to prezijeme. Hlavne nech sme zdravi a aj peniaze budu.

zuzana9393
Odpoveď bola odstránená
pieksamaki
23. mar 2025

@dooscoby. My denne na prevádzku deti a existencie určite minieme 100 minimálne..( akoze aj skoly , srrava v skolach, mhd....)...preto robim v zahranici lebo neviem podnikat...nemám akú službu poskytnúť....ale kým som zdravá....,zodpovedam sama za seba.....a naše fungovanie....nesťažujem sa.....

danielahamar
23. mar 2025

@sylvester1 takže nemáš pretekárske gate? To je super🤭

danielahamar
23. mar 2025

V prvom rade neplatiť kartou. Urobiť si 4 obálky a do každej dať rozpočet na týždeň, strava a drogéria. Čo ti ostane máš navyše. Ostatné výdavky si zrataj pred tým, ako začneš dávať do obálok.

lindaturcanova
23. mar 2025

@thirstymonk ona ma firmu a vynáša tie smeti? Alebo zas niekto iný u nej zamestnany vynáša tie smeti a ten nechodí asi toľko k moru co pani majiteľka ci? 🧐

igiana
23. mar 2025

My najviac miname na stravu. Super je naplanovat si jedalnicek na cely tyzden. Varit huste strukovinove polievky so zemiakmi, ktore mozu byt ako hlavne jedlo. Nevarit maso casto, staci 2-3 krat do tyzdna.
Varit sposobom napr. kupim kura (co najtazsie-viac masa menej platis za kosti). Z kurata odrezem stehna, kridla, prsia - upeciem. Z trupu uvarim slepaciu polievku na 2 dni. Varene maso z trupu oberiem a pridam zvysok co ostal z peceneho masa a oprazim na cibulke s koreninami a urobim zeleninove rizoto dalsi den.
Napr. Zemiakovy paprikas na cibulke + cviklovy salat je tiez zdrave syte a lacne jedlo atd. Treba len rozmyslat a pokombinovat.

Oblecenie sa da kupit aj z bazaru za super cenu, alebo po sezone z vypredajov, topanky z vypredaja

blackcat8885
23. mar 2025

Aj bez rad na internete vie každý ušetriť stačí použiť rozum. Sledovať akcie, variť doma, kupovať na bazáre atď. Ja som teraz predala cez marketplace bicykel po malom za 25€ a odložila som ich k tým na dovolenku. U nás je systém jeme co sa uvarí, neplytvame jedlom. Proste áno zje sa aj 3dni niekedy to isté. Ked deti chcú nanuky, sladkosti výlety atď niekde musím ušetriť. Varim zo zásob doma prevažne. Raz za mesiac veľký nákup. Ako písali vyssie, platiť radšej v hotovosti. Pred rokmi som platila hlavne kartou a minula som oveľa viac ako teraz keď 90% nákupov robím v hotovosti. Ja mam peniaze reálne vidím koľko ide preč a teda je mi viac ľúto minút ich. Mesačne keď poplatim z účtu platby ostane mi tam možno 20-30€ na mininakup (naor smotana do kávy v robote alebo minerálka v robote atď) a zvyšok mam hotovosť v peňaženke

lorraine90
Odpoveď bola odstránená
diablikovci
23. mar 2025

My čo máme ročne poplatky ako smeti, daň z nehnuteľnosti, poistenie domácnosti, pzp, havarijné poistenie, nekupujem mesačník, ale tvz.ročník. Tak som si vytvorila podúčty a napr. MHD máme za rok 199€ :11 je 18,10€ a príkazom sa každý mesiac strháva suma a posiela na podúčet. Tak ak mi platí do marca aby som vo februári nasporenú sumu.

guiseppinka
23. mar 2025

@blackcat8885 ja zase neviem platit v hotovosti. Mne sa paci, ked si otvorim ucet a vidim tam pekny zostatok😄 takto si vzdy viem vyfiltrovat co som kde platila, mam na to kategorie, resp rovno sa mi to tam hadze a mam prehlad. Ked platim nieco cash, tak to neviem kam som tie peniaze dala...