icon

Úver a vlastníctvo bytu

ivana1410
19. mar 2014

Ahojte baby, potrebujem vedieť názor nestranných osôb. S piatelom žijeme spolu skoro rok, a rozhodli sme sa nedávať penieze na prenájom bytu, kupujeme si "svoj".
Preto som dala úvodzovky, lebo stále som od neho počúvala náš byt, naša hypotéka. Včera bol prvý krát v RK cez ktorú byt kupujeme. Ja pracujem, mám zmluvu na dobu neurčitú- lenže plat minimálna mzda a on má plat až nadštandardný. Ked sme sa spolu večer o tom úvere bavili povedal mi že by bol rád keby bol ten byt na jeho meno, on zarobí dobre, a tým pádom by ani peniaze nepýtal ..len aby bol ten byt na jeho meno.JA neviem prečo, nezdá sa mi to....ked som stále počuvala na naše, naše , naše...a teraz jeho ?? preco ...to nebudem bývať u nas ale u neho ??? neviem - aj ked by mi to trochu pomohlo lebo z mojho platu si neviem skoro niič ušetrit...už všeliako nad tým rozmýšlam....do piatku sa máme medzi sebou dohodnúť...ak to chceme...patok podpisujeme zmluvu...PROSIM PORADTE, a ešte sa mi "priznal" že ma chce i ruku poziadat...

viera27
19. mar 2014

@andreah25 Idu sa brat, tam sa nehra na podiely. V tom pripade by museli zuzit bsm a zostala by skodna. Mala by narok iba na stvrtinu bytu a zaroven stvrtinovy dlh. Tvoj navrh by bol velmi dobry v pripade, keby sa nechceli vobec brat.

viera27
19. mar 2014

@draik ahaaaa, uz asi chapem. Ty si myslel ze pisem, ze by mala narok aj na polovicu zhodnotenia bytu "vonkajsimi vplyvmi" ako napr. stupajuce ceny realit. To nie, to som nepisala. Ja spominam len zhodnotenie vynalozenymi prostriedkami.

lienka.7
19. mar 2014

@ivana1410
nechcem ti kazit sny ani brat iluzie, ale svet je zly..... a myslim, ze presne takto rozmysla aj tvoj partner - inak by s tym nemal ziadny problem, nie???
ano, teraz je na tom lepsie on, ale nikde nie je napisane, ze raz sa karta nemoze obratit, ci????
ja ti radim postupovat takto:
pokial sa naozaj chcete v blizkej buducnosti brat, nechala by som to na neho, nech si to financuje cele sam, i splaca.
temu by som ale rozhodne otvorila po svadbe - dalej rozhodne by som teraz neplanovala babo, kym nie si aj ty s nim "zabezpecena" - zial moze ta pokojne aj dietatom hocikedy poslat na ulicu - vsak byt je jeho nie????

bud vsak opatrna, na co vynalozis ty "svoje" peniaze. ja by som na tvojom mieste v ziadnom pripade nekupovala nic do jeho bytu, resp. daj si dobry pozor, aby ked cokolvek kupis, figurovalo tam tvoje meno - napr. nabytok - na fakture tvoje meno, mikrovlnka, zaclony, hrnce - platit IBA kartou a z tvojho uctu - nie hotovost!!! to nedokazes ze si platila ty. a pod.
a aj nakup potravin sa predsa rata, nie??? ono je to lahko povedat, vsak ja platim hypo je vsetko moje. ale co ostatne vydavky na domacnost, plyn, elektrika, telka, net, najomne - toto vsetko bude platit vylucne on, ked byt ma byt iba jeho???
otazkou je ale ako ste fungovali doteraz..... kto platil vacsinu vydavkov, jedlo, kozmetiku a pod. praok na pranie, jar na riad - to vsetko su vydavky.... presne tak isto spolocne ako hypoteka, nie???? tak preco potom nemas mat pravo na polku bytu???
tiez v buducnosti - budes sa starat o rodinu a prijem budes mat o nicom, co si budeme klamat.... a co potom??? vsetko - servis, cas, opatrovanie - to je na nezaplatenie!!!
a spoliehat sa na to, ze nieco vysudis ako pisu tu vyssie je pri fungovani nasich sudov utopia - kamoska riesi nieco podne ako ty uz 7!!!! rokov na sude. tiez jej teraz uz ex bral hypo na seba, vsak zaraba lepsie ako ona..... boli spolu, zveladovali bytik, ktory bol vsak iba jeho lebo tiez bola naivna a verila ze vsak sa lubia a ona takto nemoze dopadnut.... a dopadla, po 5 rokoch s dvoma detmi skoncila naspat u rodicov (aspon ze nie na ulici) a na sude sa natahuje o to, aby ju ex vyplatil - a on presne argumentuje ako tvoj partner, vsak byt je jeho co ona vlastne chce...a presne aj tym argumentoval, vsak on zarabal skoro trojnasobne ako ona, tak co vlastne chce??? ale darmo, ze aj ona kupovala veci, nevie to dokazat a na sude je slovo proti slovu a este aj treba brat do uvahy sikovnost a podlost pravnika a podplatitelnost sudcov - nebudeme si tu predsa klamat....
prajem vsak vsetko dobre.

cecil36
20. mar 2014

@ivana1410 tak teda uprimne. Ja keby zarabam nadstandardne a mam frajera co zarobi minimalnu mzdu, ktora ledva pokryje jeho naklady na stravu a najomne a nic si z nej nedokaze odlozit, a ja chcem kupovat byt, tak by som musela byt asi zdrogovana, aby som ho napisala na list vlastnictva ako spoluvlatnika a na hypo by som bola napisana sama ako dlznicka. Mohla by byt nasa laska aj kozmicka, realita a zdravy rozum by ma nepustili takto hazardovat s vlastnymi peniazmi. Boze baby spamätajte sa a zacnite sa o seba starat same, necakajte, ze vam chlap nieco da, ze lahko pridete k majetkom. Toto je fakt pomylena doba- poistit sa,namiesto postaram sa sama o seba.... 😝

zabka88
20. mar 2014

podľa mňa to nie je také jednoznačné, zakladateľka predsa nikde nepíše že nechce byť spoludlžníčkou hypotéky (aspoň so to tu nikde nevidela) , ibaže on jej to navrhol. A nakoniec čo my vieme, možno o pár rokov sa situácia zmení a holka bude zarábať dvojnásobok a chlapík bude nezamestnaný... čo potom? ona bude ťahať celú domácnosť a "živiť ho" a on si z podpory platiť hypotéku na svoju nehnuteľnosť? to mi tiež nepríde veľmi fér...
@cecil36

reálne vidím dve možnosti, vziať sa a nehnuteľnosť nadobudnúť do BSM, hypo brať spolu alebo nech si chlap kúpi svoju nehnuteľnosť na svoju hypo a zakladateľka nech si vezme svoju hypo a kúpi garzónku resp. jednoizbák za účelom prenájmu .. zakladateľka nech sa podieľa na platbe energií za byt priateľa, on nech sa rovným dielom podiela na nákladoch domácností...

shania31
20. mar 2014

@zabka88
Plat- minimalna mzda a zakladatelka si ma brat HU na kupu garzonky? Ktora banka jej da uver pri minimálnej mzde? A nehovoriac napr. ceny nehnutelnosti v BA su nehorazne.

mateson
20. mar 2014

@shania31 práve som to chcela napísať.Nechápem tie rady, že si má zobrať hypo na garsonku. Kto jej ju dá pri minimálnej mzde?

shania31
20. mar 2014

@mateson
To nechapem ani ja 🙂

cecil36
20. mar 2014

@zabka88 ide o to, ze k svadbe nemusi vobec dojst, takze riesit co by bolo keby bolo je podla mna postavene na hlavu. Realne je to teraz takto, nie su manzelia, ona ma minimalnu mzdu, on zaraba dobre.... ak by sa rozisli (nie je to nic neobvykle) tak ju bude musiet vyplatit z penazi, ktore on zarobil. Choreee...

andreah25
20. mar 2014

@viera27 ešte sa nevzali. A poznám xy prípadov, ktoré už mali aj dátum svadby, poriešili bývanie a nakoniec sa rozišli - a tie ťahanice potom.....

viera27
20. mar 2014

@andreah25 hej, lenze "poriesili byvanie spolu" je tu smerodajne. Zakladatelka bohuzial nema financie na to, aby poriesili byvanie spolu este za slobodna.

andreah25
20. mar 2014

@cecil36 som sa na Tvojom príspevku z chuti zasmiala - ,,musela by som byť zdrogovaná...." alebo ,,kozmická láska" 🙂. Veľmi výstižné prirovnania 🙂.
No podstata príspevku je pravdivá a bohužiaľ veľa žien sa priveľmi spolieha na chlapa a jeho lásku. Často zabúdajú, že chlapi bežne myslia a niečím iným a keď náhodou myslia rozumne - tak je za tým nejaká ženská 🙂. Nezabudnem na istý citát, neviem kto to povedal a kde to bolo, ale je to pravda: ,,za každým úspešným mužom je žena, ktorá gúľa očami" 😀

lienka.7
20. mar 2014

@cecil36
myslim zase, ze aj ten tvoj frajer s minimálnou mzdou by daco do bytu kupil, ci nie???
pripadne aspon nieco zplatil, ci???
hypoteka je len jedna sucast zivtonych nakladov, ako som pisala, kde su ostatne výdavky na domacnost od nájomného az po kupu toaletného papiera??? ci to je samozrejmost?
a @ivana1410 nikde nepisala, ze nechce byt spoludlznickou, ci mi daco uniklo??? pisala prave, ze ju chce priatel z toho uplne vynechat - napisane tvojim jazykom, to by potom musela byt uplne zdrogovana ona, keby s niecim takym suhlasila.
my ked sme si brali hypo, ja som mala dokonca zmluvu na dobu urcitu (koncila mi a potom som pol roka bola na UP) a co mi este vtedy mal priatel povedat, ze so mnou do buducna nerata??? na zmluve sme obaja ako aj na LVcku.
inak mimochodom, aj on bol potom rok bez prace a zivila a platila som vsetko iba ja - a co som mu mala povedat, ze ho vyskrtavam???

andreah25
20. mar 2014

@viera27 Ja som nenapísala, že poriešli bývanie SPOLU, ja som napísala iba, že poriešili bývanie. Často to ale bolo presne tak, ako v tomto prípade, že jeden bral aj hypo, lebo mal na to príjem a druhého len dal napísať do LV. Alebo jeden dal väčšiu časť peňazí zo svojho a ešte aj brali hypo a pod. A veď o to ide, že nemá peniaze, tak prečo by mala byť vlastníčkou rovným dielom?
Ja som za postoj, že OK budeš vlastníčkou, ale tak ako som už napísala, napr. len z jednej štvrtiny - teda ak by k čomusi došlo, tak ju musí z tej štvrtiny vyplatiť - tzn. bola by to cca suma náhrady za to, čo by relatívne ona mohla zo svojho príjmu do bytu vložiť (trebárs na tie záclony, alebo platby nejakých tých energií apod.)

Treba si to zvážiť opačne - ktorá z vás čo ste tu, ak by ste boli v situácii, že super zarábate, jednoducho sa vám darí a teraz máte priateľa, čo dajme tomu, žije z ruky do huby. Išli by ste si riešiť bývanie a chcete mi povedať, že keby si kupujete dom či byt, tak by ste ho napísali ako polovičného vlastníka????????
A čo by ste robili keď sa potom rozídete, nebodaj by ste ho z celej polovice vyplatili??????????
Ak áno, tak ste teda veľa rozumu nepobrali, sorry, ale je to tak.

simca06022011
20. mar 2014

no ja neviem... podla mna, bud mate na to obaja... teda bude byt spolocny, alebo nemate a kupi ho on a bude si ho splacat. V pripade, ze sa vezmete moze polovicu vzdy na teba napisat. Neviem vobec ci by som sa nad tym vzrusovala. Mozete sa o rok rozist a co budete robit? Budes mat polku dlhu, na ktory nemas, a aj keby tam ostal byvat on a pekne platil, nikdy nevies ked prestane a budu aj teba nahanat. Podla mna takto by to bolo ok, ale z mojej skusenosti by som tam potom ani neinvestovala ani neminala energiu na nedolezite veci, nech si to plati on :P A ked uz sa vezmete a bude to "Vase" tak si mozes uzivat... o tom, ze sa mozu rozviest a ostane na ulici.. TO sa moze stat ja keby polku toho bytu mala napisanu na seba, staci ze dotycny prestane platit ako som vyssie pisala... podla mna jeho navrh je jediny rozumny, v pripade ze zakladatelka temy nema polku penazi (ani teraz jej nic z vyplaty nezostane) na splatku (keby nahodou neplatil, rozisli sa atd).... To ze bude napr. kupovat riad alebo platit elektriku mi nepride ako narok na diel nehnutelnosti.. ide totiz o spotrebu a tu si aj vyuzije v tom byte (cize bude minat vodu a elektriku, aj kurenie a aj pouzivat vsetko co tam je...)

cecil36
20. mar 2014

@lienka.7 tak pleties dve rozne veci. Podielat sa na nakladoch na byvanie a stravu je hadam uplne normalne a nik ju nebude zivit zadara, hadam ani vlastni rodicia... Takze ak pouziva toaletu, ano musi kupit aj "hajzlak" na polovicu. Ak su nase naklady na stravu 200, sme dvaja, je logicke, ze dam stovku nie? Dalsia vec, nepredpokladam, ze z minimalky pojde ten byt cakum prask prerabat. Ak kupi spotrebic, tak pri rozchode si ho moze zobrat resp. ex jej da zan polovicu a necha si ho....Ale toto su v porovnani s hypo malickosti.P.S. Spoludlznickou byt nemoze, z coho by mu davala polovicu splatok, ked vravi, ze ne ato nema?

zabka88
20. mar 2014

@cecil36 hmmm, tak tú minimálnu mzdu som si nevšimla... oki, ja som to brala tak že svadba je na spadnutie ale čo už... v tom prípade jej nezostáva nič iné ako súhlasiť s návrhom priateľa, nech si kúpi byt a platí hypo keď prakticky nemá na to byť spoludlžníčkou....

v každom prípade by som na mieste zakladateľky začala pracovať na vyššom zárobku a do budúcna rozmýšľala nad kúpou neičo vlastného (aspoň do zálohy), bývať u priateľa "v podnájme" by ma asi dosť flustrovalo..

mateson
20. mar 2014

@andreah25 to vystihla presne. Nie sú manželia, nemajú spolu dieťa, ona zarába minimálnu mzdu tak prečo preboha chce polovicu bytu ? Keď sa rozídu tak pre toho chlapca katastrofa.

lienka.7
20. mar 2014

@cecil36
nie, nepletiem si dve rozne veci, lebo nikdy nie je nic presne na polovicu. a navyse bude priespievat na "jeho" byt, nie na spolocny. ano, u podnajmu je to uplne ina siuacia.
a presne to ako pises "Ak kupi spotrebic, tak pri rozchode si ho moze zobrat resp. ex jej da zan polovicu a necha si ho" - aku polovicu, ak ho CELY kupi ona?????????
dalej, ked napr. kupi postelne pradlo, tak na polku jej da priatel a potom si jednu sadu vezme so sebou?????? jaj, ci to podla teba nie je vydavok.....
no neviem, keby kupila napr. sporak, ci by si ho brala so sebou🙂)) ludia su rozny a nikdy nevies co sa moze stat a vyklut z ex... ja vidim ako dopadla kamoska - presne tak, ze do bytu kupila "polku" zariadenia a moze teraz dokazovat a brat si akurat tak skatule od nabytku - cize asi tak....
predpokladam, ze jej priatel asi nejde kupovat mezonet v centre mesta, cize si nemyslim, ze splatka za hypo je najvyssi vydavok. co aspon ja poznam, tak splatby maju znami okolo 300€ a ked si naratas ostatne vydavky, tak to zdaleka nie je najvyssia "investicia". napr. u nas je to rozdiel iba 20€!!!! ale OK, kazda mame svoj pohlad na vec a svoj nazor. nebudem sa tu s nikym dotahovat.
PS: a spoludznickou byt moze aj tak, nemas pravdu 🙂
a ako som napisala vyssie, riesila by som toto po pripadnej svadbe, nikde som nepisala, aby jej teraz len tak dal polku bytu.

lienka.7
20. mar 2014

@mateson
ona nikde nepise, ze chce polku bytu, ona len napisala, ze predtym bolo "nase" a teraz je iba "jeho" a pyta sa preco.....
a preco??? presne preto, lebo sa jej priatel isti do buducnosti kvoli tomu, za co ju tu odsudzujete.... a to ju teda este ziadat o ruku....

cecil36
20. mar 2014

@lienka.7 myslela som odkupit a musis odrata aj amortizaciu 😉 Postelne navlecky si moze zobrat so sebou rovnako ako sporak ci skrine, na tom nevidim nic neriesitelne, ak to kupi ona. A ako bude prispievat na jeho byt? Ved jej povedal, ze hypo si plati sam a predpokladam, ze aj domovu dan. Takze na aky jeho byt bude ona prispievat? Naklady za energie a stravu by musela platit aj v najme a nevznikol by jej narok na byt prenajimatela....

sylvia2012
20. máj 2014

chcela by som sa ta spytat ako vam to dali lebo nam to nechce dat ze on ma hypoteku a ja som spoluvlastnik🙂@saxana36

20050126
Odpoveď bola odstránená
andreah25
26. máj 2014

@20050126 Pekne napísané, ale...
... ak ,,ste spoločnosť, ktorá je jednotka na trhu", tak prečo za túto vetu dávate hviezdičku? Kde je poznámka k tej hviezdičke? Či nie ste jednotka na trhu? A ak ste tak skvelí, prečo sem nenapíšte ten názov, nech vieme o koho sa jedná? O akú jednotku na trhu ide?

orchidea79
Autor odpoveď zmazal
orchidea79
Autor odpoveď zmazal
orchidea79
Autor odpoveď zmazal
sufo
4. aug 2014

@ivana1410 urobis osudovu chybu vo svojom zivote pokial do toho uveru nevstupis aj ty! Lebo sa lahucko mze stat, ze ostanes s holou ritou ... Tato chyba ta v zivote moze velmi, ale velmi vela stat

mimla
4. aug 2014

@orchidea79 Ja som zapísaná na liste vlastníctva. Nie sme zobratí.Na môj príjem sa nikto nepýtal. Dobre pre nich, aspoň neumreli smiechom. Ani sa nikto nepozastavoval, prečo tam som zapísaná. Pokiaľ viem, najskôr môj priateľ žiadal o úver, ten dostal predschválený, kúpili sme nehnuteľnosť, prebeheol znalecký posudok, úver definitívne schválili a až potom sme išli na kataster, kde nahlásil aj mňa, že budem polovičný spoluvlastník. Ak by sa niečo stalo a nejko by sme ten úver nevládali ťahať, prídem aj ja aj priatel o nehnuteľnosť, nakoľko banka má nárok na celú nehnuteľnosť. Pretože ju celú aj financovala. Nemá maklér nejakú tichú dohodu s tvojim drahým? Alebo je iba neskúsený, toto nikdy nerobil a bojí sa nových postupov? Ale poznám aj takú možnosť, že ak by bol maklér neschopný a nevedel to zariadiť, tak tú polovicu možno darovať aj darovacou zmluvou. Zbytočne sa to však oddiaľuje a komplikuje, treba platiť kolky. Poplatky za prepis. A tiež to nerobí dobre na psychiku.

andreah25
4. aug 2014

@orchidea79 Tak toto je s prepáčením riadna blbosť. Do úveru ísť nemusíš, ale na liste vlastníctva byť zapísaná môžeš a vôbec nebudeš musieť vstupovať do úveru a úver to nijako neovplyvní. Ak toto niekto tvrdí, tak nemá čo robiť na tej pozícii kde je, pretože vôbec neovláda svoju prácu.

Dám príklad - brala by si si hypo na nejakú nehnuteľnosť ale založila by si banke nehnuteľnosť, ktorú vlastnia Tvoji rodičia spolu s Tebou - teraz akože sa budú do úveru posudzovať aj Tvoji rodičia lebo sú spoluvlastníkmi nehnuteľnosti?????? V takom prípade by u nás v SR žiaden mladý hypo nedostal, pretože rodičia by mu s jeho nízkymi príjmami alebo smiešnymi dôchodkami tak pokazili rating, že by sa všetky banky otočili chrbtom.

Takže - pokojne môžeš byť spoluvlastníčkou nehnuteľnosti aj bez toho, aby si do hypo vstupovala a banka žiaden Tvoj príjem skúmať nebude. Jediné, čo budeš banke predkladať je Tvoj občiansky preukaz kvôli vypracovaniu záložnej zmluvy a Tvoj podpis bude iba na záložnej zmluve - teda ako spolumajiteľa nehnuteľnosti. Nebudeš podpisovať ani žiadosť o úver, žiadne súhlasy a ani nič iné.

Skôr mám taký dojem, že priateľ nechce, aby si bola na LV aj Ty a potajme sa dohodol s realiťákom a hrajú na Teba búdu.... prepáč, ale vyznie mi to tak.