icon

Vedeli by ste z tejto sumy odložiť peniaze?

3. mar 2023

Ahojte baby, vedelo by ste prosím zo sumy cca 900 e odložiť peniaze?nám sa nedarí ale som namotivovana ..podľa mňa je to dosť peňazí na to ,aby sme aspoň 200 e odložili a našetrili v lete na more,aspoň na jednu dovolenku ročne..mám dve deti (chlapcov),škôlkarov a 3psov (cca 200e mesačne na granule)..

1fifinka1
4. mar 2023

@torrente sam človek so 750€ a využívať charitu? To hádam nie

torrente
4. mar 2023

@tiezjedna niekdy vraj podnájom vyjde dražššie ako hypo, len vraj to využívajú že ťažké je získať hypo a tak tí ľudia nemajú na výber ako podnájom u zdieračov. Na nástenke ponúkali len 1 izbu za 280€ a to čo som si pamätal garzónky za 350€ je už minulosťou. Nenašiel som ani v Petržalke lepšie ceny.

Ale sú ešte 3 ďalšie možnosti:
1. Bývanie u rodičov.
2. Ubytovňa čo obvykle zamestnávatelia dotujú.
3. Bývanie v “požičanom” čo znamená že ak je v rodine nejaká nevyužívaná nehnutelnosť a jej majitel neni odkázaný na zisk z prenájmu tak mi to jednoducho požičal a bývam za cenu energií.

torrente
4. mar 2023

@1fifinka1 však práve preto sa pýtam... Lebo sú tu témy kde nevedia ani z 900€ vyžiť čo ja tolko nezarobím aj keby som nadčasoval, tak z toho mi vychádza že slovensko je chudobná krajina s malými platmi z ktorých sa nedá vyžiť. Tak preto sa pýtam. Politici v telke neustále opakujú že ludia živoria, že hrozí chudoba a čojaviemčo. Tak ako to vlastne je? Sme chudobní? Niesme chudobní?

tiezjedna
4. mar 2023

@torrente máš pravdu, niektorí sa hypotéke nedostanú, ale často to nie je kvôli nedostatočnému príjmu, ale kvôli nepekným dlhovým registrom...

tiezjedna
4. mar 2023

@torrente takže si sa nepýtal na svoju situáciu s tými 750 €?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
torrente
4. mar 2023

@tiezjedna a prave to ze sa nedostanu k hypo, zneuzivaju ti co potom pytaju zdieracske ceny za podnajmy. Kollar keby dodrzal to s tymi startovacimi bytmi to je riesenie len politici obvykle nedodrzia, co sa aj stalo. Kolko takych bytov realne je?

Ale ano bavime sa o mne a mojich biednych 750 eurovych prijmoch... Len som dodal ze su tu temy kde im ani 900 ci 1200 nestaci... Tak kto ma teraz pravdu?

mooonika1975
4. mar 2023

700€ pre 4roch na žitie, teda strava doma, v škôlke, v práci , plus oblečenie, plus lieky, drogeria. UF, to sa nedá

torrente
4. mar 2023

a 750 pre jedného?

minutka
4. mar 2023

500€ strava 200€ psi plus drogeria benzin kadernicka kino restika oblecenie… nie je z coho setrit si myslim

akvi
4. mar 2023

Mne keď sa zdalo, že veľa míňame, tak som si celý mesiac odkladala všetky bločky a spísala všetky platby. Hneď som mala prehľad, kde ide najviac peňazí. Inak živiť zvery stojí fakt veľa, to aj mňa prekvapilo. A pes ani tak nie, my chováme barfom, ale mačky, tie naše dve stoja viac, ako jeden stredný pes. To bol pre mňa celkom šok. No a na benzín u nás šlo tiež dosť. Samozrejme potraviny, ale tam škrtať nemienim, blbosti nekupujeme, takže tam som nikdy nechcela robiť kompromisy.

lienka9
4. mar 2023

Ja by som si z toho hned na zaciatku mesiaca poslala na iny ucet ca 10%. Uz s tym nebudes ratat, a na konci mesiaca uvidis ako ti to vyjde.max si posles nieco spat.ja som takto hospodarila od strednej z kazdej vyplaty a brigady a dalo sa usetrit vzdy..proste nemas na ucte,tak s tym neratas.

tiezjedna
5. mar 2023

@torrente štartovacie byty sú síce veľkolepá (a iste i dobrá) myšlienka, ale od začiatku nereálna. Bol to len výkrik do tmy, pretože tento megalomanský projekt musí niekto zaplatiť, a bolo snáď od začiatku jasné, že vzhľadom na stav verejných financií je to len populistický šplech. Nič viac.

Pýtaš sa, či sám môžeš vyžiť zo 750 €?? Vážne? Pretože tu často čítam, že niektoré 3-4-5 členné domácnosti musia s rovnakou sumou hospodáriť celý mesiac a dávajú to. V ich prípade to je podľa mňa čiré prežívanie, ty z toho máš teda minimálne morálnu povinnosť nielen normálne žiť, ale ešte aj ušetriť.

heln
5. mar 2023

necitala som celu diskusiu, ale urob to jednoducho takto: pride vyplata, zaplatis ucty, spravis si sporiaci ucet a nastavis trvaly prikaz za nejaku sumu hoci aj tych 200 eur a hospodarit budes s tou sumou, ktora ti zostala, rozpocitas si to na dni, alebo tyzdne do dalsej vyplaty a jednoducho zistis, ze dalsie telove mlieko si kupit nemozes, ked uz mas doma 4. a pred vyplatou ked uz nebudes mat na jedlo, tak presunies zo sporiaceho ucty tolko, kolko potrebujes do vyplaty a dalsi mesiac budes hospodarit lepsie.

torrente
5. mar 2023

@tiezjedna neviem či je alebo nieje možné z toho vyžiť. Možno niekde v strednej afrike by to stačilo. V Európe je to almužna. Ja len teoretizujem že kde by sa dalo šetriť. Tak ako dôchodci že majú mániu obehať aj 10 obchodov len aby kúpili mlieko o 20 centov lacnejšie, oblečenie si brať z rôznych charít, výmenných blšákov, zvyknú byť aj stoličky, kočíky, sušičky, lampy a kadečo drobnosti do domácnosti. Že nepotrebné veci ludia nevyhodia ale dajú to tam a kto potrebuje si to zoberie. Chodí sa na tie polské trhy, alebo od kadejakých šmelinárov lacnejšie kúpiť z ukrajiny pašovanú drogériu, alebo poľskú... Od kamionistov a autobusárov kupovať kradnutý benzín. Že proste stále špekulovať ako kde na čom ušetriť. Tak sa to možno dá keď to robievajú ludia. Ja to nerobím, možno preto neviem z toho vyjsť. Kolegovia kradnú toaletný papier a mydlo z fabriky.

tiezjedna
5. mar 2023

@torrente a čo teda riešiš? Obecne áno, 750 € je málo. Ale ak z toho nedokážeš vyjsť ty sám, a pritom to má byť suma mimo akýchkoľvek poplatkov, tak sorry, ale chyba bude inde než v systéme...

torrente
5. mar 2023

@tiezjedna počkať, nie mimo poplatkov. Ale zo 750 musím všetko platiť. To je netto príjem komplet. Nie že suma čo zostane. Z toho ťahám všetko. Takže ešteraz: Dá sa vyžiť zo 750 jednej osobe?

tiezjedna
5. mar 2023

@torrente veď si písal, že nemáš hypotéku a na otázku, či platíš nájom si mi neodpovedal... takže čo z toho platíš? Napíš jednotlivé položky

torrente
5. mar 2023

Jakže, asi sa na to len zabudlo... Niesom v podnájme ale v požičanom. Rodina má jeden nevyužívaný byt, majitel zarába dobre že neni odkázaný na to aby to dával do podnájmu a nechce tie starosti okolo toho, tak mi ho požičal za cenu energií, že proste to čo jeho vyjdu reálne náklady, tie mu uhradím t.j. nezarába na mne. Tak ako keby som býval vo vlastnom. Zatial na to stačí 100€ mesačne, ale neviem ako to bude ďalej jelikož média strašia s tými 300% zdražovaniami či čo tak očakávam že to bude aj 200-300€ onedlho. Tak teraz momentálne neviem z akej sumy mám vychádzať. Tak poďme po starom:
- Príjem 750€
- Bývanie 100€
- Internet, telefón 20€
Takže zostáva 630 na všetko ostatné. Do toho sa treba zmestiť. Je to málo? Veľa?

+ čakám hento čo strašia v médiách. Ja verím len keď vidím na vlastné oči ale tie vyúčtovania chodie niekedy v strede roka takže až v lete sa dozviem či je to pravda. Ak je tak sa to znížo na 300€.

tinkavvv
5. mar 2023

@torrente myslim, ze vela ludi vyzije aj z mensej sumy. Ano, da sa to. Dochodcovia a ludia, co pracuju za minimalnu mzdu maju aj menej.

tiezjedna
5. mar 2023

@torrente zostáva 630 € a z toho platíš čo? Jedlo? Nejaká poistka? Cestovné? Benzín/nafta?

torrente
5. mar 2023

@tiezjedna Nič také lebo do práce máme zmluvnú dopravu ale strhávajú z platu. Takže tam peniaze fyzicky mať nepotrebujem. Auto využívam len keď ozaj je nutné tak na PHM nedám veľa, a tak jedlo, nejaká diskotéka sem tam, kino semtam, stretko s kamošmi semtam, výlet sem tam, kúpalisko, a tak čo príde teda všetko ostatné okrem energií a kreditu. Ale tak viete ako to je, raz treba prací prášok, raz mydlo, raz šampón, raz zubná pasta, raz toaleťák, furt niečo je.

tiezjedna
5. mar 2023

@torrente no takto. Pýtal si sa, či z 630 € jedna osoba môže vyžiť. Vyžiť určite môže. Odhadujem, že cca 250 € uvalíš za jedlo (keď tak ma oprav), takže na spoločenský život + drobnosti ti zostane 380 €. To znamená, že každý týždneň skoro stovka. Nestačí?

torrente
5. mar 2023

Ano tak. To znie dobre že stovka.

tiezjedna
6. mar 2023

@torrente a zodpovedá to?

torrente
6. mar 2023

Nezodpovedá a to je tá záhada. Niečo robím zle.

tiezjedna
6. mar 2023

@torrente to musíš ty vedieť najlepšie... Asi moc hýriš😉

tinkavvv
6. mar 2023

@torrente vsak si jeden mesiac spisuj kam davas peniaze. A urob potom rozbor, ze kolko ta co stoji.

torrente
6. mar 2023

Jedine tak lebo ak moc hýrim to za týždeň zabudnem. Takže jedine zapísať a záhada behom mesiaca prestane byť záhadou. Tak radia aj finanční poradcovia že najprv zanalyzujte kde robíte výdavky, potom riešte ako to napraviť. Kým nezanalyzujete, nemáte čo naprávať.

Pamätáte si reláciu svokra? Gizka Oňová chodila do domácností kde mali finančné problémy a učila ich hospodáriť. Lacnejšie variť, našli lacnejší internet, televíziu, paušály... Lebo to sú veci na čom sa dá šetriť. Nájom a také, to neviete ovplyvniť.

tiezjedna
6. mar 2023

@torrente urob si jednoduchú tabuľku v exceli, alebo ak excel nevieš, tak kľudne len v ruke. A píš si tam ale dôsledne všetko, aj jedno pivo s kamošmi. Ono na tých malých výdavkov často zahučí prekvapivo veľa peňazí, čo si človek ale neuvedomí, kým to nevidí čierne na bielom. Spisuj všetky účtenky, jedlo, kino, pivko, proste všetko. Za mesiac si to prebehni.