Viete si predstaviť fungovať bez auta?
Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?
@tanya32 Ja stale nie som rozhodnuta, ci vadi alebo nevadi. Vsetko ma svoje vyhody, aj nevyhody, takze su aj take, aj take, chvile, ale ovela viac je tych, ze nam auto nechyba a preto ho asi aj nemame 🙂. Peniaze by tiez boli, teda aspon na nejake, aby sa dalo povedat, ze mame auto, ale tak to zase nepotrebujeme. Nejako sme sa s tym stotoznili, kde sa da chodime pesi, biky, vyuzivame mhd, syn zboznuje cestovanie vlakmi, busom, sem-tam taxik alebo aj pozicovna, ked chceme ist na vacsi vylet cez vikend a postihat toho viac. Sme uz zvyknuti a tie dlhsie trvajuce presuny berieme skor ako zazitky a sucast vyletov. Chce to viac planovania a casu, ale ako som pisala, sme zvyknuti, pre nas je to normalne, netrpime a uzivame vsetky vyhody z toho plynuce. Sme tak nastaveni od zaciatku nasho vztahu, uz 13 rokov. Tiez to beriem pozitivne aj ekologicky.
poznám viac rodín čo nemajú žiadne auto...
Ľudia jednoducho zleniveli...Vidím to u nás... do obchodu ide každý už len autom. Pred pár rokmi chodil každý na bicykli alebo peši.... Však to aj vidno na tých tučných bachratých vypasených ľuďoch... A tie obézne deti....😈
@tanya32 A podla mna je nas takych rodin na Slovensku aj viac 🙂. Dokonca zivot bez auta celkovo vo svete uz niektori beru ako zivotny styl, nieco in 🙂.
Reakcie ludi su rozne, niektori ludia co nepoznaju alebo je ine ako robia oni, ci vacsina, to sa im zda byt nepochopitelne a nenormalne, potom samozrejme, ze budu obhajovat zivot s autom a vsetky tie vyhody. My vieme, preco takto zijeme a kto nechce pochopit nepochopi, ani nemusi.
Tiez ma tento tvoj prispevok potesil, dakujem 🙂.
mali sme dve auta a jedno sme predali a rozhodli sa ze miesto toho si kupime bicykle a budeme chodit na nich. usetrime, spravime nieco pre svoje zdravie a usetrime nasu matku zem od dalsich plynov z auta. 🙂 to jedno sme si museli nechat lebo moj chlap na nom jazdi do roboty,kedze pracuje dost daleko.
V dnesnej dobe bez auta urcite nie kedze autobusy viac nechodia jak chodia a na nakup sa trepat busom by sa mi veru nechcelo a ak treba aj v noci k doktorovi
Prečo by ste mali byť divní? My napr. auto máme ale nechodíme ním cez týždeň do roboty a to bývame na kraji mesta, ja pracujem v centre a manžel na opačnej strane mesta.
Ale na druhej strane by bez auta bol náš život o dosť komplikovanejší. Moji rodičia bývajú 500 km ďaleko, svokra 500 km opačným smerom a v inom štáte. Teraz ju sťahujeme bližšie k nám, takže auto veľa využívame. I na dovolenky. Vyberáme si skôr menšie a menej známe destinácie, kde nie také dobré dopravné spojenie a najkomfortnejšie je to autom. Navyše prerábame byt, čiže auto bol na prenos vecí veľký pomocník. Ale samozrejme všetko toto by sa dalo zvládnuť i bez auta. Rozhodne neplánujeme mať druhé. A kým som bola slobodná a žila som sama, auto som nemala vôbec a nie preto, že by som si ho nemohla dovoliť. A poznám rodiny s deťmi, ktoré auto vôbec nemajú a ani neplánujú.
@tanya32 mame auta 2. mame pracu, kde si to inak ani predstavit neviem, male deti, keby byvam v centre velkeho mesta , poviem si ok, no byvam 20 km od okresneho mesta . manzel chodi do prace rozne, nepravidelne, v akukolvek hodinu v akykolvek den, behame po zahranici , som na md + praca, mesacne najazdim v priemere 1 tis km . manzel to iste. neviem si predstavit, rpi dnesnych cenach pozicania aut, cenach taxikov, mhd a medzimestskej, kolko by som musela dat pemnazi na to, + nehovoriac o case na cakania na zastavkach, prestupoch, noseni nakupov ..... bolo by to o vencom otravovani susedov a tych, co auto maju . nehovorim o pohodlnosti, ale cakat 2.5 hod s dvoma malymi detmi na medzimestsku a velkym nakupom, si neviem predstavit , to jedine ten taxik, a ten k nam stoji 15-20 € z mesta to mam pol nadrze na ktorej sa vozim tyzden...
ak nejaky nasi znami auto nemaju, tak obvykle su z vacsieho mesta, dke aj rpacuju, chodia do skol, skolok .... pripadne su zo zahranicia.
ak vam nechyxba nie je co riesit, a naco mat auto, ked ho vlastne nepotrebujete , tlieskam. 🙂
@tanya32 pridám sa aj ja, aj my sme rodina s malými deťmi a auto nemáme...možno sa ostatní na nás tak pozerajú, že divné, ako môžu byť bez auta, ale zatiaľ to ide v pohode...ja som teraz na materskej s dvomi po sebe a do roboty pôjdem o cca 2,5roka, tak sme sa tak bavili, že zatiaľ nebudeme financne zaťažovať pokiaľ to ide aj bez neho.. niekedy bude ale až keď budeme obaja pracovať...zijemeokresnom meste, lekárov pre deti máme blízko bydliska a keď potrebujem niekam ísť tak bus-casto chodím k mojej starej mame na dedinu 10km vzdialenú a v pohode sa zbalim do busu aj deti aj seba aj s kočíkom nie je problém....
Ja napr. nemám ani vodičák, nebol zatiaľ dôvod si ho urobiť...možno si ho budem robiť na staré kolená....
Niekto auto potrebuje, niekto nie. Zalezi od typu zivota a prace ktory clovek zije. Ja si zivot bez auta neviem predstavit
@deti95060810 by som chcela vidiet ako sa trepes s 3mi taskami domov peso, velmi prijemne to nieje ja som tak chodila a nadavala co som nesla autom. Trepat so sebou 3 obrovske nalozene tasky z lidlu a zastavovat kazdych 5 metrov je parada.
@blairgossip ľudia si zvyknú veľké nákupy raz do týždňa riešiť aj taxíkmi som si všimla... my autá máme dve, nás sa to netýka, ale ja osobne chodím najradšej pešo, autom chodím minimálne.
@0silvia0 Ja vsade co je poblizku a viem ze nebudem nic terigat idem peso alebo mhd zalezi od pocasia, Ale ked viem ze budem nosit plno veci a je hrozne pocasie tak idem autom
Ja som roky roky vlastne az doteraz nemala auto a vobec mi nechybalo. Mestskou alebo na bicykli mi to vychadzalo rychlejsie, nehovoriac o tom, ze je to ekologickejsie.
Teraz som si kupila auto kvoli bezpecnosti, lebo hromadna doprava v krajinach tretieho sveta je proste katastrovalna a bojim sa sadnut do autobusu, kde je jeho zadna stena pripevnena lanom k bocnym castiam alebo to takeho, kde sofer uz bez prestavky 10 hodin jazdi. Potom aj ma nemotivuju diery z guliek na autobusoch z casov civilnej vojny. A uz mam trochu nervy z toho, ze to auto stale zerie peniaze (ale mozno si zvyknem, ktovie) a dalsi problem je obava, ci vobec budem vediet potom v buducnosti este niekedy bez auta existovat, lebo pravdupovediac ma to soferovanie bavi
Ked sme nemali deti, dlho sme boli bez auta, tak sa to da. Ale potom ako muz dostal firemne velmi ľahko sa zvyká na lepsie, začali sme si robit výlety ktore sa proste bez auta nedali alebo by to trvalo velmi dlho ist busom. Teraz uč chodím do robot po materskej a kúpili sme auto aby som mala aj ja. Dlhé roky som nesoferovala, bála som sa. Musela som začať kvôli deťom a práci. Zistila som ze je to neskutočná sloboda ist si kde chces a kedy chces. Proste nevrátila by som sa k životu bez auta. Už len ist na tie sproste Kramáre alebo k lekarovi s detmi. Skusala som aj MHD s detmi ale je to neskutočne trápenie hlavne v natrieskanom Buse. Raz ma už aj okradli☹
my sme donedavna tiez nemali auto a dobre nam bolo. vidim, ze sme robili mensie nakupy - kupili sme len to, co sme potrebovali a odniesli, cize sme aj menej minuli a vyhodili (to sa nastastie nestava casto)... ak clovek nebyva na dedine, v meste sa bez auta da prezit. da sa ist taxi, mhd, bicyklom, pesi... velke nakupy (na vianoce, velku noc) sme bez auta riesili dovozom z Tesca a pod. ak ste spokojni, neries, co hovoria ostatni...
@tanya32 moji rodiča auto mali len asi 2 roky keď som bola malá odvtedy auto nemajú ak niekde idú na dovolenku tak si požičajú a ak potrebujú môžu si požičať odo mňa
@tanya32 neviem preco ta to trapi. Keby aspon polovica ludi co ziju v mestach zmyslala rovnako, hned by sa lepsie dychalo..lenze ludia natolko spohodlneli, ze uz ani pol kilometra neprejdu peso do obchodu...kazdy sa stazuje na zapchy hlavna vec ze aj ON je ten co ich tvori,,,o znecistovani ovzdusia ani nehovorim. Ja by som zakazala mat viac ako jedno auto v rodine z hore uvedenych pricin..pricin je totizto ale ovela viac, len ludia radi lamentuju a nepripustia, ze kvoli ich lahostajnosti a lenivosti je cely svet naruby,,,ved ked sa,zamyslis decka sa nepustaju len tak hrat na ulicu, lebo rodicia sa bpja ze ich zrazi auto, pritom viac ako polovica vodicov nutne to auto nepotrebuje, len je to akysi zivotny styl, pozrite ja som na urovni mam nove alebo auto, ktore si mozem dovolit...takze ja kvitujem tvoj zivotny styl,,,mu mame jedno ale tiez silne uvazujeme sa ho zbavit a nahradit bikom, vlakom,busom,,,,ano bude to menej pohodlne, ale ak clovek vide za hranice svojho pohodlia vsima si ovela viac,,,jedine co si prajem, aby sa skvalitnili nase zeleznice a vobec doprava,,mozno keby sa toto poriesilo, viac ludi by sa dalo nalakat,,lenze aj tie vlaky fakt niekedy ako pre dobytok..meskaju atd atd....no da sa a urcite nie ste sami a tych peniazkov rocne usetrenych to su stovky,,,viem o com hovorim...auto okrem pohodlia nic nedava, iba zerie peniaze.to je fakt.
Auto?!pre mna nevyhnutnosť. A to som žila bez neho skoro 30 rokov.
@tanya32 ako riešite, keď ochorie dieťa a potrebujete ísť na pohotovosť, k lekárovi (dieťa má napríklad horúčku...)
@apolka77 môj muž je tiež taký lenivec. Pracuje ako lekár na chirurgickom oddelení, 80km od domova. Do práce by musel ísť MHD na stanicu a odtiaľ vlakom, alebo busom. V meste kde pracuje, busom do nemocnice. O 7.00 začína vizita, konzíliá, a potom operačky až do poobedia. Potom ak stihne, do večera papierovačky, prepúšťacie správy... O 18.00 by mohol ísť na MHD, na stanicu, vlakom či busom k nám a potom MHD domov. Lenivec jeden... Namiesto toho sa vyváža autom 😒
Vim si to za istych okolnosti takto predstavit ale pre nasu situaciu nerealne
@montemotherone pohotovost mame skoro pod nosom, cca 5 minut peso, nastastie casto to nevyuzivame.Myslim, ze niekedy to autom trva dlhsie. Obvodnu doktorku tiez blizko, skola tak isto.

@prunee vazne? tak to som naozaj rada, ze som nasla podobnu rodinku. A teda ak sa mozem spytat, nevadi Vam to?