Viete si predstaviť fungovať bez auta?
Ahojte, nájde sa rodinka, ktorá nemá auto? My máme dve deti, auto by sme si mohli dovoliť kúpiť, ale jednoducho ho nechceme. Niekedy sa cítim ako z inej planéty, no vôbec mi to nevadí.
Hľadám niekoho s rovnakým postojom. Viete si vôbec v dnešnej dobe predstaviť existovať bez auta?
Potesim ta, moja mama (72) moje dve sestry (42) a (47) a ani ja (41) nemame a ani sme nikdy nemali auta.....upresnim to, moj manzel auto ma, ale ja ho nesoferujem kedze je dost dlhe a patri uz do kategorie nakladnych aut tusim a nevedela by som s nim zacuvat..takze pri dvoch malych detoch vsetko vybavujem na bajkoch..skolky, nakupy, lekara, trening, kupanie, navstevy...byvam v mensom meste, vsetko mam po ruke, aj centrum...k babicke do Ciech ak idem s detmi sama chodime vlakmi (to je otrava priznam sa)..na letisko som chodila z Viedne, ale je pravda, ze to som este nemala deti, takze ked som sla pracovne, sla som taxikmi(hradila firma) a sukromne ma vzdy niekto zavizol a doviezol. Je ale pravda, ze na lyzovacky sme sli s kamoskou jej autom ak to bolo v ramci SR, ak nie, chodievali sme autobusom, to sme ale tym padom vzdy hladali ubytko ski in ski out aby sme sa nemuseli presuvat busom...to vsetko bolo ked som nemala deti..teraz deti (4 a 6) rocne su zvyknute na bicykle...Auto muz pouziva do prace, alebo na nom ideme na vylety mimo mesto...inak bajk ma aj svoje vyhody denne pouzivanie povedzme 20min a vyrataj si 20rokov sa na nohach viete ako odzrkadli?🙂
@montemotherone keby si citala pozorne tak si vsimnes ze som apelovala hlavne na vodicov co byvaju v meste a maju vsetko blizko pracu, obchody mhd atd...a tych je vela a ano su lenivci,,zaroven som spomenula ze keby boli dostupnejsie vlaky a autobusy t.j jazdili casto a na urovni, snad by sa ludia dali nato,,,takze netreba vytrhavat slova z kontextu a robit sa urazenymi...volakedy ludia nemali tolko aut a vedeli sa dopravit aj do prace aj k dr....ked ma dieta horucku mozem vziat taxik, poprosit suseda, znameho...napr. je to o tom ci chcem albo hladam vyhovorky. JE neodvratitelne ze auto setri cas a dava pohodlie...inak len berie,,,je v dnesnej dobe az smiesne ako sa ludia snazia zit "ekologicky" t.j. napr. triedia odpad, snazia sa kupovat bio potraviny, bio kozmetiku ale doma maju auta a sami sa pricinuju ku katastrofalnej situacii na cestach, zapchach,znecistovani ovzdusia,,,. Takze netreba sa urazat, jasne su povolania kde tie auta su nevyhnutnostou ale ruku na srdce ak by sa chcelo, mozu jazdit aspon 2-3v aute a nie ako to je zvykom jeden clovek si veze rit a potom hundre na dporavu.
A vela ludi ma auto len aby nakupovat v supermarketoch ci chodit vseobecne shoping aj toto sa da vyriesit, napr.take tesco robi donasku priamo domov ja sa to chystam vyuzivat na velke nakupy a mensie si ponesiem v ruke ci na biku,,ludia maju zdravotne problemy z nedostatku pohybu ale budu sa vyhovarat,,,mozno by stacilo denne prejst 30min.vziat si nakup,priniest domov, vyslapat nejake schody...na ulici vidim dievcata v puberte s nadvahou vela krat az obezitou,,,toro je tiez dovod zatazovat svoje deti pohybom,,vsak tym dennym vozenim robime len sami sebe zle...
@montemotherone asi mu volaju sanitku 😀😀😀😀😀
@montemotherone Presne suhlasim, proste clovek nepochopi ak nema tazku pracu do ktorej sa treba TREPAT. Ak niekto robi v bille oproti bloku, ma lekars 5 min chodzou a vsetko po ruke tak jasne ze sa zastava zivotneho prostredia a lenivci naco vam auto. Len aby sa tym ludom nieco nestalo, zlomia nohu a o barlach budu chodit s mhd? A vsimni si, vela ludi pise ze “ved na letisko mozes is rodina/kamos/taxi” takze kebyze ten kamos alebo rodina nemala auto tak su v pi. Cize auto je aj tak potrebne. Ja som s mhd a taxikmi skoncila ked som koli nim skoro zmeskala pisomnu maturitu. Zavolala som si taxik DVE HODINY PRED MTURITOU oni ze za 20 min su u mna. O HODINU VOLAM a ze sorry nemame volne auto! Tak rychlo bezim na bus posledny aky mohol byt! A ti ludia asi nevedia napr v Kosiciach ako na p... chodi mhd, niekefy vynechaju tri spojenza sebou! Takze ked nechcem zmeskat tak sa teleportujek vzduchom na aladinovom koberci? To ze ma niekto auto a ako ho nevyhnutne potrebuje nepochopia ti co maju vsetko po ruke na dzedzine v Hornej Jedlovej. Urcite sa budem trepat o 6tej rano na fakultu pocas snehu a mrazu peso ked ju mam 30 min cestou mhd od miesta kde byvam. Este aj s mhd to trva tak dlho led idem autom ovela menej. Ale to niektori nepochopia ktori neziju hekticky zivot. A hej s nakupom s tromi taskami tiez asi pojdem peso.
@apolka77 By som chcela vidiet ako babka s bakulkou co ide nakupovat alebo dedko si zoberu tasky do ruky a vyslapu schody.
@montemotherone segra nema auto, do porodnice sla taxikom, dokonca jedna taxisluzba dava lepsie ceny do/z nemocnice ... opytala sa, ci beru aj rodicky a nebol problem. rovnako znama v BA - otec musel ostat v noci s druhym dietatom, tak ona si v poho do kocha volala taxi (auto maju).
@apolka77 “ked ma dieta horucku poprosim suseda, znameho” No vidis takze sused a znamy maju auto ktorym by odviezli- takze je potrebne. Ty len vyuzijes to ze oni ho maju, Aj vtedy im hovoris ze Dikes ze nas vezies na pohotovost ale vies ake je to neekologicke?😀😀😀
@blairgossip ono kazdy si zvazi. my auto(dokonca auta) mame ... ale na dovolenku na letisko nas odviezli - nejako som ani nepocitala s tym, ze necham auto na letisku na platenom parkovisku 2 tyzdne .... keby znami nemali auto, tak to riesim opat inac. mam vela kolegov, co aj maju auto, ale vyuzivaju len na dlhsie trasy. do/z prace sa im viac oplati MHD - cena/aj cas v rannej zapche byva casto lepsi. auto je uplne OK pri dochadzani z okolia/nakupy/vylety ... ael kym sme byvali v centre mesta v podnajme, mali sme sakra problem s parkovanim, kde uchytit miesto, a auto casto stalo nepohnute aj cely tyzden. netreba zatracovat ludi bez auta z presvedcenia, ani ludi s autom. len treba najst dobry rezim fungovania ... ja by som aj teraz do prace rada chodila busom, mam to 25 km a s kolegami si zvykneme sadnut na pohar vina, ale ja jednoducho nemozem, lebo busy nejazdia, posledny do nasej dediny 15.30 😞 takze tak ... a pohtovost - ako som pisala, da sa v poho obsluzit taxikmi. kupovat auto, ked ho potrebujem nutne 3x do roka (ako spominana pohotovost) je neekonomicke. moj chlap tiez pozicia kamosivi zvaracku, ked ju potrebuje raz do roka ....
@ukulela No ale ide o to ze ludia ktori nemaju auta tu nadavaju na tych co maju a ze aki su lenivci, ale nevedia aky zivot zijeme a preco je to auto nevyhnutne. A Taxikmi no urcite v Kosiciach kde cakam nan aj 30 min.
@blairgossip ale ja nemam pocit v mojom okoli, ze mi "neautovi" nadavaju ... ja nasich normalne odveziem, ked treba, lebo auto nemaju, nasa babka vzdy ujovi, co ju vozil autom k lekarovi (lebo uz nevladala na nohy) vzdy dala na benzin atd ... ale tiez sa pozastavim, ked kolegyna, ktora byva o dve (ozaj dve!!!) ulice nizsie, prode do prace autom. 4 minuty peso. spali viac benzinu, akoby minula na neviem co ... a to je ozaj z lenivosti, lebo o tom sme sa zhovarali ... a este k tomu zaberie pred pracou parkovacie miesto cezpolnym 🙂 ja sa snazim aspon po dedine chodit peso, no niekedy sa zamyslim, ze kilometer uz idem autom - priznavam, lenivost 🙂
@ukulela Ano ani mne nenadavaju v realnom zivote len tu som si vsimla prispevky ze ako znecistujeme prostredie a aki sme lenivci je to niekde vyssie preto ma to vytocilo. Tak my znecistujeme a taxiky mhd neznecistiju? Akoze ta ironia
Kto auto potrebuje ci chce, nech si kupi, kto nepotrebuje, nech nema. Len raz nepochopim, preco sa treba vytahovat ako male tricko, ze NEMAM auto. Tak nemam, a co ma byt? Ak mam doktora pod nosom, pracu za rohom a vsetko ostatne o ulicu dalej, tak ho nepotrebujem. Ale dristy o tom, ako hovadsky ekologicky preto zijem, tak tie fakt nemusim. Lebo nakup z Tesca doviezol teply vanok, sused ci taxik jazdi na laskovy pohon a mnamozne autobusy MHD vobec neprodukuju cca 50-nasobok vyfukovych plodin oproti osobnym autam.... Ale to nie ja, to vsetci ostatnu, lebo ja, cloviecik uzasny, nemam auto. A ano, poznam aj ludi, co sa autom odvezu snad aj na wc. Ale je ich minimum, vacsina ludi povazuje auto za pomocku a nie za zakladnu zivotnu potrebu.
@ukulela ja som nikde nenapisala, ze kvoli letisku mimo SR potrebujes auto 🙏. Iba tym poukazujem na to, ze auto zvysuje moznosti a okrem zrania penazi ich aj setri. Hlavne ked sa prepravujete styria. Listky na 🚂 pre styroch nie su az take lacne pokial chodievas mimo svojho mesta castejsie ci uz na vylety po SR alebo do zahranicia.
@tanya32 Podla mna sa da zit pohodlny zivot aj bez auta ale urcite nie na Slovensku... Mozu pisat akekolvek argumenty, faktom je, ze sme mala krajina a nemame tu na to prisposobenu dopravu. Vlaky a busy, ktore chodia raz za hodinu nepovazujem za dopravu prisposobenu pre zivot (pokial sa chce niekto prepravovat aj mimo trasy praca, skola, domov je to narocne na cas). Ked niekam cestujeme vo velkomestach (napr. New York, Londyn, Peking atd.) prepravujeme sa len hromadnou dopravou a nikdy som pri tom nepocitovala ziaden diskomfort. Tu nie je metro, podchody na prestupy ani poriadne oznacene taxiky v dostatocnom mnozstve, ani len necakaju na miestach kde by ich clovek v beznom zivote potreboval. Taktiez si neviem predstavit chodit u nas do prace na bicykli (moju susedu tak zrazilo auto a zomrela), v Amsterdame jasne, tu ani nahodou, chyba pruh pre cyklistov.
Kazdopadne si nemyslim, ze bez auta sa prezit neda ked byvas v centre ale bez debaty je to v nasej krajine obmedzujuce...
@blairgossip ono do ekologickej stopy treba zarátať nie len výfukové plyny, ale aj proces výroby, opravy, odpad a zneškodnenie ... Takže áno, aj keď požiadam suseda o odvoz, reálne setrim životné prostredie. @vroni zdieľané/ pozicane auto, či bus ušetria aj životné prostredie.
@ukulela no to potesi, ked ti suseda povie ja som na rozdiel od vas ohladuplna k tejto planete tak nemam auto... odvezes mi nakup? 😂
My prisne triedime odpad a snazime sa vramci moznosti setrit nasu planetu ale zas nie na ukor toho, ze stvrt svojho zivota premarnim cakanim na bus.
@blairgossip Tak veru. Ja tiež nie som za behanie do obchodu 500m pre jeden chlieb autom. Je to fakt neekologické. Ale pri mojom spôsobe života, mimo rodiny, pomoci, s tým že manžel je v práci, z ktorej nepribehne len tak keď sa niečo deje, som na aute závislá. Teraz som celá happy, že bývam v meste a MHD sa zaveziem kde treba, dokonca aj nemocnicu a pohotovosť mám blízko, auto je väčšinou odparkované, ale už ten pocit, že keby niečo... Môj muž si tiež zvykol na to, že vybavím kopec vecí, ktorými sa on už nemusí zaťažovať.
Každý sa už jednoducho zariadi tak, ako mu to dovoľuje jeho situácia. Ja osobne žijem život práve "tých priateľov ktorí majú auto" a pomôžu, keď treba. Opačne mi to nikdy nejako nefungovalo, a keď som potrebovala pomoc (nie len v tomto smere), nenašla som nikoho, kto by to zvládol 🙂 Ale na to som si už tiež zvykla. Každý máme v živote svoje miesto 😉
@apolka77 chápem, neurážam sa a s mnohým súhlasím. Len som chcela poukázať na to, že ak si niekto chce zachovať aké-také psychické zdravie a dožiť sa dôchodku, pri niektorých typoch práce je auto veľkou pomocou.
@tanya32 tak ak máte také podmienky, je to jednoduchšie ako u ľudí, ktorí majú pohotovosť, či lekára ďalej, alebo v inom meste... A takých je väčšina
@missdiva pozri, ked mas dobre vztahy so susedou, nie je problem ... ja bezne ponuknem, ze idem do Metra, ci daco nechce ... alebo nosim kolegom produkty z dvora od nas z dediny, aby nemuseli zbytocne chodit. nasi auto nikdy nemali. ked sestra dostala zachvat, sused skocil do auta o polnoci a viezol ich na pohotovost bez nicoho prirodzene ... dnes sa bojis susedovi v panelaku zaklopat o pomoc. naozaj to dnes (minimalne vo velkych mestach) smeruje viac ku zdielanej ekonomike ... shaerovat auta, bicykle, ....
@blairgossip vobec si nepochopila pointu...
Nemame zatial auto lebo do teraz nikto nemal vodicak,ale priatel uz konecne si ho spravil a bez auta to je na tazko tak sa tesim uz nan 🙂
Nemáme auto. Celý život všetko obehavam bicyklom, dieťa som tak vozila do školy na opačný koniec mesta, behám tak i do práce, na všetky nákupy. Na letisko i Viedeň, Praha vlak, bus, výnimočne ak je nočný let, poprosím rodinu. Mestskú dopravu využijeme možno 5 krát ročne, taxík príležitostne napr s kuframi na vlak. Je to i o zvyku. Bývame v okresnom meste, ktoré za Max 30 min prebehnem krížom na bicykli. Vďaka zápcham na cestách je bicykel často rýchlejší ako auto a to nepreháňam.
Kym som zila sama, byvala som v centre mesta, do roboty peso 5 min., auto som nemala. Ja som ale “extra trieda” - sice vodicak mam, ale nemam ani jednu bunku zodpovednu za soferovanie, zato strach obrovsky a nebudem ohrozovat seba a inych. (Nedavno tu bola otazka typu test autoskoly a niektore odpovede zien-vodiciek sama tragedia. Ja si aspon uznam, ze jazdit neviem).
S malym si to bez auta neviem predstavit skrz vylety, celu matersku ako som s nim bola sama (ked muz bol v robote), som s nim chodila peso alebo mhd. Dodnes ma obrovsky zazitok, ked ide mhd.
Osobne som za zdielanu ekonomiku (a auto je jeden z top produktov), ale to musi slovensky narod dospiet a “niecoho sa vzdat” - statusu, ktori si mnohi spajaju prave s autom. Nerrufam si odhadnut, kolko percent obyvatelov BA by bolo ochotnych sa takto v reale spravat. Pisem v reale, lebo v prieskume malokto chce vyzerat ako idiot.
Vodičák som si urobila pred dvomi rokmi ( až keď som mala 38 rokov) A strašne si nadávam, ako som toľko rokov mohla žiť bez auta. Neskutočne to uľahčuje život a už dupľom, keď mám deti a manžel je často odcestovaný. Veľmi ľutujem, že som si ho neurobila už v 18-nástke ... keby sa dal vrátiť čas, mala by som ušetreného kopec času a veľa krát aj nervov 😉
Prakticky od 18 jazdím a bez auta by som bola ako bez nôh. Dáva mi pocit slobody, súkromia, pohodlnosti. Vzdy, keď som si napálila CD s novými pesničkami som sa doslova tesila na cestu do/z prace, že si to CD vypocujem😀. Aj teraz, keď mám dieťa, neviem si predstaviť, ako by sme vybavili nejakeho doktora, isli k našim, kebyže to auto nemam..
Ahoj ja si to uz neviem predstaviť...nieco sa da ale 8.mesiac doma rocna prejde nieco ale vela nie .len za posledne 3 dni spm bola 3x na 7:30 u lekára...starsi 8 a 6 v pohide pešo by vysli ale mala...a spoje k lekárovi na figu ..a za mesiac s najstaršou 3xdo tyzdna kruzky tiez spoj na figu samu ju nepustím..nedaleko skola kde vela rómov chodi a su drzi ako opice...ci nakup ci co .jednoduchšie
@abbey1 A ak sa môžem opýtať, bývate na Slovenku? V zahraničí sa nad tým asi nik nepozastavuje a sú ľudia bez auta, no na Slovensku to ľudia väčšinou nechápu. Tiež bývame v okresnom meste, takmer v centre, nemocnica pod nosom, škola tiež. Obchody mám tak do 10 minút pešo. Už aj syn pomôže s nákupmi. Do práce MHD a ak náhodou nestihnem, do pol hodiny som doma aj pešo a ešte spravím niečo aj pre svoje zdravie🙂 Tiež zápchy a parkovanie by mi zabrali možno viac času. No aj tak si niekedy pripradám "iná".

@ukulela Na dedine je to iné. Viem, že tam jednoducho auto potrebujete.