icon

Všetko je drahšie a výplaty sú stále rovnaké

24. nov 2021

Všetko drahšie a drahšie a výplaty stále rovnaké. No katastrofa, čo má človek robiť? Hypotéka na krku a lepšej práci v okolí niet, žiadne ponuky 😭😭😭😭

natalienka12
25. nov 2021

@janai1 Tak ja o miesto predavacky zaujem nemam, mam svoju pracu, len sa zamyslam, ze inak by miesto bolo obdadene. Vies, ked hovoris o plate, hovor o plate pri 40 hodinovom pracovnom uvazku, nie stylom milion hodin milion korun.

hellwant
25. nov 2021

@liljana bohati nezbohatli primarne kvoli stimulom, ale kvoli obchodovaniu na akciovych trhoch. Spolocnosti inflaciu prenesu do cien vyrobkov, chudobni si ich kupia(potraviny, oblecenie, technika, sluzby) majitelom stupne zisk, a tym hodnota spolocnosti na trhu- hlavne ked sa bavime o firmach ako apple, google, fb, mc donald atd... Vlastnici jej akcii tym padom bohatnu...a chudobni maju prazdnejsie penazenky=chudobneju. Vlastnikovi akcii zarobia aj ochrania peniaze pred inflaciou ti, co neinvestuju( alebo nemaju na investovanie) a iba kupuju vyrobky a oni znasaju tu inflaciu.🤷‍♂️

mijo53
25. nov 2021

@janai1 no neviem odkiaľ je autorka , ale hladová dolina je napríklad okolie Svidníka, Stropkova a napríklad aj pod Duklou, 20-13 km do Svidníka a 60 do Prešova alebo Bardejova, kde tiež nevie práce na výber, kto nezažil , nepochopí a kto nebol ani s prstom na mape v tej doline

liljana
25. nov 2021

@hellwant Ved je to to iste. Covidove stimuly a tlacenie penazi vyhnali ceny akcii hore. A kto vlastni akcie. Vacsinou ti bohati. Chudobny je rad, ze zaplati hypo, najom, jedlo. Predtym aj potom.

hellwant
25. nov 2021

@liljana ano natlacili sa kvoli stimulom po celom svete peniaze. Ja nie som bohaty, som stredna vrstva a vlastnim akcie a zarobil som za rok peknu sumu.🤷‍♂️ Treba 3 veci- 1zaujimat sa o to. 2.mat plat z ktoreho je mozne investovat- hoc aj 30 eur mesacne. 3.sledovat a manazovat si vydavky.
Ista cast ludi neinvestuje, lebo nemaju financnu gramotnost, ci minaju na zbytocnosti. Ale jasne, ze je viac takych , co jednoducho malo zarabaju😪

hellwant
25. nov 2021

@janai1 ja zarabam 1300 v cistom a vikendy nerobim- ak , tak mam priplatok a zarobim viac, bez zmien, tak o com tocite,len ohovarate ludi, ze sa im nechce robit, ale je nieco ako kultura prace. Za od nevidim do nevidim a cez vikendy to fakt nie je vela, trosku pouvazujte, nez niekoho odsudite.

nevenka
25. nov 2021

@brumbrumbrum no o Lucenci by som Ti mohla rozpravat...🙄. A este si zober, z kolkych dedin tam ludia chodia za pracou, ak nejaku teda maju. Ja pochadzam z dediny, co je hodinu cesty do LC, par bbusov za den, vlaky tam nechodia. Keby si aj mala nahodou skolku v dedine, tak proste nestihas. To dochadzanie je tam otras a este aj vela stoji. To si uz niekedy fakt povies, ze za tie peniaze to nestoji. Este ak by ste chodili viaceri autom. No a zabudla som este na take okresne mesto Poltar 😅. Chlapi aspon v Detve, v Krivani, najdu robotu vo fabrike. Ale uz nepozeram tam velmi pracovne ponuky, nezijem tam teraz...

lujza123
25. nov 2021

Ak sa staráš sama o malé deti tak je to zúfalstvo, hlavne keď si obmedzená pracovnou dobou a bývaš v nejakej hornej dolnej kde moc príležitosti nieje. Myslím ze Slovensko je veľmi nefer k mamičkám malých detí, či už ide o miesta v škôlke alebo pracovné príležitosti.
Skus na to ísť inak, z iného konca. Urob si taky podrobný audit samej seba, svojich schopností, čo všetko vieš, aké máš vlohy, čo by si sa ešte dokázala naučiť. Začni skúšať aj úplne iné práce, iné smery než doteraz. Napríklad veľa typicky mužských zamestnaní je oveľa lepšie platených ako ženské, možno skúsiť aj takto... Ak rada jazdíš tak napríklad sofér, rozvozca, kuriér, taxi... Áno asi by si to musela skombinovať s opatrovateľkou aké možno by ti stačilo robiť menej dní za viac peňazí..
IT, web suport, grafický design a podobne. Ak ti to myslí a vieš s PC tak toto je zlatý důl, casto vieš pracovať aj z domu a stačí ti raz týždenne docestovat do väčšieho mesta
Remeselník? Prečo nie? Ak si zrucna a šikovná tak v stavebníctve zarobíš pekne peniaze, práce je aj v hladovych dolinách a naozaj o 16.00 ideš domov. U nás veľký nezvyk ale v zahraničí celkom bežné že si zavoláš maliarov, obkladacov, pokládku podlahy, montáž niečoho a príde ti partia kde je aj žena.

Alebo sa odvážiť k zmene a presťahovať sa niekam inde.

ssandyy
25. nov 2021

@annamalaga ale vždy sa zabúda na daňový bonus a prídavky
To je už o 100€ navyše. Takže zo 750 tu máme už 850. Ak chlap prispieva na 2 deti výživné 200€ tak je to už 1050€. A to ke este vyzivne v niekotrych pripadoch este väčšie. Na to nejak veľa žien zabúda...Takže niektoré ženy to nemajú až tak najhoršie ak su aj samozivitelky...

ejmylia
25. nov 2021

Všetko je to uhol pohľadu. V dnešnej dobe človek sa aj bojí ísť do akcií, ak je rád, že je rád, že má nejaké tie peniaze. Na to treba aj odvahu niečo skúsiť. Každý sme iný.

elizabet173
25. nov 2021

@janai1 priznám sa, že mi je 1300 eur málo, nebola by som ochotná robiť za túto mzdu ešte aj v sobotu, iba ak by som nemala iné východisko. A počas pracovného týždňa je otvorené asi do 18,00, možno aj dlhšie. Každý má iné priority, ja radšej pracujem viac hodín počas týždňa, ale víkendy by som v práci tráviť nechcela. Je iné, ak niečo ešte treba dorobiť doma, ale ísť aj v sobotu do práce, to nie. Na druhej strane zase zrejme netreba nejaké špeciálne vzdelanie, to je plus. Je predsa prirodzené, že si každý hľadá pre seba to, čo mu najviac vyhovuje,

elizabet173
25. nov 2021

@ssandyy to myslíš vážne, že je 1000 eur pre ženu, ktorá je sama a má dve deti nejaké terno? Napadlo ťa, že má možno jeden mesiac OČR s jedným dieťaťom, na druhý s druhým a už má nižší príjem, ale vyššie výdavky, lebo lieky? Že len za zimné bundy a topánky pre dve deti dá kopu eur? Malé deti oblečie aj do vecí z bazárika, dvoch pubertiakov ťažko. Okrem toho na jar mu kúpiš bundu a na jeseň je mu krátka. Koľko necháš dnes u zubára, keď chce každé z detí aspoň jeden krúžok a to ani náhodou nemôže byť finančne náročný. V lete musí deťom platiť aspoň denný tábor, ak nemá rodičov, lebo nepokryje dovolenkou všetky prázdniny, aj keď si deti och otec berie, tak ani tak nie. A to počítam výživné 100 eur na jedno dieťa, ako si uviedla ty, býva aj vyššie, býva žiaľ aj nižšie.

ssandyy
25. nov 2021

@elizabet173 ja som nikde nenapísala že je to super mať 1050 s 2 deťmi. Kde si to.prosim ta vyčítala? Ale povedzme si pravdu ze uz je rozdiel mat 750 a 1050...Len som zdôraznila že veľa žien zabúda aj na tieto sumy k jej výplate.

janai1
25. nov 2021

@natalienka12 miesto už je obsadené dávno, ja som písala ze mala možnosť to ponúknuť komu chcela a nikomu sa nechcelo robiť lebo sú na podpore a je im dobre doma... A neviem kde si zobrala, že hovorím o inom pracovnom úväzku ako 40 hodín? Robí sa normalne 8 hodin...

@mijo53 no práveže nikto nevieme, lebo autorka nereaguje, asi čakala ze jej tu niekto pošle peniaze alebo co 🤷‍♀️

@hellwant ja nikoho neohovaram, píšem ako to je 😉 od nevidím do nevidím je 8 hodinová pracovná doba? Akože haló 🙏🏽 gratulujem, že zarobíš viac ako 1300€ 😉

natalienka12
25. nov 2021

@janai1 Tak potom ok, na predavacku do optiky je 1300 super plat ak je to praca na 8 hodin, potom fakt nerozumiem co by ludia chceli.

7lenka11
25. nov 2021

bohužiaľ, táto nepriama úmera - nízke platy, vysoké ceny - je azda na celom Slovensku.. ja žijem v BA, a teda čím ďalej, tým viac mám tento pocit... nehovoriac o nehnuteľnostiach, našťastie mám svoje bývanie, ktoré som pred vyše 5 rokmi kúpila za dobrú cenu, dnes je hodnota môjho bytu vyššia o 20 000-25 000 eur.. nezávidím ľuďom, ktorí v tomto období kupujú byt/doma.. a celkovo je Bratislava predražená.. keď som bola v Mníchove - odhliadnuc od ceny nájmov a nehnuteľností - bola som prekvapená, že v potravinách som nakúpila za porovnateľné ceny so Slovenskom.. vstupenky na atrakcie dokonca lacnejšie ako na Slovensku

hellwant
25. nov 2021

@janai1 ja som hovoril o 12-tkach. Lebo voci tomu ste nic nenamietla v predchadzajucom prispevku, ked ste na mňa reagovala. Uprimne viacerym sa tu zda 1300 v cistom pre predavacku v ZA (kedze tu robim) dosť za 8. Preto vznikla polemika ci nie obrat z predaja, 12, plus soboty( asi by vsetky 4 musela byt v praci pri 8 hod .prac. tyzdni aby mala tu sumu ci?)

nicicka
Autor odpoveď zmazal
natalienka12
25. nov 2021

@hellwant Uvazujes spravne, ja si tiez myslim, ze tu robi ramena ale blbost to bude. Kto by dal v cistom 1300 predavacke v optike? Ved hruba mzda cca 1900 pmus celkove naklady na zamestnanca skoro 2500. A ak ano, o to miesto by sa ludia aj pobili. Optiky su otvorene min. do 18, v OC aj dlhsie. Cize ak by to bola praca na 8 hodin, musela byt tie predsvacky minimalne dve. Neverim.

natalienka12
25. nov 2021

A to nepisem preto, ze zavidim, lebo uz tu od nej padlo aj take povysenecke slovo, ze ktora z nas tolko zarobi. No si predstav
@janai1 ja zarabam ovela viac, ale mam aj inu zodpovednost ako predavacka. Rada by som taketo platy predavackam dopriala, ale bohuzial ich platy su niekde na urovni 800 netto aj s proviziami.

annamalaga
25. nov 2021

Výška platu sa odvíja od schopnosti človeka. Čím vyššia kvalifikácia a zodpovednosť, tým vyšší plat. Žiaľ nemôžu všetci robiť za 2000€. Keď si niektorí Slováci robia viac deti a berú hypotéky , musia rátať stym , že budú žiť od výplaty ku výplate.

zuzap33
25. nov 2021

@vanda323, ked budes mat pubertakov chlapcov plus manualne pracujuceho muza, tak uvidis kolko das za potraviny. U nas sa zje vsetko, varene jedlo, privarky, zemiaky, kysnute, maso vsetko. Snazim sa spotrebovat vsetko, nic nevyhadzujem. Ale na potraviny ide kopu penazi

vanda323
25. nov 2021

@zuzap33 Mám chalana 9 ročného. Zje aj 5 knedlikov k obedu. Spolu 3 deti plus som tehotná. Manžel pracuje manuálne je opravár strojov. A napriek tomu Vďaka Bohu nemám pocit že na stravu sa u nás míňa nejak extra veľa

annamalaga
25. nov 2021

@vanda323 vieš dobre hospodáriť.☺️

vanda323
25. nov 2021

@annamalaga Ach zlatá 😄👍 Ja nie , mne keby si dala na deň 1000 eur miniem ich a neviem kde. U nás má toto na starostí manžel.. a on je fakt topka

zuzap33
25. nov 2021

@vanda323 chlapec je este maly a mas dve dievcatka. To nie je vela. U nas 16 a 13 a sport. Mam pocit, ze mi zjedia aj hlavu.

vanda323
25. nov 2021

@zuzap33 Vraj hlavu 😄👍 Chápem. Tak aj nás to asi čaká

deginko
25. nov 2021

@natalienka12 tiež si myslím,že to je blud o Tom plate,tiež som zo Žiliny...silnoo pochybujem...že taký plat má predavačka v optike...možno tak vedúca predajne v optike

natalienka12
25. nov 2021

@deginko ten plat moze byt realny, ale nie za 8 hodin denne, skor 12 hodin denne + soboty

deginko
25. nov 2021

@natalienka12 tak myslím,že tento plat je prehnaný aj za 12h smeny(krátky/dlhý týždeň)...robila som v obchodnom centre v banke a neskôr aj ako predavačka...hento je proste nereálny plat....maximum čomu viem uveriť je do tých 1000€v čistom s tými vikendovymi príplatkami...ako ktorý nezamestnaný človek aj keď na podpore,by odmietol prácu v krásnom čistom teplom prostredí,kde ho zaučia má 8h smenu a ešte plat 1300€...blbosť..ako vedúca predajne beriem