Výdavky štvorčlennej rodiny
Baby chceme začať šetriť, zatiaľ sme sa nijak neobmedzovali, netuším koľko reálne potrebujeme peňazí 🤦♀️
A tak sa pýtam, koľko minie mesačne v priemere “normálna” 4 členná rodina (2 dospelí, 2 deti na prvom stupni ZŠ) v rodinnom dome, so všetkým okrem hypotéky, pôžičky (náklady na bývanie, vzdelávanie, strava, nejake záľuby, voľný čas, oblecko, drogeria, auto...atd ). My približne 2000-2500 ale chceli by sme sa zmestiť do 1500€.
Ďakujem vopred ❤️
Príde výplata tak 500€ hneď daj na sporiaci účet a koľko ti ostane tak musíte vyžiť. Ak v pohode to pôjde cca 2-3 mes tak na 4 mes odlož 600€
Fascinuje ma, že som prečítala 3 strany odpovedi a našla veľmi malo rad, skôr závisť :(. Nechápem ako ľudia môžu súdiť, keď nevedia. Pretože nikdy nevieš, čo sa za tým schováva. Možno autorka rozhadzuje, ale keby to tak hneď aj bolo, tak je to jej príjem a tým rozhadzovaním zabezpečuje príjem niekomu inému. Porovnávame neporovnateľne...
Milá autorka. Ak chceš reálne začať šetriť, povedala by som, vezmi výpisy z bankového úctu za niekoľko posledných mesiacov, papier alebo lepšie tabuľku Excel a rozdeľ si položky za každý mesiac do jednotlivých kategórii. Podstatne typ ubytovanie/hypo, energie, poistky... strava... oblečenie, benzín, telefón ... aj voľnočasové: výlet, reštaurácia, krúžky ...
a takto prepočítajú každý mesiac. Všetky položky. Už za posledné 3-4 mesiace budeš mat lepšiu predstavu. A urob si rozpočet. Kde sa dá ušetriť. Čo môžeš okresať. Možno sama zistíš, že v niektorých kategóriách vyjde veľké číslo.
A hlavne neporovnavat! Pretože každý sme iný, každý ma iný príjem a iné potrebuje. Ubytko v Bratislave a na východnom Slovensku nebude mat rovnaké náklady. Strava rodiny, ktorá vari doma z bežne dostupných surovín a rodiny, kde sa stravujú v jedálňach a reštauráciách tiež nie a ak ma rodina bio presvedčenie alebo nebodaj niekto ma alergie/intoleranciu a potrebuje špecifické potraviny tiež nie. Proste si musíš spočítať vlastne potreby a predstavy
Ešte som prebehla komentáre. Veď sama píšeš, že najviac míňate na výlety a podobné veci. 🤷🏼♀️ Ďalej píšeš, že sama si bola v situácii, kedy si nemala peniaze. Predpokladám, že vtedy si po výletoch veľmi nechodila.
Pretože ak zaplatíte napr 300 € Energie, 200€ benzín na dve autá a 1000€ na nákupy, lebo jete napr len veci z ekologickeho chovu a pod... stále máte 1000€... To chodíte každý víkend na výlet za 200 € a zvyšok vreckové deti?
Ja mám jednoducho určené, rozpísané, koľko € sa minie komplet na všetko, mám určenú hornú hranicu. A zvysok ide ta het.
Ženy, jedna vec je mať kopec peňazí a teda mocť si kupiť všetky možné veci. Druhá vec - čo tak myslieť trosku ekologicky? Ja osobne mam rada oblečenie aj kozmetiku, parfémy, atď. Ale snažím sa kontrolovať. Nepotrebujem plne skrine oblečenia, ktore aj tak nenosím. Nepotrebujem plne skrine kozmetiky - ved sa malujem len raz denne... nepotrebujem kopy topánok - ved mam len dve nohy. Zvykli sme si vlastniť množstvo veci len kvoli spoločenskému statusu. Ked som bola mladšia, strasne som túžila mat kabelku L. Vuitton. No tak som na výlete v Miláne oplieskala dvojku za vuittonku. Potom som ju začala nosiť a aj tak si každy myslel, že je to fake. Potom som to prehodnotila, milej zlatej Vuittonky som sa zbavila a kupila rodicom pobyt v kúpeľoch. Život nie je o vlastnení vecí a spoločensky status sa nenadobudne drahým autom, kabelkou, bytom. Cim skor si to všetci uvedomíme tym lepšie. Moje kamarátky chodievali cca pol roka na obed do sushi reštauracie, kde menu stalo 12,50€. Viaceré sa mi potom priznali, že im to ani nechuti, ale je to modernè. No ďakujem pekne. Za 12,50 navarím komplet veceru pre celu rodinu, všetci sa oblizeme a este aj ostane deťom na sladkosti.
@nikolka1986 o mne ty tu nepíšeš nič pretože ma nepoznáš a nemám s tebou viac o com, v mojich očiach si len trúba s predsudkami.
@extempore s tym oblecenim a topankami mas pravdu, ale iba do urcitej miery. Velmi zavidi od povolania a zivotneho stylu. Niekto musi do robotu v kostyme a lodickach, k tomu slusny kabat... niekto dostane pracovne oblecenie. My doma mame 3 kategorie oblecenia - do prace, na volny cas do spolocnosti a na volny cas. A k tomu topanky.... a neratam potom oblecenie na turistiku, lyzovanie a tak. Potom sa toho nazbiera... znackove veci nas nikdy netrapili, v zivote by som nedala viac ako dvojcifernu sumu za kabelku napr. Ale tie tiez potrebujem aspon 2 - do prace a na volny cas... Ono si asi treba stanovit, co je naozaj potrebne a co sa nam iba paci. Ale musim podotknut, ze od korony mi pol satnika iba stoji.... na home office mi stacia rifle, tricko a mikina. A manzel detto.
@nikolka1986 nemas pravdu. Mame uplne normalne povolania. ja zarobim tisicku, muz tiez. Odmeny mavame cca 5 - 10 000 rocne. Legalne, vzhladom na vzdelanie a pocet odpracovanych rokov. Nikoho nezneuzivame, chodime denne do roboty, za ktoru sme vdacni. Ano, su ludia ,co stratili pracu a su ludia, co funguju normalne dalej..
Treba si spraviť rozpočet na mesiac, vypísať jednotlivé položky a porozmýšľať kde sa da ušetriť. Alebo to možno spraviť šokovou terapiou, proste si vyhradiť na minutie 1000 a skúšať a pochodu kde co sa da ušetriť.
Je to naozaj len a len o prioritách. Ísť do tatier na víkend a oplieskat tam 800 eur sa dá, ale Slovensko je plne krásnych miest kde ste ešte neboli. Dá sa prežiť zábavný a aktívny víkend v prírode zadarmo, alebo za naozaj smiešnu sumu, len musí človek pochopiť ze to ide aj ináč.
Ja to volám závislosť na konzume, proste sme tak naučený, nastavený na kupovanie.... Zážitkov, jedla, pratelstva, všetkého. Ale nepotrebujeme to. Naozaj, reálne nikto si neoblecie za mesiac všetkých 40 tričiek zo skrine ani nepotrebuje nič nového.
@extempore máte úplne pravdu. Pracujem v zahraničí ale chodievam často domov. Mohla by som si dovoliť drahé značkové botasky alebo hocičo iné. Pridávať si fotky na instagram z kadejakých wellnes aby som *moderná* bola. Jednoducho nepotrebujem to. Keď sa mi páči tričko za 10 € tak si kúpim keď za 30€ tiež. Je to o povahe človeka a priorít. Oblečenia mám tak akurát a niektoré som ani nemala na seba. Víkendový pobyt tiež dobre dopadne raz za čas ale určite nevyhladavam drahé komplexy. Veľa ľudí navonok tak pôsobí, že má veľa € a pritom na účte minimum. Dnes je iná doba bohužiaľ.
@ela_79 vieš co? Ja jej prachy nezávidím, ja zarábam slušne a aj moj muž. Kvoli tomu vsak nemusíme teraz opulentne demonštrovať tie prachy navonok.
@simsalabim ja robim na manažérskej pozicii, tiez potrebujem do prace slusne veci, kostýmy, lodičky, atď. Ale nepotrebujem dvadsať párov lodičiek a nemusia byt Manolo Blahnik. Aj tak ich znicim soferovanim. 😀
@extempore ďakujem, snažím sa aj ekologicky. Sebe veľa nekupujem a keď tak len udržateľne, z módnych výstrelkov som uz vyrástla a po mojich deťoch vynosia ešte iné deti v rodine. Topánky kupujem drahšie pretože dcéra ma trochu problém s nohami. Ale tie topánky sú väčšinou nositeľné ešte pre ďalšie 2-3 deti. A kozmetiku sebe.. Kupujem zihlavovy šampón za 1,50€ 🙂 make up drahší ale vydrží mi rok, malujem sa málo. Jedlo tiež nevyhadzujeme, čo ostane snažím sa zapracovať do ďalšieho jedla, alebo dám švagrovi, ktorý je sám. A čo sa už fakt nezje dávame k susedom pre prasiatka. Ja nevyhadzujem takmer nič. Byvame v dome tak niečo aj pestujeme. Ale to tak viac len pre radosť. Vystačí nám akurát na leto.
Inak ja som tiež túžila po kabelke LV a nikdy som ju nevlastnila (chvalabohu že som mala Boha pri sebe) a dnes by ma to ani nenapadlo.
Inak ale mrzi ma veľmi ako si ľudia hneď urobia obraz na základe toho kto koľko zarobí. Stretla som sa veľa krát s pohŕdavym pohľadom na svoju osobu, myslím si že bezdôvodne. Pretože ja ľudí nerozdelujem podľa majetku a ani ma nenapadlo že tu budem niekomu tŕňom v oku, no asi som naivná.
Pre Teba by malo byt smerodatne, ake fixne vydavky ma Tvoja rodina, plus strava 500EUR ako min suma a nasetrit rezervu v takejto vyske na minimalne 6 mesiacov, idealne rok (dlzka setrenia umerna k tomu). Tak dostanes optimalnu sumu, ktoru by si pre vasu rodinu mala mesacne setrit. To, ze inej rodine staci 200EUR, je pre Teba irelevantne..
@extempore ved ano, ja suhlasim... mba znackove veci neberu, mne slo len o to, ze ten POCET veci sa casto zvacsuje kvoli zamestaniu a s tym si nepomozes. Ten kostym asi nemas iba jeden, ani topy k nemu a asi ani v tom kostyme bezne nepojdes na kavu s kamoskou ci na prechadzku do lesa alebo do kina. Fakt mi home office otvoril oci, iba rifle, tricko, mikina a ked som sla von, tak tenisky, pripadne slusnejsia bunda a topanky, ak bolo treba (napr k lekarovi). Uz chapem, ked mi suseda hovorila, ze ma 2 rifle, 10 triciek, par mikin, tenisky a bundu. Ona fakt ine nepotrebuje. Robi v Lidli...
Autorka evidentne nevie hospodáriť. V niektorom príspevku píše, že nevie na čo to minú, ale proste tie peniaze minú. My sme 4 a z 1200€ žijeme slušne, a to aj 2 autá prevádzkujeme 🙂 . Proste chýba finančná gramotnosť.
no vobec sa mi nepaci kam tato debata smeruje. Jedny ti maju za zle, ze tolko penazi mas a minas ich, dalsi sa ta zastavaju, ze ved ked pracujes a zivotny standard mas takyto tak preco nie....nejdem sa priklanat ani na jednu, ani na druhu stranu. Co sa tyka setrenia tak asi takto : prvy mesiac-dva si zapisuj vydavky, co date za stravu (klasicky nakup potravin) + vsetky nutne vydavky na dom+skolu detom. Potom uvidis, kde mozes utat trocha. Napr. nebudem 3x do tyzdna detom kupovat drahe jahody a maliny, obcas im kupim aj jablko, na obed nemusi byt vzdy 3 chodove menu (alebo na veceru), pozriem na nete rychle lacne varenie. Co sa oblecenia tyka, da sa kupovat po balikoch alebo s osobnym odberom (idealne od 1 mamicky viac ks)-netreba hned sekace, kde nie vzdy maju vsetko...(napr.jarne bundy nemusia mat 2, teplakov netreba 10 a pod.), ak sa da presuvat peso alebo na bicykli, da sa aj tak (napr. vylety na bicykli hoci na pol dna-netreba vzdy ist autom), ak mate balkon, zahradu da sa pestovat vlastna strava (aspon bylinky, rajciny, papriky), ked ste vsetci doma- pozor na svietenie v izbach (netreba mat rozsviete vsade), netreba si davat kupele 3x tyzdenne (staci aj sprcha), co sa tyka kozmetiky, niekedy je zbytocne predrazena. Co sa tyka stravy pre deti do skoly, pripravovat vlastnu, napr. aj upiect kolac na miesto kupovanych croissantov a pod. , kruzky stacia do tyzdna 2 (dieta ma potom viac casu na studium, hru a aj pripadne nudenie sa). Toto je len taky rychly nastrel, kde vsade sa da neminat zvytocne peniaze. Takze ano - da sa aj pri 4-clennej rodine usetrit, len tam musi byt bud nutnost alebo ochota.....
@vulka finančná negramotná by som bola ak by som svojho príjmu nevedela vyžiť, ja zo svojho dokážem aj ušetriť, ale to so asi prehliadla.
@zuzikak ďakujem, áno v tejto diskusii sme už úplne niekde inde 😂
to sa vzdy da cakat...zial....ak by si chcela sukromnu spravu, kludne napis.
Vsak si zacni pisat na co presne a kolko minies. Ja som to takto parkrat spravila, ked sa mi zdalo, ze dako vela miname. A vzdy som prisla na to, kde by sa dalo usetrit. Kym si to nezacnes presne znacit, tak nie je sanca, moze ti tu dat milion rad niekto iny.. Potrebujes to znacit ale uplne poctivo, kazdy cent..Lebo ani nevies, ako sa to nazbiera.. Ja som v mojich zisteniach prisla na to, ze u nas bol obrovsky zrut prave auto, tiez sme chvilu mali dve, tam sme nakoniec aj najviac usetrili, ze sme sa jedneho zbavili. Potom jedlo, ale tam setrit urcite nemienim, minali a miname na normalne zdrave jedlo, ziadne hluposti, ako alkohol a pod..ani pochutiny a sladkosti, vody. A co ma vcelku prekvapilo, tak dost miname aj na zradlo pre zvery /vacsi pes, par maciek../..Tam sa tiez bohvieako usetrit neda, ale aspon som ziskala prehlad, ze ano, aj zvery nieco stoja..