Výdavky štvorčlennej rodiny
Baby chceme začať šetriť, zatiaľ sme sa nijak neobmedzovali, netuším koľko reálne potrebujeme peňazí 🤦♀️
A tak sa pýtam, koľko minie mesačne v priemere “normálna” 4 členná rodina (2 dospelí, 2 deti na prvom stupni ZŠ) v rodinnom dome, so všetkým okrem hypotéky, pôžičky (náklady na bývanie, vzdelávanie, strava, nejake záľuby, voľný čas, oblecko, drogeria, auto...atd ). My približne 2000-2500 ale chceli by sme sa zmestiť do 1500€.
Ďakujem vopred ❤️
@basska_b preto som dala “normálna” do úvodzoviek 🙂 samozrejme že nebudem svoje výdavky skresávat z 2000€ na 500€ to by bol nezmysel, to by sa zas ukazovalo prstom “aha koľko zarobí a kupuje najlacnejšiu šunku, musí byt poriadne lakomá” 😂 takze tak je to u nás
Dúfala som že sa v tom nájdu rodiny, ktoré povecme zarobia dosť ale vedia žiť aj za menej, a presvedčiť sa že sa to dá.
@november1111 my sme naposledy keď sa pozatváralo opäť nič neposetrili pretože sme nemali príjem keďže podnikám v obchodnej sfére. Možno nás to čaká znova.
akože naše výdavky sú skoro 1800 eur a je to tým, že proste keď tie peniaze máš, minies. Keď som bola študent, žila som zo 100 eur na mesiac a 160 eur nájom... a dalo sa to.
Našla som sa veru v tom, čo píšes...
Vraj sa najviac míňa na oblečenie, jedlo, reštaurácie, knihy... a to je miesto, kde sa dá šetriť. Ja minam veľa na darčeky pre rodinu, kamarátky a ich deti... na seba oblečenie si nekupujem nič, aj tak som doma na materskej. Manžel podľa mňa v potravinách kúpi príliš veľa jedla. Chodí tam len on, lebo ja som doma s deťmi väčšinou...
Geniálny je spending report Tatra banky. Mám tam ako na dlani, na čo minam.
Ale prinútiť sa neminút je asi fakt najlepšie hneď ako príde výplata, poslať peniaze na sporiaci účet.
Mame na slovenské pomery vyšší príjem a ako tak čítam obrovské výdaje, ale tento rok sme ušetrili bez akéhokoľvek pričinenia desaťtisíce koli covid-19. U nás sú najvyššie ročné výdaje, bez ktorých sa da žiť, keby bolo najhoršie, cestovanie a synov hokej,
každá rodinná situácia je ale špecifická a každý, ak už hospodári dlhšie roky a pozná dynamiku rodiny vie, ktoré položky sú nepotrebné, ktoré sa dajú znížiť alebo úplne zredukovať na 0. Niekto by sa nevzdal drahého auta, radšej by si od úst odtrhol, niekto musí mat plne brucho tých najkvalitnejších potravín a kľudne sa vzdá drahých handier, niekto sa vzdá cestovania, ale potrpí si na image. V tomto sa nedá radiť, lebo každý ma iné priority a iné naroky. Treba vychádzať z vlastnej konkretnej situácie a pozrieť sa kde peniaze tečú, mne to banka aj kreditná spoločnosť automaticky rozdeľuje takze vidím presne, kde minam a keby som chcela ušetriť viem podľa toho ubrať v danej oblasti. Netreba na to ani vysokú školu ekonomickú ani poradný krúžok na MK
Ano da sa aj ked je prijem nižší vyžiť z menej penazi. Výlety v prirode, detom sa to rata, varenie doma - casto zo surovín zo zahrady , zbytocne nrnakupovst veci ci nepotrebujeme, nakkupovanie kvalitných veci. Ja casto kupujem oblecenie pre detu z bazara. Nie pre to ze nemame na nove - no pre to ze je to zbytocne a neekologicke. Hracky? Minimum . Skor knihy. Vacsinu casu chcem aby deti boli vonku. Strasne vela sa usetri pestovanim ci chovom...pricom vieme co jeme

Ide o to, čo je to normálna. Pre niekoho je normálne chodiť x krát mesačne do reštaurácii a kaviarni, niekto si neodpustí značkové oblečenie, niekto kupuje knihy, niekto veľa cestuje, niekto musí mať drahšiu dovolenku... to sa nedá povedať. Mnohí nezarobia zďaleka toľko, koľko by chceli minúť. Ono keď deti budú väčšie, aj výdavky budú väčšie: výlety, záujmy, športy, krúžky, oblečenie... dávajte proste bokom to, čo už máte nadbytok...