icon

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024

mima271189
10. mar 2024

Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
zuzfuz
20. mar 2024

Môžem sa opýtať zo skúsenosti, ako dlho trvá nacerpanie prostriedkov od podania žiadosti? Teda za predpokladu, že to schvália. Všetko vyzerá celkom fajn, len sa obavám toho času. Máte niekto aj reálne skúsenosti, nielen lehoty, ktoré sú uvedené? Dakujem

tomero01
20. mar 2024

@mima271189 Myslím to tak, že dom mám, a chceme žiadať peniaze na nadstavbu domu. Na stránke ŠFRB v sekcii na aké účely môže byť poskytnutý úver čítam:
"Výstavba bytu vrátane bytu získaného nadstavbou, prístavbou alebo stavebnou úpravou budovy, ak vznikne byt v bytovom dome, rodinnom dome alebo polyfunkčnom dome"

Čítanie s porozumením mi hovorí, že teda úver poskytujú aj na výstavbu bytu ktorý získam nadstavbou rodinného domu 🙂 Len ma zaujímalo či nemáš o tom viacej info, resp. aká je max. výška úveru na taký účel, keďže ešte pred pár rokmi to bol zlomok z tej celkovej výšky...

mima271189
autor
20. mar 2024

@tomero01 ok, zle som to pochopila.....takže máš rodinný dom a chceš nadstaviť a nadstavbou získať samostatný byt v rodinnom dome, ktorý bude mať samostatný vchod a samostatné merania všetkých energií a kde budeš bývať a mať trvalý pobyt. výška úveru na takýto účel zostáva rovnaká ako pri ostatných účeloch to je max. 180tisíc euro s DPH.

mima271189
autor
20. mar 2024

@zuzfuz od podania žiadosti: do 15 dní pracovník mestského úradu pošle žiadosť na ŠFRB, ŠFRB má termín 45dní na schválenie úveru (ak sú predložené všetky náležitosti, ak niečo musia pýtať a dožadovať tak sa to môže natiahnuť), následuje schválenie úveru, po schválení úveru následuje podpísanie úverovej zmluvy - max 30dní, potom následuje podpísanie záložnej zmluvy a tá sa musí podať na kataster, po zapísaní záložného práva na katastri (kataster má lehotu max. 30 dní) sa otvára účet na ŠFRB a môžu sa čerpať peniaze.

sens3i
21. mar 2024

@mima271189 ahoj tiez nad sfrb uvažujeme ale zaujima ma ze ked splnim podmienky na tých 180 000€ a aj zalozim nehnuteľnosť o výške 1.3 násobku žiadanej hodnoty tak mi peniaze budú vyplatené naraz alebo po tranžiach?

mima271189
autor
21. mar 2024

@sens3i zaleži na to na aky účel ideš žiadať peniaze, pri kúpe vyplatia naraz, pri výstavbe postupne

anthony_antoniet
1. apr 2024

@mima271189 Zdravím, vedeli by ste mi uviesť detailnejšie konkrétne požiadavky? Akurát to doma riešime a chceli by sme skúsiť požiadať o tento úver, avšak mám v tom zmätok.

lengaa
3. apr 2024

Chcem sa opýtať, či je niekde uvedené, ako dlho musí človek bývať v byte/vlastniť byt, ktorý je financovaný zo ŠFRB? Plánujeme kúpu bytu s tým, že by sme sa možno o 6-8 rokov chceli sťahovať do domu a byt by sme predali/prenajímali. Ďakujem

jully012
4. apr 2024

Je možné pri tomto úvere uhrádzať aj mimoriadne splátky alebo ho splatiť predčasne?

bea100
4. apr 2024

@lengaa podľa mojich informácií musíte v byte bývať a mať tam trvalý pobyt 5 rokov, potom ho môžete prenajať poprípade predať a presunúť si záložné právo

ni_kol42
21. apr 2024

Zdravím, ja by som sa chcela opýtať či je možné z tejto pôžičky od ŠFRB financovať aj kúpu staršieho rodinného domu. Na pár internetových stránkach som narazila na to , že stavba musí byt stará max 3 roky od kolaudácie.

michal711
22. apr 2024

@ni_kol42 čítas zle. To boli štáte podmienky pred rokom 2024.

michal711
22. apr 2024

@ni_kol42 už keď si ani podmienky nevieš nájsť ani do toho nechoď.

veronkas666
23. apr 2024

Prosím, ak som ORSD a dieťa (5rokov) je ZŤP, žiadateľ je ZŤP alebo ORSD (pýtam sa kvôli ručeniu)? Na malého poberám predĺžený rodičovský príspevok+ pracujem, viem, že sa dokladuje aj jeden aj druhý príjem, považuje sa vtedy dieťa pri výpočte 5 násobku životného minima ako ďalšia plnoletá fyzická osoba (príjem nesmie presiahnuť 2282,25€)alebo ako neplnoleté dieťa (1958,25€)? Ďakujem. A ešte jedna otázka, chcem podať žiadosť k aprílu, nakoľko som dokladovala mesiace (január, február, marec), je v poriadku, keď všetko podám na MÚ v pondelok 29.4.2024? (čakám ešte na posledný dokument od majiteľa bytu).

ni_kol42
23. apr 2024

@michal711 viem si nájsť podmienky ;)
Nebolo to v podmienkach ale na inej stránke som sa o tom Dočítala tak som sa s dovolením pre istotu niečo opýtala.
Áno medzitým som si to už zistila sama že to tak bolo do roku 2023 a tento rok sa od tejto podmienky upustilo .
Nabudúce skúste len odpovedať na položenú otázku namiesto toho aby ste niekoho hneď odsudzovali za to že si niečo dovolí sa opýtať .

bazilka
28. apr 2024

Ahoj, prosim, ako mam chapat vetu "Kúpa bytu v bytovom dome, rodinnom dome alebo polyfunkčnom dome". Mysli sa tym aj bezny rodinny dom, alebo ten je vyluceny? A moze sa cez SFRB riesit len byt? Ďakujem.

dlbm777
1. máj 2024

@mima271189 písal som Vám správu.

patrik_1234
13. máj 2024

@mima271189 Dobrý deň prajem, písal som Vám správu. Ďakujem

modrykolibrik
13. máj 2024

@bazilka dobry den da sa cez to kupit aj dom

mima271189
autor
14. máj 2024

@modrykolibrik áno dá sa

mima271189
autor
14. máj 2024

@bazilka je to myslené aj rodinný dom

trolik
16. máj 2024

@mima271189 pisal som spravu 🙂

bibik_6
20. máj 2024

@mima271189 Dobry den. Viete mi dat viac informacii?

renas3
30. máj 2024

dobry den pisała som sprayu, mohla by som sa s Vami poradit?

juli19
Autor odpoveď zmazal
nivea50
12. jún 2024

@mima271189 prosím ťa napíšeš mi ako postupovať pri vybavovaní?

augustinova_d
14. jún 2024

Rada by som sa opýtala či sa to dá vybaviť aj ak spolu žijeme v domácnosti ale nie sme manželia a máme menej ako 35 rokov 🙂 . Celkom by ma zaujímalo aké sú výhody, nevýhody toho ak nie sme manželia + či musí jeden z nás niečím ručiť alebo sa dá 100% suma vybaviť aj bez ručenia. Ďakujem 🙂

sarik1996
14. jún 2024

@mima271189 Pekný deň, písala som správu.

rakywanda
14. jún 2024

Pred cca 17 rokmi sme brali ŠFRB na stavbu domu. Papierov milión, ale dalo sa to zvládnuť. Pred pár rokmi dali "akciu" pre klientov, za každé dieťa do 18 rokov odrátali 2000eur z dlžnej sumy. Síce bolo to také potichučky - neinformovali každého, uviedli len mini oznam na svojej stránke.

veronika4511
18. jún 2024

@mima271189 dobry den, prosim neviete náhodou či k ziadosti o uver zo ŠFRB na stavbu domu je potrebné prilozit stavebne povolenie, alebo staci len potvrdenie z uradu, ze na danej parcele sa dá stavať, ďakujem