Výhodný úver na bývanie zo ŠFRB pre rok 2024
Ahojte, stretávam sa tu veľmi často s termínom "mladomanželská pôžička" zo ŠFRB. Za mňa to nie je celkom správne pomenovanie. Hypotéka - úver na bývanie ponúka ŠFRB viacerým kategóriám pre fyzické osoby a nie iba mladomanželom (vek do 35 rokov), ale aj manželom (nemladomanželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, partnerom (nie manželom), ktorí majú dieťa vo veku do 6 rokov, osamelým rodičom, odchovancom z domova, osobám, ktoré majú ZŤP člena domácnosti....ŠFRB má pre rok 2024 veľmi dobrý hypotekárny úver pre fyzické osoby a preto by som ho chcela v skratke a ľahkosti predstaviť. Chcem tu poskytnúť základné informácie a ukázať jeden vzorový prepočet a porovnanie úveru zo ŠFRB a komerčnej banky. V prípade, že vás táto téma zaujíma viac, môžete sa ma opýtať čokoľvek v správe.
Informácie:
- Výška úveru max. 100% z ceny nehnuteľností až do výšky 180 000,00 €
- Výška úroku 1% - fixácia počas celej doby splatnosti úveru
- Splatnosť úveru max. 40 rokov
- Veľkosť bytu max. 80m2 (vrátane plochy balkónov, lodžií a terás)
- Veľkosť domu max. 120m2 (do tejto plochy sa nepočíta plocha balkóna, lodžie, terasy a garáže, ak garáž má najviac 25,0 m2)

Vedel by mi, prosím, niekto poslať, ako by mal vyzerať rozpočet, ktorý je potrebný k žiadosti o pôžičku na výstavbu rodinného domu? Ďakujem pekne
@najka432 napíš mi súkromnú správu prosím
Dobry den, prosim vas ak sme manzelmi iba 1. Mesiac mozme podat ziadost o stfb na kupu rodinneho domu
Prosím vás zmluva musí byť na dobu neurčitú? Nemôže byť na dobu určitú? Mam druhýkrát predĺženú zmluvu na ďalší rok. To je hneď stopka? Mám 35 rokov, som sama s 2 deťmi, kupujem starý dom, rozloha domu sedí, príjmy sedia, pozemok môžem kúpiť teda aj cez banku ak správne rozumiem a tak zaziadat o zvyšok? Povodne som mala žiadať budúci týždeň o hypotéku v banke, potrebujem vedieť ci mam šancu cez ŠFRB alebo nemá cenu podávať. Vedel by to niekto so mnou prosím prejsť aby som to nepodavala zbytočne? Ďakujem
@suzybagheera žiaľ podmienka je mať zmluvu na dobu neurčitú, nedá sa Vám to odkomunikovať so zamestnávateľom, aby Vám to kvôli sfrb pozmenil? Je to jedinečná šanca, pokiaľ Vám ostatné veci vychádzajú, skúsila by som zabojovať
@veronkas666 dobrý deň, túto info máte prosím odkiaľ? My sme v procese zháňania príloh a aj na úrade v Tn, aj priamo BA nám potvrdili, že podmienka je mať zmluvu na 6 mesiacov, či na určito alebo neurčito už neriešia. Rovnako je to uvedené aj vo vysvetlivkách príloh.
@veronkas666 Kopírujem odpoveď na môj mail, kde som sa pýtala, či je podmienka na neurčito priamo od šfrb:
"Dobrý deň,
na splácanie do tzv. „minimálneho príjmu“ sa akceptuje príjem zo zamestnania, kde žiadateľ nie je v skúšobnej, ani výpovednej lehote a je zamestnaný aspoň 6 mes."
@suzybagheera písala som ohľadom toho trošku nižšie🙂
@budaj_s mne bolo povedané, a to nie len na mestskom úrade, ale i priamo na sfrb, že pracovná zmluva musí byť na dobu neurčitú,…celým procesom som si prešla a vdakabohu mam už žiadosť schválenú….
Dobrý deň, píšem sem, ak ma náhodou niekto skúsenosť. Za minulý rok spĺňame podmienku maximálneho príjmu. Za posledné 3 mesiace to mierne prekračujeme. Ma zmysel podávať prihlášku do ŠFRB? Na internete doma a dočitala, že za posledné 3 mesiace kontrolujú len minimálny príjem.
@veronkas666 bolo to tento rok?
@budaj_s áno, žiadosť som podávala ku koncu mája 2024
ahojte. po schvaleni uveru su ake dalsie kroky? zmluva o uvere je zasielana sfrb? financny doplatok z vlastnych zdrojov je vyplateny na majitelov ucet a oni si to teda overuju, aby poskytli financie na cerpeci ucet alebo zasielam o platbe na majitelov ucet doklad? vrela vdala za odpovede
@veronkas666 ale aj v tlačive, kde sa vypisuje príjem za posledný štvrťrok je kolónka pre zamestnávateľa v znení pracovný pomer "od"... a nižšie len, či nie je osoba v skúšobnej alebo výpovednej dobe... čiže z tohto ani nemajú ako zistiť, či je osoba na určito, alebo neurčito
@mima271189 prosim ta, vieš mi poradit, ked mame 41 rokov a dieta ztp a uver, je tam sanca, ze by dali na dasli byt hypo?
@veronkas666 prosím ako dlho ste cakali na odpoveď?
@pingu14 Prosim, mozete mi napisat, preco Vam to zamietli? Ide mi len o to, ci uz nahodou nebol dovod vycerpanie fin.prostriedkov.
Chceli by sme podat ziadost a volali sme na SFRB ci to ma este vyznam alebo ci pockat nasledovny rok, ale pani hovorila ze poziadali o navysenie financii a nech kludne podame aj teraz. Este povedala, ze v podstate kazdy, kto splni podmienky, uver dostane.
Dobry den, chcem sa opytat ako sa to “vsetko” sprava ak po roku budem chciet kupit inu nehnutelnost a preniest tarchu? Da sa to alebo nie?
@simkka 33 dní cca
@veronkas666 no, väčší problém ako zmluva je to, že na pozemok ŠFRB nepoziciava... Na pozemok si musím požičať od banky, lenže hypoteku na pozemok nedajú keď dom na ňom stojaci je založený nie banke. Čiže jediná možnosť je spotrebný úver na pozemok a v takej výške ho nedávajú a aj keby, je omnoho nevyhodnejsi ako hypotéka, vo finále by som mala vyššie splátky sfrb+spotrebný... Ako klasickú hypo z banky :( čiže pre mňa neriešiteľné kvôli pozemku darmo spĺňam cieľovú skupinu vek príjem rozlohu a všetko ostatné
@suzybagheera kupuješ dom? nedá sa dohodnúť s predávajúcim že dom kúpiš za vyššiu sumu a pozemok za nižšiu? Nám pani z úradu povedala, že niekedy to robia tak že navýšia sumu domu a pozemok predajú za 1,-€ a tak to uvedú do zmluvy
Dobry den chcem sa spytat, da sa cez sfrb poziadat o obnovu strechy na dom? Moze o to ziadat aj majitel nehnutelnosti aj ked uz ma na dom hypo?

@ivonadusa ake mate prosim cislo žiadosti? Davaju si riadne nacas🙄