Výhody a nevýhody spoločného účtu manželov
Často počúvam, že manželia majú len jeden - spoločný účet. Priznám sa, že mňa takáto voľba ani len nenapadla, lebo obaja pracujeme a obaja máme príjem a každý niečo hradíme v spoločnej domácnosti, približne porovnateľným podielom. Ani netuším, koľko peňazí má manželka a ona takisto nemá prehľad o mojich financiách - a vôbec to neriešime. Nešafárime a teda ani nestrádame. Príde mi to takto normálne. Ale stretávam sa s názormi, že rodinná kasa má byť spoločná. Tak ma napadlo, či má taký model spoločnej kasy nejaké výhody...
Ani my nemáme spoločný účet ... každý hradí čosi iné ... manžel má vyšší príjem, väčšinu povinných výdavkov hradí on, zlomok ja ... keď mám neočakávané výdaje, bez problémov mi peniaze dá ... už roky tak fungujeme, nemáme s tým problém.
Máme dva účty, ale obaja prístup k obom. Platíme spolu, raz z jedného, potom z druhého.
Mame dva účty ale obaja mame prístup k obom
@koniarova, @lucia13022023 2vler toto znie ako rozumný kompromis, mať prístup, ale štandardne ho nevyužívať
@koniarova, @lucia13022023 2vler toto znie ako rozumný kompromis, mať prístup, ale štandardne ho nevyužívať
@pako24 nechápeš. My máme peniaze spoločné. Aj jeden aj druhý účet si spoločné.
Ja by som povedala tak, že pokial by boli vlastníci domu/bytu obaja partneri tak ano vtedy je vhodne mat spolocne financie. Len u nás je to tak že byt nadobudol muz ešte pred manželstvom tak tým pádom si nechávam svoje financie na svojom úcte 🙂 ale takisto prispievam do domácnosti
Mame 3 ucty, kazdy svoj a jeden spolocny. Z vyplat si nechavame taku istu ciastku a ostatok posielame na spolocny, z toho sa plati vsetko spolocne. To naco minieme “svoje” peniaze nikoho nezaujima, ale vieme kolko tam ten druhy ma.
Treba rozlišovať spoločný účet kde sú obaja rovnocenný majitelia, to teraz ponúka už len mBank
a účet kde je jeden majiteľ a druhý je len disponent
V prípade smrti majiteľa účtu v prvom prípade banka zablokuje 50% zostatku na účte a zvyšok ide do dedičského konania a v druhom prípade zablokuje banka celý účet, zruší disponenta a všetok zostatok ide do dedičského konania.
Mame roky rokuce spolocny ucet, je to prakticke, jednak platime len jeden poplatok za vedenie uctu a kedze su to spolocne peniaze, proste sa z toho uctu vsetko plati a kazdy co potrebuje. Mame lepsi prehlad.
Ja nevidim ani tak problem v dvoch uctoch, ak to maju obaja (a hlavne chlapi, vsakano) tak nastavene v hlave, ze v manzelstve su to spolocne peniaze.
Ale ked som pocula kamosku, ze si musi na nieco “nasetrit”, lebo muz, ktory ma nasobne vacsi plat jej neda pristup k “jeho” peniazom, tak to podla mna ok nie je.
@pako24 mame spolocny ucet, kam chodia nase peniaze, ucty sa platia tiez z toho uctu a kazdy si zaplati, co potrebuje aj sam. Sme manzelia, tak sme sa rozhodli mat aj spolocny ucet. Na zaciatku mal kazdy sam, ale bolo to zbytocne podla nas, takze sme sa rozhodli pre jeden ucet a s tym hospodarime spolocne
Mame 2 ucty ... Nie nenapadlo a ani ma nenapadne mat spolocny. Hoc co sa stane a ja by som bola bez penazi no nie ... Zarabame tak narovnako, mozno i ja mam niekedy viac. Ale vieme o kazdom jednom nakupe, o kazdej prkotine. Ja viem pre nas usetrit viac penazi a tym padom vacsie investicie platim ja. Manzel zase plati najom, energie a dalsie vydavky.
Mame roky rokuce spolocny ucet, je to prakticke, jednak platime len jeden poplatok za vedenie uctu a kedze su to spolocne peniaze, proste sa z toho uctu vsetko plati a kazdy co potrebuje. Mame lepsi prehlad.
Ja nevidim ani tak problem v dvoch uctoch, ak to maju obaja (a hlavne chlapi, vsakano) tak nastavene v hlave, ze v manzelstve su to spolocne peniaze.
Ale ked som pocula kamosku, ze si musi na nieco “nasetrit”, lebo muz, ktory ma nasobne vacsi plat jej neda pristup k “jeho” peniazom, tak to podla mna ok nie je.
@hariet poplatok za ucet? to vazne niekto plati, ked su moznosti mat ho zadarmo?
My mame kazdy svoj. Ale sme disponenti. Vieme cca kolko mame €. Radime sa o vacsich vydajoch. Pocas RD mi manzel posielal €, ked bolo treba. Nemame striktne vyclenene kto co plati. Dom mame spolocny, bsm. Fungujeme tak 20 r. Vyhovuje to obom.
Mame 3 ucty, kazdy svoj a jeden spolocny. Z vyplat si nechavame taku istu ciastku a ostatok posielame na spolocny, z toho sa plati vsetko spolocne. To naco minieme “svoje” peniaze nikoho nezaujima, ale vieme kolko tam ten druhy ma.
@cyberk toto znie dobre
.. nás zas nenapadlo mať dva účty 😁
.. na spoločnom fungujeme pomaly 30 rokov ...
@pako24 Ahoj, neviem, či ti to pomôže, ale ak by si si chcel vypočuť názor, aj od slobodnej, tak ja, by som navrhovala, mať každý svoj osobný účet. Pre vlastnú spotrebu. 😌A potom jeden spoločný, kde každý bude posielať mesačnú platbu, porovnateľnú s jeho príjmom, aby to bolo spravodlivé🫣, a z neho platiť všetky povinné platby ako napr. nájom, hypo, inkaso, paušály, jedlo do damacnosti atď.
@pako24 Ahoj, neviem, či ti to pomôže, ale ak by si si chcel vypočuť názor, aj od slobodnej, tak ja, by som navrhovala, mať každý svoj osobný účet. Pre vlastnú spotrebu. 😌A potom jeden spoločný, kde každý bude posielať mesačnú platbu, porovnateľnú s jeho príjmom, aby to bolo spravodlivé🫣, a z neho platiť všetky povinné platby ako napr. nájom, hypo, inkaso, paušály, jedlo do damacnosti atď.
@kvetinka_2 hej, znie to rozumne, niečo na spôsob @cyberk koľko percent príjmu by si navrhla ponechávať si ako "vreckové" na svojom účte? možno tak 50 na 50?
@doriiis aj sa radíte, ako naložiť s nejakou tou úsporou?
@pako24 ani my nemáme spoločný účet. Každý máme svoj, k tomu každý sporiaci účet a vždy sa odkladá tak, aby sme obaja cca v polročných intervaloch mali rovnako. Vieme presne kto má koľko. Ide hlavne o to, keby jeden z nás náhle zomrel, aby ten druhý vedel normálne fungovať
@kvetinka_2 hej, znie to rozumne, niečo na spôsob @cyberk koľko percent príjmu by si navrhla ponechávať si ako "vreckové" na svojom účte? možno tak 50 na 50?
@pako24 tak, myslím si, že to závisí podľa koníčkov, a podľa príjmu. Keď žena zarába v čistom napr. 600€, a manžel 2500€, myslím, že by od manžela nebolo správne, aby išli 50/50. Ale zase, keď žena bude zarábať iba na kaderníka, kozmetičku a svoje ,,čačky mačky '', tak si myslím, že voči manželovi, ktorý platí všetko od nájmu až po stravu, to tak isto nie je v poriadku.🤷Jednoducho musí v tom byť balanc.🫣😌✨
@pako24 kasu máme spoločnú, ale účet má každý svoj. Úspory sú spoločné, výdavky sú spoločné, keď treba niečo zaplatiť, je jedno, z ktorého účtu to odíde…
@gab1sol
nejako takto fungujeme aj my... niekedy keď jeden príde s nápadom niečo kúpiť, tak o tom povie a následne to aj zaplatí... z odpovedí mi to vychádza tak cca 50 na 50 samostatné účty : spoločný účet
@pako24 tak, myslím si, že to závisí podľa koníčkov, a podľa príjmu. Keď žena zarába v čistom napr. 600€, a manžel 2500€, myslím, že by od manžela nebolo správne, aby išli 50/50. Ale zase, keď žena bude zarábať iba na kaderníka, kozmetičku a svoje ,,čačky mačky '', tak si myslím, že voči manželovi, ktorý platí všetko od nájmu až po stravu, to tak isto nie je v poriadku.🤷Jednoducho musí v tom byť balanc.🫣😌✨
@kvetinka_2 tak keby šli 50/50, on by dal 1000 a ona 300 do spoločného účtu, jemu by ostala 1000 na koníčky, jej 300, no ale hádam by ju niekedy pozval na kávu 😉 a 1300 by na bežný chod domácnosti malo bohato stačiť a niečo tam snáď aj ostávať... na spoločnú párty... 😉

My nemáme spoločný účet a ani sa nechystáme ho mať.Ale prehľad o druhého financiách máme,pretože naše peniaze sú spolocne