icon

Výhody a nevýhody spoločného účtu manželov

pako24
15. máj 2025

Často počúvam, že manželia majú len jeden - spoločný účet. Priznám sa, že mňa takáto voľba ani len nenapadla, lebo obaja pracujeme a obaja máme príjem a každý niečo hradíme v spoločnej domácnosti, približne porovnateľným podielom. Ani netuším, koľko peňazí má manželka a ona takisto nemá prehľad o mojich financiách - a vôbec to neriešime. Nešafárime a teda ani nestrádame. Príde mi to takto normálne. Ale stretávam sa s názormi, že rodinná kasa má byť spoločná. Tak ma napadlo, či má taký model spoločnej kasy nejaké výhody...

Strana
z4
gab1sol
20. máj 2025
@alkoholik

@adonish dobre len tak pre zauijimavost, lebo kazda tu operujete ze ked sa nieco stane tak banka zablokuju ucet.
Ja zomriem v pondelok o 12:00 o 13:00 uz bude ucet zablokovany? Na zaklade coho( info od koho ) banka blokuje ucet?

@alkoholik do hodiny je asi extrém, ale extrém by aj bolo, ak by manžel/manželka hodinu po smrti utekala vyberať peniaze. V tej chvíli má asi iné starosti.
Ďalšia vec, nie je to bežná prax, ale v rámci dedičského konania môže byť vyžiadaný zostatok účtu ku dňu úmrtia a môže prísť požiadavka o vrátenie chýbajúcich financií.
Ale teda, skôr je bežná prax, že pozostalí riešia iné veci, majú hlavu úplne inde a účty prídu riešiť dávno po tom, čo sú zablokované a k financiám sa už nedostanú tak ľahko.

Strana
z4