Výplata nemocenskej dávky zo sociálnej poisťovne
Ahojte.. Potrebujem poradit...Od oktobra som na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu..Prve 4 oktobrove dni som bola este na dovolenke, od 5. oktobra az dodnes som na PN.. Chcem sa spytat: tie peniaze, co za prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel mi prisli normalne ako vyplata, len neviem ze ci v tom bola aj ta nemocenska davka zo socialnej poistovne, alebo SP zasiela peniaze normalne zo svojho uctu..Mam v tom zmatok, poradte prosim 🙂
@tulipanikdiddlina takže mi to nevyplatia? Fu no počkám ešte do 16. A zavolám. Alebo čo stým teraz? Vypýtať ešte raz prechodku A poslať aj do roboty?
@marika1230 Prečo by ti to nevyplatili - od 11.dňa nemá tvoj zamestnávateľ s tvojou PN nič spoločné. Len ten termín - no mohlo to prísť 1.3. na podateľňu - kým sa to teoreticky dostalo k pracovníčke, ktorá to má na starosti... nerobila by som si moc veľké nádeje, ale možno ťa prekvapia. A áno mala si poslať kópiu prechodky aj zamestnávateľovi, ale jemu teoreticky stačí aj telefonické oznámenie, že PN trvá. Zamestnávateľovi je potrebné dať kópiu prechodky len pre informáciu, že tvoja PN trvá - s dávkou to nemá nič spoločné.
@marika1230 tak ako pise evittam. Nabuduce budes vediet.
@evittam
@tulipanikdiddlina presne tak veru ďakujem
@marika1230 nzc
Ahojte mamicky mam na vas prozbu som pn druhy krat v zivote na socialke mali dnes uzavierku a peniaze mi poslali postovou poulazkoi napriek tomu ze som uviedla ucet a este aj na zlu adresu neviete kedy chodia tieto seky z davkami dakuj
Mozem poprosit o pomoc a vysvetlenie?
Som na PN 1.4. - 16.4. Tj 16 kalendarnych dni. Nasla som si akurat v schranke list zo SP, ze 'ma narok na nemocenske za prepdokladu, ze docasna PN trva viac ako 10 kalendarnych dni za obdobie od 11.4.2016 do zaniku naroku na nemocenske vo vyske xy za den.'
To co znamena?? 😀 😀 Lebo od 11. do 16.4. je 5 kalendarnych dni... Som z toho jelen 😲
@dkethe sociálna poisťovňa platí pn od 11.dňa tj prvých 10 dní ta platí zamestnávateľ,A od 11teho dňa sociálna do zániku nároku...takže tych5 dní ti zaplatí socka...
@marika1230 to hej, to aj ja viem, ale tam mi napisali ze ked PN trva viac ako 10 dni od 11.Aprila
Jedine ze by to bol preklep, ze tam malo byt od 1.aprila, sak to nedava logiku
@dkethe od 1.4 do 10.4.platí zamestnávateľ,od 11.4 sociálna poisťovňa...V tvojom prípade do 16.4... Dáva to logiku wk sa mýlim tak baby opravte má...:-/
@marika1230 dava to logiku a je to tak, len ja som asi priblbla pri piatku a 'VIAC AKO 10 KAL. DNI OD 11.4.' proste chapem tak ze mi zacnu platit az od 21.aprila...
keby tam aspon dali ciarku, ze '....viac ako 10 kalendarnych dni, za obdobie od 11.4. ....'
:D
@dkethe Je to tak ako pise @marika1230 . A logiku to dava, len si to treba dobre precitat 😉
@marika1230 Rada potvrdim, ak viem, ze je to pravda.
Lebo niektore tu napisu taky nezmysel, ze potom sa tu musia vypisovat litanie, aby sa to dalo doporiadku...
@marika1230
@dena1973
jooj zeny nebudte na mna zle, sak ja o pravidlach naroku viem, len proste ma zaskocila ta konstrukcia vety
a dakujem vam za vysvetlenie 🙂
Ahojte ktorá z vás mi poradi ako to s tou pnkou teda je lebo ja som prvykrat pn a som z toho trohu jelen teda prvych 10 dni plati zamestnavatel a ostatne dni teda socialna no a teraz ma zaujima ako je to dalej ked som na pn par mesiacov to ako kazdy novy mesiac funguje to ze 10dni zamestnavatel a zvysok socialna alebo len prvy mesiac jak zacne pn a potom ostatne mesiace a len socialna od zaciatku do konca mesiaca? Dufam ze som to zrozumitelne vysvetlila co ma zaujima.dakujem za odpoved 🙂
Pokial pn neprerusis tak ti prvych 10dni pkati zamestnavatel a zvysoj socialja
Chcem sa opýtať? Môj manžel bol od14.3.2016 na maródke lebo mal pracovný úraz v robote .niečo mu vyplatila firma alenejak málo za prvých desať dní a poisťovňa mu ešte nič neposlala ani len rozhodnutie že vraj oni na to majú 60.dní je to pravda?
@mariapestova no prvých 10 dní platí zamestnávateľ, prvé tri dni 25% zo základu, 7 dní 50% zo základu.... Ak dobre počítam, tak do 23.3.2016 mu vyplácal zamestnávateľ a od 24.3.2016 Sociálna poisťovňa.... Na to aby vyplatila peniaze potrebuje mať na to všetky potrebné papiere... To znamená že zamestnávateľ musí do 3 dňa v mesiaci zaslať PN-ku s potvrdením o príjme.... Áno na vydanie rozhodnutia majú 60 dní, ale pokiaľ má nárok, tak 15. deň nasledujúci mesiac potom, ako začala PN-ka, (v tomto prípade v apríli) by mal mať peniaze.... Na PN-ke však muselo byť uvedené číslo účtu, resp. adresu kam sa majú peniaze poslať... treba si poobvolávať- zamestnávateľ, resp. Sociálna poisťovňa....
Chcela by som sa opytat ci neviete nahodou kedy asi chodieva pnka manzelovi ma byt prvy krat vyplatena. Dakujem BA
Opravim sa tych 10 dni od zamestnavatela mal uz vyplatenych teraz caka za minuly mesiac 26 dni vyplatit od socialky
..ak si dal poslať PN na účet, tak okolo 16 to bude mať vyplatené /možno už i zajtra/, ak poštovou poukážkou tak až okolo 20teho...teda u nás to tak býva...

@marika1230 Prechodka sa nosi aj zamestnavatelovi