icon

Výplata nemocenskej dávky zo sociálnej poisťovne

ivoninka
20. nov 2012

Ahojte.. Potrebujem poradit...Od oktobra som na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu..Prve 4 oktobrove dni som bola este na dovolenke, od 5. oktobra az dodnes som na PN.. Chcem sa spytat: tie peniaze, co za prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel mi prisli normalne ako vyplata, len neviem ze ci v tom bola aj ta nemocenska davka zo socialnej poistovne, alebo SP zasiela peniaze normalne zo svojho uctu..Mam v tom zmatok, poradte prosim 🙂

mirecbobor
15. aug 2016

Postou mne nedosla niekomu dosla lebo so. Sa pytal na socialke a ze je to splatne do 15 teho

mirecbobor
15. aug 2016

@erinne ako neskoro firma vam mala dovolenku?

mirecbobor
15. aug 2016

@janie80 ano lebo to musi potvrdit firma ci si unych zamestnana/ny

mirecbobor
15. aug 2016

@dkethe to vam platy sp

erinne
16. aug 2016

@mirecbobor ja robim v nemocnici a poslali to neskoro lebo tam maju bordel. Peniaze prisli az na dalsi mesiac. Tie papiere musia byt do nejakeho 3.-najneskor 5. na SP

mirecbobor
17. aug 2016

@ivoninka ano malo by im to stacit ta prechodka je ten papier na peniaze stoho vie sp ze ste stale pn

mirecbobor
17. aug 2016

@evita68 mne to poslali postou a firma meskala dali to tam 10teho normalne ale dasa to overit na socialnej poistovnicez mail

mimuskaaaa
18. aug 2016

Mám dotaz čo sa mi stalo práve dnes
Čakám na poštárku že mi donesie lístok na peniaze (PN)...avšak nič neprišlo preto volám hneď na sociálnu poisťovňu či mi boli poslane, ale neboli lenže ja som zamestnávateľovi lístok od lekára odovzdala včas ešte aj skôr ...volám do práce ale nedovolala som sa čo keď to oni neposlali stáva sa to? A čo v takom to prípade robiť? Prosím rady dakujem

mimuskaaaa
18. aug 2016

@mimuskaaaa poradí niekto?

evittam
18. aug 2016

@mimuskaaaa No je vysoko pravdepodobné, že doklad neposlal zamestnávateľ. Z druhej diskusie som ale pochopila, že si už dlhšie na PN-či sa mýlim? Od kedy si na PN? Prvých 10 dní platí PN zamestnávateľ, potom už len treba potvrdené tlačivo od zamestnávateľa poslať na SP a potom už len vždy na konci mesiaca tzv."papier na peniaze" - ja som vždy tieto potvrdenia pre SP naskenovala-poslala zamestnávateľovi a osobne som si to sama doručila do SP - spolieham sa výlučne na seba. 😉

mimuskaaaa
18. aug 2016

@evittam áno na Pn som už dlhšie a zatiaľ nebol problem...peniaze som mala vždy 18 teho
Ale teraz mi na SP povedali že ten doklad nedostali ...čo ak to zamestnávateľ neposlal ja som si nikdy kópie nerobila čo na asi chyba ...

evittam
18. aug 2016

@mimuskaaaa No tak treba volať zamestnávateľovi kde je problém.....Na tvojom mieste robím to čo som ti napísala - naskenujem, pošlem mailom zamestnávateľovi-on to aj tak potrebuje len pre informáciu, že si stále PN a originál osobne do SP..... No a bohužiaľ vinou zamestnávateľa už tento mesiac peniaze nedostaneš - až budúci spolu s augustovou - ak to teda zase zamestnávateľ nepos...e..

suve99
18. aug 2016

Ja posielam PN a prechodky zamestnancov vždy doporučene - vždy do SP dorazili..musíš sa spojiť so zamestnávateľom...ak sa prechodka stratila, daj si vystaviť lekárovi novú, avšak vyplatenie PN budeš mať až o mesiac...

mimuskaaaa
18. aug 2016

@evittam toto je hrôza kvôli ich nezodpovednosti nechajú človeka bez mesačnej podpory super musím volať a dúfam že pani na mzdovom bude zase veľmi "príjemná"
Ďakujem za rady

mimuskaaaa
18. aug 2016

@suve99 lekár mi dá ten papier aj so spätným dátumom?

suve99
18. aug 2016

..vysvetli mu, čo sa stalo, môj s tým by nemal žiadny problém...veď je to iba mesačná "prechodka"

suve99
18. aug 2016

..a inak nabudúce pošli prechodku priamo na SP - doporučene a zamestnávateľovi pošli iba kópiu s tým, že originál si poslala sama.

evittam
18. aug 2016

@suve99 Ja by som ten originál ani zo zamestnávateľom neriešila - na čo vôbec? Veď jemu stačí - ako som už písala - poslať mailom scan a hotovo. 😉
@mimuskaaaa

mimuskaaaa
18. aug 2016

Ja to na SP radšej odnesiem osobne ďakujem
Ďakujem

evittam
18. aug 2016

@mimuskaaaa No veď to máš najlepšie...

suve99
18. aug 2016

..bože, aký preklep - že zo ... malo byť so 😀

erinne
18. aug 2016

@evittam dokonca moj zamestnavatel za 4mesiace PN ziadnu prechodku nepotreboval, trikrat som sa nutila ze im to poslem (scany), vraj ze naco :-/ originaly som si pre istotu sama nosila do SP..
@suve99 @mimuskaaaa

suve99
18. aug 2016

@erinne - zamestnávateľ by mal mat aspoň scan prechodky...môže to neskôr skúsiť zneužiť na absenciu a pod...najmä ak by SP stratila prechodku vo svojom "bordeli"

erinne
19. aug 2016

@suve99 no ja dufam, ze sa o nic podobne pokusat nebudu, oni su proste bordelari.. Ja to vsetko okopirovane mam ale v praci to nechcu.

evittam
19. aug 2016

@erinne Presne ako ti napísala @suve99 - a ako ja hovorím - istota je istota a zamestnávateľ - teda mzdová účtovníčka by mala mať kópiu uvedeného dokladu - nakoľko okrem iného je to aj doklad o tom, že tvoja PN trvá - to že to nechce je len jej chyba a nezodpovednosť mať v poriadku doklady. 😉

evittam
19. aug 2016

@suve99 No tak toto by také jednoduché nebolo - nakoľko od lekára dostaneš ukončenie PN a vlastne vyplácanie PN od SP je dôkazom, že zamestnanec je-bol PN v tom čase. 😉

suve99
19. aug 2016

@evittam, viem, ale v našom štáte by som sa už tomu ani nečudovala 😉

evittam
19. aug 2016

@suve99 Tak áno - ani ja by som sa nečudovala - ale čudovali by sa veľmi na SP a zamestnávateľ ak by sa o niečo také pokúsil. 😉

matka1984
20. aug 2016

@evittam Kočky, čo keď SZČO neodovzdá papier o trvaní PN do 3 dní nasledujúceho mesiaca, ale neskôr, napríklad okolo 20teho? vyplatia mu tie dávky v ďalšom mesiaci. PN trvá 3mesiace.

evittam
20. aug 2016

@matka1984 Samozrejme - ak neodovzdáš potrebné doklady do uzávierky, tak dostaneš peniaze až ďalší mesiac.