Vyplatenie veľkej časti hypotéky hotovosťou
Ahojte, máme hypotéku vo výške 178.000 + spotrebák 25.000, naša mesačná splátka je po refinanci 860eur.
To ,že je to vysoká splátka je jasné.Išli sme do toho.
Otázka ale znie, máme k dispozícii hotovosť 130.000.
Mali by sme to vyplatiť a ostala by nám menšia splátka alebo zainvestovať do dvoch menších bytov a prenajimať.Kedze v bytoch platíš aj náklady, čistý zisk neviem , koľko by nám urobil.ci by nebolo rozumnejšie to vyplatiť a mať hneď menšie splátky bez roboty,ako sa povie.(byty by sme kupovali v Nitre)
Ale zas si myslím,že rozumnejšie je zainvestovať do bytov, keďže máme dve deti.
Poraďte prosim
@extempore asi pôjdeme cestou vyplatenia hypotéky .čo sa týka svokrovcov, myslím ,že to nemajú keš, určite zainvestovane v pozemku alebo byte.
Sadneme si k jednému stolu a budeme múdrejší.zatial vieme, že chcú dať synovi a teda aj celej jeho rodine (mne,deťom) takúto hotovost
@brna1989 Ked to maju investovane niekde, tak to je v pohode, problem by bol fakt ze cash doma, ktory nevies zdokladovat, ze ako si ho nadobudla.
@november1111 Za 40 000 kupit byt? To kde sa da? Okrem toho 10 000 usetrenych za tento rok moze mat o 4 roky nizsiu hodnotu. Cize vidim vacsi zmysel v tom kupit teraz za peniaze byt, vyplatit spotrebak a hypoteku si nechat. Su to lacne peniaze, ak budes "doma" alebo len tak na ucte drzat niekolko rokov desattisice eur, tak stracaju na hodnote.
Podla mna mat byt na prenajomanie je dobra investicia, u tych dnesnych najmov, co za to ludia pytaju, vela ludi tymto sposobom splaca prave hypoteku, ale z osobnej skusenosti viem, ze je velmi tazke najst spolahlivych najomnikov. Musis mat na to stastie.
Vyplatila by som spotrebny uver a zainvestovala do bytu. Nam tak prenajimanie bytu v BA splaca hypoteku + nieco nam zostane. Prenajimame 3 izbovy byt studentkam za 800€. (Su tam 4). Neviem z akeho si mesta, ale ak je vacsie, kde je napriklad vysoka skola, tak mi to pride ako rozumny napad. Zvysok by som odlozila detom do nejakych fondov, kde ti budu peniaze zarabat. Muz tak investoval nemaly peniaz co zdedil este pred 10 rokmi, a zarobil nejakych 20 000€. Teda, teraz to kvoli korone kleslo znacne 😅 ale zasa stupne. Kazdopadne sa o tom poradte s co najviac odbornikmi.
@fokuska určite som názoru,ak máš hotovosť , treba hneď investovať, pretože rapídne padá ich hodnota.treba niečo kúpiť z hotovosti, to s tebou plne súhlasím.nejedna sa len tohto, ale všeobecne.peniaze treba niekam vraziť, strácajú hodnotu.
Myslím, že svokrovci by ani nešli do rizika, sú rozumní a asi oni vedia , že by prišla kontrola.ja som to napr.nevedela, nepodnikám a ani nemám o tom žiadne znalosti.zas som o niečo múdrejšia 🤗
@queen_mary určite, ďakujem za radu, sadneme si k tomu s viacerými odborníkmi.byvame v Nitre, tu idú nájmy dobre.preto chceme investovať.ved keď vyplatime spotrebák .ostane nám len hypo splátka 560eur, znova refinancujeme , tak o niečo padne zase.no a keď budeme prenajímať nejaký 2izbak , v Nitre napr za 500eur,je to len odhad, nepozerala som nájmy, tak nám to po odpočítaní nákladov na byť, niečo z hypotekárnej splátky pokryje, keď aj cez 250eur,z 560eur,myslím že super
Vyplatit spotrebak a znizit hypoteku na prijatelnych 100-120k
a za zvysok hladat nejaky pekny stavebny pozemok
Byty na prenajom teraz mozno par rokov nepoficia, na trhu je kopec prenajmov z airbnb.
Mate rezervu na platenie hypoteky pre pripad, ze manzel strati pracu?
Pride mi ako risk mat hypo na 179k, spotrebak a rozmyslat este nad dalsim bytom na hypo. Kriza pride urcite, nielen kvoli corone, ale aj kvoli tomu, ze sme boli na vrchole hosp. cyklu a teraz to pojde chvilu nadol, potom zaase nahor ...
to, ze to niekomu pripada riskantne, pretoze ma nizky prijem a nedostatocne schopnosti na ziskanie dalsiehoo a vacsieho prijmu je jedna vec... pre niekoho moze byt 500tisicovy dlh mensi, ako pre ineho 100tisicovy... ale ak je niekto taky financne negramotny a uz s relativne vysokou sumou nevie ako zaobchadzat, ze sa pyta na mamickovskom fore, kde vela matiek riesi ci dostane za rodicak 200 alebo 300eur a fnukaju ze nemaju jak vyzit, to ja uz som tu asi po tomto videla fakt vsetko...
@sivana09 prečo tak nepekne reaguješ na všetky strany, fórum je na to, aby sa pomohlo.nikto tu nazložil fórum typu, s peniazmi si vytieram riť a neviem , či si mám kúpiť Audi alebo Mercedes..
Niekto tu chodí fňukať, niekto tu chodí po radu, možno pre niekoho smiešnu a zbytočnú a niekto tu rieši nedostatok peňazí , niekto má peniaze a nevie ako zainvestovať.
Jediný , kto je tu mimo, si ty s tvojou pohrdavostou a múdrosťou.
Mna by zaujimalo kde mate hypo ze mate take male splátky. My na rovn sumu mame o 100 eur mesacne viac 🤔
K tvojej otazke vyplatila by som spotrebak urcite a zvysok investovala do rozumnej nehnuteľnosti tj. aspon 2i. Keby bolo najhorsie vzdy ju mozes predat a cast hypo splatiť

@brna1989 na hypo su teraz relativne nizke uroky a ak kupis byt a napr prenajmes bude ti zarabat viac. Ja by som vyplatila ten spotrebak lebo tam je zrejme urok vyssi ako na hypo a zo zvysku kupila byt. Banky povoluju mimoriadne splatky raz do roka bez poplatku ake % z istiny mozes vyplatit ti uz presne povedia u teba v banke. Chapem ze by bol dobry pocit zbavit sa velkej casti hypo a ludia tak aj casto rozmyslaju ze aby neboli dlzni banke ale pri tak “lacnych” hypotekach je to hlupost.