icon

Vyplatenie veľkej časti hypotéky hotovosťou

brna1989
7. máj 2020

Ahojte, máme hypotéku vo výške 178.000 + spotrebák 25.000, naša mesačná splátka je po refinanci 860eur.
To ,že je to vysoká splátka je jasné.Išli sme do toho.
Otázka ale znie, máme k dispozícii hotovosť 130.000.
Mali by sme to vyplatiť a ostala by nám menšia splátka alebo zainvestovať do dvoch menších bytov a prenajimať.Kedze v bytoch platíš aj náklady, čistý zisk neviem , koľko by nám urobil.ci by nebolo rozumnejšie to vyplatiť a mať hneď menšie splátky bez roboty,ako sa povie.(byty by sme kupovali v Nitre)
Ale zas si myslím,že rozumnejšie je zainvestovať do bytov, keďže máme dve deti.
Poraďte prosim

brna1989
autor
7. máj 2020

@zuzzqa prešli sme z slsp do vúb a refinancovali sme.na začiatku sme mali mesačnú splátku hypo+spotrebaku 980eur dokopy

dadus_ka
7. máj 2020

Ja by som osobne vyplatila velku cast hypo. Splatite ten zbytok potom uz do par rokov a budete mat vyplatu len pre seba a bude sa vam krasne zit bez starosti s najomnikmi.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
iviacik
7. máj 2020

Ja by som si kúpila chatu kdesi na konci sveta... 😁🤷‍♀️

marvin1234
7. máj 2020

@brna1989 urcite by som vyplatila ten spotrebak, tam hrozne preplacas.

missdiva
7. máj 2020

@brna1989 Ahoj, urcite by som vyplatila 25tis. spotrebak a za 105tis kupila 2 garsonky, dala obe na prenajom, neskor nech ostanu detom.

brna1989
autor
7. máj 2020

@marvin1234 hej, vysoká splatka

juliet86
7. máj 2020

@brna1989 exostuje typek so super webkou tusim investicnebyty.sk alebo tak nejako pogugli. byt tebou poradim ti poradenstvo unho ;)

eliska13
7. máj 2020

@missdiva garsónky sú k ničomu raz deťom, keď podrastu a na prenajimanie zbytočne.Ved zaplatí náklady a koľko jej zostane, keď byť na prenájom, tak väčší.
Ja by som vyplatila všetky dlhy a to, čo ste doteraz dávali do splátok odkladala a raz kúpila byt.Ale to musíte vedieť šetriť nie, že nemáme hypo a peniaze sa rozkotulaju.Alebo aspoň vyplatiť spotrebak a kúpiť jeden byť väčší ako garsónka a ten prenajimat

brna1989
autor
7. máj 2020

@juliet86 ďakujem za tip, pozriem určite 🙏

brna1989
autor
7. máj 2020

@eliska13 so šetrením nie je problém, odkladame ešte aj teraz pri takých splátkach.urcite nepomiňame 🤗

eliska13
7. máj 2020

@brna1989 tak ja by som chcela žiť bez dlhov a byt poriešiť neskôr deti sú ešte malé.

fokuska
7. máj 2020

@eliska13 To je prave to co sa neoplati robit.
Ci tomu ludia chcu verit ci nie, tak nema zmysel drzat peniaze na ucte a postupne setrit, ze raz kupim byt. Stracaju na hodnote.
Ak ma niekto k dispozicii velku sumu, treba ju investovat - napr do nehnutelnosti.

Viac sa oplati dat mesacne 500eur na splatku hypoteky, ako mesacne odlozit 500eur a "susit" tie peniaze na ucte desiatky rokov, lebo raz za to do buducna nasetrim na byt.

A naopak nechat si na ucte dlh - hypoteku a tu postupne splacat.

Mame v rodine velkeho odbornika na financie a vzdy hovori, ze to co mas na ucte su tie najdrahsie peniaze, peniaze ktore ti pozicia banka su tie najlacnejsie.

@brna1989 V tvojej situacii by radil zbavit sa spotrebaku - vyplatit ho. Ostane ti ca 100 000 - kupit byt na prenajom (jeden vacsi, alebo dva mensie, to je uz na tebe) a ked ti este nieco ostane, tak pouzit napr. na dobudovanie garaze k domu, urobit plot, zahradu, travnik - co treba. Samozrejme za predpokladu, ze financnu rezervu okrme toho mate. A v pripade, ze nic take netreba, tak davat mimoriadne splatky k zostavajucej hypoteke.

eliska13
7. máj 2020

@fokuska môže byť, ale ja mám rada život bez dlhov😀

brna1989
autor
7. máj 2020

@fokuska plne súhlasím,odkladáme a plus vždy niečo prerobíme,ale rezerva ostáva vždy.vyplatime spotrebak a kúpime byt, táto voľba je naj pre mňa.aj ja som za to, investovať peniaze hned

fokuska
7. máj 2020

@eliska13 Ano, to je idealny stav. Ale tu ide o pripad kedy im aktualne volne prostriedky nepokryju vsetky dlhy. Cize hypoteka by im tak ci tak ostala, ale uz v relativne malej hodnote.
Dalej som brala do uvahy to, ze prijem maju stabilny a v takej vyske ze zvladaju sucasne zavazky platit a maju vytvorenu financnu rezervu. Tiez maju zaujem nejakym sposobom do buducna investovat napr. pre deti. A keby sa situacia zmenila tak prudko, ze nepostaci ani financna rezerva, tak byt mozu predat. Tiez mozu tarchu zo sucasneho byvania presunut na kupeny byt a v pripade neriesitelnych problemov anemozneho predaja, si byt vydrzai banka.
Takze konkretne v ich pripade vychadza najrozumnejsie to, co som pisala.

Samozrejme, ze v inej situacie moze byt najlepsie riesenie vyplatit celu hypoteku a zit bez akehokolvek dlhu.

missdiva
7. máj 2020

@eliska13 nesuhlasim, mam s bytmi skusenosti.
2garsonky sa ti financne vedia oplatit aj viac ako jeden 2izb.byt pri prenajme (teda minimalne v BA). Deti su dve a na dva velke byty nema. Garsonku deti vyuziju bud na VŠ alebo rovno prerobia a predaju a budu mat znacnu sumu na zaciatok.

november1111
Odpoveď bola odstránená
eliska13
7. máj 2020

@missdiva my sme byt predali neviem ako sa teraz pohybujú prenájmy v Ba, ale do garsónky dostaneš 2 ľudí príklad nájom je 200? Prenajmes za 500?
Do 2 izbového dáš 4 ľudí nájom cca 200 prenajmes za 800? Fakt neviem tie sumy hádžem to z brucha.Ak by som chcela byt pre deti minimálne 2 izbový...deti prerobia garsónku z čoho?budú mať sumu na začiatok a zbytok kto doplatí, ak budú chcieť väčší?budú to študenti na VS príklad...ja si myslím, že kúpiť garsónku je ten najhorší variant na život malé a na prenájom tiež.Ale tak vždy lepšie ako nič😀

fokuska
7. máj 2020

@november1111 Nieco som prehliadla? Kde pise, ze teraz ziju z rezervy? Napisala ze rezrvu maju, ze vedia setrit aj teraz pri sucasnych splatkach. Ze manzel je momentalne doma, ale 17teho ide naspat do prace.
Nikde nespomina, ze by sa ich nejak dotkal sucasna kriza a ze by zili z rezervy, tak o com to hovoris?

fokuska
7. máj 2020

@eliska13 Podla mna deti mozu byt radi ak na start do zivota "dostanu" garsonku. Preco by dvaja nemohli zit v garsonke? Ak budu na VS, alebo cerstvo po skole, tak na start a osamostatnenie sa je dobra aj garsonka.

A z coho prerobia? Co tak napr. brigadovat alebo pracovat popri skole, alebo sa uskromnit a byvat v neprerobenom. Pockat kym sa zamestnaju a nasetrit na prerabku, alebo zobrat uver a splacat si ho.
Ved tu zas nejde o tom naservirovat detom vsetko na striebornom podnose nech si nemusia nijak pricinit o vlastne byvanie.

november1111
Odpoveď bola odstránená
katkaba1
7. máj 2020

Ja by som skôr z peňazí robila ešte väčsie peniaze.
My sme mali voľný 3 izbový byt (Bratislava). Ťažko sa prenajímal takže väčšinou študenti i keď našli sa aj páry. Nebavilo nás to, predali a kúpili 2 izbák, tie sa prenajímajú dobre.
Ale ! Nemusíš ho mať prenajatý 12 mesiacov v roku..musiš počitat s tym, že možno budete platiť náklady ešte aj na ten byt k Vašej hypo (my hypo nemáme a aj tak ma to štvalo)..NIKDY nevieš na koho natrafiš, nech vyzera akokoľvek slušne.. nedoplatok nám spravili na vode takmer 1000€..nezaplatili ani cent, museli sme my..atď atď..
Takže predali sme aj ten byt, teraz kupujeme novostavby od developerov (ešte kým stavby nestoja) a následne ich so ziskom predávame. Je to bez roboty, vynáša to skvele.. Do prenájmu by som už NIKDY v živote nešla.
Takže aj toto je cesta. Zarobíte na tom toľko, že kym budu deti dospele kupite im aj 2 veľke byty😉
Držim palce.
@brna1989

brna1989
autor
7. máj 2020

@eliska13 kočky zas povedzme si otvorene, nikde nie je napísané ,že deťom musíme zabezpečiť štartovacie byty, ale boli by sme radi, ak máme takú možnosť.a aj keď to budú len garzónky, tak si ju môžu predať a zvyšok dofinancovat hypotekou alebo za predaný garzónku si kúpia pozemok a zvyšok dofinancuju.ono je to ťažko, lebo nevieme aká bude doba a koľko , čo bude stáť.
No a možno nám v živote príde do cesty niečo, že nebudeme vedieť deťom takto pomôcť.clovek nevie , čo ho čaká a čo príde

brna1989
autor
7. máj 2020

@fokuska správne,nežijeme z rezervy, no takto, momentálne sme do nej trochu museli ísť a zobrať,kvôli tomu ,že manžel teraz nerobil, ale aj tak sme z rezervy zobrali malo, zvládli sme to aj napriek korone.

fokuska
7. máj 2020

@november1111 Ved v pripade, ze bude zle, tak tie byty predaju a hypoteku vyplatia. AJ v case krizy sa najdu ludia, ktori maju volne prostriedky a vyuziju to, ze niekto nema a musi byt predat za nizsiu cenu.

brna1989
autor
7. máj 2020

@fokuska s tým plne súhlasím, my im nekupime obom byty, ak na to nebude..nekupime im auta a nedáme im hotovosť každému 20.000..to vôbec.deti učíme skromnosti a myslíme to len v dobrom, pretože dnes je ťažká doba, aby sme im to trochu uľahčili.deti budú brigádovať a snažiť sa ďalej sami a ak nie, tak sa zariadime aj my rodičia.

november1111
Odpoveď bola odstránená
brna1989
autor
7. máj 2020

@katkaba1 perfektná voľba, ďakujem za tip 🙏🙏

brna1989
autor
7. máj 2020

@november1111 byt sa dá vždy predať (niekedy za menej), aj v zlej dobe.na takéto zlé časy sa vždy nájdu ľudia, čo to tak trochu využijú a kúpia lacnejšie byty..