icon

Vyplatenie veľkej časti hypotéky hotovosťou

brna1989
7. máj 2020

Ahojte, máme hypotéku vo výške 178.000 + spotrebák 25.000, naša mesačná splátka je po refinanci 860eur.
To ,že je to vysoká splátka je jasné.Išli sme do toho.
Otázka ale znie, máme k dispozícii hotovosť 130.000.
Mali by sme to vyplatiť a ostala by nám menšia splátka alebo zainvestovať do dvoch menších bytov a prenajimať.Kedze v bytoch platíš aj náklady, čistý zisk neviem , koľko by nám urobil.ci by nebolo rozumnejšie to vyplatiť a mať hneď menšie splátky bez roboty,ako sa povie.(byty by sme kupovali v Nitre)
Ale zas si myslím,že rozumnejšie je zainvestovať do bytov, keďže máme dve deti.
Poraďte prosim

Strana
z6
angelinja
8. máj 2020

@lianka123 a ešte otázka 4000 myslíš v čistom? Lebo človek čo má do štyroch tis v hrubom .tak tisícka ide na odvody. Ak sa bavíme o štyroch tisícoch v čistom...to musí byť päť v hrubom a to teda päť v hrubom nezarába ani itckar ktorý je zamestnaný.

brna1989
autor
8. máj 2020

@angelinja beriem späť 🤷 strašne ťa udivuje založenie mojej témy, ale komentuješ.ano dostaneme to od svokrovcov, ako sa povie z ockovych peňazí, ale komu dáš, keď nie svojim deťom?ja to priznám a nebudem zakladať tému , že sme si našetrili..svokrovci nám dajú.

angelinja
8. máj 2020

@angelinja a baby nehnevajte sa namna aleyslim že viaceré tu ste úplne mimo a rozprávate o vašich snoch a nie realite.pichubuj že niektoré z vas videli štvorku z výplaty na účte.to není žiadne útočenie iba to že sa tu hráte na niečo čo ste není.hlavne buďte zdravé a to kto ako predáva a v zápätí nakupuje lebo byty nemôžete predať do päť rokov šak by ste platili daň...a preto niektoré píšete asi o snoch

lula313
8. máj 2020

@nini1010 ja si myslim, že ľudia budú prichádzať o prácu postupne, nakoľko postupne aj budú krachovat/prepúšťať firmy. Ešte nejakú dobu budú ľudia lepiť hypoteky z úspor, využívať 9 mesacny odklad splátok, či platiť Hypo z polročnej podpory a potom zacnu predávať svoje nehnuteľnosti/Resp nebudu toľko nakupovat, aj hypotekárne úroky pôjdu vyssie(nie veľmi, ale pôjdu, aj to bude mat vplyv na to, že začne byt trh s nehnuteľnosťami presýtený). Ja čakám, že tak za 6-12 mesiacov trh s nehnuteľnosťami dosiahne ekvilibrium a potom bude ponuka prevažovať nad dopytom, čo samozrejme bude znamenať pokles cien, mimo Ba, lebo to je samostatný trh. Ale v súčasnosti je tazke predikovať, čo bude, všetko závisí, či príde druha korona vlna v Septembri a ako sa naštartuje ekonomika. Keď si pozrieš taku profesiu, je tam minimum pracovných ponúk, to si nepamatam ani v 2008, keď začala finančná kriza a keď ľudia nebudu mat peniaze, niekde sa to odraziť musi..

brna1989
autor
8. máj 2020

@angelinja zarobí, môj manžel bol ako živnostník elektrikár v Peugeote Trnava , mal 22eur na hodinu a zarobil okolo 4.500/5000 eur.z toho odvody zaplatil do 300€.niekedy sa dá zarobiť, ale nie na dlho..

katkaba1
8. máj 2020

@tehulka2011 ahoj, bez rizika nie je nikdy nič, s tým treba počítať vždy, všade a vo všetkom. Ale dá sa riziko eliminovať ak máš dobrý/spoľahlivý kontakt ( realiťáka, priamo u developera atď.. ) a ísť len do overených projektov ( neulakomiť sa na každú zdanlivo výhodnú ponuku ). Pre nás toto nie je hlavný príjem takže ak napr. nie je za daný rok nič čo by nás zaujalo tak byt nasilu nekúpime - napríklad. Musím zaklopať - ešte sme za tie tých pár rokov nemali žiaden problém.

katkaba1
8. máj 2020

@angelinja Peniaze nikomu nepadajú len tak z neba väčšinou. Niekto má štastie ako autorka, niekto môže nehnuteľnosť zdediť, niekomu sa v práci darí a dokáže si za pár rokov našetriť .. Je jasné, že pani upratovačka z nemocnice, ktorá zarobí pár EUR si asi ani za 20 rokov nenašetrí a teda toto nebude zrovna pre túto kategóriu ľudí. Ale ak sú dvaja ľudia, ktorí zarábajú aspoň lepší priemer tak podľa mňa vedia za roky našetriť aspoň na jednu garsónku. Určite nie všetci ale dá sa to. Poznám veľa obyčajných ludí, ktorí aj v obyč. servise zarobia okolo 2000€ lebo sú šikovní. K tomu ešte keď žena zarobí okolo 1000-1500€ čo v administratíve hravo zarobím aj ja (s nedokončenou VŠ-právo) tak majú dokopy krásne peniaze..ktoré netreba minúť na hlúposti ale pekne žgrliť a o 20 rokov si môžu začať počítať € a rozmýšlať, ktorý malý bytík investične kúpia.
Tí, o ktorých píšeš Ty, sú hlupáci, chudáci ale duševní. Ten čo okradne babku ju okradne preto, lebo je lenivý makať a lahšie mu je získať pár € za pár minút. To čo je pred Vianocami je zas len pre hlupákov - ak mám len 100€ tak miniem len 100€, predsa sa nebudem kvôli plastovej autodráhe a "šušu" bábike zadlžovať na 2 roky.. Neverím, že za celý rok človek nie je schopný našetriť ani tých 100-200€ na drobné darčeky aspoň.
Ale toto je zas o inom debata. Ja som radila autorke, ktorá je (našťastie) v úplne inej situácii 🙂

zuzanka.zuzu
8. máj 2020

@angelinja "lebo byty nemôžete predať do päť rokov šak by ste platili daň" 😂😂😂 áno, predstav si, platíme z toho daň... niekto nezarobí nič, hlavne že daň neplatí. my napríklad 10 000 a z toho 38% daň+zdravotka = zostane 6 200 - no BODAJ BY aj každý rok čo i len toto 😎 (ešte sme samozrejme aj zamestnaní)

lianka123
8. máj 2020

@angelinja myslim, ze je uplne realna aj vyssia mzda, samozrejme v cistom.
Dvaja priemerne uspesni v ba tolko maju. Ti uspesnejsi v klude viac.
Ide len o to, ze ak mam napriklad 4700v cistom vyplatu, nejdem si kupit luis vuitton kabelku.
Tu si kupim, az ked mam dom a auto bez uverov.

queen_mary
8. máj 2020

@katkaba1 tak v tomto s tebou uplne suhlasim. Ale stale by mna osobne stvalo, keby mi za kazdy byt prepadne 20k statu.

martinuska
8. máj 2020

Vyplatit spotrebak a rozdelit detom po 50 tis a nech sa im to zhodnocuje tych 20 rokov. Byt pre deti je teraz blbost, lebo ked ich budu realne potrebovat, tak tie byty budu mat minimalne 20 rokov. A za zhodnotene peniaze si kupia co chcu a kde chcu.

missdiva
Autor odpoveď zmazal
guiseppinka
8. máj 2020

@martinuska mma by celkom zaujimali nejake tipy na investiciu na take dlhe obdobie.

Pre autorku, ja by som vyplatila spotrebak a neviem ake su ceny bytov v nitre, ale kupila by som bud 1 max 2i byt alebo mensie (v zavislosti na cene). Alebo este kupit pozemok. Ten jest nepyta a zhodnocuje sa. My sme kupili byt v ba z papiera, zatial sme na nom zarobili asi 10%, len mame problem ho dokoncit, lebo su zatvorene hranice. Celkom ma laka trh s nehnutelnostami a keby ma muz posluchol pred 6 rokmi, uz sme mohli mat 2 byty...

ninka123
8. máj 2020

@brna1989 za mňa vyplatiť ihneď spotrebak, hypotéku nechať, kúpiť aspoň 1 byt na prenajom.. Nechať si rezervu, v prípade do budúcnosti na ďalší menší byť.. Podľa situácie na trhu.. Podobných názorov je tu už viac 😁

martinuska
8. máj 2020

@guiseppinka neviem, nevyznam sa v tom. Ale ja ako 20-rocna by som radsej prijala mat nejake peniaze, ako stary byt v Nitre.

guiseppinka
8. máj 2020

@martinuska tiez v tom nie som expert, ale podla mna najhorsie co sa da, ze investovat prachy pre decka a este v takej hodnote ako si napisala, ze 50 000 pre 1. Pokial clovek nie je burzovy makler a neobchoduje na burze, tak podla mna bude stratovy, lebo vserky uzasne financne produkty bank maju zhodnotenie 0,000 nic. Nikde nie je napisane, ze tie byty sa medzitym nepredaju a nekupia dalsie... Ja v nehnutelnostiach vidim stale vacsi prinos a minimalne je garantovany.

lula313
8. máj 2020

@martinuska ale 20 ročnému decku je hlúposť dat len tak peniaze. Co si za to kupi? Auto, alebo dovolenku okolo sveta. Mladi nemajú toľko rozumu, aby vedeli v takom veku s tými peniazmi rozumne naložiť. Ja chcem tiež detom dat byty, ale nechám si ich napisane na seba a až keď budem vidiet, že už sú ekonomicky gramotní a rozvážni, dovolím ten byt predat, aby si zabezpečili iné bývanie.

cocacola3
8. máj 2020

Vyplatila by som spotrebak 25.000, a kupila 1 byt do prenájmu co by som dávala. 👍👌👏

luccija
11. máj 2020

@zuzanka.zuzu nerozumiem tomu výpočtu 38% to ratas pri predaji bytu, ktorý vlastnis menej ako 5 r daň chápem, ale prečo treba aj zdravotku?tá sa platí iba pri prenájme bytu nie?nevyznám sa čo sa kedy plati😀

zuzanka.zuzu
11. máj 2020

@luccija daň 24% (lebo sme milionári podľa fica) + 14% zdravotka

majkeel
12. máj 2020

@martinuska Tak to je samozrejme, ze 20 rocny/a zoberie cash. Ale nevidim vyznam toho, aby rodicia dreli, odtrhali si od ust, aby to mladi a este blbi obratom preflakali na blbosti, prisli potom s prosikom spat na mama hotel, ze uz maju rozum, ale peniaze uz nie a nemaju kde byvat, nech rodicia pomahaju znova.
Kazdy si ma zarobit na svoje rozhadzovanie sam. Rodicia ak mozu, nech pomozu s byvanim. Co samozrejme nebrani tebe si urobit podla seba, zarobit tych 50 tisic a dat ich svojmu dietatu, ked bude mat 20. Nech ide na cestu okolo sveta, nakupi si blbosti, ak ti to nevadi, ze tvoje mozole pojdu rychlo dole potokom, lebo to dieta si to ani este nedokaze vazit, este nezazilo, ako tazko sa robi na peniaze. To zisti az neskor.

simca06022011
12. máj 2020

@zuzanka.zuzu celkom by ma zaujimalo z kade mas vysku dane 24% ? Ak vlastnis nehnutelnost menej ako 5rokov zdanis zisk, vyskou 19% , ak prijem vyssi ako cca 36t, tak iba z tej casti nad tuto sumu je to 25%.

luccija
12. máj 2020

@simca06022011 ja už tomu tiež nerozumiem práve včera som s mamou toto rozoberala a tá mi hovorila tiež niečo iné nehovoriac o tom, že tvrdila, že do zdravotnej sa neplatí😂tak, ale nie sme účtovníčky nevyzname sa v týchto veciach.Aj preto som sa pýtala ako to je

zuzanka.zuzu
12. máj 2020

sorry 25 🙂 ani ja nie som účtovníčka, nám to robí profi...
a žiaľ (našťastie) my do tých "nad 36" patríme a tak platíme

simca06022011
12. máj 2020

@luccija ja som preto viem... ZP sa plati 14%, ak FO preda nehnutelnost, neplati preddavky ani nic take, ale rocne zuctovanie mu posle zdravotka. Samozrejme plati sa zo "zisku" zjednodusene povedane...

Strana
z6