icon

Vysoká hypotéka

maaaaaaaria7
23. júl 2014

Máte niektorá veľmi vysokú hypotéku, úver? ak tu je taký blázon, ako s tým žijete? ja mám, založené sú dva byty.. práca nestála.. 1 dieťa, o druhom len snívať asi.. nejako som z toho na zbláznenie...

Strana
z3
sue
23. júl 2014

Čo je to vysoká hypotéka?

michele11
23. júl 2014

Dnes to nie je velmi vynimocna situacia ☹ , myslim, ze vela ludi tak zije. Ak mas problem s pracou, musis sa poobzerat po inej praci, prestahovanie zrejme do uvahy nepripada, kedze mas nehnutelnost, tak ti ostava len znizit vydavky a zvysit prijmy. Alebo byt predaj a kup si nieco mensie, pripadne skus pozriet, v ktorej banke by sa ti hypoteka oplatila viac, alebo si predlz obdobie splacania, moznosti je vela...

andreah25
23. júl 2014

čo to znamená vysoká hypotéka? Pre niekoho je vysoká 10tis. pre niekoho je to 100tis. a pre niekoho ešte oooooveľa viac.
Hypotéka, či iné úvery sú optimálne, ak ich splátky neprevyšujú viac ako tretinu príjmu domácnosti. Ak je to u Teba takto, tak je to ešte ako tak OK. Samozrejme najlepšie je bez toho, no dnes to už tuším ani inak nejde. Ak sú splátky viac, ako tretinu, či dokonca polovicu príjmu, tak s tým treba niečo robiť.

matkamirko
23. júl 2014

nemyslim si, ze blazon je ten co ma vysoku hypo. Blazon je skor ten, co ma maly prijem, nestaly, a aj napriek tomu si vobec nejaku berie. My mame tiez relativne vysoku(iba hypo cez 400€mesacne, s ostatnymi uctami je to 1100€ mesacne), ale radsej budem 10 rokov platit viac(vzdy sa to da zmenit na menej-keby co), a mat potom pokoj, ako 30 rokov malicko-a do 60-tich rokov. Ved dovtedy dom-byt ani v super stave nevydrzi, a kde potom vziat na dalsiu kompletnu rekonstrukciu??

hajajanka
23. júl 2014

Co je vysoka hypoteka? 20 tisic, 50 tisic alebo 100 tisic eur? Ziadna nie je vysoka,, ked na nu mas 😉
Presne ako pise @andreah25, je potrebne zohladnit prijem a podiel hypoteky na nom (plus ostatne vydavky). Ak clovek nezdedi, nema otecka Borisa Kollara alebo si Borisa Kollara nezaobstara 😀, nevyhra v loterii, hypoteke sa nevyhne.

maaaaaaaria7
autor
23. júl 2014

63000 máme.. na 30 rokov.. založený je kúpený byt a svokrových byt.. som na materskej, robím na polúväzok.. splátky momentálne vieme platiť, ale desím sa budúcnosti..

cica869
23. júl 2014

tiez by ma zaujimalo co je u teba vysoka hypoteka?

sue
23. júl 2014

...hm...ja mám ešte 58000 € a už "len" 24 rokov 😀 😀 😀 tesne pred dôchodkom doplatíme. Ale neberiem to ako tragédiu - hypotéka+energie ma stoja 30 € naviac oproti tomu, keby som si takýto byt prenajímala... takže za 30 € mesačne mám nádej, že o 24 rokov bude môj 🙂 ak sa tak nestane (čokoľvek ak sa stane a budeme musieť byt predať a vyplatiť hypotéku napr...) tak ma to stálo len 30 € mesačne...čiže jednu rodinnú večeru v reštike...a to za to stojí 🙂 no stress, život si treba užívať s mierou a nie nad sebou stále vidieť visieť damoklov meč 😉 😉 😉

maznacik007
23. júl 2014

@maaaaaaaria7 nuz myslim ze to neni az tak vysoka hypoteka ... my mame vyssiu ... ale zasa mame dom novostavbu .. vsetko je v prijmoch ... treba hladat cestu ako si ho zvysit ...

u nas splatka hypo predstavuje 20 percent cistych prijmov ... a da sa to zvladat ...

zuzana612
23. júl 2014

@maaaaaaaria7 my mame 67 na 30 rokov, splatka 325 mesacne kedze uz nespadame do kategorie do 35 rokov 😝 Ja som tiez na materskej, mame 3 male deti, manzel ma dve prace aby sme to utiahli este ten rok kym budem ja doma. Ale nemyslim na to co bude, zijem pre to co je teraz. Ked sa bude dat splatit skor, splatime. ale momentalne nemane na vyssie splatky. Mozno sme na tom lepsie v tom, ze mame zalozeny len nas dom, ktoreho hodnota je o 100 tisic vyssia ako vyska uveru. Cize v pripade ze by sme ho museli predat, este stale by nam nieco ostalo 🙂

miroslava124
23. júl 2014

Aj my mame vysoke splatky,stihame ich platit ale nedavno sme sa rozhodovali ci si este nieco zobrat na uver...vzali sme, sice splatka velmi vysoka ale len na rok, preplatime tak naozaj malo. Viem ze to utiahneme ale viem ze sa musime ten rok poriadne uskromnit, no mzslim ze sme sa rozhodli spravne. Ale je normalne ze clovek ma s toho strach preto je dobre ked su na to dvaja. Raz je optimista jeden a raz druhy.🙂

maaaaaaaria7
autor
23. júl 2014

@sue veď to, aby človek nezabudol aj ŽIŤ .. snaažím sa na to nemyslieť, ale fakt sa mi ťažko spí...

maaaaaaaria7
autor
23. júl 2014

@zuzana612 aspoň malú istotu máte.. my sme zle predali starý byt, zle kúpili druhý... kvôli práci bolo treba kúpiť auto a vlastne všetko do bytu... jednoducho sme zle rozmýšľali a už niet cesty späť.. náš byt v KN má hodnotu možno polovicu nášho úveru...

zuzana612
23. júl 2014

@maaaaaaaria7 tak to je tiez este problem kde sa byt nachadza 😒 My sme 7 rokov tiez nezili, kedze sme postupne mali 3 deti, stale bola robota na dome. tento rok sa to konecne dokoncieva, tiez sme potrebovali novsie auto tak sme prefinancovi a navysili hypoteku. A ked sme to uz navysovali, tak sme zobrali o 2 tisicky viacej a prvy krat sme isli ako rodina na poriadnu dovolenku. Isto to bude aj posledna na dalsich par rokov. Mozno mame este vyhodu ze je to dvojgeneracny dom a od decembra mame spodnu cast v podnajme, takze nam niekto iny splaca cast uveru, tak sa trosku lahsie dycha. Drzim palce aby ste to zvladli, v dnesnej dobe je to velka zataz na psychyku kedze ludia nemaju istotu v praci. Keby sme mali istotu ze tu pracu a aj vyplatu budeme mat pravidelne, tak by sme nemuseli mat strach z toho ci budeme mat z coho uver splacat 😒

zabka88
23. júl 2014

@maaaaaaaria7 ahoj, ak má byt na ktorý ste brali hypo nižšiu trhovú cenu ako výška hypotéky, tak ste urobili skutočne zlé rozhodnutie.. určite vyhľadajte finančného poradcu a riešte refinancovanie hypotéky, tak aby ste ušetrili aspoň na úrokoch..

ako píše @andreah25, výšku hypo najlepšie zhodnotíš pomerom k príjmom, svojho času som šla do hypo vo výške 50% svojho príjmu s vedomím že idem do veľkého rizika, ale tak mala som stabilnú prácu, dobrý príjem a pred sebou veľmi pravdepodobný rast príjmu.. ale poviem ti, že i tak to bolo prvé roky o krk.. vtedy ti zostáva len zaťať zuby a skresať výdavky na minimum resp. hľadať alternatívne spôsoby zárobku..

babenko789
23. júl 2014

@maaaaaaaria7 my mame vyse 90 tisic hypoteku na 25 rokov, splatka necelych 500 eur, s ostatnymi nakladmi na domacnost + auta sa naklady vysplhaju na vyse 1000 eur, takze o viac ako jednom dietati ani nesnivame.... hold, slovenska realita

marylis
23. júl 2014

No v Ba je hypo 100 000 a vyssie uplne bezna :-/

lyzzy
23. júl 2014

My už chválapanubohu nemáme žiadnu.

zuzanockamt
23. júl 2014

zeny ja vas obdivujem, ako viete zit z tych prijmov, musite potom pekne zarabat ... my mame teraz hypo 12 000€ na 15 rokov, splatka okolo 80€ ... caka nas 3-izbacik snad do 2 rokov sa stahujeme, ale brali sme hypo len na cast vydavkov, zvysok sa prefinancuje inak

michaelamilan
23. júl 2014

Pre každého je vysoká hypo inšia....to sa nedá len tak ľahko porovnať. Všetko závisí od príjmu. My platíme 550/mesiac na 30 rokov a na náš plat to veľa nieje. Resp. plat mojej polovičky keď ja som na materskej. Ale keď k tomu zarátam výživné, plyn, ele a ostatné výdavky na bývanie tak už je to celkom slušná suma. No než sme si brali hypo, tak sme si vyrátali ako nám to bude finančne vychádzať keď budem na materskej a šplhali sme sa len do výšky platu a plus aby ostalo na výlety apd........
Preto je treba premýšľať vopred.........
aáááá moja rada k tvojmu zlému zaspávaniu: nepremýšľaj nad tým čo ešte nieje! Ak nebudeš mať eurká tak ťa vysťahujú či z podnájmu alebo z vlastného. Užívaj si to čo máš a nestresuj sa lebo si spôsobíš žalúdočné vredy.......tie roky utekajú ako sprosté a na konci tejto dlhej cesty si povieš že niečo máš čo je TVOJE! 🙂

lubomirspetko
23. júl 2014

@maaaaaaaria7

Aká stará je hypotéka? Ak jej konči fixácia(alebo ŠPPM), bolo by pre vás zaujímavé ju refinancovať a znížiť tak splátky. Rovnako zaujímavé je skúsiť si odkladať trošku peňazí po mimo a raz ročne vložiť niečo navyše.
Každý mimoriadny vklad je odpočítaný priamo z istiny takže tým znižujete to, koľko preplatíte. Po mimoriadnom vklade sa vždy môžte rozhodnúť či si znížiť splátku alebo dĺžku hypo.

borkavan
24. júl 2014

@zuzanockamt šťastná to žena, že si si mohla dovoliť hypo iba 12 000 a zbytok sa ti podarí prefinancovať inak.

borkavan
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 mi hovor. ja mám zníženú hypo na minimum ale preplatím majland za to a budem splácať do 63 rokov. ☹ Prvé dieťa na ceste a veru obraciame každú korunu. Každý deň rozmýšlam, ako zarobiť peniaze navyše. Proste ako to robia tí bohatí Slováci, že majú toľko prachov....
cítim sa ako neschopná, že iní vedia zarobiť a ja nie. ☹

zuzanockamt
24. júl 2014

@borkavan pri nasich platoch s muzom uplne staci ... po 11 rokoch spolocneho zivota, z toho 9 rokov v jednoizbaku - 25 m2 sa nam konecne splni sen o väcsom byvani - dufam

borkavan
24. júl 2014

@zuzanockamt jaaaj, tak nech vám to vyjde. Hovorí sa, že lepšie bývať sami ako u rodičov... čož je dobré. Ale ani 1-izbák nie je výhra. My máme väčší 1-izbák (40 m2), ale aj tak neviem, ako to zvládneme s jedným dieťaťom. A to ešte rozmýšlam, že bych chcela prerobiť jadro. Ale už nič neplánujem, lebo tak som plánovala, a plánovala až som doplánovala.... Len dúfať, že sa čoskoro odtiaľto vyhrabeme do väčšieho.

zuzanockamt
24. júl 2014

@borkavan pre dvoch je jednoizbak celkom fajn, s dietatom je to uz narocnejsi, ale aj tak sa da ... treba mat vela policiek 😀

sonicka777
24. júl 2014

My tiež mám hypotéku s úverom na bývanie skoro 500euro mesačne,po piatich rokoch to bude ešte viacej... 😒 ,ale keďže chcem samostatne bývať a manžel si našiel lepšiu prácu,tak sme sa museli presťahovať...hypo sme brali na 3 izbový byt,pracuje iba manžel ,ja som na rodičovskej dovolenke s dvomi deťmi...a nejako to zvládnuť musíme.. 🙂

bosoriak
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 Ako pisu nado mnou, co je vysoka hypoteka? My mame dost velku, platime cca 40% z prijmov domacnosti. Ale ak nam to takto vydrzi, tak ju splatime za 9 rokov, mame to tak naschval. Dokazeme aj cosi usetrit a minat aj na ine veci, ale primarne ak mame iny prijem, tak ide rovno na predcasnu splatku. Nikto nam nic nedal, takze sme nemali velmi inu moznost a zatial nam to vyhovuje takto.

Ono je to vzdy o riskovani, vies, co plati dnes, nemusi zajtra. Mame susedov, co maju hypoteku na 30 rokov, zatazeny svoj dom aj rodicovsky a chodia na dovolenky, kupuju stale nove veci do domu, auto a podobne, lebo ved maju nizku splatku. Co je lepsi pristup? Neexistuje spravna odpoved 🙂. Kazdopadne aj vam sa moze o par rokov zacat darit uplne inak, mozte si najst lepsiu pracu, lepsi prijem, vyhodnejsiu hypoteku s nizsim urokom... Aj druhe dieta potom bude vyzerat realne.

Drzim palce.

bosoriak
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 Pozri, minulost uz nezmenis, clovek robi aj zle rozhodnutia a potom za ne nesie zodpovednost. Tak to chodi, nema zmysel si to vycitat a vrtat sa v tom. Treba riesit to,co sa riesit da, cize pritomnost a buducnost. A si este mlada, do 40 pokojne zvladnes aj druhe dieta a za 7 rokov sa skutocne moze udiat cokolvek dobreho, len sa staci snazit, to je cele.
Vela stastia.

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@bosoriak Dakujem 🙂)), takýto pozitívny pohľad ma potešil.. 🙂 viem, že minulosť nezmením, preto som sem aj napísala.. aby som našla cestu, ako s tým žiť.. a tak.. som sa posťažovala... 🙂

Strana
z3