icon

Vysoká hypotéka

maaaaaaaria7
23. júl 2014

Máte niektorá veľmi vysokú hypotéku, úver? ak tu je taký blázon, ako s tým žijete? ja mám, založené sú dva byty.. práca nestála.. 1 dieťa, o druhom len snívať asi.. nejako som z toho na zbláznenie...

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@bosoriak no my teraz vyžijeme len tak tak, neostane skoro nič.. a to mám /zatiaľ/ dobrú robotu. práve to, že teraz sa máme relatívne dobre a stále už už čakáme výplatu..
viem, že zdravie je najdôležitejšie.. to nech máme, stále si to opakujem.. lebo kde nie je zdravie, to je v prdeli :(((

slnieckko
24. júl 2014

pre porovnanie ja by som bola rada keby som mohla platit hypoteku a nie najom cudzim... za prenajom platime viac nez vy za hypoteku a mame z toho velky prd, nepatri nam tu nic a vyhodit nas mozu ako sa im chce takze to ber aj z takejto strany ze platit musis, ale je rozdiel ci za "svoje" alebo cudzie 😉 o hypo sme sa snazili ale ked som otehu tak sme ostali pre banku nezaujimavi pretoze zena na MD je horsia ako bezdomovec asi, a ked aj by nam nieco dali tak nemam aku nehnutelnost zalozit, keby som mala tak si nebudem stavat druhu 😒

moll
24. júl 2014

@sue velmi dobre a pozitvne si to napisala 😊

cica869
24. júl 2014

my mame hypo vyse 100 000eur aj nejake drobne platime 400eur mesacne +najom cca 200 a nepocitam este poistky telefon plyn elektirna atd a ja som tiez na materskej cize sveta zit na Sr 🙂

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@borkavan no... je to hrozné.. tiež ked vidím ako sa iným darí, rozmýšľam, kde robíme chybu... no čo, niektorí zdedia byt a majú kde bývať.. a to je o taký dvojmiliónikový problém menej pre nich.. ale radšej nech nededím.. - pretože to znamená, že moji rodičia ešte žijú a tak nech je to ešte aspoň 50 rokov..🙂
proste len snívam, že raz budem na nule :(((. som skromný človek.. nechcem viac...
dobré by bolo vyhrať🙂

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@slnieckko rozumiem tvoj postoj... a tiež som tak rozmýšľala, že budem radšej svoje platiť ako niekomu za bývanie... problém je, že ked ochoriem ja alebo manžel.. alebo príde hocičo... tak zoberú nie len náš byt ale aj ten založený - svokrovcov... - to je ten príšerný strach, ktorý prežívam... a začínam rozmýšľať, či toto celé malo zmysel :( toto úverovanie...

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@lubomirspetko dakujem za rady..🙂 refinancovali sme.. máme lepší úrok.. a chceme niečo raz ročne vložiť... ale akosi sa nám nedarí odkladať.. ked na žitie ostane minimum... ale fakt sa snažíme, tak snád v decembri niečo vložíme,, bude to však kvapka v mori... 🙂

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@babenko789 škoda.. som zo súrodencov a chcela som dať aj mojej dcérke súrodenca.. myslím si že ked má už niekto dieťa, tak veta - peniaze vždy boli, sú a budú - mi príde dosť egoistická.. :(.. tak asi tiež ostávame pri jednom..

babenko789
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 ved prave, lebo zas živoriť s viac detmi a nemat co do ust nie je bohvieco.. ved uvidime co zivot prinesie, mozno sa casom vsetko utrasie a budeme si vsetci moct dovolit deticiek aj viac 🙂 v nasom pripade chceme v prvom rade to jedno, dufam, ze sa podari coskoro 🙂

zabka88
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 rozmýšľaš veľmi racionálne a zodpovedne, chválim 🙂 človek nezabráni občasným myšlienkam čo ak.. ale zbytočne sa obávať toho čo sa ešte nestalo a verím že ani nestane... ale dobré je urobiť si rezervu, ak by čosi predsa, tak aspoň tie dva, tri mesiace aby ste pokryli.. ideál by bolo pol roka, ale tak keď neprší tak aspoň kvapká.. veď keď sa nič nestane, môžete tie peniažky použiť na mimoriadnu splátku..

lubomirspetko
24. júl 2014

@maaaaaaaria7
Zriaďte si sporiaci účet, odporúčam Sporenie Lišiak. Je bez poplatkov a výpovednej lehoty (kedykoľvek môžte vybrať a vložiť).
Nastavte si naň trvalí príkaz ktorý vám odíde hneť po príchode peňazí (výplaty). Na začiatok napríklad 10€. Keď to zvládnete 2 mesiace zvýšte to na 20€.

natalienka12
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 Prvá vec, ktorú si musíš uvedomiť, aby si zbavila tohto strachu, je to, že nepremýšľaj nad tým, čo bude, až to bude. Polož si otázku. Bola iná možnosť na kúpu bytu alebo domu bez HÚ? Ak nebola, tak snaž sa myslieť pozitívne, dovolím si tvrdiť, že 50-60% mladých ľudí má domy a byty úverované, stačí sa opýtať priateliek, známych. Nemôžeš rozmýšľať, čo bude keď ochorieš ty alebo manžel. Môže sa stať čokoľvek, nikto z nás nie je imúnny voči chorobe ani smrti. Ak sa však veľmi bojíš, zrejme by som zvážila možnosť poistenia pre prípad neschopnosti splácať úveru, prípadne životné poistenie pre prípad smrti alebo invalidity, aby bol poistený aspoň živiteľ rodiny. Aj my máme úver, síce nie HÚ, čiže nemáme záložné právo k nehnuteľnosti, ale úver stavebný, ktorého hlavná nevýhody sú veľmi vysoké mesačné splátky, ktoré máme okolo 600 eur mesačne.

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@babenko789 zo srdca vám prajem, aby sa vám podarilo mať dieťatko 🙂), šup do toho 🙂) /skúšania/ 🙂))..
no a naozaj, ktovie, ako to bude o rok, o dva.. možno sa dám na to bláznovstvo, že druhé 🙂))

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@zabka88 Ďakujem🙂).. stále rozmýšľam, ako sa trochu zabezpečiť aspoň na nejaký čas. máme vkladnú knižnu.. vždy tam niečo dáme 🙂 a vyberieme🙂), ale pracujem na tom intenzívne 🙂, niečo snád vymyslíme🙂

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@lubomirspetko určite to skúsim! vdaka fakt 🙂), poinformujem sa v banke.

jankastubka
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 my ked sme zobrali hypoteku, tiez ma to nicilo, nemohla som po nocich spavat. Zrovna vtedy prisla prva vlna krizy, strach co ked ma prepustia, v spravach nedavali nic ine iba o hromadnych prepustaniach. Tak som spravy prestala pozerat. Casom sa nam podarilo spravit si financnu rezervu, to sa tiez hned lepsie spavalo.
A treba si tiez hovorit, ze na materskej nebudes vecne, a ked zacnes pracovat na plny uvazok, bude sa vam zit lepsie. Akonahle usetrite nieco viac, tak dat mimoriadnu splatku a najlepsie ziadat o skratenie lehoty sllatnosti, tak preplatis menej, ako ked si das znizit splatku.
Este odporucam pripravit si katastroficky scenar, co by sa dalo robit, keby ste prisli o prijem, napr. Dat jednu izbu do podnajmu, vymenit si napr ze manzel by siel na rd a ty do roboty, najst docasne brigadu navyse, napr. Roznasanie letakov, strazenie ineho dietata, a pod.
Hlavne, ak by aj doslo k najhorsiemu, byt ti nezoberu hned. V prvom rade treba komunikovat s bankou, vysvetlit aka je situacia, ziadat o upravu alebo odklad splatok. Banka nema zaujem zobrat ti byt, je to pre nu zlozitejsie ako sa s tebou dohodnut na splacani.

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@natalienka12 máš pravdu, naozaj si sa trafila do čierneho - musím porozmýšľať o nejakej poistke v prípade, ak by sme neboli schopní splácať.. bojím sa, že to bude asi veľká suma.. ale musím si to pozisťovať.. lebo ak by som bola schopná poistku platiť.. , určite by som spala pokojnejšie.../škoda že nie sme imúnni voči chorobe a smrti.. 🙂/
dakujem za radu, snažím sa nemylsieť negatívne.. ale sem tam ma ten strach nennormálne chytí a vtedy nespím pár nocí...

natalienka12
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 hlavne nech je poistený pre prípad smrti alebo invalidity manžel a aspoň na takú poistnú sumu, koľko máte dlžobu. To poistné nebude veľké, ja mám napr. ako hlavný dlžník poistenie pre prípad smrti vinkulované v prospech stavebnej sporiteľne a platím ročne 55 eur ale to bolo ešte v čase, keď ženy mali výhodnejšie poistné oproti mužom. Čím vyšší úver, tým samozrejme vyššie poistné, ale stojí to sa pokoj v duši. A nepremýšľaj nad tým čo bude, čierne myšlienky odožeň ihneď, ako prídu. Mimochodom, nikdy nevieš, čo sa stane, život sa ti môže otočiť z hodiny na hodinu smerom k lepšiemu aj k horšiemu. Vieš ako sa hovorí, ak chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch. 😀

cica869
24. júl 2014

urcite si daj nejake sporenie hoc aj 20 eur mesacne aj to je nieco ked neprsi aspon kvapka....si povedz tak ze co by si robila kebyze sa ti v praci znizil plat o 20 eur alebo materska prezila by si? no musela by si ci sa ti paci alebo nie tak by si 20 eur davala niekam na uce kde by sa ti zhodnotili aspon troska 😉

maaaaaaaria7
autor
24. júl 2014

@natalienka12 🙂))))))))))

babenko789
24. júl 2014

@maaaaaaaria7 aj vam drzim prsteky, neboj, budu aj lepsie casy, platy budu pomaly rast ale ta cena splatky ostane plus minus rovnaka 🙂 verim, ze co je dnes 500 eur, tak o desat rokov to bude ako teraz mozno 100 🙂

haslerka27
24. júl 2014

my mame hypo,nebudem specifikovat...dnes povedzme si na rovinu velmi malo mladych rodin dokaze mat vlastne bez hypoteky,hlavne v hlavnom meste...s manzelom mame obaja VS,jedno dieta,dalsie neplanujeme uz,stabilne prace,manzel v IT,ja v banke,tak snad to zvladneme.minuly rok sme prefinancovali a skratili obdobie o 13rokov,takze tak..buduci rok planujeme nieco vacsie,uvidime..

lubomirspetko
25. júl 2014

@maaaaaaaria7

Lišiak je momentálnejšie najvýhodnejší sporiací účet. Ak ho zriadite tento mesiac, máte garantovaný úrok 2,5% na pol roka.
Najlepšie je, ak si ho spravíte online cez internet a za zástupcom len prídete podpísať zmluvu. Nedajte sa potom nahovoriť na iné veci ktoré vám budú v PSS núkať. Teraz je pre vás najdôležitejšie mať krátkodobú rezervu.

Ak nemáte poistení úver ani živiteľa rodiny, môže to byť pre vás problém. Poistenie odporúčam k takýmto záväzkom vždy...

michele11
26. júl 2014

Co by som dala za hypo 60 tis alebo aj menej. My sme v zahranici, sice mame s muzom aj tomu zodpovedajuce prijmy, ale aj tak, chceme kupit pozemok a muz na nom postavi domcek, nic prehnane luxusne, a len pozemok nas vyjde na 170 tis. plus naklady na vystavbu domu a povolenia... ak sa zmestime do 300 tis., budem stastna. A ina moznost ako stavat ani nie je, prenajmy su tu dost drahe a kupit dobry dom za za menej nez 300 tis je dost nerealne. Cize kazdy si pod vysokou hypo predstavi nieco ine, sumu, kvoli ktorej v noci tazko spi. A niektora ste tu pisali o zlej kupe bytu, ktory ma mensiu hodnotu nez pozicka. Treba to brat aj z druhej strany, ak ste pomocou hypo s nizsim urokom zaplatili ine, nevyhodne pozicky, alebo leasingy, ma to svoj vyznam. A ak je moznost, treba skusit najst vyhodnejsiu hypo, dnes s tym nie je az taky problem, pokial mate pracu a je lepsie to riesit skor nez potom, ked uz nastane problem a bude ho treba surne vyriesit.

simca06022011
26. júl 2014

Kocky, uvedomte si, ze vy tu hypo nemusite splacat 30 rokov, ked sa bude darit a budete pracovat mozete splatit viac a usetrit tak napr. na urokoch, lamentovat, ze budem platit do 60/70 rokov je zbytocne. Nikdy nemozete vediet, ako bude za par rokov... moze byt aj dobre 🙂 len vtedy ked je dobre, netreba zabudnut na to, ze moze byt zle 🙂) a stresovat kvoli hypo? To je zbytocne... je pravda ze mozete prist o byvanie (do vysky dlhu), ale ked uz ta hypo je, tak s tym sa nenarobi nic 🙂 Treba dopredu rozmyslat a nekupit byt za 60tis ked nema hodnotu 30tis a este tam zakladat nehnutelnosti aj inych ludi. Neda sa na tom nic zmenit, cize skoda lamentovat a trapist sa. Prinajhorsom/najlepsom, mozete na cas, keby ste nevykryvali, byt prenajat, aby sa platili naklady+ aspon cast splatky a mozete napr. chvilu pobudnut u niekho z rodiny, ale najst nieco lacnejsie (cisto teoreticky... v praxi na to treba vela pocitania🙂 ) Vidim, tu najvacsi problem v tom, ze ten byt bol divne kupeny... ako sa mohol kupit za taku vysoku cenu, ked nema ani nahodou taku hodnotu. Inak by ste boli za vodou a mozete

@maaaaaaaria7 lenze teraz mas ciastocny prijem ak som dobre citala (nizsi uvazok), cize vobec to nemusi byt neskor horsie. Staci aspon minimalne odkladat a robit si rezervu (ja som myslela napr. ze matersku nevykryjem, ale z lenivosti som sporenie nezrusila, a nejak extra nechybalo nic, ak nahodou daako som improvizovala na inych veciach...)
@michele11 myslim, ze tu ide o problem toho, ze hypo beriete na rentabilnu stavbu, cize ked ten dom postavis za 300t, tak ho vies minimalne za tolko predat (ma tu hodnotu), detto byty v BA, ktore tu spominali..ano su vyssie ceny, ale aj vacsia moznost predat + vyssie platy, ale zakladatelka ma problem, ze ma hypo vyssiu (ovela) ako je hodnota bytu a podla toho aj moznost ten byt vyhodne predat, aby vykryl aspon tu hypo. A to ju podla mna najviac trapi, ze museli zalozit nie len svoj byt, ale este aj svokrin.

michele11
26. júl 2014

@simca06022011 Ja viem, ze ten dom predam aj za viac, o to nejde, len ta predstava, ze dlhujem taku sumu... ☹ Co sa tyka tej nevyhodnej hypoteky, ja teda netusim, ako sa da ziskat tak vysoka suma na byt, ktory nema tu hodnotu, chapem navysenie o par percent, taku hypo na Slovensku kedysi ponukali, neviem, ci aj teraz. Ale teraz uz je neskoro to riesit, musi to nejako dosplacat, skusit najst lepsiu robotu. Neviem, v akom meste je ten byt, ale moze sa stat, ze tam pojdu ceny bytov hore, pride investor, bude tam viac prace a byt sa bude dat predat drahsie.

simca06022011
26. júl 2014

@michele11 no da sa zobrat, ked zalozi dve nehnutelnoti na kupu jednej.

Ale zase aj ked je zle s bankou sa casto da dohodnut, ked sa pripadne problemy neignoruju... Pochybujem, ze ich hlavny zamer je vyhnat ludi z bytov aby ich potom oni museli drazit a ledva vykrili uver/urok.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
michele11
26. júl 2014

@simca06022011 Aha, tak to som nevedela, dakujem za vysvetlenie. Len to je podla mna strasne riziko, zalozit dva byty a ked sa nieco stane, ostanu na ulici vsetci... Asi som konzervativna, ale nechcela by som od rodicov, aby kvoli mne zakladali byt, resp. keby ma o to poziadalo dieta, tiez by som asi odmietla. Stat sa moze hocico a velmi rychlo, ale nasledky potom treba znasat dlhodobo.