icon

Vysoké dane pre živnostníkov

1. apr 2025

Ahojte živnostníci a živnostníčky,

vopred ďakujem za odpovede. Chcem sa len opýtať, či je to normálne a len ja do toho nevidím. Prosím o usmernenie mojej frustrácie.

Pri ročnom príjme cca 42 000 eur a uplatnení paušálnych výdavkov mužovi ako živnostníkovi vyšla daň cez 2000eur ( odhad ekonómky). Dali sme odklad, pretože sme to nemali z čoho zaplatiť. Podľa orientačnej kalkulačky na nete mi vyšlo, že bude mať ešte nedoplatok -1000eur na zdravotnom poistení a 2400 eur na sociálnom. Je mi z toho do plaču. Zdravotnú a sociálnu platí tak ako mu vyrátali. ( do júla 216eur a potom 227 eur SZČO) a zdravotnú 97 eur.

Má náročnú manuálnu prácu, pracuje 16h denne. Rozmýšľam, že celá živnosť bola chyba a mal ostať radšej zamestnancom za menej peňazí ale so zdravím a doma.... platíme vysokú hypotéku a asi to bola chyba. Naša pani účtovníčka je celkom skúpa na slovo a vraví, že všetci tak platia a je to bohužiaľ v našom štáte tak.

Minulý rok platil daň 930eur a 400eur nedoplatok na ZP. Uplatňuje si paušál, lebo bločkami nevieme vydokladovať viac, len tankovanie za prácou a nejaký drobný spotrebný materiál na prácu.

Ďakujem za normálne odpovede.🙏

3petka
2. apr 2025

My sme kvôli tomuto prešli na sro. Živnostníci pokiaľ robia všetko official vyjdu z toho všetkého ako najväčší chudáci. Odvody sa ti stanovujú podľa príjmu z predchádzajúceho roku takže SP a ZP sú každým rokom neúnosné a ešte ťa aj zdania.

martul
2. apr 2025

Ja viem, že ste prekvapení a nie ste jediný. Mňa tiež prekvapilo, čo ste si mysleli pri takom luxusnom prijme, že koľko budete musieť platiť, alebo ste sa spoliehali na to minimum čo ste platili podľa r.2023?. Veď to je taká základná logika že nebudem platiť rovnaké odvody pri príjme 4000 aj 40 000. Fakt sa normálne slušne pýtam už druhýkrát, čo manžel robil každý mesiac s tými peniazmi. To ste každý mesiac minuli 3333 eur + tvoju výplatu keď teraz je problém s daňou?
No tak do 30.6. si treba nasporiť z takého príjmu to zvládnete.

martul
2. apr 2025

@3petka aha takže ty radis nech prejdú na s.r.o. a má robiť načierno aby to nemal oficial?! Veď to mohol aj zo živnosti okrádať. Len tak sa musí zamestnať a platiť odvody aj keď len nízke, ale na konci roka ho dobehne minimálna daňová licencia+účtovníčka tiež nebude robiť ucto za takú sumu ako paušál zo živnosti, takisto zo živnosti si dá aspoň tých 60% resp. 20000, keď bude mať s.r.o. čo si dá do nákladov? Aby neskončili ešte horšie.

wagea
2. apr 2025

Neverím tomu, že ste nenašli účtovníčku, ktorá by vám to všetko vysvetlila. Hľadajte ďalej. Osobne takéto konzultácie robím, ale ide o platené poradenstvo, a to sa väčšine nepáči. A hlavne, zodpovednosť za výber formy podnikania sa tým neprenesie na účtovníka, ale ostáva na podnikateľovi. Ja poviem plusy a mínusy rôznych foriem, predostriem možnosti a následne sa klient rozhodne pre to, čo je preňho najprijateľnejšie.

martul
2. apr 2025

@wagea bingo, toto sa snažím aj ja celý čas vysvetliť, ale márne.

wagea
2. apr 2025

@martul zrovna tento týždeň bol za mnou živnostník, ktorému sa nepáčia vysoké odvody a mala som mu povedať, čo to má robiť s tou eseročkou :D no tak sme si sadli, povedala som mu nejaké základné veci, rozdiely... Akonáhle sme prišli k tomu, 1) aké má výdavky, lebo paušál pri sro nie je a 2) on ale všetky tie zarobené peniaze potrebuje, tak odišiel nešťastný. Lebo všetci majú sro a normálne tie peniaze používajú na život, tak prečo je s tým zrazu problém. Nuž, to nie je zrazu, ale každý si svoju robotu robí podľa svojho svedomia a uváženia.

3petka
2. apr 2025

@martul Ak nevieš čítať tak neodpisuj nič neradím. Píšem len že mi sme kvôli odvodom prešli na s.r.o. Nič o tom že má robiť alebo nebodaj mi robíme načierno nepíšem.

martul
2. apr 2025

@wagea u mňa bol dnes ráno, chce si založiť s.r.o. a čo si môže dať do ,,výdavkov" a ako si môže odtiaľ vyberať peniaze,...škoda reči

kristinka92
2. apr 2025

@martul a to ani nemajú deti a náklady na ne. Dva príjmy (slusne) ma dve dospelé osoby. Čo potom majú robiť rodiny s detmi, tam sú už iné výdavky, nie len na seba a bývanie.

martul
2. apr 2025

@kristinka92 to som ani nepostrehla, myslela som že deti majú...

mata1988
2. apr 2025

Uctovnikov je dost, ale treba si ich sluzby aj zaplatit. A ked chces optimalizovat a cakas odporucania, treba komunikovať počas roka a nie prist v marci s dokladmi za uctovnikom a potom sa rozculovat nad vyslednou danou. Ako mal vediet vopred vase prijmy za r.2024 a dať odporúčania? A k tej sro..s tymito prijmami by som to zvazila, lebo sro budete mat vyrabovanu, na pokladni za rok 42tisic, ktore realne nemate, soc.poist sa sice nemusi platit, ale uplatnit sa daju iba realne vydavky, ktore suvisia s podnikanim, uctovnictvo pre sro ti za 100eur nikto nespravi atd..

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
2. apr 2025

@3petka vďaka, toto som potrebovala počuť. Budeme riešiť s.r.o

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
2. apr 2025

@martul? Aké na čierno? Okrádať? To o čom tu píšete?!

autor
2. apr 2025

@martul škoda reči? No áno vy ste mi teda pani účtovníčka? Potom sa ani nedivím,ze sú účtovníci ,,účtovníci,, s vašou útočnou rétorikou.

autor
2. apr 2025

@kristinka92 slušné príjmy? To možno sú ale sú aj slušné výdaje a neviem prečo sa ru rieši môj príjem zrazu.

martul
2. apr 2025

Aká účtovná rétorika, napíš konkrétne?!
Alebo píšem krutú pravdu, tak iné ti neostáva len kopať?

natalka13
2. apr 2025

Ty nemas vyplatne pasky? Nevies ze platis dan z prijmu?
Uctovnicka je vinna, ze vy vsetko minate,nemate ziadnu rezervu. Ak si muz zlomi nohu z coho budete par mesiacov zit?
Mate kralovske prijmy, nemate deti a nedokazete nic usetrit.

autor
2. apr 2025

@martul veď ty tu kopeš, kto začal s výkričníkmi. Dalo sa to napísať i bez nich.

autor
2. apr 2025

@natalka13 prečo píšeš o královských prijmoch v množnom čísle? Čo ma moj prijem spoločné s daným problémom?

mk1111111111
2. apr 2025

Tu je problem slovakov v tom, ze si myslia, ze zarabat mozu, ale odvody netreba. To sa tyka aj swarcsystemu. Potom pred dochodkom placu, ze odvadzali z minima- to len k tej s.r.o.. ak si da muz minimalku v s.r.o., nebude platit vela, ale nech nepocita s lepsim dochodkom, pripadne, ak budete ziadat o uver, tiez vela nedostane. Zial, zarabas, musis platit. Zbytocne sa na niekoho hnevas. Mali ste brat uver len do vysky, ze nebudete mat priblem ho platit. Ak pride o robotu? Co spravite? Ked teraz ani 5000 na odvody nemate

natalka13
2. apr 2025

Skoda reci, ste manzelia.🙈 minut na benzin hypo byvanie a pozicky 3500mesacne je fakt kralovske. Z tvojho prijmu sa snad prestravujete dvaja.

85miska
2. apr 2025

Neviem ako to je možné ale môj manžel mal 36000 príjmy tiež uplatňoval 60% či tak nejak paušálne výdavky a ma zaplatiť daň 400€. Ale keďže máme 2 malé deti tak mal maximálny daňový bonus takže nakoniec nám vracajú cez 3000€. Nerozumiem prečo takú veľkú daň platí.

autor
Autor odpoveď zmazal
patka06
2. apr 2025

@85miska základný rozdiel je v príjme ...môže si uplatniť paušálne výdavky max. 20 000

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
85miska
2. apr 2025

Kľudne napíšte

patka06
2. apr 2025

Tomu nerozumiem, Ako môže zvýšiť príjem rozdeľovanie výplat?? Akých výplat?