icon

Vysoký nedoplatok za elektriku a za vodu

angie666
24. máj 2021

Ahojte,prosím poraďte.
Minulý rok sme celý bývali v podnájme a tento rok prišlo vyúčtovanie že je nedoplatok vyše 1000eur elektrika a vyše 1000 eur aj voda s teplom.
Nechápem ako nakoľko sme šetrili,a 3 mesiace z toho sme tam skoro ani neboli.
Domovník v bytovke dokonca pred naším odchodom povedal že máme nízku spotrebu po odpise že isto vude preplatok,a zrazu teraz majiteľ prišiel s úplne inými číslami a že máme zaplatiť nedoplatky.
Ako to riešiť?
Máme pocit že platil úplne minimálne mesačné energie a ani nenapísal že sme tam 3 ale iba jeden.
Papiere nikdy nevie doložiť.Mali sme ísť aj na bytové nech sa tam všetko dozvieme ako platil,ale zrazu len volal že on tam už bol a nič neporiešili a máme platiť.
Čo prosím vás robiť?2000 eur je dosť nakoľko máme aj ročné dieťa.

Strana
z2
panelacikova
24. máj 2021

@angie666 ak je v zmluve uvedené, že to má platiť on, tak bude potrebné pozrieť aj na to, či sú tam odvádzané zálohové platby. či platil pekne za každý mesiac to, čo mal. myslím, že s vami nevypečie, treba sa brániť. asi každá a jedna z nás sa tu vyjadrila celkom dobrým smerom, určite by som zisťovala u správcu, ako to je s nedoplatkom. podľa mňa vás len skúša. pravdu povediac, asi by som z takého nájmu šla preč po tejto skúsenosti :(

panelacikova
24. máj 2021

@angie666 a ešte úplne ideálne by bolo, keby ste mali v zmluve uvedené, že napríklad 250 je nájom a 150 je poplatok za energie... v takomto prípade sa už vôbec nemôže krútiť.... pozriete odvody, ak odvádzal, neexistuje, žeby boli tak vysoké nedoplatky... držím palce

nafka0483
24. máj 2021

@angie666 Ked mate v zmluve uvedene, ze 400eur aj s energiami - tak akoze kolko si myslis ze su tie energie? Ked nemas napisane aka zaloha? Tak kolko ste si teda predplatili zalohovymi predpismi? 100eur mesacne? 50 eur? 250eur?
Ako podpises zmluvu, z ktorej vobec nie je jasne kolko platis zalohovo za energie? To podla coho ste potom chceli vypocitat nedoplatok ked nevies kolko platis preddavok? Do akej sumy by si to brala ze je to ok a od akej by si brala ze uz je nedoplatok? Ved to je uplne absurdna situacia...

heln
24. máj 2021

@panelacikova ved jasne, telky, spotrebice, nechcelo sa mi rozpisovat😀

panelacikova
24. máj 2021

@heln ja som pochopila 😀 len mi napadlo, že z elektriny by to fakt musela byť tá spomínaná cirkulárka 😀 ja som také nemala, keď sme byt prerábali a to mi tu šla 6 hodín zbíjačka 😀 rozbíjali sme betón totiž 🙂

petulda333
24. máj 2021

@heln
@panelacikova jasne, ze odrb. My sme doma 4,kazdy den pracka, susicka, umyvacka, 2telky pustene,akvarko pozapajane atd atd. O vode ani nevravim, na kupanie a sprchu. Elektrinu platime 27e mesacne a vzdy mame preplatok okolo 60eur

panelacikova
24. máj 2021

@petulda333 tak to máte super. ja platím tuším 25 mesačne, sme dve... síce ale varím na elektrine a mám vo wc podlahové kúrenie... mala som síce preplatok, ale len do 10 eur. v každom prípade 1000 je absolútny odrb.

sorayaardente
26. máj 2023

Zavolajte na bytové a informujte sa alebo choďte osobne,nech vám dajú kópie

som_realistka
26. máj 2023

Základom je zmluva, ak máte v zmluve že nájom je vrátane energií, a nikde sa nespomína vyúčtovanie, tak treba ísť za právnikom, aby majiteľovi napísal "milý" list, že nájomné zahŕňalo aj energie a podľa zmluvy je to konečná suma. Podľa toho čo píšes, je to vzor zmluvy z roku pána xxx a doplatilo naň pár majiteľov pri vyúčtovaní energii, ale v tomto prípade by to bolo pre vás super. Každopádne, poriadne preluskať zmluvu, a ak máte platiť aj vyúčtovania energií tak žiadať všetky podklady. Bez toho ani cent

som_realistka
26. máj 2023

My sme mali niečo podobné v bývalej práci, prenajímali sme si priestor, platili sme nájom aj preddavkoce platby na účet majiteľa, ako sme mali v zmluve, a zrazu došiel, že treba uhradiť vyše 4000 nedoplatok, tak som písala správcovi, a dostala som prehľad platieb, kde na úhradách preddavkov svietilo 150EUR. Nakoniec nám musel ešte vrátiť preplatok.

erickatt
26. máj 2023

@angie666 ako ste vtedy dopadli??

Strana
z2