Ako najlepšie spravovať vyššiu sumu peňazí?
Ahojte, mam v Slovenskej sporiteľni bežný osobny účet a pred pol rokom som si tam zriadila sporenie s 1% úrokom.
Na sporení mam momentálne 1200e. A na účte som stále mala iba okolo 500e, keď som poplatila vsetke náklady.
Len pred týždňom mi prišla na účet vyššia suma 22000e, sestra ma vyplatila zo staršieho rodičovského domu, ktorý jej ostane.
Otazka- nechať si peniaze na bežnom osobnom účte, alebo nejakú časť presunúť na sporenie? Aké sú podmienky? Môžem hocikedy presúvať peniaze na sporenie/zdá sa mi, že mi pani v banke vravela ze ano/ a ak áno, akú maximálnu výšku naraz? A ešte otázka? Môžem peniaze vybrať hocikedy zo sporenia, ak by som ich potrebovala. Cieľovú sumu nám na 50 000e.
Co sa týka bezpečnosti peňazí, je lepšie ich mať na sporeni, alebo na osobnom účte? Dakujem
@muchotrafka298 ako toto fakt nepochopím. Keď raz na to nemám, tak to nekupujem. Iné je napr. Odkúpiť byt a ine zase kúpa zbytočne drahého auta. Nakoniec aj tak ostanú takí ludia len na smiech 🙈
@bessie12 toto bol expert, fakticky. Ze on mal take dlhy, na kreditkach nielen na Slovensku,ale aj v zahranici, ze byt musel predat. Lebo sa potreboval hrat na niekoho, kym nebol. Aby mal lepsich kamaratov, lepsie frajerky, mal v hlave, ze ked sa bude draho obliekat, tak bude v inej spolocnosti.
@muchotrafka298 zaujímavé myslenie mal. Kam sa dostal ?? Okrem dlžoby..
@quaxi vážne netuším, nesledujem to veľmi, tieto v slsp si žijú svojim životom. Iba úrok si tam vsimam
@bessie12 no este do vacsej dlzoby. Nedostal sa nikam. Ale tak ludia su rozni, vies ako. Mala som kolegynu kedysi, co mala znamych, ktori po pade totality brutalne zbohatli na restituciach, co im nehnutelnosti povracali a oni to popredavali. A chcela sa im rovnat, tak vybrala cele uspory v 90tych rokoch a isla s nimi na dovolenku do Dominikanskej republiky (teraz to je bezna destinacia, vtedy nebola a bolo to len pre prachatych a mafianov). Ona tak strasne chcela byt ako oni, robila v kancelarii za par supov a myslela si, ze tymto sa dostane do "vyssej spolocnosti". Nedostala sa nikam, ostala bez koruny. Ale bola na dovolenke, co kazdemu este 5 rokov potom rozpravala.
@muchotrafka298 bolo im to treba ??? Tiez by som chcela veľa vecí, ale keď raz na to nemám, tak na to nemám. Zadlzit sa kvôli hovadine, len aby sa ukázat, že som niečo "extra", lebo na to všetko "mam", aj keď realita je iná 🤦♀️
@macatt no tak to ti naozaj banka predala blbost. K tomu tie ich rozne poplatky atd.
. Lebo keby si davas do roznych "akcii" peniaze sama ...a nikdy to nebolo take jednoduche ako v sucasnosti,... tak mas pekne zarobene. Napr. aj taky nemecky akciovy Dax index, dnes prave znova prekonal svoj historicky rekord.
@romino no čo už, presne poplatky si vypýtajú ešte keď chceš svoje peniaze so stratou naspäť 😵💫
Ale to bola suma 5000€, ja som nič nečakala, nejaké drobné..
Vlastne mi končil termínovaný účet a išla som tam s tým, že ich asi vyberiem už a keď mi povedali že som prerobila tak som ich zobrala a pridala k odtatným a zatermínovala a už mám za 1 rok,,zarobené,, 526€ a som spokojná..
@mariska1989 ano, viem. Ako v 2022 zacala vojna na UA. Vtedy to kleslo a dlho sa drzalo dole, ved pesimizmus, ze co sa bude diat.
Paradoxne historicky to su najlepsie obdobia na investovanie. Vsak tie rozne indexy spravili odvtedy aj 100%. Kto mal za takej situacie pevne nervy, a spravil opak, prave vtedy vkladal ...tak ma slusne bezpracne zarobene
Do indexového ETF áno, ale nie do S&P 500 alebo NASDAQ (podľa cyklického P/E pomeru sú momentálne najdrahšie v histórií) pretože ak tá AI bublina nebude pokračovať, tak buď oba indexy padnú alebo ďalších 10 rokov tie indexy neurobia takmer nič
https://ycharts.com/indicators/cyclically_adjus....
Max investovať do S&P 500 equally weight indexu (P/E pomer okolo 22) alebo do nejakého iného indexu ako je napr. S&P 400 alebo S&P 600. Žiaľ väčšina SK bánk alebo investičných firiem ponúka len klasické S&P 500. Ale ak si trúfaš (nie je to nič zložité). tak si otvor účet u brokera (napr. XTB alebo Interactive brokers) a tam si to ETF kúp sama. Pre S&P 600 odporúčam toto https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isi... a pre S&P 400 zas toto https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isi...
Alebo môžeš skúsiť zainvestovať do Číny, tam sú akcie momentálne veľmi nízko (P/E pomer okolo 11), takže je pravdepodobné že pôjdu najbližšie roky hore. Pre Čínu existuje tiež niekoľko ETFiek napr. https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isi...
Je smutné, že finančná gramotnosť je u nás aj v r. 2025 veľmi slabá, keď tu čítam tie rady, alebo že niekto dokonca prerobil pri sporení. Vkladaním peňazí do slovenských bánk, zarobí jedine tá banka, pretože to, čo zostane vám po zdanení, nepokryje ani infláciu. Už roky mám peniaze navyše u brokerov, v akciách, etf, keďže je trh hore dávam momentálne viac do dlhopisových etf, na usd aktuálne úrok 4.3%. Pri poklese trhu to presuniem do global etf. Nezainvestovaný cash sa úročí 3.6%, pripisovanie úrokov denné. Výnos je po rokoch slušný a netuším, ako sa na takto jednoduchej veci dá prerobiť.
vikimed - pri dlhodobom investovaní sa dá zbohatnúť aj cez investovanie do fondov v banke. Ale musí ísť o dlhodobé sporenie práve preto, aby neneastal prípad, že niekto vyberie po roku, akurát budú "trhy dole", a vyberie so stratou. Pri dlhodobom investovaní zisk vykryje aj bankové poplatky.
Súhlasím - Ideálne je investovať cez etoro, 212, XTB, kde sú poplatky minimálne. Kupovať ETF kopírujúce index SaP500, posielať tam mesačne koľko si kto môže dovoliť, a nešahať na to.
@quaxi nepoznám to, pozeral som si to, a nepáči sa mi to. Majú málu používateľov, je to malý broker, radšej by som išiel do niečoho väčšieho a prevereného. Navyše je to SVK broker, tomu by som neveril už len z princípu 🙂 Zbytočne riskovať, keď môžeš ísť cez veľkého a overeného celosvetovo pôsobiaceho brokera.
@romino áno mohlo to byt asi v tom období ako začala vojna . Všetko má na všetko vplyv a vždy ide niečo dokedy a potom zas hore .

@ekira1 to som si ani nevšimla 🤣🤣🤣🤣 dobre som sa zasmiala 😁