icon

Vyššie dane z nehnuteľnosti

14. aug 2023

Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).

kvetinka75
14. aug 2023

@ropucha6 už teraz tretina platu ide, ani neviem kam. To už potom len odísť z tejto krajiny, čo ľudí len vyciciava.

kimina21
14. aug 2023

Ja nechapem,preco by malo zas obyvatelstvo na to doplacat.Preco si ti 150 sikovnici neznizia platy?vsak aj tak kazdy ma dalsie ksefty popri tom.Zrusit hovorcov a inych tajtrlikov.Zrusit dozivotne vyplacanie prezidentom,vsak ked si zoberiem,kolko dostava prezidentka a kolko rokov jej bude este platit,aj ked nebude prezidentka.vsak to je chore.ani jednemu z nich nejde o blahu ludu,kazdy sa tam ide iba nabalit.vsak nech zdvihnu aj dan,ale nech tu mame normalne platy,cent este vyssie ako na zapade a platy naopak.
Preco by matky,ktore sa staraju o chore dieta,nemohli mat predlzeny rodicak.

vroni
14. aug 2023

@kimina21, matky, ktoré majú skutočne choré dieťa poberajú (smiešne nízke) opatrovateľské dávky. Žiaden predĺžený rodičak nie je treba.

autor
14. aug 2023

Opatrovateľský príspevok na dieťa sa poskytuje až od jeho dovŕšeného šiesteho roku.

viestta
14. aug 2023

@kimina21 nie, matky, ktore sa staraju o chore deti by mali mat primerane opatrovatelske prispevky, ktore by sa im zaratavali aj do odpracovanej doby na dochodok, aj by sa im ten opatrovatelsky zarataval ako prijem pre vsetky dochodkove davky, nie predlzeny rodicak. Taka zena je v podstate odsudena na chudobu po zvysok zivota a s nou cele rodina.

stevvvka
14. aug 2023

V prvom rade treba vediet lepsie hospodarit s tym, co maju, a nie pytat viac a viac od ludi.
Kazdy to pozna z domu, ak mam maly prijem, bud skrtnem niektore vydavky, alebo prijem zvysim. A kym zvysim prijem, musim hospodarit s tym, co mam, a zbytocne sa nezadlzovat. Milióny idu do vrecak politikom, 10 000premie,odmeny a zaco?? Tam nech zacnu od seba, setrit, a bude aj v štátnej kase.a ked obcan zvysuje prijem, musi preto aj nieco urobiť, tak by sa patrilo aj politikom vyvinut nejake vacsie usilie.

Davky treba dat adresne, tym, ktori naozaj potrebuju pomoc, chorym, ale nie takym, kzori maju papier aby mali invalidny.. Prísnejšie posudzovanie na diagnozy na predlzeny rodicak. Na Maximalne podpory a materské by si tiez mohli posvietit a dat tie peniaze tam, kde potrebuju viac.

Nemala by som provlem zaplatit aj vacsiu dan z prijmu, napriklad o 2 percenta, ak by som videla, zr s mojimi peniazmi sa naraba lepsie.

Kadejake chore deti, zhorene domy, znicene zivoty na ludia ludom-keby sa takym ludom pomahalo, tak tu dan zaplazim s dobrym pocitom solidarity. Bohuzial vsade sa najdu špekulanti a ludia, co to zneuziju, ale aj tak mnohym spekzlantom sa zabranit da.

Dan z nehnutelnosti je blbost a vobec tomu nerozumiem. Ja som nadobuda nehnuzelnost za uz zdanene peniaze, kvoli comu by ju mali dalej zdaňovať?
Ze na sr je tato dan nizka oproti inym statom, viem, ale ze platy zaostavaju, to sa kedy uz bude ako riesit?

subartic
14. aug 2023

Tak ja som napríklad zásadne proti dane z nehnuteľnosti , je to dan za to že niečo vlastníš. Úplne na hlavu . Tak ja som sa prácou kde som mala príjem , ktorý bol zdanený , dopracovala ku kúpe nehnuteľnosti a zas platím daň z podstate držby ? Čo ľudia čo majú viac nehnuteľností , ktoré neukradli , poctivo sa na ne zarobili , našetrili , splácajú hypotéky ? Pre mňa je to obyčajná zlodejská daň . Treba zredukovať veľmi štedrý sociálny systém.

simsalabim
14. aug 2023

@ruxandra smiesna suma? Ako pre koho… my platime cca 200€, co mi ako smiesna suma nepride. Ak si predsravim na mojom mieste dochodcu, ci rodinu s dlhodobo chorym zivitelom rodiny… no a celkove sa mi zda nefer zdanovam MOJU nehnutelnost, ktoru som kupila mojimi uz zdanenymi peniazmi, postavenu z materialov, ktore pri kupe boli tiez s dph…

suzitok
14. aug 2023

@simsalabim suhlasim so vsetkym co si uviedla, a ked uz dane, tak by mali byt regulovane, nie je v poriadku, ze niekde sa plati 200-300€ a inde 10-20€

simsalabim
14. aug 2023

@suzitok este by som dokazala akceptovat dan ba druhu a dalsiu nehnutelnost. Ale preco aj na prvu - jednoducho strechu nad hlavou, nie biznis? A nesuhlasim ani do zdanenim na m2. To vsetci ti vidiecania, co vlastnymi rukami postavili generacne (2-3 posch)domy, by boli povazovani za milionarov?!

suzitok
14. aug 2023

@simsalabim presne nad týmto sme sa aj my pozastavovali, ze ak to daju na m2, tak možeme dom rovno predat, pritom nemame ziadnu novostavbu, ale starsi dom, horkotazko sme na to dostali hypoteku a vsetko, co na nom prerabame, renovujeme, je vlastnorucne a samozrejme uz z raz zdanenych materialov - ako si aj ty pisala vyssie..
Nech zvysia dane tam, kde je z toho vytvorený nadstandardny prijem a nie tam, kde to ludia uzivaju na svoje byvanie

simca06022011
14. aug 2023

@suzitok tak ale je rozdiel dom v ba a naklady mesta BA ako nejakeho domu na vychode na dedine. Toto bolo vzdy stanovene hodnotou v danej oblasti aj teraz. Ine sluzby miest, ina lukrativita... nebudem 20km od bb mat ten isty standard domu ako v centre bb.

suzitok
14. aug 2023

@simca06022011 ale to, kde sa byt/dom nachadza by malo suvisiet cisto s cenou domu/bytu, službami s ním súvisiacimi a nie danovym zatazenim

suzitok
14. aug 2023

@simca06022011 ale toto je už iná téma, pretože ak niekto pracuje napríklad v štátnej správe, tak si radšej kupi ten stary dom niekde na dedine so splatkou hypo 150€ ako v BA so splatkou hypo 700€, lebo je jedno, kde sa nachádza, plat má stále rovnaký, podla tabulky a tu je na zamyslenie jeho danove zatazenie

simca06022011
14. aug 2023

@suzitok nie tak celkom, pretoze ine sluzby mas dostupne v meste ine na lazoch... myslim verejne sluzby. A v cene nehnutelnosti to predavajuci sice ma, ale dane mesto/obec nie. Cize ked niekto chce byvat v centre mesta tak jasne, ze podla zon moze mat inu dan ako ten co je na samote. Otazne je aka velka ma byt ta dan, % mi pridu uplne scestne, z realnej hodnoty. Alebo by dan z nehnutelnosti nemala byt. Mestu by sme plaitli za sluzby, a presne by mali byt stanovene. Kolko stoji mesto policia, kolko poziarnici, kolko osvetlnenie, kolko dostane z dani, kolko z inakade mesto, a kolko platia obyvatelia. Len to by bol uz iny level :DDD

suzitok
14. aug 2023

@simca06022011 teraz si to napísala úplne trefne, trafila si klinec po hlavičke 👍 ale taký level tu nikdy fungovať nebude, bežný človek nemôže predsa vidieť do všetkého 🙂

liz_lemon
14. aug 2023

@viestta dan z dedenia nemame

simca06022011
14. aug 2023

@liz_lemon no to teda nemame, ale u notara nechame par % :D

liz_lemon
14. aug 2023

@simca06022011 ano, ale to nie je dan

kristiii
14. aug 2023

A o čo vlastne ide? Kto sa chystá zvyšovať dane?

autor
14. aug 2023

Ódorova vláda pripravuje pre budúcu vládu predbežný rozpočet, a podľa neho bude potrebné kvôli konsolidácii zabezpečiť vyšší príjem do rozpočtu, zvýšenie dane z nehnuteľností má podľa jeho minulotýždňového vyhlásenia (okrem iných opatrení) vyšší prítok peňazí zabezpečiť.

Ináč - o potrebe zvýšiť túto daň sa už zmieňoval Heger, Šimečka aj Sulík, ešte počas rokovania parlamentu - v súvislosti s deficitom financií. v samosprávach.

kristiii
14. aug 2023

Sulík sa jasne vyjadril, že dane zvyšovať nebude a Šimečka to teraz tiež povedal (realita môže byť samozrejme iná, to je jasné).

autor
14. aug 2023

Áno, realita je taká, že kvôli bonusom samosprávam výrazne klesli podielové dane, dožadujú sa (pochopiteľne) náhrady od štátu, a len hľadá zdroje.

aandrea9
14. aug 2023

Odpoveď na tvoju otázku žiaľ nezávisí od vôle ľudu. Ako mnohé za uplynulé štyri roky vlády "odbornikov".

kristiii
14. aug 2023

Toto sú také zbytočné úvahy, čo by bolo keby...a keby to keby aj nastane, tak my si určite vyberať nebudeme. Logicky žiadny normálny pracujúci človek vlastniaci nehnuteľnosť nebude ani za jedno z toho. Nech si pekne porušia všetky tie nezmyselné dávky, ktoré tento štát rozdáva a bude peňazí aj pre samosprávy.

ivana11155
14. aug 2023

Vyššiu daň za každú ďalšiu nehnuteľnosť t.z.vyssie zdanenie napr. vsetkych investičných bytov, ďalej bytov v ktorých nikto nebýva atď. Zvýšiť daň z príjmu je riadna blbosť, to nám môžu odviesť do štátnej kasy rovno všetko čo zarobime.

subartic
14. aug 2023

@ivana11155 a vieš čo sa stane ? Pôjdu hore nájmy bytov . Budeme teda trestať úspešných alebo ľudí čo usilovne pracujú a zabezečujú si na starobu pasívny príjem .

katka700
14. aug 2023

Politikom už veľmi dlho kole oči že veľa Slovákov má vlastné bývanie. Vyššia daň z nehnuteľností je spôsob ako ľudí donútiť byty a domy predať. Reálne tam možno budú môcť ostať ale schránkovej firme sa bude platiť nájomné vo výške platu. Stačí sa pozrieť čo sa deje za veľkou mlákou, ako tam stúpli najmy a ako veľké firmy skupujú nehnuteľnosti. Ale som si istá že sa nájde kopec blbcov čo so zvyšovaním daní z nehnuteľností budú súhlasiť, rovnako ako tlieskali keď sa zavádzala parkovacia politika v hlavnom meste.

kristiii
14. aug 2023

@subartic presne tak. Na toto by doplatili len a len nájomníci.

ivana11155
14. aug 2023

@subartic budeme trestať úspešných ľudí - keď sú takí úspešní budú mať aj na zaplatenie dane. Najmy pôjdu hore len dovtedy, dokedy to ľudia budú ochotní platiť.