icon

Vyššie dane z nehnuteľnosti

14. aug 2023

Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).

liv1
15. aug 2023

@vroni podla toho co som citala na podnikam.sk dan z nehnutelnosti v Rakusku je naozaj 2% plus nasobene koeficientom danej oblasti.. clanok je z roku 2016 https://podnikam.sk/dane-v-rakusku/

vroni
15. aug 2023

Inak som nemala ma mysli, ze je to blabol z tvojej hlavy, verím, ze to nejaký z politikov naozaj tvrdil.

liv1
15. aug 2023

@vroni a tu je to este inak, kde pisu ze maximalna uroven z dane z nehnutelnosti je 1% aj po nasobeni koeficientu https://taxsummaries.pwc.com/austria/individual...

vroni
15. aug 2023

@liv1, to by bol solídny pruser, aj rakúske ministerstvo financií vie len o 2 promile a nie dvoch percentách. 🤣🤣🤣 Ale predpokladám, ze nejaký matematický menej zdatný pisalek domotal percenta a promile a tak sa na sk šíri alternatívna pravda, lebo odpisujú jeden od druhého. A tak je v slovenčine x článkov, skalopevne presvedčených o 2% daní z nehnuteľnosti.
Koeficient je. Ale tiež je silno obmedzený a nemôže zvýšiť daň ani na dvojnásobok.

autor
15. aug 2023

@liv1 ďakujem, ušetrila si mi hľadanie. Čítala som to zhruba pred týždňom, keď som hľadala výšku dane z nehn. v De (tam je mimochodom základná daň, ak si dobre pamätám, 0,35 a jednotlivé spolkové krajiny si ju môžu navýšiť až osemnásobne, čiže do 2,80. Možno ale tiež majú nejaký limit, neviem.

No ale @vroni možno dá link o dani v promile v v Rakúsku.

vroni
15. aug 2023

500% navýšenie sa týka vybraných podnikateľských objektov, nie bytov či domov. Pokiaľ som správne informovaná, toto navýšenie sa neopovazili dat ani Red bullu s miliardovými ziskami.

vroni
15. aug 2023

@autorka, máš tu odo mňa TRI linky, ze je daň 2 promile a v tom anglickom linku od @liv1 sú tiež promile a nie percenta. Ze nejaký somár spravil z promile percenta je jeho neznalosť matematiky, nie fakt

kristiii
15. aug 2023

A prečo vlastne porovnávame dane z nehnuteľností práve s Rakúskom, od ktorého sme na míle vzdialené. Prečo nie keď už tak napríklad s Českom (ktoré je tiež od nás vzdialené, ale o niečo menej 🤣). Čo som pozerala, tam sa tiež mali dvíhať, ale tie sumy sú podobné ako u nás.

sickynickyobsadene
15. aug 2023

@ruxandra ale neplatíme len dan za nehnuteľnosť, ale aj smeti a ja ešte aj kanalizáciu v jednom a to už je cez 700e. Malo?

erikavesela
15. aug 2023

@suzitok my platime v 100 eur

vroni
15. aug 2023

@kristiii, pretože poniektorí politici chcu naše dane dostať na úroveň rakúskych a nemeckých. Tak ukazujem, ze veľa priestoru tam nemajú.

viestta
15. aug 2023

@sickynickyobsadene vsetci platime za smeti, ti co su napojeni na verejnu kanalizaciu aj stocne. Ci myslis, ze tieto sluzby budu bezplatne? Dan z nehnutelnosti plati kazdy vlastnik, okrem cirvi, ktora je od platenia dani oslobodena.

sickynickyobsadene
15. aug 2023

@viestta o com točiš? Ja chcem niečo zadarmo?

ruxandra
15. aug 2023

@sickynickyobsadene ked mam na to, aby som si kupila dom v centre Bratislavy, tak hej, 700eur ročne ma nemoze zruinovať 😁
Ale tu sa bavíme o daniach a nie o poplatkoch za smeti 🤦‍♀️

erikavesela
15. aug 2023

@ivana11155 mylis sa..ludua budu nuteni zaplatit vyssie najomne, inak nebudu byvat

erikavesela
15. aug 2023

@ivana11155 cista zavist z teba srsi

simsalabim
15. aug 2023

@ruxandra moja byvala kolegyna ma dom v centre BA, po rodicoch, zila tam potom so svojou rodinou. Ona ho nekupila, iba zdedila, zila v nom 72 rokov. Vidi sa v zahrade pri dome, je to jej zivot. Na taku dan, ako pises, veru z dochodku nema. Myslim, ze nie je jedina.

viestta
15. aug 2023

Nemaju nahodou dochodcovia znizene dane z nehnutelnosti?
V Kosiciach maju osoby nad 70 rokov a drzitelia ZTP znizenu dan a uz davno je zavedena "kategorizacia" podla lokalit
https://www.kosice.sk/obcan/miestne-dane

ruxandra
15. aug 2023

@simsalabim ked na nieco nemam, tak predám a kupim mensie 🙂 ale zase, keby teraz podedim a mozem tam cely zivot byvat - nemusim si platit hypotéku, tak musim mat na dôchodok našetrené dost, a ked nahodou na dôchodkom nemam našetrené nic, tak je to moj problem a tak mi treba 🙂

kristiii
15. aug 2023

@vroni však áno, to bolo autorovi, prečo spomína práve Rakúsko. Ja som počula spomínať západ, nie konkrétne štáty, ale tak očividne tie najbližšie západne od nás to majú podobne ako my. A som rada, že si tento blud vyvrátila.
Inak dreams, to si ty?

autor
15. aug 2023

Síce neviem, kto je dreams, ale máš pravdu! Dnes som už založila štyri diskusie o tom, kedy príde materská, aj rodičovský, taktiež príspevok o dovolenkách , kúpe auta, vyprážaní karfiolu a susedských vzťahoch...

Možno založím ešte nejaký príspevok o paranoičkách.

hefo
15. aug 2023

@viestta Pozor, cirkvi sú oslobodené len od dane z nehnuteľností pre kostoly (či iné bohoslužobné priestory), kláštory a farské budovy. Z polí a iných majetkov určených na podnikanie dane platia normálne.

hefo
15. aug 2023

A ešte k dani z nehnuteľností - v žiadnom prípade nie zvyšovať! Iné dane by sa neznížili. Treba menej rozhadzovať z rozpočtu.

Inak, vysoké dane podľa trhovej hodnoty nehnuteľnosti (ako v USA) vedú k vzniku get, teda lokalít bez rozmanitosti spoločenských vrstiev. Nie ako u nás, kde na jednej ulici žijú všetky vrstvy, od právnikov a inžinierov, cez robotníkov, dôchodcov až po rôzne socky. Tam najchudobnejším zostanú trailer parky, lebo z prívesu sa daň neplatí. Kto tam príde o príjem, musí sa rýchlo sťahovať do lacnejšej lokality, čo je u nás zriedkavé.

simsalabim
15. aug 2023

@ruxandra ale ty nerozumies, ze ma k tomu domu a zahrade citovy vztah? Roky prace a spomienky? Preco by to mala predat iba preto, ze niekto zvysi dan? Preco by mala zacinat odznova? Nasetrene urcite nieco ma, ale ide o princip. Urcite neratala s tym, ze sa dan navysi dajme tomu o 200 percent. A zas si nepredstavuj, ze ked cely zivot neplatila hypoteku, ze si tie peniaze mohla odkladat pod vankus. Stary dom potrebuje rekonstrukciu, plot tiez a podobne. Ten dom je v ich rodine od prelomu 19.a 20. storocia.... ja verim, ze v takej situacii by sa mnohym dom nepredaval lahko, i ked jej situacia je financne super, kedze je to dom v centre hlavneho mesta a nie na lazoch. Urcite by za peniaze kupila dom v okrajovych castiach BA. Ale ak zavedu dan na m2, teda rovnaku vsade, jej situaciu to nezmeni a som zvedava, ako to utiahnu dochodcovia v tych mega domoch na Orave.

ruxandra
15. aug 2023

@simsalabim ved ano, ide o princíp, niekto dostane dom len tak zadarmo a my niektori musime tu istú sumu, co má niekto problém zaplatit raz za rok, platiť mesačne! Neuveriteľne, fakt.. a my ostatni nerenovujeme, nepopravujeme, nevylepsujeme? Iba dôchodci v domčekoch toto robia? 🙂

viestta
15. aug 2023

Ani dedicstvo nie je zadarmo. Aj ten co ho vybudoval za neho zaplatil. Je smutne ako ludia pozeraju na tych co zdedili. Neviem cim to je.

vroni
15. aug 2023

@ruxandra, aha. Takže aj keď vyplatíš hypotéku, tak budeš ďalej platiť dobrovoľne rovnakú čiastku štátu, lebo ini majú tiež také výdavky? 🤔🤔🤔 Rozmýšľam, prečo tomu nie celkom verím....

katka700
15. aug 2023

@hefo Obávam sa že ak sa k moci dostane už spomenuta strana tak za 10-20 rokov tu máme to isté

ruxandra
15. aug 2023

@vroni ta daň sa plati raz za rok, takze co je s tym aky problem stale?

stevvvka
15. aug 2023

@ruxandra no niektorí nemajú financie na to len tak "raz ročne" dat 700 eur, ale musia každý mesiac odkladať. A vôbec ta daň nemá zmysel, aj keby som mala peňazí nazvyš, dám tam, kde treba, a nie ze budem platiť za svoj už zdaneny majetok. Aj keď IBA RAZ ROCNE