Vyššie dane z nehnuteľnosti
Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).
Inak som nemala ma mysli, ze je to blabol z tvojej hlavy, verím, ze to nejaký z politikov naozaj tvrdil.
@vroni a tu je to este inak, kde pisu ze maximalna uroven z dane z nehnutelnosti je 1% aj po nasobeni koeficientu https://taxsummaries.pwc.com/austria/individual...
@liv1, to by bol solídny pruser, aj rakúske ministerstvo financií vie len o 2 promile a nie dvoch percentách. 🤣🤣🤣 Ale predpokladám, ze nejaký matematický menej zdatný pisalek domotal percenta a promile a tak sa na sk šíri alternatívna pravda, lebo odpisujú jeden od druhého. A tak je v slovenčine x článkov, skalopevne presvedčených o 2% daní z nehnuteľnosti.
Koeficient je. Ale tiež je silno obmedzený a nemôže zvýšiť daň ani na dvojnásobok.
@liv1 ďakujem, ušetrila si mi hľadanie. Čítala som to zhruba pred týždňom, keď som hľadala výšku dane z nehn. v De (tam je mimochodom základná daň, ak si dobre pamätám, 0,35 a jednotlivé spolkové krajiny si ju môžu navýšiť až osemnásobne, čiže do 2,80. Možno ale tiež majú nejaký limit, neviem.
No ale @vroni možno dá link o dani v promile v v Rakúsku.
500% navýšenie sa týka vybraných podnikateľských objektov, nie bytov či domov. Pokiaľ som správne informovaná, toto navýšenie sa neopovazili dat ani Red bullu s miliardovými ziskami.
A prečo vlastne porovnávame dane z nehnuteľností práve s Rakúskom, od ktorého sme na míle vzdialené. Prečo nie keď už tak napríklad s Českom (ktoré je tiež od nás vzdialené, ale o niečo menej 🤣). Čo som pozerala, tam sa tiež mali dvíhať, ale tie sumy sú podobné ako u nás.
@ruxandra ale neplatíme len dan za nehnuteľnosť, ale aj smeti a ja ešte aj kanalizáciu v jednom a to už je cez 700e. Malo?
@suzitok my platime v 100 eur
@sickynickyobsadene vsetci platime za smeti, ti co su napojeni na verejnu kanalizaciu aj stocne. Ci myslis, ze tieto sluzby budu bezplatne? Dan z nehnutelnosti plati kazdy vlastnik, okrem cirvi, ktora je od platenia dani oslobodena.
@viestta o com točiš? Ja chcem niečo zadarmo?
@sickynickyobsadene ked mam na to, aby som si kupila dom v centre Bratislavy, tak hej, 700eur ročne ma nemoze zruinovať 😁
Ale tu sa bavíme o daniach a nie o poplatkoch za smeti 🤦♀️
@ivana11155 mylis sa..ludua budu nuteni zaplatit vyssie najomne, inak nebudu byvat
@ivana11155 cista zavist z teba srsi
@ruxandra moja byvala kolegyna ma dom v centre BA, po rodicoch, zila tam potom so svojou rodinou. Ona ho nekupila, iba zdedila, zila v nom 72 rokov. Vidi sa v zahrade pri dome, je to jej zivot. Na taku dan, ako pises, veru z dochodku nema. Myslim, ze nie je jedina.
Nemaju nahodou dochodcovia znizene dane z nehnutelnosti?
V Kosiciach maju osoby nad 70 rokov a drzitelia ZTP znizenu dan a uz davno je zavedena "kategorizacia" podla lokalit
https://www.kosice.sk/obcan/miestne-dane
@simsalabim ked na nieco nemam, tak predám a kupim mensie 🙂 ale zase, keby teraz podedim a mozem tam cely zivot byvat - nemusim si platit hypotéku, tak musim mat na dôchodok našetrené dost, a ked nahodou na dôchodkom nemam našetrené nic, tak je to moj problem a tak mi treba 🙂
Síce neviem, kto je dreams, ale máš pravdu! Dnes som už založila štyri diskusie o tom, kedy príde materská, aj rodičovský, taktiež príspevok o dovolenkách , kúpe auta, vyprážaní karfiolu a susedských vzťahoch...
Možno založím ešte nejaký príspevok o paranoičkách.
A ešte k dani z nehnuteľností - v žiadnom prípade nie zvyšovať! Iné dane by sa neznížili. Treba menej rozhadzovať z rozpočtu.
Inak, vysoké dane podľa trhovej hodnoty nehnuteľnosti (ako v USA) vedú k vzniku get, teda lokalít bez rozmanitosti spoločenských vrstiev. Nie ako u nás, kde na jednej ulici žijú všetky vrstvy, od právnikov a inžinierov, cez robotníkov, dôchodcov až po rôzne socky. Tam najchudobnejším zostanú trailer parky, lebo z prívesu sa daň neplatí. Kto tam príde o príjem, musí sa rýchlo sťahovať do lacnejšej lokality, čo je u nás zriedkavé.
@ruxandra ale ty nerozumies, ze ma k tomu domu a zahrade citovy vztah? Roky prace a spomienky? Preco by to mala predat iba preto, ze niekto zvysi dan? Preco by mala zacinat odznova? Nasetrene urcite nieco ma, ale ide o princip. Urcite neratala s tym, ze sa dan navysi dajme tomu o 200 percent. A zas si nepredstavuj, ze ked cely zivot neplatila hypoteku, ze si tie peniaze mohla odkladat pod vankus. Stary dom potrebuje rekonstrukciu, plot tiez a podobne. Ten dom je v ich rodine od prelomu 19.a 20. storocia.... ja verim, ze v takej situacii by sa mnohym dom nepredaval lahko, i ked jej situacia je financne super, kedze je to dom v centre hlavneho mesta a nie na lazoch. Urcite by za peniaze kupila dom v okrajovych castiach BA. Ale ak zavedu dan na m2, teda rovnaku vsade, jej situaciu to nezmeni a som zvedava, ako to utiahnu dochodcovia v tych mega domoch na Orave.
@simsalabim ved ano, ide o princíp, niekto dostane dom len tak zadarmo a my niektori musime tu istú sumu, co má niekto problém zaplatit raz za rok, platiť mesačne! Neuveriteľne, fakt.. a my ostatni nerenovujeme, nepopravujeme, nevylepsujeme? Iba dôchodci v domčekoch toto robia? 🙂
Ani dedicstvo nie je zadarmo. Aj ten co ho vybudoval za neho zaplatil. Je smutne ako ludia pozeraju na tych co zdedili. Neviem cim to je.

@vroni podla toho co som citala na podnikam.sk dan z nehnutelnosti v Rakusku je naozaj 2% plus nasobene koeficientom danej oblasti.. clanok je z roku 2016 https://podnikam.sk/dane-v-rakusku/