Vyššie dane z nehnuteľnosti
Štátna kasa je vyprázdnená, škrty vo výdavkoch zrejme stačiť nebudú (vo včerajšej relácii O 5 minút 12 sa Sulík so Šimečkom zhodli, že balíček pre rodiny bude neudržateľný), nová vláda ju bude chcieť naplniť - ktorý variant by bol pre vás prijateľnejší - vyššie dane z príjmu, alebo zvýšenie dane z nehnuteľností? (Len pre info - trebárs v Rakúsku je základná sadzba dane z nehnuteľností 2 percentá, u nás by zrejme zo začiatku bola nižšia. Avšak bezprostredne nám nehrozí, najskôr bude potrebné vypracovať mapy lokalít).
@heleninamama, áno, tak to bolo myslene. Sociálne dávky áno. Pre starých, chorých, nemohucich. Ale nie pre lenivé a agresívne hnidy s tulenou chorobou.
@heleninamama s týmto súhlasím, ja žijem v obci, kde viacej rodín takto žije, že sú všetci doma, dostanú nejaké dávky, príspevok na bývanie, kadejaké dotácie, majú 3-4deti, na tie prídavky nabehnu, doma si nieco dopestuju a nic im nechyba...a to nehovorim ani o nejakých extra socialnych pripadoch, ale sú to normalne rodiny...
@heleninamama ale ved s tymto ja suhlasim, uz som tu niekolkokrat pisala, ze nevolte tych, ktori nas tu roky okrádali. A uvidis ako to zase dopadne. Bohuzial, sa nakoniec budeme na to musiet skladat vsetci
@ruxandra ved ale tak ked chces mozes sa prihlasit ze budes dobrovolne :D urcite sa potesia sponzorom ich vymyslov :D ja myslim, zeplatim viac nez dost do rozpoctu na to co dostavam a s kludom mozem povedat, ze ked vsetko predam v SR nas nik neuvidi, a mozu si zdierat toho kto tu ostane ;) ved nova doba... tak nech to tu ostane prazdne.
@simca06022011 a preco by som to akoze robila? 😅
Inak ma bavi ako dokážete niektore z jednej vety hystercit a nadomyslat si hocijaké hluposti 😁 poďte, dajte viac 🥹
@ruxandra nemam pocit ze hystercim :D ale ked pre teba je to ok platit stale viac a viac za NIC. Tak asi rada zasponzorujes tento stat. Aby mali z coho rozdavat svojim ;)
@ruxandra neskutocne. Ide o to, ze aj jedno aj druhe je produkt za ktory bola v zodpovedajucej vyske zaplatena dph (a v pripade domu neporovnatelne vyssia ako za parfem). A je jedno, ci ju platim ja alebo ju zaplatila moja mama. Naco treba dalsiu dan???? Cim sa tak dorazne lisi jeden produkt od druheho? Hadam iba tym, ze jeden - dom ci byt - je v mojom ponimani nevyhnutnost.
@simca06022011 vidis, zase si si nieco domyslela, ja som nic take nenapisala 🙂
@ruxandra ale poplatky za smeti sú tiež dane...a ja teda nebývam pri ba a ani nie v meste.
@liv1 kde som napísala že je to platba za úspech? Byt je tým pádom meradlom úspechu? Úspech je pre každého niečo iné, nie každý má potrebu za zarobené peniaze si nakúpiť byty, niekto cestuje atď. tvoj komentár je vlastne len také smiešne chytenie za slovíčko. Pointa čo som tým chcela povedať je to, že prvú nehnuteľnosť zdaňovať je blbosť, lebo zaťaží zraniteľné skupiny ale každú ďalšiu, prečo nie.
@ivana11155 rychlo zabudas. Citujem tvoju odpoved “ budeme trestať úspešných ľudí - keď sú takí úspešní budú mať aj na zaplatenie dane. Najmy pôjdu hore len dovtedy, dokedy to ľudia budú ochotní platiť.”
Takze opakujem “ked su taki uspesni, budu mat aj na zaplatenie dane”
Na Slovensku sa uspech, snaha, stastie neodpusta 😁
Preco by ludia ktori svojou snahou, sikovnostou, zarobkom, dedenim ziskali dalsie nehnutelnosti mali platit tomuto statu viac? Preco?? Lebo ty (alebo iny clovek) radsej ides na odovolenku a iny radsej zabezpeci svoju starobu aby nebol na pritaz, alebo deti? Za to ma viac platit? Alebo ze je byt prazdny? Ved aj tak plati dan z nehnutelnosti, aj tak plati poplatky, vykurovanie, pripojky, fond oprav, spravu, atd. On ten byt mu tam nestoji zadarmo. Ci potom mozeme zdanovat druhe auto, druhu (alebo dalsiu) dovolenku, zdanovat vsetko navyse co je nad beznu potrebu ludi…
@ruxandra že ty si nejaký Vallovsky brigádnik, ktorý má obhajovat PSko pred volbami? Lebo to, čo píšeš, nemá ani hlavu ani patu. Dôchodca má predat dom a ist zatiaľ do podnájmu, kým si najde niečo mensie a lacnejsie? Tu nejde o to, že by si nemala empatiu, ty si úplne mimo 😀 mna by zaujimalo, koľko vám za tieto bludy platia a na akých si drogách, keď dokážeš taketo výplody vôbec vypisovat.
@liv1 ale na tvoje prečo univerzálna odpoveď neexistuje. Stále sa niekto bude pýtať prečo. Ak bude progresívna daň z príjmov, ti s vyšším príjmom prečo by mali platiť viac? Lebo sú šikovnejší a majú vyšší plat? Keď ma niekto viac áut už teraz v TN na prvé platí základné parkovne, na druhé vyššie, na tretie rázne vyššie. A tiež sa pýta prečo.....
@ivana11155 a co ak su tie investicne byty hlavnym zdrojom prijmu?..preco by mali byt vyssie zdanene?
@hefo maju plarit dzn za vsetko
@ruxandra aka zavist z teba srsi...mali sa tvoji rodicia viac obracat, mohla si dedit aj ty...sorry, ale na sproste komentare naozaj len sprosto
Tiež máme viac, než len jednu nehnuteľnosť, ale viem, že v tomto si nepomôžeme, bude sa nás to týkať.
Nemám žiadne ilúzie ani o Sulíkovi (o Dzurindovi detto), jeho deklarované slová o tom, že on nikdy , nikdy nepristúpi na zvýšenie daní je len slina do vetra, keď nastúpi vláda (aj iná), dostane upozornenie z ECB, nastúpia v jednom šíku ekonómovia z INESS , čiže Ďuranovci, Karpiš a spol. (väčšina je zrejme za PS, ale v tomto kontexte je to vedľajšie) a budeme sa môcť len chytať za hlavy.
Anonym, je to fakt hrozive, neviem si predstavit, ako to maju dochodcovia zo svojich dochodkov zaplatit a o beznych ludoch tiez ani nehovorim... mam kamarata ekonoma a ten toto leto vyhlasil, ze vacsina ludi isla na dovolenku k moru posledny krat, Ludia nebudu vladat platit bezny zivot, nastupi chudoba. VSteci sme sa zasmiali, ale on len povedal - uvidite. S takymito danami z nehnutelnosti sa ani nedivim.
@simsalabim zas nepreháňajme. Už mi to tu začína pripomínať časy, keď tu bola mamula a mali sme byť už všetci v panelákoch pomrznutí 😅
@kristiii tak on to vysvetloval velmi presvedcivo. Napriklad tvoj 4 izbový BA byt ma akoze trhovu hodnotu 350 000. 2% dan z nehnutelnosti z tejto hodnoty je kolko? 7000€. Kazdy rok. Podla mna likvidacna suma pre mnohych ludi. ALe teda, ja sa stale zdraham uverit tomu, ze nieco taketo moze vlada urobit....
@simsalabim vysoké úrokové sadzby v kombinácii s nereálnymi daňami z nehnuteľností budú nezvládnuteľné. Nízke platy a dôchodky nedokážu pokryť tieto zvýšené náklady. Už táto inflácia je pre veľa ľudí nezvládnuteľná.
@simsalabim kto je on?

@vroni Do istej miery súhlasím, ale počet tzv. sociálne slabších, kriminálnych živlov a podobných individui, ktorých sa treba báť, by klesol, keby ich štát prestal štedro dotovať zo svojho rozpočtu. Táto vláda ich priamo nabáda k tomu, aby sa množili, lebo taký príspevok, onaký príspevok... Tie peniaze by malí ísť do skvalitnenia služieb pre pracujúcu strednú triedu. Tá nech sa má lepšie a hej počet nech narastá. Nech sa rozdáva v štýle niečo za niečo, nie niečo za nič. Tých, ktorí pracovať nechcú, treba nechať tak, mimo systém.