Vyžili by ste s 850 EUR mesačne?
Ahojte ženy, predstavte si, že máte príjem v čistom 850 eur.
Nemáte hypo, náklady na byt máte 260 eur - platby správcovi, 40 eur elektrika, 30 internet + TV, 50 eur benzín, 25 telefón, 30 lieky a doplnky. Dohromady je to nejakých cca. 435 eur. Chcete si ešte 100 eur mesačne ušetriť, čiže vám zostane 315 eur/m.
Vyžili by ste s týmto sama?
@janinah nepochopila si, ty si vždy ideš svoje, aj keby tanky padali. Väčšina dôchodcov žije v bytoch a domoch, ktoré majú trhovú hodnotu od 200 a viac tisíc. Predám, kúpim lacnejší, dožijem. Nie, aby deťom a vnúčatam ostalo, aj keď umriem v smradľavej fertuche. Bože chráň, aby sa plánovala prerábka 50 ročnej bytovky a fond opráv by sa mal zvýšiť o 100 eur. To radšej nech tečie zo strechy do obývačky a zhorí stará 50 ročná elektrika. Stará generácia je naučená, že všetko dostali zadarmo, o nič sa nemuseli starať a zrazu keď treba riešiť záverečnú etapu života sú prekvapení. Naučení tlačiť deŕom, aj posledné, 13 dôchodky vnúčatkam na Iphonik. Vypočuj si Mihála a iných ekonómov, o dôchodcov je v tejto dobe najlepšie postarané. Nikdy neplatili odvody v takej výške ako vyťahujú zo systému a generácia, ktorá toto platí najviac padá na kolená. Je nemysliteľné, aby dôchodca, ktorý zarábal 5, 8ntisíc korún mal dôchodok 450, 600 a viac eur dôchodok. Roky. No ale toto ty a tebe podobné nechcú priznať. Matematika 5 trieda ZŠ.
@anonym_55be01 a čo s tými dôchodcami, ktorí žijú v starých domoch niekde v hornej dolnej, v hladovych dolinach kde dom alebo byt nikto nechce?
@anonym_autor ked som studovala, tak mi to cca tak vychadzalo, na brigade som zarobila nejakych 600-700e. Nemala som auto a naklady na byt o nieco nizsie. Vtedy som vysla, ale asi iba preto, lebo som vedela ze je to docasne a po vysokej skole sa moj standard zvysi. Teraz by som nevysla s 300e strava/drogeria/oblecenie plus nejaky vylet/volno casove aktivity.
@anonym_55be01 Hlavným vyciciavačom systému nie sú starobní dôchodcovia, tí si svoje odpracovali, ale predovšetkým invalidný ako táto pani, ktorej očividne nič nie je, veselo funguje, je samostatná a boji sa, či vyžije z ID, ktorý je dosť vysoký, mnohí za takú sumu pracujú. A koľko je u nás takýchto vychcaných lenivcov, ktorých štát dotuje celý život, hoci pokojne môžu pracovať? A skrývajú sa za kadejaké psychiatrické diagnózy alebo bolesti chrbta? A pritom si žijú na vyššej úrovni ako pracujúci ľudia?
@anonym_63a1a7 sused ma ID na psychiatricku diagnozu, denne jazdi autom a netaji sa, ze si to vybavil obalkou psychiatrovi.
@anonym_55be01 Hlavným vyciciavačom systému nie sú starobní dôchodcovia, tí si svoje odpracovali, ale predovšetkým invalidný ako táto pani, ktorej očividne nič nie je, veselo funguje, je samostatná a boji sa, či vyžije z ID, ktorý je dosť vysoký, mnohí za takú sumu pracujú. A koľko je u nás takýchto vychcaných lenivcov, ktorých štát dotuje celý život, hoci pokojne môžu pracovať? A skrývajú sa za kadejaké psychiatrické diagnózy alebo bolesti chrbta? A pritom si žijú na vyššej úrovni ako pracujúci ľudia?
@anonym_63a1a7 poznáš ju osobne,keď tvrdíš,že jej nič nie je?
Ak odpocitam hypo tak mi ostava asi to, co tebe a v pohode fungujem. Nepocitujem stres ani tlak, proste ked musis tak musis.
Uplne bezna realita na SK a konik by som ja osobne ako reprezentativnu vzorku nebral. Tu sa v diskusiach o platoch hybes v cislach 3000 - 5000 bez hanby.
Zivorenie to nie je, su ludia ktori su na tom horsie, ale podstatne je aby si pokryla vsetky nevyhnutne vydavky, vsetko ostatne sa uz potom da.
@patrike tak napriklad minuly mesiac jedálensky stol, stojan na cd, detské hračky a oblečenie, dámske oblečenie, doplnky do domácnosti a pod
@anonym_516d09 Nerealne, kazdy mesiac to nemas sancu predat v takej cene a ak ti to niekto zadarmo daruje a ty to nasledne predavas, bud je hlupy alebo nevie od rozkose, co s peniazmi.
@rozculena Presne. tiez poznam jednu, naozaj malo penazi, ale telefon ma na kredit, co je drahsie, ak viac vola. Nejaky zakladny pausal a nevykecavat sa, to by jej uplne stacilo.
@patrike Aj ja mám telefón na kredit, raz mesačne si dobijem za 5 eur dostanem dvojnásobok teda 10 eur a z toho si volám aj surfujem na nete. Za internet v mobile platím 3,50 mesačne a ostatné prevolam.
@anonym_autor dôchodcovia vyziju z 500€, takže áno, vyzijes.
@anonym_516d09 jasné, ale nemôžeš každý mesiac predať kus nábytku alebo oblečenie
Jedálenský stôl už nemáš žiadny?
Nárazovo isto možné, dlhodobo poťažmo
@anonym_711ac3 mám velmi vela veci na predaj na vi.. mám cez 500 veci samozrejme aj za pár euro
nechapem čo ta do toho či mám stol doma ( máme ) stahovali sme sa a zostalo nám viac veci ako využijeme a po synovi mám tiež dosť veci
plnú pivnicu na starom byte, predám detsku stoličku za 250€ , kočik ak ťa to tak zaujima
za minuly rok mi prišlo vyučtovanie a na v.. som zarobila 1800€ a to mam aj fb predaj
všetko sa da ak človek chce
ano ako ID s tym mas vyzit mas 10€ na den na stravu, nechodis do prace, nemusis sa obliekat a cestovat do prace
mas zbytocne vysoky pausal
@autor ako máš vyriešené bývanie? 300€ na náklady na bývanie mi príde dosť veľa, ak žiješ sama. My toľko platíme za byt 75m2 v nezateplenej bytovke. Je to nejaký 3i byt? Ak áno, nestačilo by niečo menšie?
4ka má paušál 100 minút/sms a 10GB dát za 11€ mesačne, vieš ušetriť polovicu oproti terajšiemu.
My s manželom a dieťaťom vieme dať stravu aj do 300€/mesačne, tak sama by si sa možno vedela zmestiť do 120-150€. Varíme na viac dní, kupujeme v akcii a snažíme sa plánovať, aby sa nevyhadzovalo.
Vyskakovať si asi nebudeš, ale podľa mňa aj na rehabilitácie alebo masáže by si aspoň 2x do mesiaca popri tom ešte mala.
@anonym_3efe36 možno by pomohli autorke tvoje tipy ako efektívne ušetriť.
@anonym_e8ef97 Samozrejme, rada 🙂
Tak napríklad drogéria na nej sa dá dobre ušetriť. Prací gél si vždy chodím čapovať do vlastnej nádoby vyjde ma to lacnejšie. Nepoužívam žiadne aviváže či parfumy, občas sódu na pranie a tá je lacná. Prostriedky na čistenie si vyrobím tiež klasika, sóda, ocot či citrón. Mydlo obyčajné klasické tuhé, vydrží dlho. Keď je niečo v dobrej akcii kúpim pár kusov navyše do zásoby.
Ja osobne nepoužívam takmer žiadnu kozmetiku. Nepoužívam mejkap, iba krém na pleť. Tu dosť ušetrím.
Oblečenie, tu sa dá tiež úžasne ušetriť. Vôbec už roky nenakupujem vo fast fashion obchodoch. Veľmi som si obľúbila second handy. Vždy majú v mesiaci akcie keď je všetko za 5€ a aj za 2€ či 1€ dá sa tam fakt nakúpiť super. Nie všetko je tam ako nové samozrejme ale vybrať sa vždy dá. Akcie sa dajú sledovať na nete. Napr Textil House, Humana a podobne. Nové kupujem len naozaj nevyhnutné veci ako spodné prádlo, tielka a ešte obyčajné tričká.
Fakt odporúčam. Bežne si nakúpim v lete 5 nový šiat za menej ako 10€.
Zrušila som všetky také veci ako Netflix, Spotify a podobné.
Mám rada napríklad knihy ale sú dosť drahé tak využijem, že vždy raz do roka je zapísanie sa do knižnice zadarmo a požičiavame si knihy tam.
Strava, asi najväčšia téma. Ja osobne som roky vegetariánka, takže tým, že nekupujem mäso tak týždenný nákup ma vyjde tak do 50€. Syn sa stravuje v škôlke väčšinou a mimo toho varím na viac dní. Určite tu nájdeš veľa tipov na lacné a zároveň fajn recepty. 🙂 Tiež nakupujem trvanlivé potraviny viac kusov keď sú v akcii.
@anonym_711ac3 mám velmi vela veci na predaj na vi.. mám cez 500 veci samozrejme aj za pár euro
nechapem čo ta do toho či mám stol doma ( máme ) stahovali sme sa a zostalo nám viac veci ako využijeme a po synovi mám tiež dosť veci
plnú pivnicu na starom byte, predám detsku stoličku za 250€ , kočik ak ťa to tak zaujima
za minuly rok mi prišlo vyučtovanie a na v.. som zarobila 1800€ a to mam aj fb predaj
všetko sa da ak človek chce
@anonym_516d09 1800 / 12 = 150 mesacne, nie 250 ako pisala
@anonym_autor ? Bezna realita, mam 1050,- v cistom (teda priemerny slovensky plat) a 160- hypoteku,39,- spotrebak, 36,- TV Internet, telefon cca 15,- (sekundova tarifa) cca 280,- elektrina,plyn, prevadzka na byt,poistky, Potraviny max. do 400 mesacne , (nastastie pracujem v mieste bydliska, nefajcim, nekavickujem, kde tu 1-2 pivko) A z toho co zostane mozem hyrit, obliekat sa po znackovych obchodoch a samozrejme sporit a investovat!!! To len debil tvrdi za sa tu z poctiveho platu vyzije lahko, ale pri skromnosti sa to da, len to nie je zivot.
@anonym_autor pre pár rokmi som zarobil 500€ v čistom, ostávalo mi tak 200€, bol som sám, vyžil som... Teraz keď mám rodinu tak 820€ máme len hypo....
@anonym_63a1a7 sused ma ID na psychiatricku diagnozu, denne jazdi autom a netaji sa, ze si to vybavil obalkou psychiatrovi.
@anonym_bacefd mozem sa opytat ako spolu súvisi, respektíve ci sa vylučuje, ID na psychiatricku diagnózu a šoférovanie (ak som dobre pochopila vyraz "jazdi autom")?
@anonym_autor 40€ elektrina? To čo ťahá 3 mraziaky? 30€ internet? Kvalitný internet môžeš mať za polovicu. 25 telefón? Ak nemám prostriedky tak toto ako prvé riešim a znížim.
@anonym_autor 40€ elektrina? To čo ťahá 3 mraziaky? 30€ internet? Kvalitný internet môžeš mať za polovicu. 25 telefón? Ak nemám prostriedky tak toto ako prvé riešim a znížim.
@vulka platím 40 eur, varím na elektrine a vždy mám preplatok cca. 180 -200 eur, čo je fajn. Za telefón platím 25 eur, je to 33 eur paušál, v sume 25 eur a mám v ňom neobmedzený internet, neobmedzené volania, neobmedzené sms a netflix. Ten sám stojí 9,90 eur. Čiže de facto mám neobmedzený paušál za 15 eur. Za internet + TV platím 26.60, to som tu vysvetľovala 18,40 internet + TV 6,20. Je to bežný Antik, bez prídavných kanálov. S tým som úplne ok.
Ako kraľ? Kolko percent dochodcov ma 850 eur a viac? Nemyslim,ze to bude vysoke čislo. V zahranici ani v samoplatiacich kupeloch nestretavam kopu slovenskych dôchodcov. Tak asi tie vysoke dôchodky opraskaju na vnučata.
@janinah na Slovensku máme taký nešvár. Dôchodcovia chudáci naháňajú lacnú hydinu v Lidli, žijú v smradľavých fertuchách, za 1euro by si dali do kolena vŕtať, stále plačú ako žijú o kôrke z chleba, všetko drahé. A potom bez mihnutia oka vyhadzujú desaťtisíce, aj státisíce von oknom. Samozrejme, že neostane na wellnes v Rakúsku. 😃
https://www.cas.sk/spravy/doverciva-starenka-pr...
https://www.noviny.sk/krimi/970317-dochodkyna-z...
https://www.sme.sk/bratislava/c/seniorka-vyhodi...
https://www.bratislavak.sk/clanky/3501/seniorku...
@janinah na Slovensku máme taký nešvár. Dôchodcovia chudáci naháňajú lacnú hydinu v Lidli, žijú v smradľavých fertuchách, za 1euro by si dali do kolena vŕtať, stále plačú ako žijú o kôrke z chleba, všetko drahé. A potom bez mihnutia oka vyhadzujú desaťtisíce, aj státisíce von oknom. Samozrejme, že neostane na wellnes v Rakúsku. 😃
https://www.cas.sk/spravy/doverciva-starenka-pr...
https://www.noviny.sk/krimi/970317-dochodkyna-z...
https://www.sme.sk/bratislava/c/seniorka-vyhodi...
https://www.bratislavak.sk/clanky/3501/seniorku...
@anonym_55be01 Veď počkajme, keď budeš mať Ty 75 rokov aká bude Tvoja mentálna úroveň a koľko ľudí si bude ťukať na čelo aká si negramotná. Dnešný svet sa mení takou závratnou rýchlosťou, že je jasné, že človek zo staršej generácie tomu tempu nestačí.
@anonym_55be01 Veď počkajme, keď budeš mať Ty 75 rokov aká bude Tvoja mentálna úroveň a koľko ľudí si bude ťukať na čelo aká si negramotná. Dnešný svet sa mení takou závratnou rýchlosťou, že je jasné, že človek zo staršej generácie tomu tempu nestačí.
@vulka nemusí stačiť tempu a zaoberať sa kybernetikou roku 2026. Ak si nepochopila, reagujem na ľutovanie a plačkanie nad tým aký sú chudáci a nemajú z čoho žiť, nemajú na wellnes. Zaujímavé, že v igelitkách desiatky až státisíce, ale stále sa treba ľutovoť a sťažovať. Ekonomická gramotnosť a pomenovanie faktov sa to nazýva, vieš?

@anonym_autor keď musíš, tak vyžiješ, ale je to skôr prežívanie. Ja by som s takým príjmom spokojná nebola a buď by som zmenila prácu, alebo si našla ešte ďalší príjem.
@tiezjedna je ID a pracovať nemôže🙄