Z akej sumy v čistom dokáže vyžiť 3-členná rodina za mesiac?
Baby otázka na aká je minimálna suma z akej dokážete vyžiť na mesiac tak ze sa nemusíte veľmi uskromniť po zaplatení všetkých poplatkov a ešte aj odložíte? Zarábame s mužom celkom slušne ale na konci mesiaca nervy a prázdna kasa. A teraz pri tomto zdražovani už ani nehovorím 🤗 o dovolenke raz za rok bez pôžičky môžeme iba snívať. niekde robíme chybu zjavne.
@majlo1234 nemáme drahé paušály, platíme cca 30eur za dva mobily, internet a telku, kupujeme potraviny v lidl (nam to vyhovuje, v meste máme len lidl a to kupujeme vždy zdravšie varianty, kilá zeleniny a ovocia pre deti) nekupujeme sračky typu sladene vody, sladkosti, pijeme len čistú vodu a čaj.. hypotéku auto a poistky a platby za energie si delíme s mužom podla "vyplaty" tak aby to vyhovovalo, sem tam zaplatím ja, čo treba, ale väčšinou je to na ňom keďže dostávam len rodičak na dvojičky, ja sa starám o oblečenie (deťom kupujem veci z druhej ruky, teraz je výber neskutočný, takmer nove veci za zlomok ceny) ale samozrejme kupujem aj veci nové ako topánky, zimné čižmy nás vyšli na 45eur pre tri deti.. vianočné darčeky kupujem ja, rada vyberám, viem čo každého poteší, manžel nekupuje nič lebo nemá vooobec dobrý výber, takže zbytočne by kupoval niečo.. a bola by som nasratá čo za hlúposť vybral 😂 samozrejme napr september bol ťažší na platby ohľadom škôlky, teraz vianoce ale tak v pohode sme to vykryli (nakupujem darčeky v predstihu aj 4 až 5mesiaciv pomaly)... Obaja máme aj sporenie, uskromňujeme sa ale vždy si kúpime na čo máme chuť, nemáme v obchode že toto si nekúpime ale zasa pozeráme aj na ceny.. varím každý deň keďže som doma, niekedy mi polievku pošle mamina, alebo keď svokra robí buchty pošle nam do mrazničky a nemusím variť.. čiže je to také.
Bože fakt ,ako si môžeš brat spotreba k veď keď budeš normálne hospodáriť tak v pohode aj na letnú dovcu usetris
@mamickalisticka celý váš mesačny prijem je 800€ a staci vam to na zaplatenie vsetkeho na cely mesiac pre 5 ludi?
@sisaka kde som písala ze si na dovolenku požičiavame? Písala som ze o dovolenke raz za rok bez pôžičky môžeme snívať nie ze si ju berieme 🙂
Aby som upresnila mňa zaujíma fakt min mesačná suma 3 clennej rodiny z ktorej dokáže vyžiť v čistom TJ aké majú ďalšie rodiny výdavky na bežný chod domácnosti lieky, strava atď. aby som si vedela porovnať svoje mesačne výdavky na chod domácnosti. Výdavky na oblečenie, obuv, hračky ma moc nezaujímajú lebo tie si viem korigovať a veci po malej aj predávam takže mám z toho niečo aj späť.
@petrahl nie, mesačný prijem je 1500eur a 800+minieme na všetko.. čiže zvyšok ušetríme..
@mamickalisticka
@mamickalisticka aha...to si nedokážem asi prestaviť, hlavne ak je v tom splátka hypoteky
@ukulela koľkí ste doma? Varíte doma ob deň Alebo cez týždeň len suchá strava (raňajky, olovrant, večere?) Ako robíš nákupy raz za týždeň? Cez týždeň len drobnosti? Máš aj niečo vlastne vypestovane, zavárané atď? Mala ma veci na predpis ale normálne dokupujeme lebo to nestačí, obe sme bezlakto ona ešte celiatik, manžel je bez intolerancie ale všetko doma máme už len bezlakto 🙂 sladké výlučne pečiem pre všetkých z bezlepko min veci sladkých je bezlaktozy a robiť na 2 krát sa mi neoplatí, sem tam napeciem aj pečivo ale to len pre ňu ale to málokedy moc to s tým bezlepkovým cestom na rohliky a chlieb neviem, tak to priznávam radšej kupujem, varím pre všetkých ale keď končím odoberam keď dávam veci s lepkom ako ked napr. zahustujem, halušky pridávam atď. Do detských kutikov nechodíme, na kúpaliska tiež nie. Max vonkajšie športoviská, lesoparky, menšia turistika. V lete je väčšinou u starkych na dedine so sesternicami tam majú bazén, detské ihrisko, zverinec, čiže jej moc ani tie letne dovolenky nechýbajú. Len už by som na ďalší rok i jednu chcela dať. Limonády jej nechutia max nejaký sirup ale to mi pre malú dáva domáci robene švagriná, ináč také prkotiny ako sladké vody, čokoládky, chrumky atď to ma od starkych a krstnej takže tam fakt míňame minimum.
@petrahl u nas splatka hypoteky je len 200 eur.
November december z 800 by sme nedali. Ale taky oktober áno.
Bezlepkove pecivo a bezlakto mlieko je zaberak na penazenku. Ale 1300 je aj tak vela. My sme 2+2, ja varim tak obden, muz sa stravuje doma. Varim dost masa. Sunky a syry kupujem drahsie, maso sa snazim z dvora. Pred rokom som sa do 700 zmestila aj s lososom a prosutom, teraz to uz nedam....kupujem tak 1x za 2, 3 tyzdne velky nakup, to je aj 200-300€. Potom sa snazim uz len pecivo, jogurty, sunku a tak.... podla mna mas niekde urcite rezervy. Skus si to pisat a ozaj sledovat, kolko vyhodis a kolko minies zbytocne. Ja fungujem na 2 uctoch, z jedneho platim, na druhom setrim. Na prvy chodi max 1200, niekedy menej, ale len posledne 2 mes som sla na nulu. Ale z toho sli darceky, tankujem 2,3x mesacne plnu, platim lieky, oblec, vsetko.... takze moja rada je len pisat si a vyhodnocovat. Hladat lacnejsie, no kvalitne alternativy a pod.
@ukulela ono to 100% bude o potravinách. Ja zo svojho platu utiahnem škôlku, stravu v škôlke, dcerkine krúžky, telefón, hypotéku na tom proste neusetrim. Z výplaty mi zostane tak 500-600€ max podľa toho koľko v daný mesiac tankujem. A potom z toho hradim časť stravy, oblečenia pre malú, drogériu, lieky .... seba odsledovat viem manžela nie ten keby som mu povedala ze daj mi bločky ma niekam asi pošle on si raz niekde aj svoju hlavu zabudne. Čiže si tie výdavky neviem veľmi odsledovat .... a neviem ci to ma význam robiť. Skôr som premýšľala mužovi povedať daj mi takú a takú čiastku a snažila by som sa do toho vmestit. 🤗 ale prve potrebujem zistiť koľko minie priemerná domácnosť na bežné potreby za mesiac aby sa mi to podarilo. Totižto väčšinu potravín a nákupov ako takých platí on.
No ale ako kupuje? Ved vidis, co kupuje... pises mu zoznam? Skuste jeden spolocny ucet a nan len prachy na stravu a kartu k nemu pre oboch.... mbe obe banky zoskupuju rovnake platby, takze vidim, kolko som cca minula v potravinach, v lekarni... a muzovivysvtli, ze treba mat prehlad, kolko minate, aby ste vedeli, kde usetrit...
@ukulela píšem mu zoznam ale keďže niekedy vari on a väčšinou stále niečo malej drobné kúpi tak tam niečo prihodi q nie malé položky 🤗 on sa stále spoločnému účtu bráni, ani nesúhlasil s tým aby sme posielali na jeden účet dohodnutú sumu. Proste mu mam povedať koľko potrebujem a on mi toľko na účet pošle ale lwn na moj- nechápem, neriešim, on ma proste v tom dáky blok 😒 pritom nema problem mi dat kartu ku svojmu účtu ani pozerať sa na mesačne výpisy. Takže s tým sledovaním výdavkov mi to proste nevyjde.
no ale len to je jedina cesta .... ale ked vies pozriet jeho ucet, vies zratat, kolko z neho slo na potraviny. tak to urob. a vysvetli mu, ze je aj v jeho zaujme, aby ste na dovolenku nasetrili, a nie sa uverovali .... alebo na tvrdo setri z tvopjho uctu - ja neviem, 200 mesacne - tazke z 600 minies len 400 a poslednych 200 sa nedotknes, alebo odloz hned na poducet a tak. a on nech toi ich doposle - ty setris a hotovo. a ked pojdete na jeho nulu, uz uvidi problem ...
@zemiakovysalat cize 600€ vam staci na stravu, drogeriu, pohonne hmoty, energie, TV, internet, telefon, pripadne skola/skolka/kruzky a vydavky, ktore sa nedaju vopred planovat? Taku kuzelnu palicku chcem mat aj ja.
Ja neverim, ze tomuto dokaze sam pisatel komentara uverit. Ze by stacilo 600€ jednej rodine na zivot na mesiac.
@zemiakovysalat a spásate trávu, či ako?
Čo znamená "telefóny neplatím"? A kto ich platí? Sám sa ti telefón platí?
Energie ako elektrika, plyn, poistka na auto, lekáreň, oblečenie, obuv, hygienické potreby pre dieťa, pre seba, či vystačíš si s tým Domestosom počas menzesu? 😄
Ver mi, my tiež žijeme sakra nizkonákladový život od kedy máme deti, ale 600€ mesačne len zahučí na potraviny, takže fakt to nežerem, že za 600€ poplatíš všetko a ešte ste aj kvalitne napapaní a spokojní 😉
@zemiakovysalat aj my si žijeme nízkonákladový život a málokto tomu verí, že sa to dá. A ono sa to dá a je to super.. 🙂
@petrahl kupis telefon za 120 eur a pouzivas 3 roky takze ziadne na splatky mesacne iphon za 60 eur.
Mam easy pecku kde dobime s 7 eurami a mam pokoj ked chcem volat aj tak pisem maili alebo pisen ma massanger a som doma, net mam za 15.
@petrahl
Pocas menzesu potrebujem az 1-2 baliky vloziek natuerela ked ta az tak velmi zauuujima.
@zemiakovysalat len zasa bacha. Povedat, ze vyzijem z trochkorun, ked mam celkom dost zadarmo je zavadzajuce. Auto na firmu, tlf tiez, net zadara, ....
@zemiakovysalat presne aj my takto riešime mobily, žiadne na splátky, máme 4ku a sme spoko.. mne stačia 4eura na mesiac kredit 🤷🏽♀️ a niekedy aj ostane 😂
@jesenzima je to super mat nizke zakladne mesacne naklady .
Ale ked ludia chcu pausal, novy iphon na home credit, spotrebak na dovolenku, a este 2 kreditne karty tak potom sa tazko dycha... este za auticko 400 mesacne hypoteka 600 a nevedia co od dobroty.... mame velke stastie, ze sme natom tak ako sme.
@ukulela je to zadarmo preto lebo zato sme pracovali nespadlo z oblakov.
@mamickalisticka je to o prioritach, nase priority su nehnutelnosti... takže ak nekupim iphon za 1000 eur ale dam predcastnu splatku hypo tak budem o krok blizsie k cielu (ciel je vyplatit hypo na dome -nasledne kupa bytu na prenajom )
@zemiakovysalat a strava, energie?

@zemiakovysalat juuuj tu sa to normálne zvrhlo 😉 nie vďaka Bohu za to, ale na to aby mala išla na lyžovačku nemusím brat spotrebak 🤗