icon

Zadne dvierka v partnerstve - v manželstve

modrazaba
25. máj 2013

Mile zienky, maminky, chcela by som otvorit diskusiu na temu zadne dvierka v manzelstve. Vysvetlim: Velakrat tu citam a je mi z toho smutno ze maminky po rozchode/rozvode s otcom dietata/deti sa dostavaju do nelahkej zivotnej situacie, hlavne financnej, nemaju kam ist, maju nedostatok financii, nemaju pracu, niektore ani podporu svojej povodnej rodiny, a niektore su dokonca v bezvychodiskovej situacii. Chcem sa spytat - nechavate si otvorene zadne dvierka -tzn. odkladate si peniaze o ktorych nevie ani partner pre pripad ze by vztah dopadol zle? Lebo ja to robim cele roky. V prvom manzelstve sa mi to velmi oplatilo lebo skoncilo rozvodom a ja som neskoncila vdaka tymto peniazom bez prostriedkov. Lebo kym prebehne rozvod a vsetko s tym suvisiace tak to chvilu trva a zit z niecoho treba. Peniaze bokom si odkladam aj teraz, hoci zijem v stastnom vztahu ale clovek nikdy nevie..... ☹ Fakt nemozete vediet ani v najdokonalejsom vztahu co bude zajtra, o tyzden, o rok.... Som vypocitava mrcha alebo to robite viacere? ☹

modrazaba
autor
25. máj 2013

@alice107 ja viem, ma pravo a moze si tie vztahy upravit. ja viem, ze podla niektorych uvazujem nespravne a niektorym sa mozno moj pristup zda chory; ja to vsetko chapem a beriem. Ale neviem si dost dobre predstavit v reali tu situaciu: Partner si ma vezme za zenu; no a po krasnej romantickej svadbe mu zahlasim: "Milacik; vies co, rozdelme si BSM." Ja neviem, nie je otvoreny prejav nedovery? Ako to povedat taktne aby si nepomyslel ze som na peniaze? Aj ked ano; asi som.... ale nemusi to vediet. Ta moznost upravy BSM atd tu je, samozrejme, ale neviem si predstavit ist k pravnikovi a rozpravat mu, ze pan advokat toto bude moje, toto manzelove.... atd. Slovensko je podla mna v tomto dost konzervativne. Teraz momentalne sa ma to netyka, lebo som stastne rozvedena a momentalne zijem vo vztahu a vydavat sa mi nechce. 😎 Mozno naozaj neuvazujem spravne, a uprimne som rada ze su aj zeny ktore dokazu svojim partnerom na 100 percent verit. Ja si nepomozem, ja skratka potrebujem "rezervu" o ktorej partner a ani nikto na svete nevie. Ja viem, ze ma niektore maju za mrchu, ale je vela zien co mi tu dalo za pravdu. A keby sa niektore nami inspirovali, mozno by tu na koniku aj v zivote bolo menej pribehov typu "opustil ma s 2 detmi a nemam kam ist" lebo ja som zazila aj taku situaciu ze mi kamaratka vecer o desiatej s placom zavolala ze jej muz odisiel a nema rano za co kupit ani rozky detom. takze to co robim vychadza z mojich zivotnych skusenosti a z toho co vidim pripadne som videla v okoli. A tym zienkam, co partnerom veria - naozaj uprimne zelam nech im to vydrzi navzdy. 🙂

trish31
25. máj 2013

@alice107 ja som chcela pravnika,ktory s tym ma skusenosti,ktory to zazil,preto to bolo tazsie

dari226
25. máj 2013

myslim ze je to dobry napad,clovek nikdy nevie,a ak sa smiem spytat kolko si si pri prvom manzelstve takto dala do boku?

m.i.r.i
25. máj 2013

mam vlastny ucet, nikdy sme nemali spolocny a ani o nom neuvazujeme..ja som v tychto veciach mala jasno uz niekedy koncom zakladnej skoly, kedy som vedela, ze ja sa nenecham muzom zivit, vydrziavat ani nic podobne a budem nezavisla.....snazila som sa pred tym ako sme sa vzali a mali rodinu studovat, mat slusnu prax a skusenosti, aby v akomkolvek pripade som neostala bez prostriedkov a bez moznosti sa o seba a o syna/buduce deti postarat...takze aj teraz je to tak, ze ak by sme sa s manzelom nedajboze rozisli, pre financie sa hasit nebudeme a neostanem na ulici..dokazala by som slusne zit s detmi aj sama....
Ono nikto nerata s rozchodom ked sa vydava, ale mame 50 percentnu rozvodovost a kadejake manzelstva...a pripadov kedy zena skonci s detmi mozno aj v krizovych centrach, lebo nema absolutne nic nie je malo...

jarka721
25. máj 2013

@modrazaba podla mna robis dobre 🙂 a ci sa mu s tym mas priznat?nie!!!to je moj nazor 🙂 nie som ,nikdy som nebola a ani nebudem za klamstvo vo vztahu ale toto nie je klamstvo 😉 ak vies o tych peniazoch len ty a nik iny ,tvoj manzel sa o tom nema odkial dozvediet!ak sa raz rozidete budes zabezpecena!ak nie (v co asi pevne dufas) raz z tych penazi potajme budes kupovat darceky pre svoje ,teda vase vnucence lebo z dochodku sa ti uz na taketo veci neujde 😀 😀 😀

reisi
25. máj 2013

Ano, mam odlozene , muz o nich vie a neriesi. Tiez dal pravne osetrit nehnutelnost,aby v pripade rozchodu patrila iba mne. Kvoli rodine som obetovala karieru a uz si taky job s takym platom kvoli starostlivosti o deti nebudem moct dovolit,takze poriesene takto.

modrazaba
autor
25. máj 2013

@dari226 na jednu novu fabiu 🙂 ale okolo 20 000 sk som mala uz predtym / pred svadbou/ no a kedze sme podnikali tak nebol problem; exmanzel nikdy nekontroloval co kolko stalo. a okolo 30 000 sk mi dali svokrovci pocas manzelstva; lebo oni nekupovali darceky na narodky a tak ale dali peniaze a ze si mam nieco kupit; no a ja som odkladala 🙂

ethera
25. máj 2013

Uplne s tym suhlasim. Je krasne, ked je clovek plny idealov a romantickych pocitov, ale este krajsie je, ked moze aj v skutocnom zivote zaplatit byt, kupit jest atd. Viem, o com pisem - po viac ako 14 rokoch vztahu som zostala sama s dietatom.
Nebyt mojich uspor a pomoci od rodiny, mozem len so smutkom a o hlade spominat na tie dni, ked sme sa milovali. 😖

henikav
25. máj 2013

Moj nazor - pohlad z opacnej strany:
U nas zarabam momentalne viac ja a keby sme sa rozisli, tak ja som v pohode, to manzel by mal problemy, ale keby som zistila ze si mne poza chrbat ulieva prachy, tak laska nelaska, leti z domu, lebo u nas su peniaze spolocne bez ohladu na to kto kolko nosi domov.....
A co Vasi manzelia na to, ako sa zachovaju ak nahodou pridu na to ze ich poza chrbat podvadzate s peniazmi? Staci nejaky vypis z uctu. Ja by som to riesila otvorene s manzelom, povedala by som mu, ano ty si budujes karieru a prachy, ja to zanedbavam kvoli materskym povinnostiam, preto ako kompenzaciu si otvorim ucet na ktory si budem odkladat, keby si sa ma chcel zbavit 😉

grettka
25. máj 2013

to nie len o vlastnej financnej nezavislosti v pripade rozchodu, ale ako tu uz raz padlo, aj tom, keby, nedajboze s partnerom nieco bolo (choroba, strata zamestnania)

alexanotbad
25. máj 2013

@modrazaba ahoj. ja si myslim, ze ziadna mrcha nie si, jednoducho si si nieco prezila a vies, co by sa mohlo stat, tak si sa poistila. no a co?! 😉 ja nad tym rozmyslam v poslednych dnoch tiez. 🙂 ak sa smiem opytat, kolko mesacne odkladas? ak nechces verejne, napis prosim IP.

baby preco moralizujete? tu nejde o nu, ale hlavne o deti ...aby im dokazala zabezpecit aspon zakladne veci, keby bolo najhorsie. mam vo svojom okoli dost prikladov ako nepekne sa zachovali muzi ku svojim ex a aj ku svojim detom. a pritom by ste povedali, ze su to partneri a otcovia roka. 😠

zeleny_cajik
25. máj 2013

@modrazaba Uvažovanie o "zadných dvierkach" v zmysle, ako si to napísala, mi je proti srsti.

Ale som realistka, nežijeme v ružovej bubline, môže sa stať hocičo, aj tie najzaľúbenejšie páry sa rozvádzajú. A vôbec, rozvod nie je jediná ani najhoršia možnosť, ako zostať samoživiteľkou....

Pre mňa sú tými "zadnými dvierkami" viaceré skutočnosti - moje vedomie, že mám dostatočné vzdelanie, skúsenosti a možnosti, aby som sa o seba a svoje deti finančne postarala, potom je to BSM (vieme, čo máme, akú to má hodnotu a že v prípade rozvodu ani jeden z nás nezostane na podlahe) a tiež majetková účasť a prehľad vo firme, ktorá nás živí.

Sú to všetko veci, ktoré riešime spoločne, otvorene... ak by jeden z nás ostal sám, musí mať prehľad o všetkom, čo zabezpečuje a rieši ten druhý a mať k tomu samozrejme prístup a sme si tiež vedomí toho, že ak by jeden z manželstva odchádzal dobrovoľne, tak to, čo bolo spoločné, sa musí rozdeliť a ani jeden z nás nesmeruje žiadne "preventívne" kroky k tomu, aby bol v takomto prípade nejako zvýhodnený.

No a záverom... dúfam, že by to takto napísal aj môj manžel 😀 😝 a ešte, že to takto zostane a nikdy nebudeme musieť riešiť, či to tak bolo správne ... 😅

dada1212
25. máj 2013

@modrazaba ja myslím že mnoho žien vie, že keby sa niečo stalo, môžu ísť bývať k rodičom, súrodencom atd a že rodina im pomôže aj s financiami. ale pokým človek nemá takú oporu v rodine, tak pokiaľ je trocha zodpovedný a nemyslí len na prítomnosť, ale aj na budúcnosť , tak určite nie je na tom nič zlé.
len aj pre to, že mnoho ľudí má v tej rodine nejakú oporu, tak to pochopiť nevie.
ale v konečnom dôsledku čo je na tom zlé, ak si matka urobí nejaké úspory bokom, hoci muža miluje, ale je veľa prípadov kedy mužovi prepne alebo sa zaľúbi do inej a podľa mňa by bolo horšie, keby nepočítala aj s horším a skončila by s deťmi na ulici bez financií ak vie že rodina jej v takom prípade nebude chcieť alebo nevie pomôcť, lebo je tiež na tom zle s financiami a bývaním.

alice107
25. máj 2013

@modrazaba ty si nepochopila co som napisala.nie po ´´romantickej svadbe´´ale pred svadbou je treba urobit tu notarsku zapisnicu.vtedy nevznikne bsm dnom sobasa. po sobasi mozno uz len bsm zuzit ci rozsirit,alebo sudnou cestou uz len zrusit a to len za urcitych podmienok.takze treba spravne rozlisovat.
ja ti ako pravnik a viac rokov stastne vydata zena radim nepodvadzat manzela takym podlym sposobom.naco si si ho vzala,ked toto robis? ako by si reagovala,ak by toto robil on?
vies, zeny ktore ti sali za pravdu ani netusia,ake mali sped sobasom moznost upravit si majetkove vztahy bez toho,aby utrpela nejaka strana.i 😉tak ked necches ist upravit tie majetkove vztahy,tak musis niest aj to riziko ,ze v pripade zaniku bsm prides o nejake majetkove hodnoty mozno.
ale podvod pachany na manzelovi akoze preventivne je znakom tvojej neistoty a nedovery v pevnost vasho vzväzku ci zrelosti tvojho manzela.no,v takom pripade si s nim nemala uzatvrat manzelstvo.ako mozete zit bez dovery? teda ty? pretoze manzelani netusui asi ,ze ho podvadzas. to nie je manzelstvo ,kde su dvaja ludia stastni a miluju sa.ked niekto partnera podvadza,nema k nemu uctu a nemiluje ho.je ine upravit si pravne svoje vztahy a ine takymto sposobom podvadzat partnera.ak k notarovi cestne si upravit vztahy to si nevies predstavit a podvadzat ho ulievanim penazi ,to ti problem moralny ani iny nerobi?zvlastny postoj,to mi prepac.fakt smutne take manzelstvo aj vztah.

modrazaba
autor
25. máj 2013

@dada1212 presne to sa mi stalo - mojmu exovi preplo, nasiel si pipku a namiesto toho aby sa ten somar stary priznal, tak hral mrtveho chrobaka alebo co a nechal ma na to prijst tym najponizujucejsim sposobom - jeho pipka ma vyhladala a oznamila mi ze ho miluje. No nezasluzil si ze som ho osklbala ako divu hus? Zasluzil! 😀 A obetovala som mu 10 najlepsich rokov zivota ☹

alice107
25. máj 2013

@trish31 no ja dufam,ze si nasla takeho,ktory ma dane skusenosti.nie ,ze to zazil.ale ze je schopny ten pravny problem vyriesit ci dat ti adekvatnu radu.drzim palce.

alexanotbad
25. máj 2013

@alice107 prepac, ale ked ides pred sobasom za pravnikom osetrit majetkove veci, aby si v pripade rozvodu neostala na ulici, to je akoze prejav dovery??? dovery v partnera, v manzelstvo?

modrazaba
autor
25. máj 2013

@alice107 ale ja ho uz nepodvadzam, ja som rozvedena, pisala som v predchadzajucich prispevkoch svoj pribeh. On mi robil pocas manzelstva horsie veci ako ja jemu. Ja sa obavam, keby som ho bola byvala poziadala pred svadbou o taku zapisnicu tak by k ziadnej svadbe nedoslo 😀 a v tom case ked som sa vydavala, tak som to ani nevedela, potom som si to nastudovala ako to vlastne je s BSM ale pocas manzelstva ho o take ziadat mi prislo - take divne. Ja viem, ze teraz mi povies ze klamat mi neprislo divne - no nie, lebo o tom nevedel. A ano - ja som clovek ktory si tazko buduje doveru a po tom vsetkom je to este tazsie. teraz si tiez odkladam, samozrejme, ale za svojho terajsieho partnera nie som vydata cize nemam povinnost mu oznamovat moje ucty. Ale podielam sa na chode domacnosti, zdielame vydavky atd.... partnera - terajsieho milujem, ale ja naozaj neviem zit bez toho vedomia ze mam rezervu. ci mi ulievanie penazi robi moralny problem - ani nie; ja sa skratka neviem tak odovzdat do ruk ziadneho muza a takymto ulievanim mam pocit ze mu nie som vydana napospas. ved ja by som tiez chcela vztah kde by som hlavne ja tak bezvyhradne milovala - ale NEVIEM to 🙄 aj preto s terajsim partnerom mam vztah a nie manzelstvo.

romanecka
25. máj 2013

od zajtra odkladám aj ja 😀 poučné čítanie! 😉

dada1212
25. máj 2013

@modrazaba no niekto odsudzuje toto. ja zase nemám pochopenia a zľutovanie nad "príliš pohodlnými ženskými" ktoré minú všetko do posledného centa, ostávajú doma aj po rodičovskej, však načo by išli robiť za 400eur, muž ich uživí, ani sa nevzdelávajú, ničomu sa nevenujú, takže po pár takýchto rokoch sú bez šance uplatniť sa na trhu práce.
ale práve na takých mužov čo viac zarábajú sa najviac lepia ženy a potom ked sa muž namotá na nejakú takú ženskú, tak nariekajú že ostali s holým zadkom.
pritom keby nekupovali blbosti alebo nesedeli doma na riti nemuselo do byť také zlé. mohli mať nejakú rezervu aspoň kým nebude súd, prípadne keby niečo robili, vedeli by sa uplatniť na trhu práce.

alice107
25. máj 2013

@alexanotbad je velky rozdiel podvadzat a okradat manzela a urobit legalny pravny ukon na zabezpecenie ochrany majetku oboch partnerov.pretoze tam obaja partneri su rovnako chraneni pre zasahmi toho druheho partnera do jeho majetkovych prav v manzelstve. takze kde vidis problem?len ten partner ma z takej upravy strach ,ktory nie je schopny sa o seba postarat ci nema ziaden vlastny majetokci saboji,ze ziaden by nenadobudol.tak je pohodlnejsie sa nechat zivit tym druhym partnerom. ako vidim,tebe robi problem rozlisovat pravny aj moralny aspekt oboch konani. takze sa ani necudujem tvojmu prispevku.

modrazaba
autor
25. máj 2013

@dada1212 presne tak, ale to nepochopia zienky co mali to stastie ze stretli svoju zivotnu lasku a su spolu doteraz v stastnych manzelstvach. tie, co ich muz nikdy nesklamal. ked sa clovek sklame v tak dolezitom ako je manzelstvo tazko sa buduje dovera aj v dalsich vztahoch. novy start je vzdy lahsi s uliatymi peniazmi. lebo aj kym prebehne rozdelenie majetku, chvilu to trva a treba z niecoho zit. 🙂

trish31
25. máj 2013

@alice107 ze to zazil som myslela,ze nie je len teoretik,ale vo svojej praxi uz takéto prípady zazil.Dakujem

henikav
25. máj 2013

No podla mna vztah kde jeden druheho podvadza a okrada nemoze fungovat. Peniaze sa daju odkladat a setrit aj po normalnej dohode.

cmulinko
25. máj 2013

ja nastastie partim medzi manzelky,ktore nie su zavisle od manzelovej vyplaty.prakticky zarabame na rodinu obaja v rovnakom pomere a len pocas 3 krat 6 mesacnej materskej dovolenke sme mali znizeny prijem.ak by ma postretlo to najhorsie,tak som schopna postavit sa voci problemu aj sama a fungovat tak dobre ako mi sily vystacia-lebo v tomto smere mi rodina nepomoze a tento fakt musim mat vzdy na mysli.pre mna ale v manzelstve nic podobne ako zadne dvierka neexistuje.mame dokonca jedinu spolocnu penazenku.

alexanotbad
25. máj 2013

@alice107 mne nerobi problem rozlisovat tieto dva aspekty. len pisem, ze ak by mi partner pred svadvou navrhol, podme spisat zapisnicu, nech majetkove veci poriesime pravne, tak by mi to nepadlo dobre ani po moralnej, ani po pravnej stranke a urcite by som to brala tak, ze neveri mne ( zeby som ho neosklbala ) ani nasmu vztahu, ze vydrzi, resp. ze uz teraz ma zajacie umysly. tieto veci su ok, ak s nimi suhlasia obaja partneri. o je to o tom, ze sa tu prelinaju pravne aj moralne aspekty. neda sa to v tomto pripade oddiferencovat - lebo ak nesuhlasis s nejakym pravnym ukonom, ktory partner navrhuje, tak to ma na Teba moralny dopad.
HOWK

modrazaba
autor
25. máj 2013

@henikav daju; ale potom napriklad ked si chlap najde milenku a povie ze chce polovicu z nasetreneho tak potom co? alebo ked zoberie vsetko nasetrene? tak potom je zena tam kde bola a nechcela byt. chlap ked uteka za milenkou nezoberie len tie peniaze o ktorych nevie 😀 😀 dovera je pekna vec ale opatrnost este lepsia

alice107
25. máj 2013

@modrazaba start je lahsi nie s uliatymi ale s vlastnymi prostriedkami ,a to takymi,co neodcudzime svojmu partnerovi.ale to asi ty nepochopis.vies,vo svojej praxi som uz videla aj taketo konania.a mali vzdy zlu dohru pre ucastnikov.

modrazaba
autor
25. máj 2013

@alice107 ako? konania kde manzel prisiel na uliate peniaze?
ale kym sa clovek dostane k svojim peniazom - rozvodove delenie majetku trva nejaky cas; a hlavne mamicky co su na materskej - tie co? mozu podat navrh o predbezne vyzivne atd - ale to vsetko trva, to je cas a dietatu nemozem povedat, ze pockaj kym nas ocko vyplati.

sissy27
25. máj 2013

@modrazaba ja si nemyslím, že v tvojom prípade ide o ulievanie peňazí... o ulievaní by som hovorila v prípade, keby napr. ja si odložím bokom, ale nie je čo jesť, nie je zaplatené bývanie a podobne,že mi muž dá prachy aby som zaplatila dane a ja si ich nechám, že skrátka tie peniaze niekde citeľne chýbajú... ale ak mi na konci mesiaca ostanú peniaze, alebo dostanem darček "kúp si čo chceš" a ja si ich odložím, naložím s nimi ako uznám za vhodné, tak na tom ozaj nič zlé a nečestné nevidím...