Zadne dvierka v partnerstve - v manželstve
Mile zienky, maminky, chcela by som otvorit diskusiu na temu zadne dvierka v manzelstve. Vysvetlim: Velakrat tu citam a je mi z toho smutno ze maminky po rozchode/rozvode s otcom dietata/deti sa dostavaju do nelahkej zivotnej situacie, hlavne financnej, nemaju kam ist, maju nedostatok financii, nemaju pracu, niektore ani podporu svojej povodnej rodiny, a niektore su dokonca v bezvychodiskovej situacii. Chcem sa spytat - nechavate si otvorene zadne dvierka -tzn. odkladate si peniaze o ktorych nevie ani partner pre pripad ze by vztah dopadol zle? Lebo ja to robim cele roky. V prvom manzelstve sa mi to velmi oplatilo lebo skoncilo rozvodom a ja som neskoncila vdaka tymto peniazom bez prostriedkov. Lebo kym prebehne rozvod a vsetko s tym suvisiace tak to chvilu trva a zit z niecoho treba. Peniaze bokom si odkladam aj teraz, hoci zijem v stastnom vztahu ale clovek nikdy nevie..... ☹ Fakt nemozete vediet ani v najdokonalejsom vztahu co bude zajtra, o tyzden, o rok.... Som vypocitava mrcha alebo to robite viacere? ☹
@alexanotbad ak by ste sa nedohodli na takej podsatatnej veci ako je uprava majetkovych vztahov tak je jasne,ze manzelstvo nema buducnost.ta zena,co ma vlastny majetok pre sobasom,nema problem s upravou majetkovych vztahov smerujucich do vnutra manzelstva. to sa mi inak potvrdilo viackrat v praxi. 😉
je jasne,ze zmluva moze vzniknut ,len ked obaja suhlasia.to je jasne.
@alexanotbad ak by sa nedohodli na takej podstatnej veci ako je uprava majetkovych vztahov tak je jasne,ze manzelstvo nema buducnost.ta zena,co ma vlastny majetok pre sobasom,nema problem s upravou majetkovych vztahov smerujucich do vnutra manzelstva. to sa mi inak potvrdilo viackrat v praxi. 😉
je jasne,ze zmluva moze vzniknut ,len ked obaja suhlasia.to je jasne.
@henikav no u nas je to tiez tak, ze ja zarobim lepsie...ale kazdy mame svoj ucet, kazdy o tom vieme kolko druhy zarobi aj kolko tam priblizne ma penazi..ziadne tajne odkladanie.....proste ani jeden z nas nie je stotozneny s tym, ze by mal tomu druhemu vyclenovat nejake peniaze, ze tu mas kup si nieco na seba, tu mas chod sa zabavit, oblec deti...iste platby mame podelene kto co hradi a ostatne proste kto moze ist do obchodu, ten ide..kto ma prave cas,alebo nieco vidi, co by sme chceli ten kupi...inokedy kludne dam manzelovi svoju kartu nech nieco zaplati, co radsej zatiahnem ja.....je mi jasne, ze pri rozvode by vsetky tieto veci sa tazko riesili..ale uprimne, urcite by som sa nehadrkovala o kazdy kus nabytku alebo plienky pre dieta...
@modrazaba Ja sa nad tým vo všeobecnosti zas nejako extra nepohoršujem, ono vždy závisí od konkrétnych okolností. V mojom vzťahu tú potrebu nemám z dôvodov, ktoré som napísala vyššie. A v súčasnej situácii by som mala naozaj výčitky svedomia, keby som tak uvažovala.
Viem si však predstaviť, že keď žijú manželia napr. v rodičovskom dome "na dobré slovo", alebo žijú v dome či byte, ktorý je vo výlučnom vlastníctve jedného manžela, že ten "znevýhodnený" partner si nejaké zadné dvierka vytvára. Alebo ak sa jeden z partnerov ocitne v nejakých problémoch, či sa začne nejako "rizikovo" prejavovať (závislosti, nevery, príliš riskantné investície, dlhy, manipulácia rodinou...). No a na nejaké rozumné právne riešenie treba dvoch a keď jeden nespolupracuje, druhý hľadá riešenia na vlastnú päsť.
Áno, bolo by fajn, keby sme si všetko mohli naplánovať a zorganizovať ako excelovskú tabuľku, keby mal právnik odpoveď a rýchle riešenie na všetko, ale človek mieni, pánboh mení a koľkokrát ani nevieme, ako sme sa zrazu ocitli v situácii, o ktorej sme nesnívali ani v zlom sne.
Takže by som to úplne nezovšeobecňovala, že je to podvod a hotovo.
@modrazaba este pocas trvania manzelstvva moze manzelka podat navrh na sud na urcenie prispevku na chod domacnosti od manzela,navrh/aj predbezne opatrenie/ na vyzivne na deti..takze ma viac moznosti. takze nemusi klamat a podvadzat manzela ´´preventivne´´.to je len vyhovorka na necestne konanie.
ani by ma to nenapadlo, brali sme sa na cely zivot
@alice107 ale ked poda ten navrh, tak az do rozhodnutia sudu od muza neuvidi nic; to je sice ok, ze je taka moznost ale prax je taka ze ked si zena dovoli dat taky navrh tak nedopadne dobre, teda aspon co ja som videla... 😢 a to rozhodovania sudov tiez trva nejaky cas to myslim nie je zo dna na den. ☹
@m.i.r.i mali sme to takto predtym, fungovalo to tiez, tym ze MM prisiel za mnou do cudziny, len som mu vybavila dalsiu kartu a funguje to takisto. Ale fakt by som nemala srdce ho okradat, ked on mi vylozi este aj sprepitne co dostava a tiez by sa nemusel priznat, mohol by si ich odkladat mne poza chrbat
@m.i.r.i my mame spolcny majetok co sa tyka manzelstva. a predsa ani jeden nemusi toho druheho prosit ani ziadat o peniaze.a ani kontrolovat .mame obaja neobmedzeny pristup k nasim spolocnym kontam tiez..zreli ludia vedia,kolko mozu minut.a tak je to aj co sa tyka spolocneho majetku v manzelstve. vsetko je ozrelosti tych partnerov.
@alice107 pozri, my s muzom sme mali zhruba rovnaky financny obnos pred vstupom do manzelstva, cize v tomto by problem nebol, ale mame na to rovnaky nazor - ist to pravne riesit by znamenalo neverit jeden druhemu a nasmu vztahu.
a prepac, je to dookola o tom istom, takze koncim na tuto temu. ja rozumiem, co hovoris, ale ty nechces pochopit, co tym chcem povedat ja. ☹ ale chapem, si pravnicka. mam niekolko pravnikov kamosov, takze viem, ze komunikacia s nimi je obtiazna 😉 nic v zlom samozrejme 😎
@alexanotbad takze riesit nieco otvorene a cestne je znamka nedovery, kym odkladanie penazi uplne na tajno, je v poriadku... V manzelstve vsetky peniaze su spolocne, je to umyselne okradanie partnera.
@modrazaba vyzivne na deti sa da ziadat predbeznym opatrenim.takze tam to moze byt velmi rychlo.no aked mate spolocny majetok,tak mas aj kartu k spocnemu uctu vydanukazdy svoju.aneobmedzeny prstup.. to je vyhoda spocneho ustu.ze mas neobmedzeny pristup k financiam.takze aky problem? problem nastava vtedy,ak prjmy su len na jednom ucte ci na dvoch rozdielnych.pretoze ak aj mas k uctu manzela kartu,tak je len na oboch,aby vytvorili model prospesny pre oboch.to znamena spocny ucet,bez rozdielu kto pracuje a kto sa stara o domacnost.manzelia co sa maju radi ,chu zit spolu a hospodarit spolu,nemaju problem /ak jeden nepodnika/ mat spolocny ucet.
no a ta zapisnica co sm spominali je tiez ochrana,aby kazdy partner mal svoj majetok a nemusel sa bat ,ze nema co zajtra jest.samozrejme,musi byt schopny sa o seba postarat sam.takze vzdy lamentuju najviac zeny,co to nedokazu ci nechu sa zivit same ci zit so svojho majetku.ale chcu zit z muzovho..tak pre tie je najlepsi model spolocny majetok a spolcny ucet.nie ucet jednaho manzela a k tomu karta vystavena.
@alexanotbad kom nikacia s pravnikmi nie je obtiazna. 😉 len samozrejme nemozu suhasit s nelogickymi argumetmi .tiez nic v zlom.ja rozumiem co chces povedat.problem je,ze mozno pred sobasom ste mali rovnaky majetok.ale pocas manzelstva ten ,kto zaraba viac je manze la problem je asi v tom,ze nemate spolocny ucet a asi nemas neobmedzeny pristup k spocnemu majetku.,teda aj platu manzela. alebo ano,mas neobmedszenu moznost vyberat zo spocneho uctu/kde idu tvoje aj jeho peniaze z platu/ a z toho si bez vedomia muza odkladas bokom?
@alice107 a ked je muz taky ze ked sa dozvie ze zena podala o rozvod a hned vyberie vsetky peniaze zo spolocneho uctu a zene neostane nic v tom momente? ten model ako pises je dobry; ak je muz cestny a zodpovedny, ale vela muzov zneuziva financie ako natlak na zenu a moze sa stat ze on jednoducho ako pomstu za podanie rozvodu vybieli ucet, jasne ze potom ich zena moze vysudit, ale to tiez trva nejaky ten cas. ja som prave z tejto obavy nikdy nemala spolocny ucet s exmanzelom.
@modrazaba takze si vedela,ze tvoj muz nie je zodpovedny a zrely.tak naco si si ho brala?toto sa JA pytavam kazdej takej zeny,ked pride k rozvodu a maju od zaciatku problem s financnymi zalezitostami.ano,stava sa ,ze muz vybieli ucet.ale nie spolocny.pretoze na spolocnom ucte sa to da nastavit tak,ze na vyber vyssisch sum treba suhas oboch partnerov.a z vyberu beznych sum nikto ucet tak rychlo nevybieli.to ten partner ak chce ,zisti skoro,ze druhy partner vybera casto hoci aj male sumy.problem je prave vtedy,ak je len jeden ucet ,kde manzel napriklad je majitel a ma pravo vyberat kedy chce a kolko chce.ale manzelka nie.no a ked ma aj manzelka aj ucet,ale ona zaraba malo,tak nastane problem.ak by mali spolocny ucet,tak aj manzelka by mala pravo aj kedy chce vyberat.a nastavili by si ten ucet na vybery tak,ako im dvom vyhovuje.
ja vsak vidim vpraxi,ze malokedy manzel chce mat spocny ucet.a tam je cely problem.je to problem nielen finacny,ale aj vztahovy.
tu na konikovi som citala neraz,ze manzelka ani nema potuchy ,kolko ma manzel na ucte.no to je co za manzelstvo?ale na druhej strane ak manzel vidi, ze manzelka je nezodpovedna ,nevie hospodarit,tak je tam tiez problem.takze treba zrelych partnerov.to je cele.
ty mas evidentne nedoveru k svojmu muzovi.neodpovedala si na otazku,ci mate spolocny ucet.asi nemate.no tak sa necuduj,ze tahas za kratsi koniec,ak sama nie si finacne nezavisla.a nie si,inak by si neukladala bez vedomia manzela bokom peniaze.skor sa zameraj na to,aby si bola financne nezavisla svojou pracou,nie takymto cinom. to je ozaj nedostojne.predstav si ozaj,ze to urobi aj on.
@alice107 to som uviedla ako priklad. ked som si ho brala tak som mu verila ale postupom casu som prestala, to by bolo na dalsiu diskusiu ☹ skratka clovek nevidi do toho druheho; spolocny ucet s terajsim partnerom nemam, s exmanzelom som tiez nemala. s terajsim partnerom nechcem spolocny ucet, zarabame priblizne rovnako a vydavky si delime.
v manzelstve som nebola financne nezavisla - pracovala som v manzelovej firme
v terajsom partnerstve som financne nezavisla, napriek tomu mam peniaze o ktorych terajsi partner nevie
Ja sa pridávam k tým, ktoré by to ani nenapadlo 😉 Tým však nechcem povedať, že to, že to ty robíš, je nesprávne 😉
@modrazaba Len Ty pekne odkladaj, už kvoli synovi z 1. manželstva. BSM je jedna vec, manželstvo druhá a vlastný účet nevylučuje možnosť mať aj účet spoločný, tak ako je to u nás. Predmanželská zmluva na Slovensku neexistuje. A morálny problém, ktorým sa tu niekto oháňal - na to vravím hahaha 🙂 A viem, prečo. Fakty 1. Muž je u nás vačšinou ten, kto zarába viac. 2. Žena zostáva niekoľko rokov doma s deťmi, čo je na pracovnom trhu stavia do nevýhodnej pozície. 3. Muž je vačšinou ten, kto je neverný - žena s deťmi zvyčajne na neveru nemá ani príležitosť ani čas. 4. Žena zvyčajne za nevere partnera nenesie vinu, aj keď ju o tom mnohí presviedčajú. Stačí, že láska vyprchá a pán sa poberie ďalej. 5. Jednoduchý rozvod u nás trvá cca pol roka, súdy sú zavalené prípadmi, pojednávania sa vytyčujú po niekoľkých mesiacoch od podania návrhu. A ak jedna strana chce - dá sa ťahať aj 2 roky. 6. Rozdelenie BSM v praxi - byty a domy zaťažené hypotékami sa zdĺhavo predávajú a po vyplatení bánk zostane každému pár tisíc eur - v tom najlepšom prípade. Ak sa nehnuteľnosť nepredáva, zostáva mužovi, lebo žena ju nedokáže splácať. 8. Ušetrené peniaze na spoločnom účte manželov sú zvyčajne smiešne sumy - do 10 000 eur, čiže sotva si žena hneď po rozvode kúpi vlastný byt, či dom. 7. Výživné pri zdokladovanom priemernom plate muža pri 2, 3 detoch - ak dostane žena 100 euro na jedno je šťastná. O pravidelnom platení a prípadnom dávaní peňazí naviac sa dá hovoriť len, ak je muž naozaj charakter. 8. Muž začne zvyčajne nový život s inou partnerkou skor ako žena, tá si nasledujúce mesiace a roky odtrpí a to minimum, čo može pre seba a deti urobiť, je vytvoriť si finančnú rezervu. 9. Po rozvode muž zvyčajne bez výčitiek svedomia zabudne na bývalú rodinu.
Neodkladajú tie, ktoré nemajú z čoho, ešte sa nepopálili a konajú čestne v presvedčení, že tak koná aj ich partner. Ja som realistka. A mám blízku osobu, ktorú rozvody živia celkom slušne už vyše 20 rokov, čím nehovorím, že mi niektorých žien a najma detí nie je ľúto. 😉 Ale opakujem, naivný optimizmus vo všetkom, čo sa týka manželstva je cestou do pekla.
Pre všetky tie, ktorým unikla pointa - keďže zakladateľka témy žije s priateľom a nie s manželom, tak má právo naložiť so svojimi financiami tak,ako uzná za vhodné... rovnako by toto právo mala aj v manželstve, lebo aspoň ja som sa nikde nedočítala o tom, že vstupom do manželstva vzniká povinnosť mať jeden spoločný účet a absolútny prehľad o každom cente toho druhého... takže nerobí nič nemorálne, protizákonné, ani nečestné, nekradne, neukracuje rodinu o nič...
@modrazaba
ahoj, pisala si, ze aj tu vidis, kolko zien dalo celu dusu do rodiny, vsetko obetovali jej a ostali s holym zadkom, opustene, bez penazi, bez prace. Moj nazor je taky, ze minimalne 80 % z tych zien su typicke priklady najivnych dievcat, ktore este nemali ukoncenu ani strednu skolu a uz sa hrnuli do vztahov, do deti... absolutne nezrele, nepripravene na zivot, bez vlastnych nazorov, bez schopnosti racionalne uvazovat...a teda obycajne vstupuju take dievcata do vztahu s velmi nezrelymi muzmi... Casokrat aj vyrastali v rodine, kde nevideli ako ma fugnovat partnerstvo medzi dvoma ludmi... preto prirodzene prebrali podobny model fungovania rodiny... Tieto baby v takomto veku si obvykle zvolia do vztahu dedinskeho trula co robi niekde na stavbe... vecer s kamaratmi v krcme... dievcine ten trulo narobi deti...a ona tu na konovi stene a pise hlody aka je multifunkcna chudera... a chlap jej neraz zahyba 🙂 Toto je klasicky a bezny pohlad na mnohe vztahy.... Cize velmi vela je aj o vybere partnera do zivota, do manzelstva a taktiez zrelosti zeny.
Co sa tyka mna a mojho manzela, setrime si peniazky spolu. Sice ucet som zalozila ja, ale pristup cez net ma aj on...bezne..ked je doma mu cinknem...nech tam hodi nejaku tu stovku... Mame kazdy vlastny ucet, ale mame prehlad o nasich vydavkov (vedieme si domace uctovnictvo), cize kvazi vieme, kde takmer kazde euro ide... Kedze zarabame rovnako, snazime sa, aby na ucte nam priblizne rovnako ostavalo aj financii...
Ja osobne, keby som sa dozvedela, ze moj manzel ma tajny ucet pre "pripad", tak by ma to velmi, skutocne veeeelmi zranilo... a asi by aj ta dovera uz nebola taka aka je. Ja osobne by som nedokazala fungovat vo vztahu s tajnymi uctami (ci z jeho, ci z mojej strany), pre mna by to bol znak urcitej nefunkcnosti vztahu, aj ked ti rozumiem, ale mozno na tvojom mieste by som povedala priatelovi, ze setrim si pre svoje vlastne potreby, pre buducnost..ked raz budu deticky velke...
Ja by som to zhrnula tak, su dva typy zien:
1. zena sebestacna, vyrovnana, ista si sama sebou, vzdy si najde sposob ako sa o seba postarat, nepotrebuje pomoc druhych, nepotrebuje vyhovorky, v pripade rozvodu sa urcite nebudu bit o omrvinky
2. zena priveskova, vyda sa, zavesi sa chlapovi na krk, porodi deti a cuci doma cele roky, potom sa vyhovara co sa preco neda a nemoze, lebo nemohla dostudovat, nemohla pracovat a preto je to fajn ked partnera pri rozchode dobre osklbe, ved dobre mu tak, nie?
Naivny optimizmus u zien ktore neokradaju muzov? Naopak naivny optimizmus je ten ze dobre osklbem partnera a bude sa mi sveta zit, budem stastna, ved sa zas najde dalsi dobry somar na ktoreho sa zavesim a tiez ho osklbem a takto po cely zivot, len takto nevyzera stastie ani normalny partnersky vztah..
Spolocny ucet niekto ma a niekto nie, na tom nezalezi, sposob organizacie si kazdy zvoli aky mu vyhovuje, ale ak partner zarobi na rodinu a partnerka si z tych penazi ukradne, to podla mna nie je OK. Nehovorime o peniazoch, ktore dostala ako darcek k narodeninam vsakze, pisem vyslovene o peniazoch ktore zarobil partner dal ich na domacnost a partnerka mu ich ukradla
No ale toto je moj nazor, kedze kazda sme ina, kazdemu vyhovuje nieco ine
@mima4 Práve preto, že vacsina žien vstupuje do manželstva s holým zadkom a po jeho skončení skončia aj ony, radím odkladať. Rozumný model hospodárenia, aký uvádzaš, može fungovať len medzi zrelými rozumnými ľuďmi, ktorí sú rovnocennými partnermi a to mnohí nie sú. Žena, ktorej ťahá na 30 a jediným príjmom, aký kedy mala boli brigády, rodičovský príspevok a rodinné prídavky je po rozvode odpísaná. Truľo, s ktorým žila síce založí rodinu - t.j. urobí deti, ale zabezpečením bývania rozumie bývanie u rodičov. Takže, taká žena potom drží, odpúšťa nevery aj oveľa horšie veci a keď sa napokon aj tak rozvedie, neostáva jej iné, len žiť s rodičmi, alebo striedať podnájmy a hľadať iného trula, s ktorým by žila... Fakt je, že ak zrovna niečo mladý človek nezdedí alebo nezarobí v zahraničí, tak nemá. Vačšina domácností funguje nadoraz z mesiaca na mesiac a ak muž začne štrajkovať, doplatí na to žena a deti. Také obete sú tu na koníku takmer denne. Na druhej strane, keď žena túži po deťoch, urobí kompromisy z ktorých niekedy rozum stojí. Nie každý je schopný a ochotný študovať, makať na sebe, podnikať a riskovať... mnohé dievčatá/ ženy chcú od mladosti len pokojne žiť a rodina a deti sú pre nich všetko na svete. Preto odporúčam odkladať pre každý prípad - ak je samozrejme z čoho, veď peniaze sa možu zísť aj keď vzťah pretrvá. No ale dosť teoretizovania, idem emancipovane variť. 😀
@henikav Od zeny pisucej z Bruselu to sedi... Vies na Slovensku su ine pomery... Myslim tie financne... A zeny, ktore tu maju otcov svojich deti, nemozu s detmi opustit republiku a zarabat v zahranici, lebo ich moze expartner zazalovat...
Priemerny plat zeny na Slovensku je 756 EUR v hrubom. Z toho sa vlastne byvanie uplatit neda. /Nepisem o sebe... Ale o vseobecnej situacii zien na Slovensku./ So slovom kradez a nazorom nan suhlasim... Ale nesuhlasim stym, ze kazda zena na Slovensku ma sancu zit samostatne, nepriveskovo.. Statistika a ekonomicka situacia krajiny to nepusti...
@kveta prepac, nezila som vzdy v Brusseli zila som a pracovala na Slovensku takze tie pomery poznam, ked nebola praca tak som podnikala, nikoho som do zahranicia neposielala. A dalsia vec, vidiet ze si v zahranici este nebola ked si myslis ze v zahranici na teba caka rozpravkovy plat a luxusna vila. V zahranici musis driet 2x viac ako na Slovensku, aby si sa niekam dopracovala. V zahranici sa zije rovnako ako na sk, plat zeny napriklad predavacky 1000-1200 eur a najomne za garzonku 700 plus energie mozes pridat 150€, kilo masa 20 eur..... len par prikladov o rozpravkovom zivote v zahranici...
Nepisala som ze si zena nema setrit, len to ze je nemoralne kradnut peniaze partnera, ktore on dava na domacnost, radsej pracovat na sebe, aby bola zena nezavisla, v pripade katastrofy, alebo rozvodu, aby sa vedela postavit na vlastne nohy. Je to normalne ze muz zivi rodinu, ze sa o nich stara a dava peniaze, ale to podla mna neznamena, ze zena sa ma uz len tak nechat unasat zivotom, ulievat si peniaze a o nic ine ako utieranie prachu sa nezaujimat
Napadlo ma.. Ziadne zadne dvierka by neboli potrebne, keby fungovalo rodinne pravo na Slovensku tak ako ma... Okamzite podla nahlych potrieb ekonomicky tyranych zien /napriklad opustenych zien na materskej bez penazi od expartnera/.

@modrazaba my uz sme prezili taku krizu, ze sme ziadali o rozvod, normalne sme sa dohodli a rozdelili, majetok nam nerobil ziaden problem. Nakoniec sme zostali spolu, ale aspon viem ze MM ani v takom pripade nejedna chrapunsky. No to uz potom len podla toho, ze kto s kym zije. Mne osobne by to teda robilo moralny problem, okradat milovanu osobu. Keby som sa tohto obavala, to by som si skor otvorila ucet a nan uzavrela zmluvu u notara, ze v pripade ze sa nase manzelstvo rozpadne z manzelovej viny, tento ucet pripadne mne